Dagboekverhalen van Nederlands-Indië
Emmy Nijman56

Dagboekverhalen van Nederlands-Indië

Emmy, Van Verre Algemeen 6-5-2020

Wat een bijzonder verhaal vertelde mijn klant Sanne Biesheuvel mij, toen ze begin maart bij mij op kantoor kwam. Zij vertelde het verhaal van haar vader, die Indië-veteraan was in de woelige periode na WOII.

 

Dagboekverhalen

Sanne stuitte na de dood van haar vader Dirk op zijn dagboekverhalen uit Indië in de periode 1946-1949. Dirk werd als dienstplichtig soldaat naar Nederlands-Indië gestuurd waar hij als hospik aan het werk ging. De oorlog beleefde hij daardoor vanaf de achterkant: hij zag de verminkte slachtoffers, verzorgde de gewonden en kistte de gesneuvelden. Tijdens de twee politionele acties moest hij mee als ziekendrager en was zo ongewild getuige van agressie, martelingen en massamoorden.
Dochter Sanne heeft de dagboeknotities aan elkaar geschreven en deze als boek uitgegeven: Oorlog aan de Overkant.

 

Een inkijkje

Ik heb het boek inmiddels gelezen en het gaf me vanuit een andere hoek weer meer inzicht over deze zware periode. Dirk komt bij mij over als een man die, toen hij naar Indië werd gestuurd, iets goeds wilde doen. Een man met een brede blik, die twee kanten van dit stuk geschiedenis laat zien. Ook geeft het boek een inkijkje in de echte vriendschappen met de bevolking; heel open beschrijft hij zijn diepe liefde voor een Javaans meisje.

 

              

 

In de voetsporen van haar vader

Dochter Sanne is van plan om in de voetsporen van haar vader een reis te gaan maken over Java, naar de plekken waar hij gelegerd heeft gezeten, ze hoopt ook familieleden (of nazaten) van bevriende Javanen te vinden.  

 

Sanne heeft mij gevraagd om haar reis te organiseren. Ik vind dat mooi om te doen, ik ken Java erg goed en ik zal er voor zorgen dat één van onze echt ervaren Nederlands/Engelssprekende chauffeurs (die vaker zgn. rootsreizen heeft gedaan) haar begeleidt. Het zal een reis worden met een diepe lading. Sanne is van plan om na haar reis haar bevindingen te verwerken in een tweede boek, met daarin natuurlijk de dagboeken van haar vader er in verwerkt.   

 

 

 Het boek Oorlog aan de Overkant

 Het is te bestellen bij jouw lokale boekhandel, ISBN-nr is: 9789062656134
 Zie ook haar facebook-pagina.

 

 

 Wil jij ook jouw roots achterna of meer te weten komen over dit boek? Neem gerust contact met mij op, ik kan je er nog

 veel meer over vertellen.

 

 Emmy Nijman
 Oprichter Van Verre

 

 

 

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen