De leukste camperreis door Australië
Australie-Whitsundays-Irene

De leukste camperreis door Australië

Irene Dijkstra Algemeen 21-6-2021

Voor mij, zonder twijfel de leukste manier om een rondreis door Australië te maken: met de camper! Je hebt je eigen huisje bij je. Na een lange vlucht naar Down Under, is het prettig om eerst even bij te komen. Een nachtje in een hotel doet wonderen en daarna ben je helemaal klaar voor het avontuur. Je neemt een Uber naar de camperverhuurder en haalt je onderkomen op wielen voor de komende dagen of zelfs weken op. Het is even wennen. Een camper is toch even groter dan je auto thuis en dan moet je ook nog links rijden! Maar er is weinig verkeer op de weg en al snel ben ik verknocht aan mijn mobile home. Terwijl je rondreist en veel ziet, hoef je toch niet iedere dag je koffer in- en uit te pakken. De eerste dag plan ik altijd een korte route in, de grote supermarkten met allemaal spullen die ik niet ken, vind ik al bijna een bezienswaardigheid op zich. Ik wil niet gestrest rondrennen, maar rustig mijn boodschappen doen.

 

Ik begon mijn camperrondreis in Darwin en reed de eerste dag, nog wennend aan de camper, over de Arnhem Highway naar Kakadu National Park. Het landschap doet een beetje savanne-achtig aan. Er staan veel palmbomen, maar veel meer indruk maken de enorme termietenheuvels. Natuurlijk, zoals iedere toerist doet, maak ik even een foto van mezelf met zo’n mierennest dat nog groter is dan ik. Hoe krijgen die kleine diertjes het voor elkaar om zulke bouwwerken te maken? Kakadu is voor een groot deel eigendom en woongebied van Aboriginalstammen. Kakadu heeft een aantal leuke wandeltrails. Ik ben blij met mijn lelijke petje met vliegennet. Dat scheelt echt: ik hoef niet voortdurend de irritante insecten bij ogen, neus en mond weg te slaan. Ik loop naar rotstekeningen van Aboriginals en gelukkig… ik zie mijn eerste wallaby! Om dit soort dieren te zien, ben ik tenslotte naar Australië gereisd! Niet alle wegen in Kakadu zijn begaanbaar met de RV. Maar borden geven duidelijk aan, hoe diep bijvoorbeeld rivieren zijn. Ik waag me er maar niet aan. De delen waar ik wel kan komen, zijn mooi genoeg. En het park is zó groot! De landschappen gaan van bos naar savanne, van rotsen naar wetlands en op een gegeven moment waan ik me in het regenwoud.

     

Ik rijd weer even een stukje terug noordwaarts, want ik wil Litchfield National Park niet overslaan. En al snel volgt een derde National Park: Katherine Gorge, door de locals Nitmiluk genoemd. De wegen die de parken met elkaar verbinden zijn vooral… leeg. Oneindig. Er is geen auto te zien. De zon brandt op het zich eindeloos uitstrekkende asfalt en toch is het geen seconde saai. Als ik een kopje koffie wil, zet ik de camper even stil langs de kant van de weg en geniet van het landschap, terwijl ik in de pantry mijn eten en drinken bereid. In de nationale parken zijn diverse campings om uit te kiezen. Elke nacht weer een mooi plekje in de natuur onder de sterrenhemel of soms met iets meer luxe zoals een zwembad om even op te frissen. Maar nog leuker zijn vandaag de natuurlijke warmwaterbronnen in de omgeving van Mataranka. Het was bedoeld als een tussenstopje in de ochtend, maar omdat ik toch geen vaste route had en geen hotels geboekt had, besloot ik nog even op dit paradijselijke plekje te blijven. Ook dat is het voordeel van reizen met een camper.

        

En dan begint het toch echt: de outback. Uitgestrekte vlaktes, wegen waar geen einde aan lijkt te komen, soms bijna een uur geen tegenligger, af en toe typisch Australische roadtrains. En, best eng, met je camper tussen bermbranden door. In Nederland zou de weg al lang afgesloten zijn, hier lijkt niemand zich er druk om te maken. Even een foto nemen bij een historisch telegraafstation. De volgende hoogtepunten die wachten zijn de Devil Marbles, een kamelenfarm, de Kings Canyon, Kata Tjuta en natuurlijk Uluru. De afwisselende landschappen van het noorden hebben plaatsgemaakt voor rode rotsen. Maar die maken niet minder indruk. De rotsen lijken er in alle soorten en maten te zijn. Alsof een hogere macht met stenen heeft gegooid en de ronde ballen zomaar zijn blijven liggen. Bij Kata Tjuta lijkt een kunstenaar de koepels wel zo te hebben geënsceneerd. Maar alles is puur natuur.

 

Wil je ook de outback bezoeken? Bekijk onze bouwstenen in Red Centre & Top End

Ik zak verder naar het zuiden af. Het landschap om me heen is desolaat en rood. Af en toe waaien spinifex bosjes (een soort droge grote graspollen) over de weg. Langs de weg vaak dode kangoeroes. Ik heb geen zogenaamde “roo-bar” (zo’n enorm roestvrijstalen ding om schade aan je voertuig bij een aanrijding te beperken) op de voorkant van de camper, dus hopelijk blijft een dergelijke ontmoeting mij bespaard. ’s Nachts kamperen aan de kant van de weg kan op sommige plekken. En wil ik in Europa niet langs de doorgaande weg zitten, hier is dat geen probleem. Het is zo rustig! Je kunt gewoon de barbecue aan steken, je hebt voldoende ruimte en de sterrenhemel is zo helder! Een glaasje Australische wijn, gekoeld uit de koelkast van de camper maakt dit moment helemaal perfect.

     

In de outback zijn er plekken waar je nou niet persé meerdere nachten hoeft te blijven. Het is meer de reis op zich, een echte roadtrip, die dit gebied zo interessant maakt. Met je camper stop je waar en wanneer je maar wilt. Geen last dat er maar weinig restaurants zijn, ik gooi nog wat vlees op de barbecue die onderin de camper staat of maak een eenvoudige pasta. Natuurlijk doe ik op deze reis Coober Pedy aan, waar een groot deel van het leven zich onder de grond afspeelt, om aan de hitte te ontsnappen. Verder over de Stuart Highway. Zoutvlaktes lijken wel fata morgana’s. En zo tuf ik op mijn gemak naar Adelaide. Het is weer even wennen: flatgebouwen! Maar de stad is relaxed en prima om weer aan de bewoonde wereld te wennen. En ach, slenteren over Hindley Street en Rundle Mall en peinzen in welk restaurant ik vanavond zal eten, zorgt ook voor een vakantiegevoel! De volgende dag lever ik de camper in. Ik heb genoten van mijn trip met mijn huisje op wielen door dit ongerepte en indrukwekkende gebied!

 

Wil je zelf ook een camperreis door Australië maken? Neem contact op met onze Australië specialisten. Zij helpen graag met het samenstellen van de ideale vakantie naar Australië!

 

Irene,

Van Verre