Eilandhoppen in West-Maleisië
Gionne (1)

Eilandhoppen in West-Maleisië

Gionne, Van Verre Algemeen 25-11-2014

Eilandhoppen; wat klinkt dat toch romantisch en avontuurlijk! En dan nog wel ver weg in Maleisië! Er staan vier eilanden voor de oostkust van West-Maleisië op mijn lijstje die ik tijdens mijn inspectiereis voor Van Verre mag bezoeken. 

 

In Kuala Besut stap ik in een comfortabele speedboot die me binnen een half uur afzet op het paradijselijk witte zandstrand van Pulau Perhentian Kecil. "Pulau" betekent "eiland", en "Kecil" betekent klein. Het kleine broertje dus van het in de verte zichtbare eiland Pulau Perhentian Besar, wat logischerwijze "groot" betekent. Wat is het mooi hier! Het strand is echt zo wit als op de foto's en de zee is echt kraakhelder! Gewapend met snorkel duik ik de zee voor mijn resort in. Helaas is het koraal voor de kust erg aangetast; voor betere en mooiere snorkelplekken moet je met een bootje op pad. Makkelijk te regelen bij het kleinschalige Bubu Long Beach Resort waar ik overnacht; zij bieden een ruime keuze uit snorkeltrips. Ik maak een lange wandeling over Long Beach langs eenvoudige eettentjes en kleinschalige backpackers resorts. Via een veel bewandeld pad door de jungle steek ik in 15 minuten het eiland over naar Coral Beach, waar nog meer resort en eettentjes te vinden zijn. En heel veel duikcentra. Want de uitbundige onderwaterwereld is voor velen de hoofdreden om naar deze eilanden af te reizen.

        

 

De volgende dag steek ik met een watertaxi over naar Besar. Binnen 10 minuten sta ik op alweer zo’n prachtig helderwit zandstrand; met bijbehorende palmbomen! Ook op dit grotere eiland zijn veel prachtige baaien met resorts te vinden; veelal grootschaliger dan op Kecil. Ik verken een aantal baaien met de watertaxi. Hét vervoermiddel om van de ene naar de andere baai te komen. Voor een paar Ringgit maak je al zo'n leuk boottochtje. Zin om de benen te strekken? Veel baaien zijn ook door korte jungle tracks met elkaar verbonden. Er zijn meerdere wegen die naar Rome... eh... de volgende baai.. leiden.

 

Door naar eiland nummer 3: Pulau Lang Tengah. Ik heb een speedbootje afgehuurd dat me in drie kwartier naar dit volgende eiland brengt. De boot meert af aan de pier van het kleinschalige villa resort Sari Pacifica. Het eerste dat me opvalt: rust! Natuurlijk weer prachtig wit zand, en turquoise zee, maar vooral: rust! Geen eettentjes, geen watertaxi's, geen rijen resorts. Alleen een mooi ongerept wit zandstrand met hier en daar wat ligbedden. Lang Tengah is het kleinste van de vier eilandjes op mijn lijstje. Er zijn twee baaien, met aan beide baaien twee resorts. En dat is het. Heerlijk rustig! Een bijkomend voordeel: het koraal direct voor de kust is hier wel mooi! Ik staar al drijvend naar al dat moois onder het wateroppervlakte. Volgens mede rustzoekers zwemmen hier zelfs kleine haaitjes, maar die heb ik (gelukkig) niet gezien.

        

 

Alweer op naar het laatste eiland

Als afsluiting vaar ik door naar Pulau Redang; het grootste eiland van de vier. Wederom een korte oversteek met speedboot; na een half uur stap ik uit op de algemene pier op Redang. Hier komen alle ferry's aan. De grote verrassing is het vervoer op het eiland zelf; er staat een mini tractor met aanhanger voor me klaar die me de laatste honderden meters door de jungle en over het strand naar het Sari Pacifica Resort brengt. Aan het wederom indrukwekkend witte Long Beach (ja ook hier is er een Long Beach) liggen meerdere resorts. Voor de kust zijn een aantal mooie snorkelplekken afgezet. Redang behoort dan ook, samen met nog 8 veel kleinere onbewoonde eilandjes, tot een beschermd waterreservaat. En dat is te zien! Qua snorkelen zie ik hier verreweg de mooiste koralen en vissen; vooral bij het voor de kust gelegen Pulau Pinang waar een Marine Park is opgezet. Maar Redang (en vooral Long Beach) is wel weer druk. 's Avonds geniet ik van de muziek van de verderop gelegen bar op de veranda van mijn Sea Front Villa. Gelukkig hebben ze een redelijk goede muziekkeuze, maar ik luister toch liever naar de ruisende zee en jungle geluiden die op Lang Tengah de boventoon voerden. Maar dat is dan ook het voordeel van eilandhoppen; je pakt overal het beste van mee!

 

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar de prachtige eilanden van West-Maleisië? Bekijk onze rondreizen hier of neem contact met ons op.

 

Gionne,

Van Verre