Indrukwekkende safari in Welgevonden Wildreservaat
IMG_4435

Indrukwekkende safari in Welgevonden Wildreservaat

Martin van Amersfoorth Algemeen 22-9-2016

Elk jaar is Durban het toneel voor INDABA; de grootste toeristische vakbeurs van Zuidelijk Afrika. Sabi Safari werd door het Zuid-Afrikaanse verkeersbureau uitgenodigd om naar Durban af te reizen en deel te nemen aan INDABA. Drie dagen lang heb ik met heel veel mensen bijgepraat over de ins and outs en de mooiste, meest bijzondere plekken van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en buurlanden. Een ballonvaart over de Okavango Delta, conservatieprojecten in Namibië die door Angelina Jolie en Brad Pitt zijn geïnitieerd, een ondergrondse tunnel naar een drinkplaats voor wilde dieren. Met een schatkist aan informatie keerde ik terug naar Monnickendam, maar niet voordat ik eerst even aan den lijve die ondergrondse tunnel had bezocht.

 

Die blijkt in Mhondoro Game Lodge te zijn, een exclusieve safari lodge in het Welgevonden wildreservaat. Een rit van minder dan drie uur vanuit Johannesburg. De weg is goed aangegeven en voor tweederde een tolweg. Dat betekent goed geasfalteerde autowegen, bijna helemaal tot aan de toegangspoort van het wildpark. Onderweg passeerde ik diverse tolpoorten. Mijn huurauto had een e-tag. Daarvoor moest ik bij de tolpoort de rij kiezen waar e-tag was aangegeven. Bij het naderen piepte de e-tag en ging de slagboom automatisch open, geen lange rij dus en ook niet contant betalen. Erg handig. De tolgelden zijn later op mijn creditcard verrekend.

 

Nadat de ranger van het park mijn gegevens had gecheckt, parkeerde ik de auto en wachtte op mijn transfer. Even later kwam een jeep aanrijden. Ivan stelde zich voor als ranger van Mhondoro Game Lodge en hij bracht me in ruim een half uur naar de safari lodge. De rit ernaar toe is ‘hobbel-de-bobbel’, het favoriete woord van Ivan.

 

 

Als ik ineens Afrikaans gezang in de bush hoor, blijkt Mhondoro Game Lodge om de hoek te liggen. Het lofgezang is van het personeel dat mij op deze manier welkom heet in hun safari lodge. Naast hen staat Annemarie, die samen met haar man Jasper de lodge runt. Terwijl ze me vol enthousiasme over Mhondoro Game Lodge vertelt, verschijnt er een kudde zebra’s bij de drinkplaats. We snellen gauw naar de ondergrondse doorgang (de ingang bevindt zich – goed verstopt - achter de bar) en lopen 65 meter door een automatisch verlichte tunnel naar de drinkplaats. Aan het einde van de gang, staan recht tegenover mij, een paar zebra’s en waterbokken hun dorst te lessen. Ze hebben geen flauw benul hoe dichtbij ik ben. Dat geloof ik althans. Ik houd mijn adem angstvallig in, bang om geluid te maken en hen weg te jagen. De dieren blijven echter nietsvermoedend staan en ik luister vol overgave naar hun kauwen, slikken en snuiven. Het is muisstil, slechts onderbroken door het klikken van smartphones en camera’s van de overige gasten bij de kijkplek. Ik heb al veel safarimomenten gehad, maar dit unieke moment zal mij nog heel lang bijblijven.

 

Martin van Amersfoorth, Van Verre