Ongerept Zuid-Laos
Borneo-Irene

Ongerept Zuid-Laos

Irene Algemeen 24-1-2014

Zuid Laos, tot voor kort bij mij onbekend, maar nu erg bemind! Het land Laos is nog vrij onbekend, en minder bezocht door toeristen dan de buurlanden Cambodja en Thailand. Eigenlijk is dat onterecht, want Laos is leuk en mooi. De sfeer is er heerlijk, de mensen zijn er vriendelijk, het eten is lekker en bovendien goedkoop. Het drukst bezocht is de stad Luang Prabang, waar een heerlijk relaxed sfeertje hangt, maar het zuiden van Laos is ook zeker de moeite waard.

 

 

Ik startte mijn reis door het zuiden in Pakse. Er is hier een luchthaven en als je wat langer de tijd hebt, kan je er over land naar toe reizen. Vanaf Pakse is het niet ver meer naar het Bolaven Plateau. Hier kan je heerlijk wandelen. Zowel een lange en zware trekking als een wat kortere tocht. Ik koos voor een hike van 4 uur (met een aantal stops) naar een hooggelegen plateau. De natuur is mooi en er zijn diverse watervallen. Ook heel leuk was het om door de koffieplantages te lopen en te zien hoe dat drankje dat ik dagelijks drink, nu eigenlijk groeit.

 

Wat opvalt aan het zuiden van Laos is dat er zo ontzettend veel watervallen zijn! Nog nooit had ik van al die namen gehoord, maar de één was nog grootser en fotogenieker dan de andere. Als je van Pakse naar het zuiden reist, kom je bij Don Khone. Hier zijn twee enorme watervallen. De ene wordt wel de Niagara van Azië genoemd.

 

Ik verbleef op het eilandje Don Khone in een simpele, maar leuke accommodatie met uitzicht over de rivier de Mekong. Het was heerlijk om te slenteren over Don Khone. Er is nog een oude locomotief en je loopt over een brug die door de Franse kolonisten is aangelegd zo naar Don Daeng. Hier verblijven veel backpackers en er hangt een gezellig sfeertje. Vervolgens heb ik een boottocht gemaakt naar Don Khong, een iets noordelijker gelegen eilandje. Heerlijk rustig over het water. Dit gebied, Sipidane, wordt wel de 1000 eilanden genoemd.

 

Nou, dat kan wel kloppen. Er zijn er in ieder geval honderden. Sommige niet meer dan een rotsblok met een boompje erop, andere met leuke, traditionele huisjes. Don Khong was superleuk. Het hoogtepunt hier was een fietstocht over het eiland. Je ziet onderweg rijstvelden, groentetuintjes, de hutjes en huisjes van de locale bevolking, een kleurrijke markt en vooral veel mooie natuur. Ik kan echt iedereen die van rust, mooie natuur en wat minder drukte houdt, aanraden om naar Zuid Laos te gaan!

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen naar Laos.