Uniek: wandelen in het Friesche Vlag-dorp op Java
Logo-VanVerre-Reizen

Uniek: wandelen in het Friesche Vlag-dorp op Java

Alwin Algemeen 4-2-2015

Uniek: bezoek het Friesche Vlag-dorp op Java: alleen Van Verre-reizigers bezoeken dit. Ik ben er onlangs voor Van Verre geweest, u krijgt echt een goed beeld hoe de lokale boeren leven. In een verscholen dorpje ten noorden van Bandung maakt u een bijzondere wandeling. Hier leven boeren, die echte Nederlandse koeien houden (zwartbont), in de jaren ’80 door Friesche Vlag als ontwikkelingsproject naar dit bergdorp gebracht. Het heeft kennelijk geholpen, want het dorp is redelijk welvarend. De koeien zijn nu in bezit van de boeren zelf. Het zijn ‘kleine’ boeren, elke stal heeft hooguit 3 of 4 koeien. De veehouder laat u graag zien hoe hij de dieren melkt: handmatig dus. De boerin kookt hier op uit de mest vrijgekomen methaangas (over duurzaam gesproken).  

 

U wandelt in en rond het dorp. Het is een lichte wandeling, door een ieder met een normale conditie goed te doen. De lokale boeren vinden het prima (en leuk ook) als u even komt kijken. De kampung (dorp) heeft smalle straatjes met nette huizen en tuinen, bedrijfjes aan huis en een school. En natuurlijk: de (kleine) boerderijen! En dan maakt u een lus buiten het dorp. U steekt de rivier over en wandelt (licht) omhoog naar de rijstvelden, het uitzicht op de bergen is schitterend. Daarna naar de theetuinen: zover het oog reikt, ziet u thee! Via het mahoniebos terug naar de ingang van het dorp. En daar gaat u lunchen: aan de boerentafel.

 

U wordt begeleid door een dorpeling, die zeer beperkt Engels spreekt (maar met wat handen- en voetenwerk komt u een heel eind). Het gaat om het gevoel. Uw eigen chauffeur zal ongetwijfeld mee willen wandelen als u het hem vraagt. Alles bij elkaar duurt het bezoek ongeveer een halve dag. 

 

Alwin Setija, Van Verre 

 

   

 

Bekijk de voobeelden van onze rondreizen naar Indonesië.

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen