Bouwsteen 3-daagse cruise Palangkaraya

Diep de pure, ongerepte jungle in met een prachtige boot met slechts 5 hutten: dat kan alleen tijdens een reis door Kalimantan! U vaart door de weelderige groene natuur, ziet apen en vogels en komt in kleine dorpjes waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan.
U maakt kennis met de Dayaks en ziet orang-oetans die uitgezet zijn op eilanden. 

Drijvende huizen
Rehabilitatiecentra orang-oetans
Neusapen en neushoornvogels
Chantal1
Chantal
Elk eiland van ‘mijn’ Indonesië is anders. Ik ben er al zo vaak geweest, het voelt als een tweede vaderland. Nieuwsgierig naar mijn belevenissen?

Reis van dag tot dag: 3-daagse cruise Palangkaraya

Dag 1   Palangkaraya- boottocht met de Rahai'i Pangun

Dag 2   boottocht met de Rahai'i Pangun

Dag 3   Palangkaraya

100% maat werk

Dag 1 Palangkaraya – Rungan River

P1080898(13)

U wordt opgehaald bij de luchthaven van Palangkaraya en naar de haven gebracht (transfer). De Rahai’i Pangun boot is een prachtig schip gemaakt door de lokale bevolking van lokaal ijzerhout. U maakt kennis met de bemanning en gaat het schip verkennen. Het is kleinschalig: er zijn slechts 5 hutten en 3 badkamers. Er is een heerlijk dek waar u zowel in de zon als in de schaduw kunt zitten en kunt genieten van het prachtige jungle-landschap dat tijdens de boottocht aan u voorbij trekt. Vraag of het personeel de ligstoelen voor u neerzet en u hoeft nog maar één ding te doen: genieten! U vaart eerst de stad uit. U komt langs huizen op palen en drijvende huizen. Rubber ligt klaar voor transport. Maar er is vooral veel groen. De bomen vormen een poort waardoor de Rahai’i Pangun cruist. Officieel is dit gebied wetlands, maar u krijgt hier echt het jungle-gevoel. Kleine dorpjes van Ngaju Dayaks liggen aan de oevers. Ze zijn deels nog aanhanger van de oorspronkelijke Kaharinganreligie. In dit gebied heeft de stichting BOS (Borneo Orangutan Survival) een rehabilitatiecentrum en er zijn diverse eilanden in de Rungan waar de orang-oetans zijn uitgezet en waar ze in het semi-wild leven. De laatste fase waarin ze leren in het wild te overleven. Ze worden nog in de gaten gehouden en bijgevoederd, maar ze kunnen al wel zelfstandig overleven. Logischerwijze mag u de eilanden niet betreden. De dieren moeten niet wennen aan mensen, maar aan de natuur. U vaart langs een aantal van deze eilanden. Geweldig als u de eerste glimp van de roodbruine mensaap die in de bomen slingert opvangt! U ziet de eenvoudige houten huisjes van de lokale bevolking en de smalle, wiebelige houten loopbruggetjes die de huizen op palen met elkaar verbinden. De mensen gaan hun gang, ze wassen zichzelf en hun kleding, ze bereiden het eten voor, kinderen spelen…. Maar er komen hier niet veel toeristen en iedereen zal zich even af laten leiden als u op de boot langskomt. Na het stadje volgen nog wat kleinere dorpen en dan vaart u langs de beboste oevers van de rivier. Uw tocht over de Rungan rivier is echt begonnen! Aan het einde van de middag, als het wat koeler wordt, gaat u van boord. U stapt over in een kleinere gemotoriseerde kano en vaart door de jungle. Hopelijk ziet u de orang-oetans van dichterbij. Kijk ook of u de vreemdsoortige neusapen, een neushoornvogel of andere dieren ziet. Terug op de Rahai’i Pangunboot wordt een heerlijk diner geserveerd. De gerechten zijn een mix van de Thaise en Indonesische keuken.

 

Overnachting aan boord van de Rahai'i Pangun.

Inclusief diner, transfer

Dag 2 Rungan River

Indonesie-Kalimantan-Palangkaraya-rahai-pangun2-vanbootsite(13)

Na een goede nachtrust staat het ontbijt (met brood) voor u klaar. De Rahai’i Pangun vaart stroomopwaarts op de Runganrivier. De natuur is overweldigend mooi. Het water is bruin, de begroeiing weelderig. Terwijl u relaxt aan dek, zet de boot koers naar Bapallas eiland. Eventueel kunt u op zaterdag en zondag onderweg per kano een bezoek brengen aan het BOS Orang Utan Foundation’s Education centrum in Nyara Menteng. U ziet de orang-oetans hier in kooien en achter glas. Ze zijn pas gearriveerd en worden nog geobserveerd. Tevens ziet u een voorlichtingsfilm over de BOS-stichting. Let op: deze tour is optioneel en nog niet bij de reissom inbegrepen. Hou tijdens de lunch de oevers goed in de gaten want u vaart langs Kaja Eiland waar ook orang-oetans leven. U arriveert bij het dorp Kanarakan, een klein dorp aan de oevers van de Rungan Rivier. U wordt ontvangen door de dorpsoudste en er wordt een welkomstceremonie opgevoerd. Onder begeleiding van een lokale gids maakt u een wandeling door dit kleine dorp. De eigenaars van de Rahai’i Pangun besteden veel aandacht aan de omgeving en lokale projecten en willen de bevolking stimuleren. Het is leuk om samen met de locals naar hun ladang te lopen. Dit zijn kleine akkertjes, ontstaan waar het bos is platgebrand. Hier kunt u een rubberboom planten en zo bijdragen aan de economische vooruitgang van het Dayakdorp. U heeft alle tijd om rustig over de houten vlonderwegen in het dorp te wandelen en het dagelijks leven van de dorpsbewoners van nabij te aanschouwen. U brengt een bezoek aan het geestenhuis van het dorp. Veel van de Ngaju Dayak zijn nog aanhangers van hun oorspronkelijke religie. Uw gids vertelt graag meer over de gewoontes van deze Dayaks. Bij terugkomst weer genieten aan boord van de Rahai’i Pangun. Diner aan dek, terwijl u naar Lake Tahai vaart.

 

Overnachting aan boord van de Rahai'i Pangun.

Inclusief ontbijt, lunch, diner

Dag 3 Rungan River - Palangkaraya

De boot vaart stroomafwaarts door de jungle naar Tangkiling. Vroeg in de ochtend kunt u de Tangkiling heuvel beklimmen. Het is het hoogste punt in de wijde omtrek en vanaf de top heeft u een fantastisch uitzicht over de omgeving. Als u de beklimming van de Mount Tangkiling te zwaar vindt, kunt u ook aan boord blijven of u kunt een makkelijker beklimming maken over een trap naar een klooster (uitzicht is minder mooi). In de loop van de ochtend is het tijd om afscheid te nemen van de bemanning. U wordt opgehaald bij de aanlegsteiger van Tangkiling en naar Palangkaraya gebracht (transfer).

Einde van een prachtige reis!

 

Inclusief ontbijt, transfer

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën