Als je ooit hebt gedroomd van een plek waar cultuur, kleuren en smaken samenkomen in een culinair feest, dan is Maleisië dé bestemming voor jou. Ik woonde 6 jaar in Maleisië en iedere dag was het eten weer verrukkelijk. In dit blogartikel neem ik je mee langs mijn persoonlijke, favoriete gerechten die je absoluut moet proberen als je een rondreis door Maleisië maakt. Pak je bestek maar vast, want het water loopt je zeker in de mond!
1. Nasi Lemak: hét nationale gerecht van Maleisië
Als ik één gerecht zou moeten laten proeven aan iemand die nog nooit in Maleisië is geweest, dan is het zonder twijfel Nasi Lemak, ook wel hét nationale gerecht van Maleisië. Dit gerecht is de absolute koning van het Maleisische ontbijt en bijna overal verkrijgbaar. Het bestaat uit romige kokosrijst, geserveerd met krokante pinda’s, knapperige ansjovis, komkommer en een pittige sambal. Vaak krijg je er een gekookt of gefrituurd ei bij, en soms gebakken kip of rendang. Wil je het meenemen als een ontbijtje voor onderweg? Dan wordt het gerecht voor je in bananenbladeren gewikkeld en dichtgebonden.
Wat ik persoonlijk geweldig vind aan Nasi Lemak, is dat het een beetje een ‘all-in-one’-maaltijd is: zoet, zout, pittig, zacht en knapperig tegelijk.



2. Nasi Kerabu: blauwe rijst met kip
Misschien wel het meest bijzondere gerecht dat ik leerde kennen in Maleisië is Nasi Kerabu. Het gerecht valt meteen op door zijn blauwe rijst, die gekleurd wordt met de extracten van de vlindererwtbloem. Het is een perfect voorbeeld van hoe divers traditioneel eten in Maleisië is. Het wordt vaak geserveerd met gegrilde kip, gezouten eigeel, knapperige kokos en een pittige sambal. Toen ik het voor de eerste keer zag staan op de menukaart was ik meteen geïnteresseerd door de kleur van de rijst. In één woord: overheerlijk!
3. Streetfood favoriet Roti Canai
Mijn ultieme snack in Maleisië is toch wel Roti Canai, een icoon binnen het eten in Maleisië. Dit brood wordt luchtig en knapperig tegelijk gebakken, waarna het wordt geserveerd met een geurige curry of dahl om in te dippen. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt, is de techniek van het deeg uitrekken en vouwen, bijna een show op zich. De verkoper gooit het deeg namelijk in de lucht, zodat de roti textuur, dikte en smaak krijgt.
Het beste: Roti Canai is overal verkrijgbaar, van simpele straatkraampjes tot chique restaurants en het kost je bijna niets.
4. Een perfecte wok: Char Kuey Teow
Eén van de meest iconische Chinees-Maleisische streetfood-gerechten is Char Kuey Teow. Deze gebakken rijstnoedels met garnalen, Chinese worst, ei en taugé wordt op extreem hoge temperatuur in een wok bereid. Dat zorgt voor die onmisbare “wok hei”; een rokerige, licht verkoolde smaak die je nergens anders vindt.
Mijn favoriete plek om Char Kuey Teow te eten? Op straat in Penang, omgeven door rookwolken en de geur van gebakken knoflook. Het is een explosie van smaak, precies wat je nodig hebt na een dag vol sightseeing.


5. Curry Laksa: comfort in een kom
Een ultieme smaaksensatie in een kom is Curry Laksa. Dit romige, pittige gerecht bestaat uit noedels in een kruidige kokoscurry, met kip, visballetjes en tofu. Elke hap is een mix van pittigheid en rijke smaken.
Ik ontdekte dat er nog meer verschillende laksa varianten zijn binnen het Maleisische eten, waaronder: Asam Laksa, Sarawak laksa, Nyonya Laksa, Johor Laksa en Laksam. Mijn favoriet blijft toch wel de Curry Laksa.
6. Claypot Chicken Rice: slow food ten top
Slow food is hier nog echt slow. Claypot chicken rice wordt langzaam gegaard in een aardewerken pot, waardoor de rijst alle smaken van de kip, Chinese worst en sojasaus opneemt. Het mooiste deel? Die heerlijke krokante rijstlaag aan de bodem van de pot.
7. Teh Tarik: een zoete afsluiting
Geen maaltijd in Maleisië is compleet zonder een glas teh tarik. Deze zoete, romige “getrokken thee” wordt tussen twee kopjes heen en weer gegoten om hem luchtig te maken. De techniek is bijna een kunstvorm. Net als bij het maken van Roti Canai maakt de verkoper er een leuk showtje van. Het is een heerlijk drankje om van te genieten bij elke maaltijd.



Eten is de Ziel van Maleisië
Liefde gaat in Maleisië door de maag. Ook wordt er vaak gevraagd ‘Sudah Makan’?’ (Heb je al gegeten) in plaats van ‘Hoe gaat het?’, want alleen als je gegeten hebt, kan het goed met je gaan. Dit maakt de eetcultuur in Maleisië zo bijzonder. En met zulke lekkere gerechten, een mix van culturen (Maleis, Chinees, Indiaas) die hier samenkomen in een bord, is elke dag een verwennerij voor de smaakpupillen. Eenmaal weer terug in Nederland, na 6 jaar in Maleisië te hebben gewoond, merk ik pas hoe ik elke dag steeds meer verlang naar dat overheerlijke eten.
Dus: reis jij binnenkort naar Maleisië? Durf dan te proeven, te ontdekken en jezelf onder te dompelen in deze smaaksensatie. Want hier gaat het niet alleen om eten, maar om herinneringen maken: één hap tegelijk.
Selamat makan! (Eet smakelijk!)
Wil jij een rondreis door Maleisië maken? Neem contact met ons op en we helpen je graag bij het samenstellen van je reis op maat.