terug naar overzicht

Bouwsteen Ongerept zuidelijk Laos

Over land van Vientiane naar Pakse reizen betekent in contact komen met het pure Laos. Op deze route komen niet veel toeristen. U start in Vientiane, de hoofdstad van Laos, waar levendige tempels en herkenbare Franskoloniale gebouwen de straten sieren. Tijdens uw reis richting het zuiden bezoekt u de zeven kilometer diepe Kong Lor grot. Per boot vaart u een heel eind de berg in om de wondere wereld van groeiende steenvorming te zien met de meest prachtige vormen. U rijdt over het platteland van Hinboun naar Thakhek. 

Na een bezoek aan Thakhek, een Frans koloniaal stadje gelegen aan de Mekong rivier, reist u door naar het Bolaven Plateau. U maakt wandelingen door de ruige natuur en bezoekt inheemse dorpjes. Tijdens het eilandhoppen in het zuiden bezoekt u verschillende eilanden zoals Don Khone en Khong eiland. De adembenemende natuur en de kleurrijke en vriendelijke bevolking maakt deze reis door het zuiden van Laos een geweldige ervaring.

Reis van dag tot dag: Ongerept zuidelijk Laos

Dag 1      Vientiane

Dag 2      Hinboun 

Dag 3      Thakhek 

Dag 4      Bolaven Plateau

 

Dag 5      Bolaven Plateau

Dag 6      Done Khone Island

Dag 7      Done Khone Island

Dag 8      Pakse

100% maat werk

Dag 1 Vientiane

Vientiane_uin22m(8) laos december 2008 289(8) Laos-Vientiane-gebouw1(8)

Vientiane is een vriendelijke en voor een hoofdstad nogal slaperige stad, gelegen aan de oevers van de Mekong-rivier. Omdat de stad lange tijd zo goed als afgesloten is geweest van de buitenwereld is het koloniale erfgoed grotendeels intact gebleven. De architectuur is een mengelmoes van oost en west; u ziet Franse koloniale villa’s en traditionele houten Laotiaanse huizen afgewisseld met moderne gebouwen. Vientiane is de hoofdstad van Laos, maar het oogt meer als een dorp dan als een stad! Vientiane is klein en compact zodat alles makkelijk bereikbaar is. U kunt dan ook veel lopend af of per fiets of tuktuk is het prima te doen. Een aanrader is een bezoekje aan de ochtendmarkt de Talat Sao, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden is deze markt de hele dag geopend. U vindt hier kleurrijke stoffen, Laotiaanse souvenirs en etenswaren. Geniet ’s avonds van de vele lokale restaurantjes langs de Mekong en een schitterende zonsondergang.

Bezoek de prachtige tempels en monumenten in Vientiane tijdens een tour door de hoofdstad van Laos aan de Mekong. In een halve dag kunt u gemakkelijk de belangrijkste bezienswaardigheden van Vientiane zien. U begint bij Wat Sisaket, de oudste tempel van de stad. In de nissen bevinden zich wel duizenden kleine en grotere Boeddhabeeldjes. Aan de overkant van de straat staat de herbouwde Koninklijke tempel: Ho PhaKeo. In vroege tijden was hier de zeer vereerde Emerald Boeddha ondergebracht tot de Siamezen ‘m stalen in de oorlog. Nu is de Emerald Boeddha in Wat PhraKaew te zien in Bangkok. Laotianen vinden overigens nog steeds dat deze bijzondere Boeddha in Laos thuishoort. Een veel moderner bouwwerk is de Victory Gate (Patouxai), de Laotiaanse variant van de Franse Arc de Triomphe. Dit monument werd gebouwd om de slachtoffers te herdenken die stierven tijdens de revolutie van 1975. Het geld waarmee dit monument gebouwd is, was oorspronkelijk bestemd voor de bouw van een vliegveld, maar de Laotianen kozen voor een monument. Het nationale symbool van Laos mag uiteraard niet worden vergeten; de ThatLuang Stupa, het heiligste boeddhistische monument van heel Laos. De stoepa is een mengelmoes van Khmer, Indische en Laotiaanse stijlen. De 30 meter hoge torenspits is de echte blikvanger.  In de levendige Wat ThatLuang kunt u een wens doen. Laotianen doen dat graag, daarom is het er vaak druk. Erg leuk om dit ritueel eens bij te wonen. Een bezoek aan het COPE Visitor Centre geeft een andere wending aan het zo vredige Laos. Hier kunt u inzicht krijgen in de gevolgen van de ‘Secret War’,  wat Laos achterliet als zwaarst gebombardeerde land in de geschiedenis. Een stukje geschiedenis wat niet mag worden vergeten. Na afloop wordt u teruggebracht naar uw hotel.

Overnachting in Vientiane.
Inclusief privévervoer per tuktuk, Engelssprekende gids, entreegelden

 

Dag 2 Vientiane - Hinboun

U wordt bij uw hotel in Vientiane opgehaald. Met uw chauffeur en gids vertrekt u vandaag voor een meerdaagse tocht richting het zuiden van Laos. De route naar Hinboun duurt ongeveer een uurtje of 6. U verruilt de stad voor het lokale plattelandsleven in de vallei van de Nam Hinboun-rivier. De provincie Khammouane kenmerkt zich door prachtige kalkstenen formaties, interessante grotten, ondergrondse rivieren en traditionele dorpjes. U gaat er vandaag zeker een paar bezoeken onderweg. Om even de benen te strekken maakt u een stop bij Wat Phabhat Phonsan.

 

Overnachting in Hinboun.

Inclusief ontbijt, privévervoer, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 3 Hinboun - Thakhek

Vandaag na het ontbijt gaat u met de boot de 7 km lange Kong Lor grot verkennen. Tijdens de boottocht vaart u langs prachtige kalkstenen kliffen. De Nam Hinbounrivier stroomt door een soort kalkstenen tunnel. De tunnel is op sommige plaatsen zo’n 100 meter breed en de tocht door de grot zal bijna een uur duren. In de grot leven nog enkele zeldzame vogels en vleermuizen. De vleermuizen komen tevoorschijn in de late namiddag. Aan de andere kant van de grot ligt een schilderachtige vallei. U maakt wandelingen in de omliggende dorpen en u kunt genieten van de rustige sfeer van het landelijke leven in Hinboun. 's Middags reist u verder zuidwaarts naar Thakhek, een oude Franse koloniale stad aan de oevers van de machtige Mekong rivier, tegenover Nakhon Phanom. Een rit van circa 4 uur. 

Overnachting in Thakhek.

Inclusief ontbijt, privévervoer, boottocht, Engelssprekende gids en entreegelden

Dag 4 Thakhek - Bolaven Plateau

Na een vroeg ontbijt reist u in zeven uur naar de zuidelijkste provincie van Laos, waar onder andere het mooie Bolaven Plateau ligt. Dit is de eindbestemming voor vandaag. Onderweg bezoekt u Wat Inhang, een van de meest vereerde bedevaartsoorden in Laos. U reist u door het mooie landschap met dorpjes, rijstvelden en hier en daar een tempel. De weg klimt langzaam richting het hoger gelegenBolaven Plateau. U voelt het ook aan de temperatuur. In het groene regenwoud liggen twee bruisende watervallen verborgen. Het water stort 200 meter naar beneden een ravijn in, een geweldig gezicht!

Overnachting op het Bolaven Plateau.

Inclusief ontbijt, privévervoer, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 5 Bolaven Plateau

P1130111(17) P1130083(17) P1130088(8)

U wordt opgehaald in het hotel voor een volledige dagtour over het Bolaven Plateau. U rijdt tot Paksong, waar de bekende koffievelden van Laos te vinden zijn. In Paksong bezoekt u een koffieplantage om het hele proces eens van dichtbij mee te maken. De lunch wordt genuttigd deze plaats. In de middag gaat u naar Ban Phuong Cook, een regio waar de onbekende Katouminderheid leeft. Deze bevolkingsgroep is een mix van Mon uit Birma en Khmer uit Cambodja. Andere minderheidsgroepen die in Zuid-Laos leven zijn: Khmu, ALT, Ngae, Kalung, Laven en Katung. Na dit culturele bezoek kunt u nog even opfrissen bij waterval Phasuam, ook is hier een Nationaal Etnologisch museum in de openlucht.

Overnachting op het Bolaven Plateau.

Inclusief ontbijt, privévervoer, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 6 Bolaven Plateau - Don Khone Island

U verlaat de bergen van het Bolaven Plateau. De weg is redelijk. Langs de weg wordt veel verbouwd: doerians, groente (vooral veel kool), maar vooral koffie, koffie en nog eens koffie. Verderop wordt het groen verruild voor water, water en nog eens water. Onderweg bezoekt u nij Champasak de eeuwenoude Wat Phu tempel en verderop de Niagara van de Mekong: de Khonephaphen waterval. Met een lokale ferry vaart u het laatste stuk van vandaag naar Don Khone Island. 

Overnachting op Don Khone Island.

Inclusief ontbijt, privévervoer, ferryovertocht, Engelssprekende gids, entreegelden

Dag 7 Done Khone Island

P1120906(17) DSC_6429(17)

Een extra dagje op dit kleine eilandje is leuk, zodat u bijvoorbeeld nog (andere) mooie fietstochten of wandelingen kunt maken naar de nabijgelegen eilanden en watervallen. Ook een dag heerlijk relaxen is een goede optie op deze mooie locatie. U heeft de tijd aan u zelf.  

Overnachting op Done Khone Island.

Inclusief ontbijt

Dag 8 Done Khone Island - Pakse

P1120652(13)

U verkent Siphandone per boot en geniet u van de schoonheid van dit gebied. In de lobby van uw hotel wordt u opgewacht door de schipper die met u naar zijn traditionele longtailboot wandelt. U vaart circa twee uur over de Mekong rivier en ziet onderweg overal kleine en grotere eilanden, zwaaiende kindjes, kleine bootjes van lokale bevolking. U gaat van boord op Khong Island. Daar wordt u opgehaald voor de rit naar Pakse, met onderweg nog een stop bij de markt van Dao Heuang. Pakse is de grootste stad van zuid Laos. Het is best een contrast om daar aan te komen na de dagen in de natuur.

 

Overnachting in Pakse.

Inclusief ontbijt, boottocht, privévervoer, Engelssprekende gids, entreegelden

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Laos-Kim-Pronk
Kim
Laos vond ik echt een verrassend land, het voelt nog puur aan. Benieuwd naar mijn tips voor een reis door Laos?
Contact met Kim