Charalle bij de Masai stam in Tanzania
Datoga 3

Ontmoet 3 bijzondere stammen in Tanzania

Charelle, Van Verre Algemeen 9-12-2019

Tanzania staat bekend als een echte safari bestemming en dat is zeker niet voor niets! Het land is rijk aan een groot aantal wildparken en een onwijs groot dierenrijk, maar naast de dieren is er nog veel meer dat een safari-reis door Tanzania tot een onvergetelijke ervaring maakt. Denk aan de bijzondere stammen. Voor Van Verre ben ik op inspectiereis geweest naar de noordelijke parken van Tanzania en heb ik kennis gemaakt met verschillende stammen. Het is een hele bijzondere ervaring om voor even deel uit te maken van hoe zij leven. Vooral bij de derde stam was het erg verrassend.

 

Op bezoek bij de Masai in Tanzania

Velen kennen deze stam als de hoog springende mannen met de kleurrijke doeken om. Maar er is nog zo veel meer te ontdekken. Mijn welkom in het dorpje was met een traditionele Masai-dans en voor ik het wist had ik zelf een typische Masai-ketting om en stond mee te dansen, het was een leuke en onvergetelijke eerste kennismaking. Ik vind het zo interessant hoe zij leven en hun dagelijkse gewoontes en tradities proberen te behouden, iets wat niet altijd makkelijk is in deze tijd.

 

In een traditionele Masai hut, gebouwd van takken en leem zie ik pas hoe zij echt leven. In de hut vind je een kamer voor de man, een kamer voor de vrouw en kinderen en een huiskamer. Ik bracht de nacht door in een Masai hut in de Osiligilai Masai Lodge. Dit is echt even helemaal iets anders en enorm gaaf! De kamers zijn versierd met veel kleurrijke hangers wat het heel sfeervol maakt. Ik heb heerlijk geslapen, echt waar! Ik heb genoten van de activiteiten. Mijn Masai-gids vertelde mij alles over jachttechnieken en hoe zij mogen jagen. Daarna leerde ze mij de fijne kneepjes van het speerwerpen. Viel dat even tegen, geen een keer raak! Na al die inspanning was het tijd voor een drankje met fantastisch zicht op de Kilimanjaro. Terwijl de zon langzaam onderging genoot ik van de traditionele dans.

Kilimanjaro Tanzania       Hut Masai Tanzania      Masai in hut Tanzania

 

De Hadzabe stam bij Lake Eyasi

Bij Lake Eyasi heb ik een bezoek mogen brengen aan de Hadzabe. De Hadzabe, ook wel bekend als de bosjesmannen, is een stam in Tanzania die als enige het recht heeft om te jagen. Zij leven een traditioneel bestaan waarbij de mannen ’s ochtends vroeg gaan jagen. Na het jagen zijn zij bezig met het maken van de speren, oefenen van het boogschieten en praten met elkaar. De mannen zijn nog altijd gekleed in voornamelijk dierenhuiden en dragen vaak een hoofdtooi van kralen of dierenhuiden. De mannen en de vrouwen zijn overdag apart van elkaar.

Hadzabe stam in Tanzania      Hadzabe stam in Tanzania      Boogschieten in Tanzania

 

Een hele bijzondere ervaring is om mee te gaan op jacht met de Hadzabe, dit doen zij iedere ochtend. Als je dat niet redt, zoals in mijn geval, dan vinden ze het toch leuk om samen te oefenen op het boogschieten. De mannen leggen uit hoe je de beste houding moet aannemen, die uitleg gaat vooral met gebaren want de taal van de Hadzabe, met alle klik-klanken, is met de beste wil niet te begrijpen. Het leukste aan het speerwerpen is dan de wedstrijd, ik heb onwijs mijn best gedaan maar kwam niet in de buurt van de ‘prooi’ (een houten blok). Een rondleiding door de huisjes is ook erg interessant, zij kunnen leven met heel weinig.

                                       

Ontmoet de Datoga stam in Tanzania

De leukste stam om naar toe te gaan vind ik zelf de Datoga. Voor iedereen die het boek ‘De blanke Masai’ heeft gelezen zal er veel bekend voorkomen. De Datoga is een nomade volk dat leeft van het vee. Net als bij de Masai zijn de huizen gebouwd in een grote omheining. Binnen die omheining staan 2 huisjes en is er nog een omheining waar het vee staat. De mannen zijn overdag op pad met het vee en de vrouwen zijn in het huis. Een Datoga man heeft meerdere vrouwen en voor zijn status is het heel belangrijk hoe groot zijn kudde vee is.

 

Binnen krijg je van de gids uitleg over de verschillende voorwerpen, waar het van gemaakt is en waar het voor dient. Het leukste is, om via je gids, in gesprek te gaan met de vrouwen. Hoewel de gezichtsuitdrukking soms wat nors kan zijn, zijn ze onwijs nieuwsgierig. Ik vroeg bijvoorbeeld hoe het is om een man te moeten delen. Na een hoop gelach kwam er eigenlijk geen antwoord, dit zijn de tradities en zo zijn zij het gewend. Ze vonden het erg vreemd dat ik nog niet getrouwd was. Het duurde dan ook niet lang voordat mij werd gevraagd of ik niet de zesde vrouw wilde worden. Alle vijf de vrouwen zagen het helemaal zitten. Het aantal koeien dat ze voor mij over hadden werd steeds hoger en het gelach werd ook steeds luider. Ik heb het uiteindelijk toch maar vriendelijk afgewezen, tot grote hilariteit van de vrouwen. Bij deze stam heb ik echt onwijs genoten. Het is bijzonder leuk om zo met deze stam in contact te komen.

Bij Datoga stam in Tanzania     Bij Datoga stam in Tanzania

 

Een vakantie naar Tanzania hoeft niet alleen een vakantie vol safari’s te zijn, maar juist het leren kennen van de lokale stammen is een enorme toevoeging aan de beleving van een reis. Wil jij ook een reis maken door Tanzania en de stammen ontmoeten? Neem dan contact met ons op. WIj helpen je graag bij het samenstellen van jouw droomreis!

 

Charelle

Van Verre