Banda eilanden Molukken
Emmy4

Een reis door de tijd: beleef de VOC op de Banda-eilanden in de Molukken

Emmy Nijman Algemeen 4-5-2017

U kijkt uw ogen uit als u aankomt op hoofdeiland Banda Neira: straatjes, gebouwen en begraafplaatsen uit de 17de eeuw. En daar wandelt u gewoon! Ik heb gelogeerd in een klein hotel: aan de voorkant fort Belgica ligt, achter het hotel fort Nassau en ernaast de sociëteit De Harmonie. Zo, dat is nogal wat. De historie druipt er vanaf, vooral op het hoofdeiland Banda Neira, waar de boten vanuit Ambon aankomen.

 

Het was al vele jaren mijn wens om de Banda-archipel te bezoeken. Maar ja, de verbindingen waren zo slecht en als je er kwam moest je maar zien wanneer je terug kon naar Ambon. Nu is het beter, er gaat 2 x per week een ferryboot naar toe (niet het hele jaar door). Dat biedt mogelijkheden!

 

 

 

Waarom naar de Banda-eilanden?

Banda heeft een verleden, dat naar de begintijd van de VOC teruggaat. Banda was een belangrijk eiland voor de nootmuskaat. Deze specerij bleek zeer gewild te zijn in Europa. De VOC wilde haar positie in de Molukken versterken en dat ging met harde hand gepaard.
Waar de Nederlanders handel dreven, zijn ook huizen en kantoren gebouwd. En niet te vergeten: de verdedigingsbouwwerken. Hier op de Banda-archipel is nog ongelooflijk stenen historie te vinden.

De eilanden Banda Neira, Banda Besar, Pulau Ay en Pulau Hatta zijn het interessants om te bezoeken. Maar u vaart ook naar piepkleine, vaak onbewoonde, eilandjes, om te picknicken en te snorkelen.
U verblijft op Banda Neira en maakt elke dag een tochtje naar een van de andere eilanden (korte boottochten, op de eilanden zelf wandelt u). Waar u ook bent: u ziet het de Gunung (berg) Api, die hoog boven de eilanden uittorent.

En overal: de vriendelijke bevolking, u bent in een zeer authentiek deel van Indonesië.

 


Banda Neira

Het belangrijkste eiland, met een haven voor ferry’s en tientallen kleine bootjes. U wandelt door de tijd, het eiland is klein, zo’n 3 km2. De meeste historische huizen, gebouwen en forten zijn hier te vinden. Ook zijn hier de accommodaties, ik heb ze allemaal bekeken en een keuze gemaakt voor onze klanten.
En daarnaast: wandelen met de planter door een nootmuskaatplantage en: door de tuinen (dat zijn akkers waar allerlei gewassen door elkaar geteeld worden).


Perken en perkeniershuizen op Banda Besar

Banda Besar (ook wel Banda Lonthor genoemd) is het grootste eiland. Het was en is het belangrijkste eiland voor de nootmuskaatteelt. Waar overal elders het woord plantage werd gebruikt, heette het op Banda Besar een perk. De perkeniers woonden in perkeniershuizen. Op Banda Besar zijn nog vele perken, het oudste is dat van de familie Van den Broecke.
Ik heb de huidige perkenier Poncky van den Broecke ontmoet. 14 Generaties terug (!) begon zijn verre voorvader hier als planter oftewel perkenier. Hij heeft me rondgeleid over zijn nootmuskaat-plantage, het oudste oorspronkelijke perk van Banda, gedeeltelijk nog omgeven door dikke half afgebrokkelde muren uit het verleden. En ik was bij hem thuis te gast. Hij heeft me veel over zijn familie en de recente geschiedenis (de onlusten eind jaren 90 van de vorige eeuw) verteld. Toen zijn bijna alle perkeniershuizen op Banda Besar verwoest.

 


Pulau Ay

De bevolking is zo vriendelijk, overal zwaaien de mensen naar je. Twee forten domineren dit eiland: fort Welvaren en fort Revenge, beide ruïnes, maar toch… De arme bevolking heeft de muren van Welvaren gebruikt om er hun huizen tegenaan te bouwen.

 


Pulau Hatta en nog meer schoonheid onder water

De onderwaterwereld van de Banda-archipel is heel mooi, niet aangetast. Vooral die rond het eiland Hatta. En dan al die eilanden! Ik heb natuurlijk gesnorkeld op prachtige plekken, op strandjes gepicknickt, kortom: genoten! Dat er zulke mooie plekken bestaan in de wereld….

 

 
Eén ding weet ik zeker: ik ga terug (en vóór de hele wereld het ontdekt)!

Ook een rondreis maken naar Indonesië? We helpen je graag.

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen