Safari in  Amakhala wildreservaat
DSC00218

Big five spotten in het Amakhala wildreservaat in Zuid-Afrika

Sharon Schravemade Algemeen 30-5-2017

ie Zuid-Afrika zegt, denkt gelijk aan de prachtige wildparken die het land rijk is. Op safari gaan is dan ook een must wanneer u dit indrukwekkende land gaat bezoeken. De meeste reizigers kennen het Kruger National Park, maar Zuid-Afrika heeft nog zoveel meer mooie wildparken te bieden.

 

Zelf heb ik in het zuiden van het land het Amakhala Game Reserve mogen ontdekken. Wat een plaatje! In dit wildreservaat kunt u de Big Five spotten: olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard alhoewel de laatste zich vrij zelden laat zien.  U kunt wel zijn slanke ‘broer’ het jachtluipaard voorbij zien snellen.  Daarnaast lopen er onder andere zebra’s,  bontebokken,  giraffen, hartenbeesten, impala’s, elandantilopen,  wildebeesten (gnoe’s) en knobbelzwijnen rond. Genoeg om een aanslag op uw geheugenkaart te doen. 

 

 

In Amakhala wildreservaat mag u niet zelf rijden. U stapt dus vroeg in de ochtend en in de namiddag in een open safari jeep en gaat op pad. De ranger vertelt u onderweg meer over het wildpark en de dieren die er leven. Een schat van informatie die je over je heen krijgt. Toch wel anders dan in je eigen huurauto rondrijden. Het was voor mij de eerste ervaring met wild spotten. Als nuchtere Hollandse stapte ik de jeep in om ‘leuk wat dieren te bekijken’. Maar nadat ik achter het eerste bosje een groep zebra’s had ontdekt, sloeg het ‘safarivirus’ al snel toe. Voordat ik het wist tuurde ik vol enthousiasme in de bush en de enorme vlakte over. Achter iedere bocht, bosje of boom kan immers plotseling een wild beest opduiken. Spannend!  

 

Het Amakhala Game Reserve is een privé wildreservaat. De boeren hebben hun land ‘opgegeven’ om een wildreservaat te starten. Iedere safari lodge heeft zijn eigen jeeps. Hierdoor wordt het park dus niet overspoelt met auto’s. File rijden kennen ze niet in Amakhala – alhoewel je soms wel even moet wachten op een kudde olifanten die ruimhartig de tijd neemt om het zandpad over te steken.  

 

Mijn mooiste herinnering in Amakhala is die neushoorn die op nog geen meter van onze jeep stond. We kwamen de bocht om….en daar stond hij in vol ornaat. Hij schrok een beetje, maar bleef wel staan. De beesten in het reservaat zijn inmiddels gewend dat er jeeps rijden en zien daarin geen bedreiging.  We konden dus volop foto’s maken van dit prachtige dier. Ook had ik het geluk om hier in de lente te zijn. Er waren veel jonkies te zien, waaronder zebra’s, neushoorns en het allerschattigst, de kleine olifantjes.  

 

 

Geen reis door Zuid-Afrika is compleet zonder een safari (gamedrive). Wanneer u de mogelijkheid heeft, boek dan een verblijf in een privé wildreservaat. Dit is zoals ik op-safari-gaan in Zuid-Afrika voor ogen had. En zeker een geweldige aanvulling op uw rondreis door Zuid-Afrika.