Mysterieuze Badavallei
linuccia

Mysterieuze Badavallei

Linuccia Bakker Algemeen 2-6-2015

Het avontuur tijdens mijn inspectiereis voor Van Verre op Sulawesi begint als ik de jeep instap in Tentena. Vandaag ga ik op weg naar de mysterieuze Badavallei. Ik weet nog niet zo goed wat ik mij erbij moet voorstellen, dus ik laat het maar allemaal over mij heenkomen. De jeep waarmee we op pad gaan is erg oud en vervallen en ik hoop dat we de Badavallei gaan halen. Ik maak kennis met mijn gids Petrus die ons zal begeleiden tijdens deze trip. De rit begint al met veel gehobbel als ik van hotel Tando Bone naar Tentena rijd, maar deze weg ben ik inmiddels gewend. Als we voorbij Tentena rijden op de weg naar de Badavallei heb ik goede hoop; de weg blijkt verbazingwekkend goed te zijn. Na de koffiestop bleek mijn optimisme toch iets te groot; het laatste gedeelte van de weg is erg slecht. Ik weet nu waarvoor de jeep nodig is (en waarom deze zo gehavend is).

 

Na vier uur rijden kom ik aan in een prachtig groen gebied, omgeven door bergen. De Badavallei is een landelijk gebied met enkele kleine dorpjes en is erg afgelegen waardoor er weinig toeristen komen. Het eerste dorp waar we doorheen rijden is de plek waar ik zal overnachten. We rijden naar het guesthouse om de spullen te droppen en vervolgens is het tijd om te lunchen. Er zijn geen mogelijkheden om hier te lunchen, dus de gids heeft het eten meegenomen vanuit Tentena. Ondanks dat het een koude lunch was heb ik prima gegeten.

 

Na de lunch ga ik met de gids op pad. Vandaag bezoeken we enkele megalieten. Niemand weet wie, wanneer en waarom de beelden zijn gemaakt. Zelfs moderne wetenschappers zijn nog niet achter de leeftijd van de beelden gekomen. Ook is het een raadsel hoe de beelden zijn gemaakt. De megalieten zijn namelijk gemaakt van graniet dat moeilijk te bewerken is. Doordat er niets bekend is over de geschiedenis van de megalieten zijn er vele mythes rond deze beelden ontstaan. Ieder beeld heeft zijn of haar eigen verhaal gekregen. De beelden die wij vandaag bezoeken zijn gemakkelijk te bereiken, sommige liggen vlak bij de weg en anderen zijn via een korte wandeling via de rijstvelden te bereiken. Aan het einde van de middag rijden we terug naar het guesthouse, waar ik even kan uitrusten voordat het diner wordt opgediend.

 

De volgende dag begint met een bezoek aan een oude dame die bekwaam is in het maken van kleding van boombast. Er zijn nog maar twee families in de Badavallei die kleding van boombast kunnen maken. Vroeger werd deze kleding gebruikt voor ceremoniën, zoals het huwelijk. Ik had hier nog nooit van gehoord en ben dan ook zeer nieuwsgierig. De oude dame laat de gereedschappen zien die worden gebruikt tijdens het proces en mijn gids showt vervolgens de kleding voor de foto.

Na dit bezoek rijden we naar het beginpunt van de trekking. Tijdens deze trekking zie ik verschillende soorten megalieten. Eerst beelden die mensen moeten uitbeelden en vervolgens verschillende kruiken, zogenoemde calamba's. De trekking voert door een groen gebied en onderweg genieten van de prachtige uitzichten. Wat is het hier mooi! De trekking eindigt bij de grootste en, naar mijn mening, mooiste megaliet; Palindo. Hiervandaan weer verder met de jeep naar een waterval. Hier even lekker afkoelen voordat ik begin aan de terugreis naar Tentena. De Badavallei heeft mijn verwachtingen vele malen overtroffen; wat een bijzonder!  

 

Linuccia Bakker

 

Bekijk de bouwsteen naar de Bada Vallei: Magische megalieten in de Bada Vallei of bekijk alle rondreizen naar Indonesië.

 

 

 

 

 

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen