Judith in Chili
Peru-Machu-Picchu-Judith(2)

De mooiste stops in het merengebied van Chili

Judith, Van Verre Algemeen 17-5-2023

De grote trekpleisters van Chili zijn het extreme noorden en het extreme zuiden. Zowel hemelsbreed als qua klimaat en landschap liggen deze gebieden mijlenver uit elkaar. Maar tussen deze gebieden is ook nog zoveel moois te zien! Zelf ben ik dol op het meren- en vulkanengebied van Chili, waar het heerlijk groen is en waar je veel nationale parken en toegankelijke natuurgebieden vindt. Een auto huren in dit gebied raad ik je zeker aan, het geeft veel vrijheid en met openbaar vervoer zijn sommige plaatsen lastig te bereiken. In deze blog vertel ik je over de mooiste stops in het merengebied van Chili die je aan een rondreis door Chili toe kunt voegen.

 

Conguillio Nationaal Park

Het Conguillio National Park in het merengebied van Chili is een nog authentiek park waar weinig overnachtingsmogelijkheden zijn. Maar je kunt prima verblijven in Malalcahuello, een klein dorpje dat als uitvalsbasis dient. In het park zelf zijn prachtige routes uitgezet om te wandelen door oorspronkelijke bossen langs heldere lagunas. Onderweg is de kans groot dat je allerlei verschllende chileense vogels ziet!

    
In Conguillio bevindt zich ook de Llaima vulkaan, die nog in 2009 is uitgebarsten. Hierdoor is er een stuk maanlandschap van gestolde lava ontstaan. Erg bijzonder om te zien! 

 

Pucón en omgeving

Over de plaats Pucón in het merengebied van Chili kan ik wel heel lang kletsen, want hier heb ik 10 jaar gewoond. Maar goed, los van mijn gekleurde bril vindt iedereen het hier leuk, want er is zoveel te doen! Het is wel een plek die veel reizigers aantrekt, dus totaal niet off the beaten track. Maar dat het zo in trek is, snap je direct als je op dag 1 de actieve, maar ook besneeuwde vulkaan, Villarrica beklimt. Dit is een van de weinige vulkanen ter wereld met een lavameer in de krater. Eindig de dag met een duik in het meer, of misschien liever nog met een bezoek aan een van de heetwaterbaden in de omgeving. Hier kun je heerlijk je spieren even tot rust laten komen! 
      

Wat er nog meer in Pucón en de omgeving te doen is? Raften, rotsklimmen, kayaken, wandelen, canyoning, mountainbiken, paardrijden, canopy.. Maar proef ook van de Chileense gerechten in een van de restaurants, of ga op zoek naar de nationale boom van Chili, de Araucaria en maak kennis met met de Mapuche cultuur. 

 

Valdivia

Even wat anders in het merengebied van Chli, want Valdivia ligt vlakbij de Pacifische kust. Die is in Chili nooit ver weg omdat het land zo smal en langgerekt is. Valdivia zelf is een studentenstad, gelegen in een waterrijk gebied waar twee rivieren samenkomen. Hier vond in 1960 de zwaarste aardbeving ter wereld plaats en er werden aanvallen, van onder andere Nederlandse piraten, afgeweerd uit forten als Niebla.

    

De vismarkt van deze stad laat je kennis maken met allerlei verse en gedroogde zeevruchten die wij in Nederland niet hebben. Probeer als je durft  'cochayuyo' (zee algen). Wie ook op deze markt af komen zijn zeeleeuwen, aalscholvers en pelikanen die achter de kraampjes wachten op de visresten. Gaat de rauwheid van de vismarkt je toch iets te ver, bestel dan in een restaurant eens de 'machas a la parmesana' (schelpdieren met gesmolten kaas) of 'chupe de jaiva' (een ovengerecht met krab en kaas).
    

In de omgeving van Valdivia zijn er ook prachtige rotskusten en stranden waar je kunt wandelen (het water is helaas te koud om in te zwemmen) en een mooie zonsondergang kunt aanschouwen, zoals in Playa los Molinos of Mehuin.

Lago Ranco

Zoals de naam al doet vermoeden ligt het merengebied van Chili natuurlijk vol meren. En ze zijn allemaal mooi, maar als ik er één mag aanraden dan is het Lago Ranco. Dit is een vrij rustig meer met enkele toegankelijke strandjes. Chilenen komen hier zelf graag tijdens hun vakantie, maar buitenlandse toeristen slaan dit stuk vaak over. Zonde! De weg langs Futrono en Llifén is adembenemend mooi met het steeds terugkomende uitzicht over het meer terwijl je langs bergen en rotspartijen rijdt.

 

Bij dit meer zijn de meeste stranden opgebouwd uit keitjes. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Villarrica meer bij Pucón, dat uit zwart lavazand bestaat.

Aan de zuidkant van het meer ligt Parque Futangue, een ongerept natuurpark waar een enorme verscheidenheid aan flora en fauna te vinden is, misschien spot je wel een pudú of een Darwin kikker!

            

Wil jij zelf de mooiste stops in het merengebied van Chili ontdekken tijdens een veelzijdige rondreis door Chili? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag verder! 

 

Judith,
Van Verre