Pumpkin in Naoshima
Rene in Vietnam

Japan voor (moderne) kunstliefhebbers

René, Van Verre Algemeen 15-11-2019

Dat Japan een rijke cultuur heeft ervaar je tijdens een bezoek aan één van de vele tempels of wanneer je door een van de prachtige landschapstuinen struint tijdens jouw reis door Japan, maar natuurlijk heeft Japan ook voor de kunstliefhebber veel te bieden. Zelf vind ik het heerlijk om, zeker in een drukke stad als Tokyo of Osaka, de drukte te ontvluchten door een middag in een museum te dwalen. Tijdens de kunstweek daarom een aantal tips van niet te missen musea in Japan!

 

Kunsteiland Naoshima

Het “kunsteiland” Naoshima ligt in de Japanse binnenzee op maximaal een uurtje varen van het vasteland. Tot de jaren 90 was het een vrij onbekend, landelijk eilandje waar de inwoners hun geld verdienden met de rijstteelt, maar daar kwam verandering in toen een kunstminnende investeerder besloot het groots aan te pakken. Hij begon met het opzetten van verschillende kunstprojecten en hij vroeg de beroemde architect, Tadao Ando, een museum en hotel te ontwerpen. Dit werd het Benesse House Museum, een prachtig modern bouwwerk in de typische Ando-stijl met veel gebruik van beton. Naast de reguliere openingstijden hebben hotelgasten ook daarbuiten met hun kamersleutel toegang tot het museum. De collectie omvat naast veel werken van hedendaagse Japanse kunstenaars ook werken van Bruce Nauman, Jean-Michel Basquiat en (in de beeldentuin) onze eigen Karel Appel.

Benesse House Museum terras    Benesse House Museum uitzicht over zee    Het bekende beeld van Naoshima

 Bekijk onze bouwsteen 'moderne kunst op Naoshima' als je ook naar dit eiland wilt.

  
Het museumhotel heeft prachtige kamers met uitzicht op de Japanse binnenzee, dus het genieten gaat, eenmaal terug op de kamer, gewoon door vanaf het balkon! Het museumhotel is érg populair, dus geef het bij ons op tijd door zodat wij kunnen reserveren!

Iets minder geroemd maar misschien wel minstens zo indrukwekkend is het Chichu Art Museum, gelegen op loopafstand van het Benesse House en wederom in karakteristieke Ando-stijl, met onder andere een fraaie interactieve licht-installatie van James Turrell.

Zo’n 10 jaar geleden is daar nog een derde museum bijgekomen, gewijd aan de werken van Koreaanse
kunstenaar Lee Ufan.

Kunstwerk in het Chichu Art Museum    Kunstwerk in het Lee Ufan Museum

 

Dit alles (en meer!) maakt Naoshima tot een absolute must-see voor de liefhebbers van (moderne) kunst. Door de centrale ligging is het eilandje bovendien eenvoudig in te passen in een rondreis naar Japan.

 

Adachi Museum, Matsue

Verscholen in de prefectuur Shimane, dichtbij de stad Matsue, ligt het Adachi Museum of Art.

Vooral liefhebbers van moderne schilderijen komen hier aan hun trekken. Taikan Yokoyama is een van de bekendste kunstenaars waarvan er werken te zien zijn. In veel van zijn schilderijen zijn de klassieke Japanse Ukiyo-e prenten te herkennen.

Zo mogelijk nóg mooier dan de werken in het museum is de prachtige tuin, volgens velen de mooiste van het hele land. Een echte aanrader om na een bezoek aan dit museum na te genieten met een kopje Japanse thee, uitkijkend op de imposante, rustgevende tuin.

De tuin bij Adachi museum

 

Teamlab Borderless Digital Art Museum, Tokyo

Niet toevallig is dit eerste museum voor digitale kunst ter wereld te vinden in de high tech metropool Tokyo. Alles ademt “museum nieuwe stijl”! Een donkere, industriële hal wordt omgetoverd tot een kleurrijke bloemenweide (of in de herfst; een bos met vuurrood gekleurde esdoorns!), je waant je onder een supergedetailleerde geprojecteerde waterval of je dwaalt door het heelal terwijl planeten om je heen zweven. Wanneer je meer interactie wilt dan staren naar een schilderij op een witte muur en onderdeel wilt zijn van de kunst, dan is een bezoek aan dit museum een absolute must.

 

Het is een nieuw museum en drukbezocht, dus om wachttijd te vermijden is het verstandig om van tevoren een kaartje voor een bepaald tijdstip aan te schaffen. Dat kan uiteraard via Van Verre!

 

 

Naast bovengenoemde –moderne- musea zijn er verspreid door het land natuurlijk ook tal van musea gespecialiseerd in de wat traditionelere kant van de Japanse cultuur en ambachten. Denk daarbij aan musea gespecialiseerd in Japans keramiek of kimono’s. Voor elk wat wils dus!

 

Wil jij ook een reis maken naar Japan met een aantal bezoeken aan musea? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag bij het uitstippelen van jouw vakantie naar Japan.

 

René