Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Souvenirs op een marktje in Afrika
Martin Zuid-Afrika

Souvenirs kopen in Afrika

Martin van Amersfoorth Algemeen 19-8-2016

Elke reis naar Afrika betekent een terugvlucht met een koffer vol tastbare herinneringen. En hoewel alle belevenissen en ervaringen in mijn hoofd voor altijd zijn opgeslagen, heb ik onbewust behoefte aan meer. Voor het geval dat mijn geheugen me vroeg of laat in de steek zal laten. Dus, net als iedere avontuurlijke vakantieganger en ontdekkende reiziger, val ik telkens opnieuw weer ten prooi aan zo’n goedlachse en slinkse verkoper. Logisch, want hij zegt mijn vriend te zijn. Natuurlijk weet ik wel dat dat verre van de waarheid is, maar ach, ik snap zijn charmante gretigheid wel. Tja, en daar sta je dan tussen een chaos van keurig geordende, Afrikaanse prullaria!

 

 

Onderhandelen over de prijs van de souvenirs

Ik heb niet echt een vuistregel bij het kopen van souvenirs. Ik probeer gewoon het spel zo goed en eerlijk mogelijk te spelen. Zijn er vaste spelregels? Nee, maar er zijn wel gedragsregels; wat men zich wel en niet kan permitteren, zonder gezichtsverlies te leiden of neergesabeld te worden door een hele boze blik. Glimlachend rondkijken, knikje hier, yes-you-are-my-friend en ondertussen op je gemak de ogen de kost geven. Zeker niet laten opjutten. En gewoon een vriendelijk en resoluut no-thank-you is helemaal okay. Kijk, daar bij de buurman of buurvrouw, is nagenoeg hetzelfde op een kleurrijk matje uitgestald, maar dan nèt even anders. 

 

 

Onder ons gezegd, ik voel me het prettigst tussen andere reizigers. Als een zebra, die zich onopvallend in de kudde beweegt zodat de leeuw niet weet wie hij moet benaderen. Op souvenirmarktjes verander ik feilloos in een gemakkelijke prooi. Het is mijn houding, denk ik. Omdat ik schichtig schuifel langs kraampjes en stalletjes. Omdat ik niet weet wat het allemaal kost en omdat ik denk dat ik uiteindelijk toch weer teveel zal betalen.

 

Maar dan trek ik mijn geheime wapen uit de mouw en ben ik opeens geen prooi meer….. Ik maak een praatje, om het even waarover en brei er wat lokale woorden doorheen (uit mijn wat-en-hoe taalgidsje). De mooie momenten die dat oplevert zijn goud waard. Negen van de tien keer eindigt het praatje in een aankoop. Precies zoals het zou moeten. Alleen deze keer met een goed gevoel, een mooie herinnering en een leuk verhaal voor het thuisfront op zak!

 

Bekijk rondreizen Zuid-Afrika of bouwstenen Zuid-Afrika.