Bouwsteen Historie en snorkelen bij Biak

Biak is een bijzonder eiland. In de Tweede Wereldoorlog hebben hier heel heftige gevechten plaatsgevonden tussen de Japanners en de Geallieerden. Op het eiland zijn nog herinneringen aan deze strijd te zien.

Maar daarnaast biedt het eiland ook een kijkje in het onveranderde leven van de Papoea-bevolking, mooie stranden, schitterende snorkelmogelijkheden, een kleurrijke markt en weelderige natuur. Een aanrader is een boottocht naar de Padaido-eilanden voor de kust van Biak.

Kasuarissen en paradijsvogels
Snorkelen bij Padaido-eiland
Historie en de Japanse grot
Indonesie-Sumatra-collega-melany
Melany
Indonesië gaat nooit vervelen! Geweldige natuur, de meest vriendelijke bevolking, het lekkerste eten en een prachtige onderwaterwereld.
indonesie-sumatra-bukit-lawang-collega-lisanne-apen-spotten
Lisanne
Indonesië is zo veelzijdig, ieder eiland is uniek. Van Jungle en vulkanische gronden naar wereldse tempels, koloniaal verleden, stranden en sawa's.
2aab730b-0291-4aad-aeb3-33c50b445cbb
Renée
De Kleine Sunda Eilanden zijn absoluut een bezoek waard! U vindt hier nog geen massatoerisme en het echte Indonesië. Benieuwd naar mijn verhalen?
Emmy-azie-myanmar-Bagan_1_628989
Emmy
Als journaliste raakte ik in de ban van Azië, het liet me niet meer los. Ik begon Van Verre met mijn geliefde Indonesië.

Reis van dag tot dag: Historie en snorkelen bij Biak

Dag 1   Biak

Dag 2   Biak

Dag 3   Biak

 

Dag 4   Biak

Dag 5   Biak

100% maat werk

Dag 1 Biak

DSC_7727(13)

Bij aankomst wordt u opgehaald voor een transfer naar uw hotel. U dient de parkeerkosten voor het busje op de luchthaven even af te rekenen. De rit naar het hotel in Biak-stad duurt heel kort.

 

Informatie Biak-stad:

De ochtend heeft u ter vrije besteding. Meestal heeft u een nachtvlucht en arriveert u rond 05.00 uur, dus dan even rustig bijkomen in het hotel.

Biak heeft het volgende te bieden aan toeristen: restanten van de Tweede Wereldoorlog, een mooie onderwaterwereld en witte zand/koraalstranden. Snorkelen bij de eilanden voor de kust van Biak is prachtig. De bevolking ziet er anders uit dan de gemiddelde Indonesiër: veel donkerder en vaak met krullend haar. Er zijn zeer weinig toeristen op het eiland. 85 procent van de bevolking is protestants. Men verbouwt taro, zoete aardappelen en kopra. Visvangst is zeer belangrijk. Ook veel inkomsten komen uit de houtkap. De mensen uit Biak vereerden hun voorouders. Er zijn vele voorouderbeeldjes, zogenaamde korwar. Op Biak zelf kunt u ze nauwelijks meer zien, maar als u later naar Jayapura gaat, zijn er mooie voorbeelden te zien in het museum. Als u in de ochtend alvast wat wilt zien, wandelt u Biak-stad in om het kleine overzichtelijke centrum te verkennen. U loopt vanuit het hotel zo naar de markt toe. Er wordt vooral veel groente en op sommige dagen veel vis verhandeld. Verder is Biak-stad een typisch, beetje rommelig Indonesisch stadje met een aantal winkeltjes. Op de Jalan Imam Bonjol zit een leuk Chinees restaurant waar u lekker kunt lunchen. De naam van het restaurant is: Restaurant 99. Iets verderop zit een supermarkt, Hadi. Na de lunch wordt u opgehaald voor een tochtje naar het oosten van Biak. Het transport op Biak is erg eenvoudig. Uw busje heeft geen airco. Er zijn geen goede kleine toeristenbusjes op Biak. Ook een Engelssprekende gids vergezelt u. Het niveau van de gids is lager dan op andere eilanden. Op Biak is veel gevochten in de Tweede Wereldoorlog. De Japanners hadden er een belangrijke basis en zeer veel militairen gestationeerd. Een deel van hun activiteiten vond ondergronds plaats en dat kunt u nog enigszins zien bij de Japanse grot. Ooit was hier onder andere een hospitaal en tunnels verbonden dit met andere grotten. Het is een beetje spookachtige plaats. Een Amerikaanse bom heeft het dak van de grot doorboord. Er staan ook restanten van auto’s en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog weg te roesten. Vervolgens naar het vogel- en orchideeënpark. Het leukste hier zijn de kasuarissen. Zij lopen vrij rond in het parkje. Kasuarissen zijn loopvogels, een beetje te vergelijken met struisvogels. De rest van het park is vergane glorie. Nog iets verder komt u in Bosnik. Ten tijde van de Nederlandse overheersing was Bosnik de hoofdstad van Biak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er op het Bosnikstrand een grote slag geleverd.

 

Overnachting in Biak-stad.

Inclusief diner, transfer, halve dag privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids

Dag 2 Biak

Na het eenvoudige ontbijt, wordt u opgehaald door uw gids en chauffeur. U maakt een tocht over het eiland. De eerste uren rijdt u dwars over het eiland, door een tropisch woud. Varens en andere weelderige vegetatie flankeren de goede weg. Af en toe is er een dorpje in het woud. Een mooie fotostop is waar de weg de rivier overgaat. U stopt in Korem. Vroeger was dit een stadje aan het strand. Maar een tsunami vaagde alles weg. Nu zijn de huizen landinwaarts verspreid weer opgebouwd. De weg voert verder langs de noordkust. Bij de Warsa-waterval stapt u opnieuw uit. U wandelt naar de waterval, waar u kunt baden in de poelen die onder de waterval zijn. De lokale bevolking doet dit ook graag. Op de terugweg maakt u een stop bij het Wari-strand. In een kreek bij het strand kan het erg druk zijn. De vrouwen doen er de was, terwijl kinderen aan het spelen zijn en stoer van de brug af in het water duiken. Als u een lunchpakket meeneemt vanaf het hotel, kunt u lekker op het strand picknicken en natuurlijk een duik nemen in de oceaan. Vervolgens terug naar het hotel.

 

Overnachting in Biak.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids
 

 

Dag 3 Biak

DSC_9888 Indonesie-Irian-Jaya-Biak-riviertje-zee

 

U wordt opgehaald en naar de haven gebracht (transfer). Een lokale houten boot met buitenboordmotor ligt voor u klaar. U maakt een dagtocht naar de Padaido-eilanden. Dit is een groep van zo’n 30 koraaleilanden die voor de kust van Biak liggen. Sommige zijn bewoond, andere niet. U vaart in ongeveer een uur naar de dichtstbijzijnde eilanden. U legt aan bij de stranden op de eilanden Ruebas en Owi. Vooral voor de kust van Ruebas is het leuk om te snorkelen! (Wel eigen materiaal meenemen). Het koraal is veelal dood, maar de talrijke gekleurde vissen maken dat goed. Maak een wandelingetje over het strand en neem een duik in het warme zeewater. Neem een lunchbox mee vanuit uw hotel, en ga lekker picknicken op het strand. Op het eiland Owi maakt u een wandeling door een langgerekt, authentiek dorp. In alle rust kunt u het dagelijks leven hier aanschouwen. In de middag vaart u terug naar Biak-stad. U loopt terug naar uw hotel.

 

Overnachting in Biak.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, excursie

Dag 4 Biak

Na het ontbijt gaat u met uw gids en auto met chauffeur naar Urfu. Dit is ongeveer 20 minuten rijden. U wandelt naar het strand en ziet de vissers in poeltjes met zoetwater hengelen. Vervolgens is het ongeveer 20 minuten lopen naar een mooi uitzichtpunt. Vanaf een heuvel ziet u de omgeving en de mangroves. In totaal loopt u 4 km. Aan het einde van de wandeling staat de auto u weer op te wachten. U gaat naar het leuke dorpje Samberi. Het ligt aan het strand. U ontmoet de vissers en de kinderen zullen nieuwsgierig naar u zijn! U stapt aan boord van een lokale boot en maakt een tocht van 1 a 2 uur. Onderweg wordt de boot stilgelegd en kunt u snorkelen. Wel eigen materiaal meenemen. Ook meert u aan bij het strand van Waori, waar een kerk op het strand staat. Hier kan ook gezwommen worden. De picknick box komt tevoorschijn en op het strand gebruikt u de lunch. Vanaf Waori wandelt u in circa 20 minuten naar de weg, waar uw auto weer staat te wachten. Als er nog tijd over is kunt u het dorp Binsari met een klein museum nog bezoeken.

 

Overnachting in Biak.

Inclusief ontbijt, lunch, diner, privé-auto/busje met chauffeur, Engelssprekende gids, excursie

Dag 5 Biak

U wordt opgehaald bij uw hotel en naar de luchthaven gebracht (transfer). Einde arrangement.

 

Inclusief ontbijt, transfer

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën