Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Van kiekje naar foto
Cambodja-Kampot-Adri(2)

Van kiekje naar foto

Adri, Van Verre reiziger Algemeen 13-8-2019

Even voorstellen: mijn naam is Adri van der Vliet, ik ben al sinds lange tijd een fervent reiziger, waarvan inmiddels al meer dan 10 reizen door van Verre zijn georganiseerd, in eerste instantie vaak naar ons favoriete Zuidoost Azië maar nu ook, door het bredere Van Verre aanbod naar andere regio’s zoals laatst een rondreis door Peru.

Adri met een local op de foto
Tegalalang rijstterassen op Bali

 

Doordat de reizen op individuele basis zijn, heb je alle tijd om te stoppen waar jij dat wenst en dus alle kans om onderweg al het fraais wat je ziet vast te leggen en werd hierdoor naast reizen bij mij in fotograferen een nieuwe passie ontwikkeld.

 

De mooiste foto’s werden al snel gedeeld met Van Verre en op een gegeven moment werd ik door de oprichter van Van Verre, Emmy Nijman, gevraagd of ik als “klant” hun tijdens de vakantiebeurs wilde ondersteunen, en dat heb ik ruim 10 jaar met heel veel plezier gedaan. Als extra hulp voor mijn betoog om prachtige bestemmingen als Indonesië, Vietnam en Cambodja te gaan bezoeken liet ik veelal mijn eigen reisfotowerk zien en kreeg vaak zeer positieve reacties. Op een gegeven moment dacht ik waarom zou ik mijn kennis niet eens met medereizigers gaan delen en heb toen op basis van de combinatie van mijn presentatie, reis en reisfotografie ervaring het concept “van kiekje naar foto” bedacht.

 

Van Verre was direct enthousiast en na een zeer geslaagde try-out voor al hun medewerkers en later voor een selectie vaste klanten is mijn reisfotografie presentatie een vast item geworden die aan de van Verre klanten als service, voordat men op reis gaat, wordt aangeboden en hebben inmiddels al meer dan 200 reizigers de presentatie in Monnickendam bijgewoond.

presentatie in Monnickendam
Adri geeft presentatie 'van kiekje naar foto'

 

Reisfotografie

Je herkent het vast wel tijdens het (rond)reizen; je ziet maar al te vaak dat bezoekende toeristen zichzelf een stuk belangrijker vinden dan de inheemse bevolking, selfies maken is een doel op zich geworden. Het is toch veel leuker om samen met de inheemse bevolking op de foto te gaan of nog liever zonder jezelf?

 

Wat je ook ziet is dat over het algemeen dezelfde foto missers worden gemaakt zoals het fotograferen van halve ledematen, scheve horizonnen, onrustige composities en grote nietszeggende vlakken. Bovendien heeft het maken van mooie foto’s in beginsel niets te maken met het formaat of de prijs van je camera, integendeel, tegenwoordig kan je immers met je mobiele telefoon ook prima resultaten bereiken.

 

Tijdens het (rond) reizen krijg je alle kans om vooral heel veel foto’s te maken en dat is juist de manier om, door het maken van veel fouten, jezelf te verbeteren. Als je (geweldige) foto’s wilt maken, foto’s die zich echt van de rest (en kiekjes) onderscheiden, moet je naast het vermijden van voornoemde standaardfouten, stoppen met KIJKEN en beginnen met ZIEN”. Als het ware ga je leren “inzoomen” op een groot geheel en zal je vele leuke details gaan ZIEN, je zal ook vaker “klein” fotograferen. Tijdens mijn rondreis door het fotogenieke Vietnam heb ik dit vaak toegepast met verrassende resultaten.

Detailfoto     Detailfoto     Detailfoto

Bekijk onze voorbeeld rondreizen naar Vietnam.

 

Het zou toch zonde zijn dat je de reis (of reizen) van je leven maakt en alleen maar met “kiekjes” thuiskomt?

Om bestaande en toekomstige reizigers hiermee te helpen heb ik als “fotograag” op basis van vele jaren reis en reisfotografie ervaring een presentatie “Van kiekje naar foto” ontwikkeld. Deze 2 ½ uur durende presentatie wordt exclusief aan “Van Verre” reizigers aangeboden waarbij in “Jip en Janneke” taal met gebruikmaking van veel en uitsluitend eigen fotomateriaal de basisprincipes van reisfotografie uitgelegd. Onderstaand een tipje van de sluier van de onderwerpen die aan de orde komen.

 

Compositie in een reisfoto

Een zeer belangrijke sleutel om te komen tot een mooie reisfoto, is door veel aandacht te besteden aan je compositie. Vergelijk je compositie gerust met een mooi schilderij, het samenvoegen van allemaal losse elementen tot een mooi geheel. Bepaal bijvoorbeeld allereerst of je een foto horizontaal of verticaal gaat maken, doordat een meerderheid van de reisfoto’s tegenwoordig vastgelegd worden met een mobiele telefoon, zie je dat in basis (te)veel foto’s verticaal worden gemaakt, dat komt wellicht door de “telefoneer houding” maar in vele situaties heeft een horizontale opname de voorkeur. Bovendien kan je later bij het bewerken van een horizontale foto deze makkelijker versnijden naar een verticale. Velen vragen zich ook af waarom er, indien je dit hebt ingesteld, op scherm in 9 vakken is ingedeeld, dit is om je te helpen met het toepassen van de “regel van derden” een regel die ervoor zorgt dat je mensen of objecten uit het “saaie midden” van je foto verplaatst naar links of rechts. Uiteraard zijn er nog veel meer compositieregels maar begin eens met voornoemde regels, die zullen al zorgen voor een fraaier resultaat.

Foto gemaakt met de 'regel van derden'
Lokale vrouw in de bergen van Peru

 

 

Licht is belangrijk

Goed licht en vooral zonlicht is van zeer groot belang voor het maken van een mooie foto en als je op reis gaat wil je graag mooi weer en de zon zien maar desondanks probeer diezelfde zon tijdens het fotograferen achter je laten.

 

Tijdens je vakantie kan het zijn dat je dagelijks uitkijkt naar het “happy hour” aan de bar van je hotel, uiteraard is daar is niets mis mee maar bedenk dat rond die tijd ook de mooiste periode is om tijdens de “golden hours” fraaie foto’s te maken, dan is het natuurlijk licht, zowel in de ochtend vlak na de opkomende zon als in de namiddag vlak voor de ondergaande zon op haar mooist. Het fotograferen van zowel zonsopkomst als ondergang is zeer populair, en zie je vaak mensen foto’s maken van uitsluitend de opkomende en neergaande zon echter het fotograferen van juist de mensen die deze foto’s aan het maken zijn geven vaak veel verrassende resultaten en prachtige silhouetten. Het prachtige eiland Bali kent fraaie zonsopkomsten en ondergangen waar je dit prima kan toepassen

Silhouet bij zonsondergang

 

Onderwerpen van een reisfoto

Tracht je reis zo divers mogelijk in beeld te brengen en denk dan aan hoofdonderwerpen als landschappen, architectuur, straatleven en niet in de laatste plaats de lokale bevolking. Wil je hen graag op de foto? Maak dan eerst contact, toon vooral respect en zet niet meteen je camera in de “aanslag”. Mensen fotograferen is een van mijn meest favoriete onderwerpen en derhalve is er tijdens mijn presentatie, veel aandacht voor dit onderwerp met veel handige en direct toepasbare tips.

 

Hou er alvast rekening mee voor als je thuiskomt en besluit een fotoboek te maken dat de gefotografeerde onderwerpen de hoofdstukken gaan vormen van datzelfde boek. Zorg dan ook voor een grote diversiteit, dat maakt het kijken, ook voor een ander, een stuk leuker.

Lokal op de foto
Slapende local in Hue, Vietnam

Portret uit Sulawesi      Portret uit Noord Vietnam      Portret uit Peru

 

Share & Show

Niet onbelangrijk is dat je tijdens je reis al nadenkt over wat je met al je mooie materiaal gaat doen, een tip is om tijdens je reis via social media al het nodige te delen, leuk is om hiebij Van Verre te taggen en #ikkomvanverre te gebruiken.

Uiteraard loop je dan tegen de bekende “keuzestress” aan. Om dat te vermijden kan je het beste per reisdag een collage maken van je mooiste foto’s, beperk je daarbij tot maximaal 6 foto’s.

Je kunt tijdens je reis al een begin maken met het verwijderen van foto’s die niet aan jouw verwachtingen voldoen echter op een klein scherm is niet alles dat wat het lijkt en door de steeds goedkoper geworden opslagkaartjes is het beste om thuis pas echt aan de slag te gaan. Thuiskomen met rond de 2 a 3.000 foto’s tijdens een (verre) reis is de normaalste zaak van de wereld, je zou ze gezien je herinneringen alle foto’s wel willen bewaren….

 

Breng het aantal terug naar rond de 10 % a 15% van je oorspronkelijke aantal, hiermee kan je een prachtig fotoboek of foto presentatie maken die je in eerste instantie voor jezelf maakt maar hierdoor ook voor geïnteresseerden aantrekkelijk is om naar te kijken.

 

Zonsondergang op Bali

 

Wil jij ook de gratis workshop 'van kiekje naar foto' bijwonen? Dat kan als je een reis bij Van Verre hebt geboekt. Je krijgt vanzelf een uitnodiging in de mail zodra er een workshop in de planning staat. Hopelijk tot snel.

 

Fijne vakantie en mooie foto’s toegewenst!

 

Adri van der Vliet

Van Verre reiziger