Traditionele huizen op Sulawesi
Irene dijkstra

Torajaland op Sulawesi

Irene Dijkstra Algemeen 14-3-2017

Eén van mijn favoriete gebieden in Indonesië is Torajaland, dus het is zeker aan te raden om dit te bezoeken tijdens een rondreis Sulawesi. De cultuur hier geniet misschien nog de meeste bekendheid, maar ook de natuur is schitterend! Eigenlijk moet je hier minimaal vier volle dagen zijn, en dan nog kom je tijd te kort om alles te zien en te ervaren!

 

Toraja cultuur 

Torajaland is bekend vanwege de dodencultuur. Dit klinkt misschien een beetje luguber, maar is o zo boeiend! En best raar, Indonesië staat nog bekend om de “stille kracht” en het mystieke; maar hier in Torajaland zijn de doden volledig geïntegreerd in het dagelijks leven. Ieder dorp lijkt wel zijn eigen manier te hebben om de doden te “begraven”. In het ene dorp heb je een soort hunebedden, in het andere dorp grotten waar je in kunt lopen. Hier zie je echt de skeletten liggen. Soms wel grappig, met hun eigen bril op of een petje zoals ze altijd droegen. En in zo’n grot spelen de kindjes van de lokale bevolking dan gewoon.

 

 

Tana toraja begrafenis

Het meest bekend zijn de doden die hoog in de rotsen bijgezet worden in graven die bewaakt worden door tau tau poppen. Dit zijn evenbeelden van de overledenen. Sommige zijn echt poppen, die niet echt op mensen lijken. Anderen zijn bijna eng, zo levensecht! Als je helemaal geluk hebt, kan je een begrafenis meemaken. Dit klinkt raar, een groep Japanners die in Nederland op reis zijn, zijn niet echt welkom op de begrafenis van een familielid; maar in Torajaland zijn toeristen van harte welkom. Sterker nog: je staat zelfs in het middelpunt van de belangstelling of je nu wilt of niet. Een beetje op de achtergrond blijven en een paar foto’s nemen lukt niet. Je wordt echt naar voren gehaald en bij de naaste familie moet je plaats nemen. Zij willen vaak nog foto’s van je maken. Ik kreeg het vers gegrilde vlees te proeven en… de eigengestookte drank. Wat het was? Geen idee, maar het was erg sterk. Het is gestookt in een stuk bamboe en daar wordt het ook uitgedronken. Echt lekker was het niet, maar leuk om te proeven!

 

Sulawesi natuur 

Naast al deze cultuur is het erg leuk om even wat actiever bezig te zijn en dat kan op verschillende manieren. Er is een heel leuke fietstocht (wel vrij zwaar) en ook het raften is leuk. Niet heel spectaculair, maar je ziet de omgeving eens vanaf een andere kant. Heel leuk is een hike. Ik heb een dagdeel gewandeld. Een beetje lui: boven op de berg begonnen en door een schitterend bos, met vergezichten over landerijen en bergen in de verte afgedaald. Onderweg kwamen we in een dorpje. We werden uitgenodigd in een traditioneel huis. Nou ja, ik als vrouw mocht in de keuken zitten bij de vrouwen en mijn vriend zat in de woonkamer bij de wijze oude mannen. De gids zat ook in de woonkamer, dus ik kon alleen met handen en voeten communiceren met de vrouwen, maar niettemin was het een bijzondere ervaring! Een heel bijzondere ervaring tijdens je rondreis door Sulawesi

 

 

Ook een rondreizen Indonesie? We denken graag met u mee!

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen