IJsberenlodge, droomreis voor Van Verre-medewerkster Irene
Canada-Seal-River-Heritage-Lodge-Irene

IJsberenlodge, droomreis voor Van Verre-medewerkster Irene

Irene Dijkstra Algemeen 10-12-2020

Behalve zwarte beren en grizzlyberen is er nog een berensoort die in Canada leeft: de ijsbeer! Dieren in hun eigen leefomgeving zien, vind ik één van de mooiste ervaringen tijdens het reizen. Enkele jaren geleden ben ik naar een lodge in het noorden van Canada geweest en dat is één van de reizen die me het meest van allemaal is bijgebleven en die de meeste indruk op me heeft gemaakt.

 

Het duurt even voordat je op je bestemming bent. Ik vloog via Winnipeg naar Churchill, een dorp uit een film. Stoere mannen met baarden rijden op quads door het dorp. Oorspronkelijk leefden hier Eskimo’s. Hun taal is onverstaanbaar en nog moeilijker leesbaar met allerlei rare tekens. De huizen zijn van hout en in diverse kleuren geschilderd. Bij veel huizen houdt een husky met zijn indringende blauwe ogen de wacht. Op straat staan waarschuwingsborden voor overstekende ijsberen, da’s weer eens wat anders dan een verkeersbord met een overspringend hert…

 

Oktober en november zijn de beste maanden om ijsberen rond Churchill te spotten. Vanuit Churchill zijn er tochten met speciale toendra-buggy’s. Dit lijkt een soort witte Amerikaanse bus, maar op enorme wielen die goed door de sneeuw kunnen ploegen. Er zijn grote ramen, maar er is ook een soort balkon. Dus ga naar buiten als er een ijsbeer gespot is en zie het imposante dier van heel dichtbij.

    

 

In Churchill is een heuse ijsberengevangenis. Als de winters koud en vol sneeuw zijn, zoeken de ijsberen vaak hun heil in Churchill. Daar is voedsel te vinden. Maar de inwoners zitten niet te wachten op beren op straat, dus de dieren worden gevangen en in de ijsberengevangenis opgesloten. In de lente als er weer voldoende voedsel te vinden is, worden ze, vaak met een helikopter, naar hun natuurlijke leefomgeving gebracht en weer vrijgelaten.

 

’s Avonds echt lokaal eten? Proef dan de kariboe-steak in één van de restaurants. Een kariboe is een soort rendier, die in dit gebied voorkomt.

 

Safari per helikopter

Vanaf Churchill vlieg ik samen met enkele medereizigers met een helikopter naar een zeer afgelegen lodge. Op een gegeven moment wijst de piloot verwoed naar beneden. Hij maakt nog net geen duikvlucht, maar wel een rondje boven het zeewater. Onder ons zwemt een ijsbeer in het water. Even later zien we veel meer witte stippen in het water. De piloot gaat opnieuw wat lager vliegen en we zien een grote school beluga’s. Dit zijn witte dolfijnen, maar ze worden ook witte walvissen genoemd.

Afgelegen lodge

We arriveren bij de lodge. Een houten gebouw dat helemaal in de omgeving thuishoort. Niet luxe, wel exclusief. Er zijn slechts enkele kamers en er is géén andere accommodatie in de wijde omtrek. U bent hier echt midden in de natuur. Dat blijkt, want vanaf in platform in de tuin van de lodge zien we al binnen tien minuten na aankomst de eerste ijsbeer over het strand langs slenteren! Hiervoor kwamen we, wat een prachtig dier!

 

Het eten in de lodge is verrukkelijk. Omdat er niets in de omgeving is, verblijf je hier op basis van volpension. Er is zelfs een eigen kookboek uitgegeven door de eigenaren van de lodge. En een leuk souvenir is de zelfgemaakte melange van lokale kruiden van de kokkin. Voor het diner verzamelen alle gasten zich bij de open haard in de knusse woonkamer voor een drankje en exquise amuses.

 

Op pad

Vanuit de lodge waar we verblijven, maken we uitstapjes in kleine groepjes, vergezeld door een gewapende gids. Te voet, met de boot en in een soort aanhangwagen met stoeltjes achter een gemotoriseerd karretje gaan we erop uit. We rijden over de zompige permafrost, die bezaaid is met stug gras en paarse bloemetjes. Zeker de wandelingen zijn spannend. Zouden we ineens oog in oog staan met een ijsbeer? Onze gidsen Andy en Terry zijn bewapend met een geweer. Eén van hen loopt voorop en één van hen achteraan. Want de dieren zien er wel heel schattig uit, maar het zijn echte roofdieren.

    

 

Andy en Terry hebben echt een passie voor ijsberen en ze weten ontzettend veel leuke verhalen en weetjes te vertellen. En gelukkig… hun geweer hebben ze in de jaren dat ze hier werken nooit hoeven te gebruiken. Bij een enkel waarschuwingsschot is het gebleven. We hebben geluk! Tijdens diverse wandelingen komen we ijsberen tegen. Wat voel je je dan nietig. Behalve ijsberen is er nog meer dierenleven te zien. Vogels vliegen over, een kikkertje verschuilt zich in een poeltje met water. Een soort marmot gaat op zijn achterpoten staan en steekt zijn koppie boven het gras uit. En als je mazzel hebt, zie je een witte poolvos op jacht naar een prooi. Wolven, elanden, rendieren en zelfs zwarte beren komen hier ook voor.

 

Zwemmen met beluga's

We kleden ons warm aan. Gekleed in een drysuit stappen we aan boord van een zodiac. In de baai nabij de lodge gaan we op zoek naar beluga’s, de witte walvissen. Om het helemaal spectaculair te maken: het blijft niet bij het observeren van deze prachtige zeedieren vanaf de boot. Nee, één voor één worden we te water gelaten. We krijgen een touwtje om onze enkels waarmee we verbonden zijn met de zodiac. We mogen geen zwembewegingen maken om de beluga’s niet te laten schrikken of te raken. Met de drysuit drijven we op het water. Kou voel je niet, de spanning en de drysuit zorgen daar wel voor. En dan ineens ben ik omringd door tientallen beluga’s! Ze zijn zo dichtbij dat ze me bijna aanraken. Ze zijn nieuwsgierig en maken geluidjes naar me. Deze ervaring vergeet ik nooit meer.

  

Opstaan: het noorderlicht is te zien!

Bij aankomst bij de lodge vragen de medewerkers of ze je wakker moeten maken als het noorderlicht te zien is. Niemand van de gasten twijfelt ook maar één moment: natuurlijk willen we daarvoor gewekt worden. Bijna lijkt het niet te lukken. Maar gedurende de laatste nacht wordt er op de deur geklopt. De gidsen en het personeel maken ons wakker en nemen ons mee naar buiten. De hemel kleurt mysterieus groen en oranje. Vlagen groen trekken door de zwarte lucht. Nog een hoogtepunt erbij tijdens deze reis en weer iets wat ik van mijn bucketlist kan afstrepen.

 

Met een watervliegtuig gaan we de volgende dag terug naar Churchill. Goedkoop is het niet, maar onvergetelijk zeker!

 

Wil jij ook zo'n bijzondere ervaring beleven tijdens een rondreis West-Canada. Vraag ons naar de mogelijkheden. Onze Canada-specialist helpt je graag bij het samenstellen van een mooie reis. Neem contact met ons op.

 

Irene, 

Van Verre