Reizen in Cambodja per tuktuk
Gionne2

Reizen in Cambodja per tuktuk

Gionne van Wijnen Algemeen 21-8-2018

Ik ben gek op fietsen, dus aangekomen in Siem Reap in Cambodja dacht ik alles wel te gaan fietsen. Niet dus. Vanwege de drukkende warmte (ik was er in juni, net na het echt hete seizoen) is zelfs een tochtje van 5 kilometer al zwaar. Dat ben ik in Nederland op mijn elektrische fiets (ja, ik ben ook gezwicht...) anders gewend. Wat nu? De oplossing: de tuktuk! Feitelijk een brommer met een karretje er achter bevestigd. Met een dakje erboven voor de nodige schaduw. Voor een paar dollar brengen de vriendelijke chauffeurs u overal heen. En u heeft nog steeds de wind in de haren. De geluiden worden wel wat overstemt door het gepruttel van het brommertje, maar de geuren vangt u nog wel op.

 

Angkor Wat in Siem Reap

Met een grote glimlach op mijn gezicht tufte ik met 'mijn' tuktuk naar Angkor Wat. Wat een enorm indrukwekkende tempel. Ik snap UNESCO wel dat ze dit op de werelderfgoedlijst hebben gezet. Na daar rondgewandeld te hebben, hup de tuktuk weer in naar de ruïnes van Angkor Thom. Minder bekend, maar zeker niet minder mooi. Rijdend door de bosrijke omgeving snuif ik de geuren van de natuur op. Het ruikt hier een stuk frisser dan in de stad. Na weer een uurtje dwalen was ik behoorlijk bezweet, en heel blij dat mijn tuktuk er weer stond. Lekker afkoelen terwijl mijn chauffeur door het drukke verkeer van Siem Reap maneuvreert. En ook nog voldoende tijd om foto's te maken van het kleurrijke straatleven (dat lukt me al fietsend niet). Weer een pluspunt! 

 

 

Reizen door Cambodja per tuktuk

Tijdens mijn vakantie in Cambodja stap ik nog vele malen in de tuktuk. In Phnom Penh stap ik in een kleine tuktuk met maar één wiel aan de voorkant, een soort rijdend eitje. En in Sihanoukville is mijn tuktuk eigenlijk gewoon een auto waar de achterkant af is gehaald, en weer is opgebouwd met banken en een dakje. Deze versie gaat een stukje sneller. Na ruim twee weken ben ik terug in Siem Reap. Voor mijn neus op het terras van het gezellige centrum in Siem Reap is het een komen en gaan van tuktuks, een leuk schouwspel!