Bouwsteen Onbekend Seram met bounty-verblijf

Op zoek naar het onbekende? Dan zit u met de Molukken sowieso goed. Seram is daar een goed voorbeeld van. Het is groter dan Nederland en toch is slechts een zeer klein deel te bereizen, dat is het centrale deel. U steekt over van het zuiden, waar de boot aankomt, naar het noorden, naar Sawai. Een bijzonder mooi dorp, gedeeltelijk op palen.

Hier vandaan maakt u excursies in de omgeving, zoals een boeiende riviertocht en een trektocht door de jungle (vogelgebied). En dan: een sprookje. Ora Beach, een vrij klein strandgebied, maar met een heel fantastisch leuk resort, verrassend. En de onderwaterwereld hier is schitterend.

Onbekend Indonesië
Natuur en relaxen
Hoog bounty-gehalte
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Onbekend Seram met bounty-verblijf

Dag 1   Aankomst Seram

Dag 2   Sawai

Dag 3   Sawai

Dag 4   Sawai - Ora Beach

 

Dag 5   Ora Beach

Dag 6   Ora Beach

Dag 7   Vertrek Seram

100% maat werk

Dag 1 Seram, Amahai - Sawai

Ceram 2010 207(8) HPIM8587(8) HPIM8554(8)

Aankomst op het eiland Seram, in de haven van Amahai. Seram is het grootste eiland van de centrale Molukken; het is zelfs nog iets groter dan Nederland. Het grootste deel is absoluut nog heel oorspronkelijk, niet ingericht voor bezoek van buitenlandse reizigers. Slechts een beperkt gebied is goed toegankelijk en is een begin gemaakt met toerisme, hoewel op heel kleine schaal. Het betreft het gebied aan de noordkust. Het ligt in feite recht tegenover Amahai, enkele uren rijden en u bent er. Aan de mooie noordkust liggen het dorp Sawai en het mooie zandstrand van Ora beach.

Geniet van dit pure gebied, dat heel voorzichtig haar deuren opent.

 

U wordt afgehaald door uw chauffeur. Vandaag heeft u de beschikking over een auto met chauffeur. Tevens heeft u de beschikking over een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land. Het niveau van de gids op de Molukken ligt over het algemeen wat lager dan op eilanden zoals Java. Dat komt omdat er minder toerisme is.

 

Eerst naar de hoofdstad van het eiland Seram: Masohi. U bent er in ca. 10 minuten. De hoofdstad is niet meer dan een provinciestadje. Er is geen bank, waar u kunt pinnen, dus zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft. U stopt even in Masohi om wat te drinken. Meteen ziet u eigenlijk dat Seram totaal anders is dan de Molukse eilanden Ambon en Saparua. Er zijn geen overblijfselen uit de Nederlandse tijd en er wonen overwegend moslims. Ook de natuur is anders: veel ruiger en weelderiger. De mensen zijn wel net zo vriendelijk als op de andere Molukse eilanden. U verlaat Masohi en maakt een schitterende tocht van ruim 3 uur dwars over het eiland naar Sawai, aan de noordkust. De natuur langs deze route is schitterend en het is er ontzettend rustig.

 

U rijdt door de jungle. Urenlang volgt de ene haarspeldbocht na de andere en u rijdt langs immens hoge bomen, echte woudreuzen, langs varens en bromelia’s. Af en toe is een stukje wat gecultiveerder: daar groeien palmbomen en bananenbomen. Huisjes ziet u onderweg nauwelijks. Wel is er een restaurantje waar u even kunt pauzeren. Wij vonden het leuk om vanaf het restaurant een stuk over de weg te wandelen. Af en toe rijdt u zo hoog, dat u voelt dat het kil is in de schaduw. Prachtige vergezichten en torenhoge rotsen vormen een fraai schouwspel. Het gesnerp van de cicaden zwelt aan. Het laatste deel van de route, voert door het Nationale Park Manisela. U komt aan bij het dorp Mansihulan. De mensen leven hier in armoedige omstandigheden en hebben een zwaar bestaan. Het laatste deel van de weg is zeer slecht. De weg is onverhard en soms steil. Een avontuurlijke tocht! U arriveert aan de rand van het dorp Sawai. Uw auto mag niet verder en u wandelt door het typisch Indonesische dorp Sawai met z’n huizen met golfplaten daken. Uw bagage wordt gedragen.

 

Waarschijnlijk vraagt u zich af waar u terecht bent gekomen en wat u in Sawai kunt doen. Sawai is een klein dorp aan de noordkust, heel oorspronkelijk. Het guesthouse waar u verblijft vormt echter een aangename verrassing. Simpel, maar lieflijk en met een fantastisch uitzicht over de baai, op het dorp en op de steltwoningen. Vissers peddelen voorbij in hun kleine houten boten. U zit midden in het dagelijks leven van een Molukse gemeenschap. Wat kunt u er doen? Een trektocht maken door de mooie natuur, varen naar stranden dichtbij en wandelen door het leuke dorp; u blijft vast even staan bij de mooie wasplaats, waar vrouwen de was doen en kinderen in het water springen (prachtig betegeld, dat verwacht je niet).

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 2 Seram, Sawai

U gaat met een kleine speedboot de Salawai rivier op. De natuur is magnifiek. Torenhoge bomen, het gekrijs van kaketoes en lorres, weelderige plantengroei, palmen die tot in het water staan…. Geniet van de boottocht. Af en toe zal de bootsjongen de motor even stilleggen zodat u in alle rust kunt genieten van de geluiden van de natuur en eventueel kunt u dan vogels spotten. Veel sagopalmen staan aan de Salawai rivier. U vaart naar een plek waar de lokale bevolking bezig is met het winnen van sago. De palmen worden omgezaagd en de stam wordt in kleine stukken gesneden en verwerkt. U kunt het hele proces zien. Sago vormt het belangrijkste voedsel voor de bevolking van de Molukken. Eventueel kunt u nog zwemmen bij het piepkleine onbewoonde eiland Sapalewa met een koraal/zandstrandje vlak voor de monding van de rivier.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, diner, Engelssprekende gids, boottocht

Dag 3 Seram, Sawai

Vroeg op, bespreek met uw gids hoe laat. Hoe vroeger, hoe beter (i.v.m. de warmte en u heeft dan de meeste kans dat u vele vogels ziet). Met uw eigen gids en een lokale gids, die het gebied goed kent (spreekt geen Engels) wandelt u door het dorp en over de begraafplaats. En dan de hoogte in, uw gidsen bieden u letterlijk de helpende hand. U stapt van de ene rots op de andere, hier en daar weer een stukje vlak, dan kom je weer even bij. Met name het eerste stuk is wel pittig, maar met een normale conditie is het prima te doen (en: u heeft de tijd, u kunt uitpuffen wanneer u maar wilt). Bent u eenmaal boven, dan is het een stuk prettiger. U gaat echt de jungle in, soms baant de gids zich een weg met zijn kapmes. Prachtige bomen, bloemen en vogels (hornbills, kaketoe's, papegaaien, maar geen garantie) en grote vlinders. De lokale gids komt uit het dorp Masihulan, hier is een project gestart dat als doel heeft: behoud van de natuur, met name de vogels. Aan het eind van de trek komt u aan bij een vogel-rehabilitatiecentrum in Masihulan. Hier worden veel vogels verzorgd, die illegaal gevangen zijn; uiteindelijk worden ze teruggezet in de natuur. Vergeet niet voldoende water mee te nemen in uw rugzakje. Aan het einde van de dag neemt u afscheid van uw gids.

 

Overnachting in Sawai.

Inclusief ontbijt, diner, Engelssprekende gids en lokale gids

Dag 4 Seram, Sawai - Ora Beach

Saleman-Ora-Beach-resort (13)

Vanaf het dorpje Saleman vaart u naar Ora Beach, uw bestemming. Vanaf de pier hier vaart u ongeveer een kwartier met een klein bootje naar het strand, Ora Beach. Het ligt aan de noordkust, maar is niet over land te bereiken. Varen dus en dat is geen straf. U ziet het stuk strand onderaan de steile berg (het enige strand hier dat niet bij vloed onder water loopt) al vanuit de verte, met de lieflijke huisjes op palen als prachtig decor. Ora Beach is een droom!

Wat kunt u hier doen? Wel: allereerst genieten van de schoonheid, het heeft een hoog bounty-gehalte. En wat dacht u van vaartochtjes maken naar zeeplekken, waar de onderwaterwereld op z’n mooist is? Zwemmen? Vanaf het strand loopt u zo het heldere zeewater in!

 

Overnachting in Ora Beach.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, bootovertocht

Dag 5-6 Seram, Ora Beach

Genieten van deze prachtige plek!

 

Overnachtingen in Ora Beach.

Inclusief ontbijten, lunches, diners

Dag 7 Seram, Ora Beach - Amahai

U wordt door een bootje van het Ora Beach resort naar de vaste wal gebracht, naar de haven van het dorp Saleman. Daar staat uw chauffeur te wachten, die u via dezelfde route naar de haven van Amahai brengt.

 

Einde arrangement.

Inclusief ontbijt, bootovertocht, privé-auto/busje met chauffeur

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën