De kleurrijke bergen van Noordwest Argentinië en de Ruta 40
ca4a17e8-956f-41ca-a3fc-8810309f0bbe

De kleurrijke bergen van Noordwest Argentinië en de Ruta 40

Eva, Van Verre Algemeen 29-7-2019

Plannen om een rondreis Argentinië te maken? Dan mag je het Noordwesten van het land niet missen. Met een eigen auto of per privé-transfer door dit ruige stuk natuur met een verrassing na iedere bocht, dat wil je toch niet missen? Ik vertel je graag over dit mooie stuk van het land en hoe ik hier heb gereisd met mijn vriend in onze auto.

 

Ruta 40: de langste verkeersader van Argentinië

Deze route is een beleving op zich! De 40, RN40 of Ruta 40 behoort tot de langste routes ter wereld en loopt van Punta Loyola (bij Rio Gallegos) tot La Quiaca (tegen de Boliviaanse grens). Het is een echt avontuur van de hoge Andes toppen en woestijngebieden in het noorden tot de ijsvlaktes en pampa’s in het zuiden. Wat ik persoonlijk de mooiste stukken vind? Cafayate naar Cachi, Bariloche naar El Bolson en Las Horquetas naar El Turbio.

Ruta 40 in Argentinië

 

Wijnparadijs Cafayate

Vanuit Chili ging ik over de bekende San Fransisco-pas, uit de Dakarrace, via kleurrijke meren en langs hoge bergtoppen richting Fiambalá. Nadat we op de Ruta 40 uit zijn gekomen volgen we de weg naar het noorden. Via bergtoppen, vreemde rotsformaties en door groene sinaasappelplantages rijden we verder. Hoe dichter we bij Cafayate komen, hoe meer wijngaarden we links en rechts langs de weg zien.

 

We blijven een aantal dagen in dit heerlijke dorp. Het plein waar, zoals in alle Latijns-Amerikaanse, het hele stadje omheen gebouwd is, is het middelpunt, en levendigste deel van het dorp. In de middag slaapt het dorp, maar rond een uur of 5 á 6 begint het weer op te leven. Op het plein is een bandje aan het spelen terwijl we genieten op één van de vele terrasjes van een heerlijke lokale wijn. Misschien wel de beste wijn van Cafayate! Het is tot laat gezellig en aangenaam warm. Voor de liefhebber is een bezoek aan een wijngaard een echte aanrader! 

Terrasje in Cafayate      Winkeltje in Cafayate      Wijngaard in Cafayate

 

Vanuit Cafayate rijden we door de Quebrada de las Conchas. We kijken onze ogen uit. Zodra we het dorp uit rijden komen we terecht in een soort droge, rode woestijn. Na iedere bocht komt er weer een nieuwe verrassing tevoorschijn. Even inhouden, want er dendert een vrachtwagen over de weg en het is te smal voor ons beide. Het uitzicht is fenomenaal! We bezoeken Devils’ Throat, El Anfitheatro en zien El Sapo (de pad). Allemaal vormen uit het rode gesteente. Vanaf een uitzichtspunt kijken we uit over de vallei met een groene strook door het midden, de rivier die zorgt voor het leven in dit gebied. Quebrada de las Conchas

 

Van Cafayate en Cachi naar Salta

Als we de volgende dag vertrekken vanuit Cafayate zetten we koers richting Cachi. Wat we gisteren zagen was heel bijzonder, maar dat het gebied aan de andere kant van de rivier er zo anders uit ziet, hadden we niet verwacht! We rijden door de Quebrada de las Flechas waar het lijkt alsof de stenen recht uit de grond komen en vervormd zijn door de wind. Het lijkt wel een maanlandschap. We rijden tussen en onder de grijze rotsen door. Op de achtergrond zien we de sneeuwpieken van de Andes. Het is allemaal onverhard dus wel oppassen geblazen!

 

Duidelijk te zien dat het hier minder druk is dan bij de Quebrada de las Conchas. De weg volgt de rivier en onderweg passeren we hier en daar een uitgestorven dorpje. Vlak voor Cachi slaan we af richting Salta. Onderweg komen we ineens door een roodgekleurde woestijn met zandbergen. Na nog geen 5 kilometer zien we ineens allemaal gigantische cactussen om ons heen. ‘Ga er eens naast staan!’. Sommige zijn wel 12 meter hoog!

 

Na dit bizarre gebied rijden we plots de hoogte in. Tot we op een soort afgrond staan en naar beneden kijken, Cuesta del Obispo. Het is hier ineens heel groen. Terwijl we de gigantische zig-zag weg naar beneden rijden genieten we van het uitzicht. Deze geweldige route is super verrassend, na iedere bocht is het landschap weer anders. Een echte aanrader! 

Quebrada de las Flechas, Argentinië          Hoge Cactussen naast de weg in Argentinië

 

Sfeervol Salta

Een typische Zuid-Amerikaanse stad met een prachtig groot Plaza de Armas, hier Plaza 9 de Julio genoemd. Wat je niet moet missen in deze stad? Bezoek Iglesia de San Francisco overdag en bewonder hem verlicht in de avond. Bezoek een van de vele musea, drink een cafe con leche bij een cafeetje aan het Plaza, en ga met de stadswandeling mee. Wat ook echt niet mag ontbreken, en ook leuk met de kinderen is, een bezoek aan het Park San Martin voor een siësta in het gras vanuit waar je de kabelbaan naar Cerro San Bernardo kan nemen voor een geweldig uitzicht over de stad.

Iglesia de San Francisco      Park San Martin, Salta      Bovenaan de kabelbaan van Salta

 

Nog extra tijd in Argentinië?

Vanuit Salta reden we door naar het noorden tot bijna aan de Boliviaanse grens. Via een onwijs bochtige weg midden door het nevelwoud rijden we richting een stuwmeer. Als we San Salvador de Jujuy voorbij zijn rijden we parallel aan de rivier, welke ons sterk doet denken aan het wilde westen uit de cowboy films. Een écht indianengebied. Via verschillende kleine dorpjes rijden we naar Humahuaca waar we lunchen. Lunch is, net als in vele landen hier, de belangrijkste maaltijd van de dag. Vis of kip met aardappelen en rijst is wat je vaak krijgt als je ‘almuerzo’ besteld, een vastgezet menu.

 

Vanuit hier rijden we een heel stuk over een onverharde weg tot aan het hoog gelegen uitzichtpunt over Hornocal o Cerro de los 14 Colores. Al snel zien we waarom het vertaald ‘heuvel van 14 kleuren’ genoemd wordt! Je kan er niet om heen. Vanuit de parkeerplaats op 4350 meter boven zeespiegel kijk je uit over de bergen met 14 kleuren. Je kan een stuk naar beneden lopen om de bergen van nog dichterbij te kijken. Helemaal tot aan de voet van de bergen kan je niet komen. De wandeling terug naar boven is zwaar doordat er is zo weinig zuurstof in de lucht is. Uitgeput en uitgepuft komen we weer boven bij de auto. Wat is het bijzonder mooi! 

Quebrada de 14 Colores

 

Na dit kleurijke avontuur rijden we terug en komen we aan in Purmamarca, een klein dorpje met kleurrijke huisjes. De bouwstijl is typerend voor deze omgeving. Het dorpje is klein en aandoenlijk. We lopen kort over de lokale markt waarna we weer verder rijden. Onze reis vervolgt zich richting Chili en San Pedro de Atacama. Op naar het volgende avontuur!

Markt in Purmamarca      Locals uit Purmamarca      Winkeltje in Purmamarca

 

Wil jij ook de Ruta 40 rijden en de kleurrijke bergen van het Noordwesten bewonderen tijdens je vakantie in Argentinië? Neem contact met ons op. Wij helpen graag bij het samenstellen van jouw privé-reis op maat naar Argentinië.

 

Eva,

Van Verre