Ottawa
Niagara-Falls-groepsfoto-studiereis-canada_1_623203

Ottawa bezienswaardigheden

Patrick Goorhuis Algemeen 30-6-2023

Onlangs vertrok collega Patrick richting Oost Canada, waar hij verschillende steden aandeed. In deze blog vertelt hij graag wat meer over de hoofdstad van dit immense land aan de overkant van onze plas. Want ook al wordt Ottawa niet zo veel bezocht als Montréal en Québec in deze regio, Ottawa heeft voor de reiziger absoluut genoeg bezienswaardigheden te bieden!

 

Ottawa as de hoofdstad Canada en heeft meer dan 1 miljoen inwoners. Maar na deze stad een aantal keren bezocht te hebben, bekruipt mij nog steeds niet het stadse gevoel, eerder van een gezellig groot dorp. Het centrum van Ottawa is compact “opgezet” met nieuwbouw, statige oude gebouwen, veel groen en water dat door de stad stroomt. Dit is de beknopte versie van de stad Ottawa. 

 

Tulpenthema en Tulpenfestival

Wat velen wellicht niet weten is dat er een diepe band is tussen Ottawa en Nederland, vanwege ons Koningshuis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertoefde een deel van de Koninklijke familie in Ottawa. In deze stad is ook Prinses Margriet geboren als Nederlandse. Dat lijkt logisch, maar dat was het niet. Omdat zij als Nederlandse prinses geregistreerd moest staan, heeft de Nederlandse overheid aan de Canadese regering gevraagd of de etage van het ziekenhuis, tijdelijk Nederlands grondgebied mocht worden, zodat Prinses Margriet als Nederlandse geboren zou worden. Natuurlijk speelt de hulp van de Canadezen in de bevrijding eveneens een grote rol. Na de oorlog is er dan ook besloten om jaarlijks Tulpen naar Ottawa te sturen. Nu doen zij dit zelf, maar het Tulpenthema komt nog steeds elk jaar terug via het Tulpenfestival.


Maar de stad heeft zoveel meer te bieden. Ontdek de bezienswaardigheden van Ottawa te voet, per fiets, of een combinatie van beide.

 

ByWard Market

Eén van deze bezienswaardigheden is de ByWard Market. Wandel met een lokale gids door “ByWard Market” (boerenmarkt) en geniet ondertussen van allerlei kleine gerechtjes uit de diverse restaurantjes die deze boerenmarkt rijk is. Loop ook even een winkeltje binnen waar ze dé producten verkopen uit elke Canadese regio. Of dat ene kleine zaakje waar ze meer dan 50 soorten thee verkopen, die allemaal geschept worden uit grote potten met leuke benamingen erop.
      


Breng een bezoek aan (één van) de vele musea

Of pak de fiets en trap met een lokale gids langs alle bezienswaardigheden van Ottawa, zoals het “Rideau Canal”, de eerdergenoemde “ByWard Market” en de parlementsgebouwen waar de Canadese regering zetelt. Maar ook langs de vele musea die Ottawa rijk is. Laat ik er twee wat verder toelichten. 

 

Het Nationaal Museum of Historie

De eerste is het best bezochte museum van Canada; Het Nationaal Museum of Historie. In mijn ogen een “must see”. Puur vanwege het feit dat dit prachtige en grote museum alles vertelt over de geschiedenis van dit land. Met een collectie aan kunstwerken waar je “u” tegen zegt. Waar de nadruk ook ligt op de inheemse bewoners. Neem hier gerust minimaal een halve dag de tijd voor. Eigenlijk is dat nog tekort, maar dan krijg je wel een aardig beeld van dit museum.

    


Een leuk weetje;
als je van downtown Ottawa richting het museum loopt, dan wandel je over de Alexander Bridge naar de overzijde van de “Ottawa River”. Halverwege de brug passeer je de grens van de provincies Ottawa en Quebec.

 

National Gallery of Canada

Op de terugweg zie je een grote spin staan voor het museum “National Gallery of Canada”. Dit prachtige museum herbergt een collectie van kunstwerken. Hedendaags, maar ook Canadese kunst. En natuurlijk mogen de kunsttukken van onze Meesters ook niet ontbreken, zoals Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh.

 

Parlement Hill en Canadian War Museum

Prachtige plaatjes kunnen geschoten worden in en rondom het “Parliament Hill”, zeker in het voorjaar met al die Nederlandse tulpen. Iets verderop ligt het “Canadian War Museum”, zeker voor onze Nederlandse geschiedenis interessant.

 

 

 

En waar strijk je aan het einde van de dag neer? Op het terras, uitkijkend op het “Rideau Canal” op bij het Fairmont Chateau Laurier Hotel!


Wil je ook Oost Canada ontdekken en de bezienswaardigheden van Ottawa bezoeken? Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Canada, of neem contact met ons op. We helpen je graag bij het samenstellen van jouw rondreis naar Canada. 

 

Patrick,

Van Verre