Bouwsteen Korte boottocht Mahakam-rivier

Over de machtige Mahakam-rivier maakt u een korte, maar bijzondere reis de binnenlanden van Kalimantan in, het Indonesische deel van Borneo. U vaart op een rivierboot langs dorpjes en door de natuur. U bent drie dagen aan boord van een rivierboot/houseboat, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart.

De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. De boot is privé, voor uw gezelschap. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Een kok en gids reizen mee om het verblijf in alle opzichten te verrijken. Een ongelooflijk mooie ervaring, in een speciaal stukje Indonesië!

Met houseboot langs de neusapen
Traditionele longhouses & Dayaks
Varen over de Mahakam rivier
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Korte boottocht Mahakam-rivier

Dag 1      Boottocht op de rivier de Mahakam 

Dag 2      Boottocht op de rivier de Mahakam

Dag 3      Boottocht op de rivier de Mahakam

 

Dag 4      Balikpapan

Dag 5      Balikpapan

100% maat werk

Dag 1 Balikpapan - Loajanan - Mahakam rivier

Kalimantan-Mahakam-paalwoningen2_1 Indonesie-Kalimantan-Mahakamboot-heleboot

U wordt opgehaald bij uw hotel in Balikpapan of op de luchthaven en naar Loajanan gebracht. Tijdens uw reis over Kalimantan wordt u begeleid door een gids. Een gids spreekt Engels en vertelt u tijdens de reis allerlei wetenswaardigheden. Het verrijkt uw rondreis, u zult veel meer leren en te weten komen over het land.

 

U gaat aan boord van uw houseboot. Het is een rivierboot, waarmee u over de Mahakam-rivier vaart. De boot is eenvoudig, maar leuk en schoon. De boot is privé, voor uw gezelschap. Alle maaltijden zijn inbegrepen (er gaat een kok mee). Er is verder een badkamer met douche en toilet (geen warm water). De rivierboot vaart gedeeltelijk ’s nachts (o.a. afhankelijk van waterstand). Aan dek worden de maaltijden geserveerd. Het is vooral genieten van rust, natuur en een overdaad aan lekker Indonesisch eten dat de kok voor u klaarmaakt. De Mahakamrivier is heel breed bij Loajanan en nog niet zo mooi, het gevoel van natuur komt later pas!

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief diner, transfer, Engelssprekende gids

Dag 2 Muara Muntai - Muara Pahu (Mahakam rivier)

indonesie20105018(13)

De boot heeft ’s nachts doorgevaren. Al met al is het van Loajanan naar Muara Muntai meer dan 15 uur varen. Als u de volgende ochtend wakker wordt, is het landschap veranderd. De bebouwing op de oevers heeft plaatsgemaakt voor groen. Aan de oevers staan riviermangroves, riet, bananenplanten en allerlei andere struiken en bomen. Her en der staat een houten huisje of hutje. Vrouwen doen de was, mannen hozen hun houten kano (wel het liefst met motor!) leeg. De houten huizen staan veelal op palen.

 

Na een ontbijt, legt de Mahakamboot aan in het dorp Muara Muntai. De bevolking die hier leeft zijn Kutai. Alle huizen staan op palen. U stapt in een gemotoriseerde kano voor een lange dagtocht. Vlak na Muara Muntai vaart u door een kreek waar u de kans heeft neusapen te zien. U brengt een bezoek aan het dorp Tanjung Isuy met een longhouse met prachtige houten beelden ervoor. Via het dorp Muara Ohong, dat compleet op palen in het water staat, vaart u verder. Er zijn veel vogels te zien, waaronder ooievaars. Het hoogtepunt van deze dag vormt de tocht door Ohongcreek. Een smalle kreek met bruin water aan weerszijden omgeven door weelderig groen: reusachtige bomen, toppen van bomen en struiken die tot in het water reiken en varens. Maar vooral veel wildlife! Grote kans om hier makaken, eekhoorns, slangen, ijsvogels, roofvogels en veel neusapen te zien. Het eindpunt is het dorp Mancong. In Mancong staat een uniek longhouse. Het heeft 2 verdiepingen en maar liefst 24 deuren, ervoor staan de prachtigste houtsnijwerkbeelden.

 

U vaart weer terug door de Ohongkreek en hopelijk ziet u nog meer wild. Het is al donker als u het Jempangmeer weer overgestoken bent en bij de houseboot terugkeert.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 3 Muara Pahu - Tenggarong (Mahakam rivier)

In de ochtend gaat u per gemotoriseerde kano de Bolonganrivier op. Ooit was hier grote kans om zoetwaterdolfijnen te zien, maar door vervuiling van het water zijn de dieren grotendeels weggetrokken. Maar er is genoeg anders te zien langs de rivier. Er leven hier gibbons, neusapen, mooie vogels en natuurlijk makaken. Vooral de zwarte gibbons zijn hier echter bijzonder. De vegetatie is ook anders dan gisteren. Dit is tropisch bos met o.a. veel bamboe. U vaart naar het drijvende vissersdorp Bolongan. De kindjes zwaaien enthousiast naar u. Dan weer terug naar de houseboot voor de lunch. In de middag vaart stroomafwaarts terug naar Tenggarong. De middag brengt u weer relaxed aan boord door. Genieten van de omgeving, lekker lezen…. Het gaat een stuk sneller dan de heenweg, afhankelijk van de vertrektijd wordt er ook een deel van de nacht doorgevaren.

 

Overnachting aan boord van de Mahakamboot.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, Engelssprekende gids, excursie per gemotoriseerde kano

Dag 4 Tenggarong - Balikpapan

Indonesie-Kalimantan-straatbeeld-stad Indonesie-Kalimantan-Balikpapan-huizen

Tenggarong was vroeger een sultanaat en het voormalige sultanpaleis is nu een museum. In de stad staat een vreemd groot voetbalstadion, dat beter zou passen in een moderne wereldstad dan in dit afgelegen gebied. Maar het toont de rijkdom van de stad. Het is de hoofdstad van de Kutai-regio. Een goudkleurig beeld op een eilandje midden in de rivier herinnert aan het feit dat hier ooit een belangrijk vorstendom gevestigd was.

 

U wordt opgehaald in Tenggarong, waar u van boord gaat van de houseboat, en naar uw hotel in Balikpapan gebracht (transfer).

 

Informatie Balikpapan:

Balikpapan is een grote stad met ongeveer 700.000 inwoners. De meeste toeristen blijven hier niet lang. Balikpapan dient als aanvlieghaven en uitgangspunt voor het maken van tochten in de omgeving. Eventueel kunt u ook een bezoek brengen aan de Kebun Sayur, de traditionele markt.

 

Overnachting in Balikpapan.

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Dag 5 Balikpapan

U wordt opgehaald bij uw hotel in Balikpapan en naar de luchthaven gebracht (transfer). U neemt afscheid van uw gids. Einde van een prachtige reis !

 

Inclusief ontbijt, transfer, Engelssprekende gids

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën