Een nog onbekend stukje Japan, waar je heen wilt!
Rene in Vietnam

Een nog onbekend stukje Japan, waar je heen wilt!

René, Van Verre Algemeen 20-6-2019

Bij het samenstellen van een reis naar Japan kom je al snel terecht bij de must-see steden Tokyo en Kyoto. Volledig terecht overigens; beide steden zijn zó verschillend in karakter en ze zijn absoluut onmisbaar in een rondreis door dit prachtige land.


Een stad die (nog) niet op het verlanglijstje staat van elke Japan-reizigers maar toch ook een onvergetelijk verblijf kan bieden is Kanazawa, ten Noord-Westen van Tokyo, bij de kust in de prefectuur Ishikawa. Inmiddels ben ik terug na een derde bezoek aan deze stad en ik ben nog altijd onder de indruk van de veelzijdigheid en het vriendelijke karakter van Kanazawa!  

 

De mooiste Japanse tuin ligt in Kanazawa

Deze stad met een kleine half miljoen inwoners is vooral bekend vanwege de prachtige Japanse landschapstuin Kenroku-en. Onder Japanners is deze tuin bekend als een van de mooiste van het land!

Kabbelende beekjes en vijvers, theehuizen en zorgvuldig geplante bomen zorgen ervoor dat deze tuin in elk jaargetijde betoverend mooi is.
Afhankelijk van het seizoen geniet je hier bijvoorbeeld van de prachtige kersen- of pruimenbloesem of in de herfst juist weer van de prachtige vuurrode esdoorns!

Kenroku-En           Kenroku-En


De tuin is behoorlijk uitgestrekt; je kunt hier echt een aantal uur doorbrengen. Een bezoek aan een traditioneel theehuis of een van de traditionele Japanse restaurantjes mag ook niet ontbreken; heerlijk om onder het genot van een kom udon-noedels te geniet van de rust en de prachtige uitzichten.

Kenroku-En     Kenroku-En     Kenroku-En

Wil je ook rondlopen in deze, volgens de Japanners zelf, mooiste Japanse tuin? Bekijk dan deze rondreis.

 

Historie van Kanazawa

De tuin ligt pal naast het kasteel van Kanazawa, rond 1600 het verblijf van de ooit machtige Maeda Clan. Een bezoek is van harte aan te raden, voor omgerekend een paar Euro kun je alle delen van het kasteel bezoeken en leer je veel over de turbulente geschiedenis van deze stad en die van Japan in het algemeen. Bovendien heb je vanuit een van de torens prachtig zicht op de –inmiddels deels moderne- stad.

 

Kanazawa is, anders dan bijvoorbeeld hypermoderne steden als Tokyo en Osaka, niet gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, en er is ontzettend veel “oud Japan” bewaard gebleven. Dat hebben we onder andere gezien bij het kasteel (dat overigens door brand wél meerdere keren opnieuw is opgebouwd), maar dat zie je zeker ook terug in de wijk Higashi Chaya-machi, waar tal van oude theehuizen te vinden zijn. Enigszins vergelijkbaar met de geisha-wijk Gion in Kyoto dus, maar toch met een heel andere bouwstijl en karakter. En niet onbelangrijk, waarschijnlijk ook veel minder druk! Kanazawa heette vroeger Kaga; dit gebied staat van oudsher bekend om zijn uitmuntende thee en dat zie je terug in deze wijk; Veel theehuizen serveren enkel de befaamde Kaga-thee (proberen!), in andere kun je tegenwoordig ook een lokaal craft biertje van bijvoorbeeld Oriental Brewing krijgen. Veel theehuizen hebben zitplaatsen op de bovenverdieping en bieden prachtig uitzicht op de oude wijk.

Kanazawa Castle

 

Kraakverse sushi op de markt in Kanazawa

Een Japanse stad zonder lekker eten is ondenkbaar, en daarom gaan we door naar de Omicho-markt.
Vers vlees, kleding of bloemen, op deze grote, overdekte markt wordt van alles verkocht.
We zitten aan de kust van de Japanse zee en Japanners zijn echte viseters, dus het merendeel van de kraampjes heeft allerlei verse vis uitgestald en in veel gevallen kunnen ze het ook ter plekke voor je klaarmaken. Zelf koos ik voor een spiesje gegrilde St. Jakobsschelpen, maar er zijn tal van lokale specialiteiten te proeven. Een tip voor liefhebbers van vis én streetfood die zin hebben in een verse, goedkope lunch!

Markt in Kanazawa      Verser dan vers     Verser dan vers     


Kunst & Cultuur in Kanazawa

Naast typisch Japanse, lokale en authentieke hotspots heeft Kanazawa ook gewoon een modern stadscentrum met winkelcentra, cafe’s en restaurants op elke straathoek. Minder massaal dan in Tokyo natuurlijk, maar Kanazawa heeft alles wat je zou mogen verwachten van een grote stad.

Voor een ander “modern” uitstapje is het 21st Century Museum of Contemporary Art echt een aanrader. Dit museum voor moderne kunst heeft een vaste collectie, bekendste werk het zwembad van Erlich, en wisselende exposities met werk van befaamde internationale kunstenaars.
Een bezoek is dus niet per definitie Japan-gerelateerd, maar kan na bijvoorbeeld een bezoek aan de Kenroku-En tuin een welkome afwisseling zijn; het museum ligt op loopafstand.
Voor de reizigers die na een bezoek aan Kanazawa Castle nog meer geschiedenis willen; het Ishikawa Prefectural Museum of Art, waar tal van Japanse prenten en porcelein te bezichtigen is, ligt er praktisch naast.

21st Century Museum of Contemporary Art

 

Er is dus genoeg te zien en te doen, maar als je tóch liever buiten de stad wilt verblijven, dan zijn er in de regio tal van andere bezoeken te plannen. Denk bijvoorbeeld aan een meerdaagse, avontuurlijke fietstocht over het landelijke Noto-schiereiland of ga –eventueel met een huurauto- de Japanse Alpen in en verblijf in een traditionele boerderij in de pittoreske dorpjes Ainokura or Shirakawago!

 

Zoals gezegd; neem je tijd in deze prachtstad, je zult je niet vervelen.
Historie, kunst, lekker eten en lieve mensen, Kanazawa heeft het allemaal!

 

Wij helpen je graag met het samenstellen van jouw reis naar mijn Japan. Neem contact met ons op.

 

René