Varen bij de kleine Sunda-eilanden
Emmy Nijman2

Varen bij de kleine Sunda-eilanden

Emmy Nijman Algemeen 1-9-2016

Waar ik al zoveel jaren van gedroomd heb werd werkelijkheid: ik heb een week lang gevaren langs de kleine Sunda-eilanden in oost-Indonesië.
Nu organiseer ik al bijna 30 jaar reizen naar Indonesië, ik kom er elk jaar één of twee keer en dan denk je: dat had toch eerder gekund? Nou nee…. 

 

Waarom nu pas?

Misschien een argument dat u niet begrijpt, maar: ik had er geen tijd voor. Als ik op reis ben, ben ik aan het werk (veel gebieden bekijken, contacten leggen, hotels bezoeken, enz.). Een week varen en de rust nemen dat kwam er niet van. Tot voor kort!

Vóór de kust van Bali zijn man en ik aan boord gegaan van de Ombak Putih, een sierlijke houten schoener.

Mijn man Hans vond dit de mooiste reis van zijn leven!

 

 

Varen langs de kleine Sunda-eilanden
Je vaart vanaf Bali langs de eilanden Lombok, Sumbawa, Mojo, de Komodo-archipel en je eindigt op de westpunt van Flores, Labuan Bajo. Je gaat overal op stille plekken van boord om excursies te maken; vaak locaties waar je moeilijk kunt komen als je over land reist. Zo kom je op de meest onontdekte plekjes waar zo goed als geen toeristen zijn. Geweldig.


Aan boord van de Ombak Putih

Wat een fantastisch schip! Er zijn maar 12 hutten, wel heel goed, klein natuurlijk, maar zelfs met airco en een badkamertje met heet water. Alles is zo ontspannen. Eigenlijk sluit niemand zijn hut af, je loopt op je blote voeten en hoe je er uit ziet maakt niet meer uit. Je plonst toch weer het water in, dus zorgen over je kapsel heb je niet meer.


Dan hoor je opeens gitaarmuziek: één van de bemanningsleden zat in een hoekje te spelen, zijn collega’s kwamen erbij en gingen meezingen, net als de gasten die ook op het krontjong-geluid afkwamen. En na de romantische Indonesische liedjes gingen ze los: rock and roll van Elvis Presley, big band-muziek Frank Sinatra en zelfs de Beatles zijn bekend in de verre uithoeken van Indonesië!

 

Fantastische onderwaterwereld  bij de kleine Sunda eilanden
Waar het even kan: het water in. Je snorkelt op de mooiste locaties met zoveel kleurrijke vissen en koralen. Wat een schoonheid. Ik heb schildpadden door het water zien zweven, ontelbare aantalen scholen vissen en ik kwam tussen de manta-roggen terecht, volgens de schipper waren het er meer dan 100…… oei, wel heel spannend (maar niet gevaarlijk). Wat zijn ze groot!
Soms ga je vanaf het schip het water in, maar vaak ook vanaf een eilandje. Je kunt dan heerlijk relaxen en als je zin hebt snorkel op en zwemmen maar. Het mooiste strand dat ik ooit in mijn leven gezien heb is Pink-beach, in de Komodo-archipel. Het zand is echt roze! 

 

 

Varen in de Komodo-archipel, ontmoeting met de komodovaranen

Het hoogtepunt vond ik de 2 dagen varen in de Komodo-archipel: waar je ook kijkt: overal eilandjes, het houdt niet op! En natuurlijk heb ik de komodovaraan gezien (braaf de ranger volgen, voor je eigen veiligheid). De varanen leven op de eilanden Komodo en Rinca, het zijn natuurreservaten.

Je gaat met 2 rangers op pad, het gebied in. De varanen leven van de dieren die er leven, zoals waterbuffels, apen, herten, enz. Ze zijn absoluut levensgevaarlijk: ze lopen sneller dan een mens, ze hebben een uitstekende neus en ruiken hun prooi op grote afstand. En dan die bek… een volwassen varaan kan wel zo’n 3 meter lang worden. De rangers hebben een stok bij zich, met aan het uiteinde een V-vertakking. Als de dieren te dichtbij komen zetten ze die stok in hun nek en ze kunnen niets meer. Zo waken ze over hun en uw veiligheid.
Ik heb het geluk gehad dat ik op beide eilanden varanen heb gezien; 1 leek wel te poseren, zo prachtig liep hij de heuvel op.

 

 

 

Reizen door Indonesië

Ik houd van reizen in Azië, met name Indonesië heeft een heel warm plekje in mijn hart. Ik prijs me gelukkig dat ik er vaak naar toe kan gaan om zoveel mooie dingen te beleven. Ik ben toch maar een bofferd. En gelukkig besef ik dat heel goed.

 

Emmy

Van Verre

 

Bekijk al onze rondreizen naar Indonesië.

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Irma
    14-1-2017
    Wat een prachtig reis zeg. En hele mooie foto's. Dank voor het delen.
Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen