Top 5: leuk om te doen in Salento
Colombia-Valle-de-Cocora-5

Top 5: leuk om te doen in Salento

Eva van der Cruijsen Algemeen 15-9-2020

Salento: een heerlijk dorp in Midden-Colombia. Er hangt een ontspannen sfeer, je kunt er heerlijk eten en niet te vergeten; het is gelegen in de koffieregio. The place to be als je op zoek bent naar een lekker Colombiaans kopje koffie.

 

Om in Salento te komen, moet je het vliegtuig pakken naar Armenië, Pereira of Manizales. Maar ik hoor je denken, wat kan ik er allemaal doen. De vallei, Valle de Cocora, spreekt natuurlijk voor zich, net als een bezoek aan de koffieboerderijen. Maar als je even door de wax-palmen het bos niet meer ziet, heb ik mijn vijf tips op een rij gezet.

 

1. Koffie drinken

Ik ken geen betere plek als koffie drinken dan in de hoofdstad van de koffieregio, Salento. Plof neer op een terrasje aan het hoofdplein of beter nog: wandel naar een koffieboerderij en boek een rondleiding. De gids vertelt van alles over de verschillende bomen, struiken en het plukken van de cacao. Daarna laat hij zien hoe de boon wordt verwerkt en hoe het logistiek geregeld is. Er gaat nog een behoorlijk proces vooraf voordat wij in Nederland van de koffie kunnen genieten.

 

Tijdens een rondleiding is het vaak mogelijk om zelf koffie te zetten van de vers geplukte bonen. Et voilà, geniet van verse koffie met uitzicht op de heuvels vol Arabica-struiken.

 

Als je terug bent in het centrum van Salento kan ik nog drie cafés aanraden waar ook heerlijke koffie geserveerd wordt: Café Jesús Martin, Summer Café en Cafe la Hojarasca. Allen gelegen aan het hoofdplein.

      

 

2. Patacones

Een specialiteit van de regio is de gefrituurde patacon, of te wel de bakbanaan. Op diverse plekken in Colombia wordt de platano frito (gebakken banaan) geserveerd, maar frituur deze, druk hem plat en je krijgt een patacon. In en rondom Salento en Cali serveren ze deze heerlijke snack op een andere manier: Patacón Gigante of Patacón Salento. Je kunt het vergelijk als een soort pannenkoek van gebakken banaan met een topping naar keuze: gesmolten kaas, salsa of de Colombiaanse specialiteit Trucha (forel)! Het is niet te missen hier: Trucha con patacon. Het water loopt je misschien niet zo een, twee, drie in de mond, maar stop eens bij La Gran Trucha Restaurante om deze specialiteit te proeven. Ook als tussendoortje is het heerlijk. Zie je jezelf al zitten met een koud biertje met een patacon met gesmolten kaas en tomaten salsa? Puur genieten!

   

 

3. Bezoek een koffiedorp

Een van de mooiste koffiedorpen die ik bezocht heb, is misschien wel Filandia! Een aanrader als je wat meer rust zoekt en minder de drukte. Daarnaast is het ook een leuke plek om te verblijven. Er zijn leuke restaurants en het stadje is kleurrijk. Het is een feestje voor het oog als je naar boven kijkt en alle bloemen over de balkons ziet hangen. Wat hier zeker ook lukt, is lekker eten en heerlijk tot rust komen. De omgeving leent zich voor sportieve wandelingen en natuurlijk koffietours.

 

4. Valle de Cocora

Niet te missen op het lijstje: een bezoek aan Valle de Cocora. Op het hoofdplein in Salento staan enkele jeeps die u naar deze vallei brengen. Je betaalt aan het huisje op het plein voor je retourticket. Zigzaggend rijdt de taxi-jeep naar beneden richting Valle de Cocora. Alleen de rit is al prachtig! Het is hier zo groen tussen de heuvels. Halverwege wordt u afgezet en kun je wandelend of te voet verder. Wij raden een mooie wandeling aan, de paarden moeten al zoveel ritjes maken op een dag.

 

Er zijn diverse wandeling en degene die ik aanraad, is de lange wandeling door de vallei naar het kolibrie-huis. Je loopt over boerenland-paadjes, over hangbruggen en via smalle modderpaadjes. Eenmaal aangekomen stikt het van de snel vliegende vogels: de kolibrie. Hier bevinden zich de meeste soorten kolibries ter wereld! Ze hebben alle kleuren van de wereld. Om ze extra goed te kunnen zien, heeft de eigenaar waterbakjes opgehangen waar ze dorstig blijven hangen om te drinken. De wandeling daarna is zwaar: heuvel op en soms wat drassig en modderig. Vanaf boven is het uitzicht echt fenomenaal. Als u geluk heeft, want het heet niet voor niets ‘mistig bos’. Zo veel bos is het niet, maar alle wax-palmen zijn indrukwekkend. Je voelt je enorm klein naast deze giganten.

   

 

5. Sportief aangelegd?

Wandelend raak je in Salento niet uitgekeken. Los Nevados National Park is dubbel en dwars de moeite waard. Valle de Cocora bevindt zich ook in dit nationale park, maar ga vooral ook verder en geniet van dit stukje natuur. Zo ver gaan niet zo veel mensen, wat wel erg jammer is, want het is heel anders dan Valle de Cocora. Vulkanen, mistige pieken, gletsjers en ijzige meren: dat verwacht u bijna niet in zo’n warm gebied nabij Salento. Niets is minder waar. Doordat het boven op een bergpas ligt, komt hier zelfs sneeuw voor. Voor de échte wandelaar is dit een aanrader. Ook voor meerdaagse trekkingen moet je hier wezen. Vraag zeker eens naar de mogelijkheden.

 

Niet bang aangelegd? Dan is dit wel iets voor jou! Bij Armenia kun je ziplinen over de hoogste én langste zipline van Colombia. Met ongeveer 80 kilometer per uur vlieg je 60 meter boven de grond over de koffieplantages. Je voelt je als een vogel wanneer je over de velden ruist en in de verte de heuvels ziet. Als je daar geen kriebels in je buik van krijgt…

 

Meer dan genoeg te doen dus alleen al in Salento. Nog een laatste tip: als je verblijft op een koffiefarm krijg je wel een hele bijzondere ervaring. De lokale familie kookt voor je en nodigt je misschien wel uit mee te helpen! Een ding is zeker, je komt volledig tot rust. Er is vaak weinig in de omgeving en de boerderij is vaak ver van alles verwijderd. Geniet hier volop van de rust.

 

Wil je ook naar Salento afreizen of een rondje koffieregio doen? Bekijkt u onze bouwsteen La Ruta del Café. Wij helpen je graag met het samenstellen van jouw vakantie naar Colombia. Neem contact met ons op.

 

Eva,

Van Verre