Prachtige reis op Sulawesi in Indonesië
Logo-VanVerre-Reizen

Prachtige reis op Sulawesi in Indonesië

Redactie Algemeen 11-10-2012

Beste allemaal,


We zijn net terug van onze boottrip op een houseboat op de mahakam rivier. De boot heeft één bovendek, waar we sliepen met z'n zessen en een klein terras waar we vaak zaten en prachtig uitzicht hadden over alles wat er te beleven en zien was. Beneden was de keuken, de ruimte waar we aten en 's nachts " het personeel"  sliep en op een verhoging vooraan zat de bootsman of de kapitein. Zodra we aan boord waren, ook na alle aanlegplaatsen, werd er gevaren dus dag en nacht. alleen als de machine even moest afkoelen, stopten we. Waarom zeg ik dit: het was ontzettend wennen aan het geluid van de motor, dus de 1e nacht heeft iedereen slecht tot niet geslapen. De 2e nacht met van tissues gemaakte oordopjes en moeheid hebben we reuze goed geslapen en daarna ook. Voor praten met elkaar moesten we wel boven op het terras zijn, maar daar hadden we ook een prachtig uitzicht.
Tijdens de maaltijd hadden we alleen aandacht voor het eten, omdat praten niet echt goed mogelijk was. Het eten was werkelijk uit de kunst. We wilden de kokkie graag meenemen naar huis, want ze had zo heerlijk gekookt (3 x per dag). 

De rivier waar we over voeren was vaak heel breed waar we zeker over de duizend sleepboten hebben gezien en reuze bakken met steenkool, tot wel 250 meter lange sleepvrachten met hout. Verder onnoemelijk veel vissersbootjes die (lijkt het wel) dag en nacht vissen met allerhande netten of lijntjes.  Kalimantan is een groot eiland onzettend rijk aan grondstoffen.  Wij waren trouwens allemaal net zo'n bezienswaardigheid als de mensen waar we langs liepen en voeren. het viel me op dat ze zeer vriendelijk waren. Het was zelden een probleem om foto's van ze te maken, wat ik elders  wel anders heb meegemaakt.
De natuur was mooi, wisselend groen van het bos of de plantages  of de moestuinen. 

 

Terug in Banjermasin, niet te beschtijven hoe mooi het allemaal is. De orang-oetans een paar keer zien voederen. Wandelingen door het woud gemaakt, planten en bomen waar ik nooit van gehoord heb. Maar terug op onze " klotok" (boot) was de verassing een koude doek en een koude coke. Het bintang biertje laat nog lang op zich wachten in dit moslimland. Het eten is en blijft om te watertanden. Het reservaat  waar we slapen heet Rimba Lodge (eco), met ook al zulke aardige mensen. hier kan je echt relaxen. In het reservaat nog net 2 hotnbill'd weg zien vliegen en vanmorgen hebben Dirk en Tineke een reuze grote bruine en wit vogel (50 cm groot) gezien) en natuurlijk de ijsvogels een paar keer gezien. Wat een prachtige kleuren. 5 soorten apen gezien, veel langs de rivier al slapend en spelend. En als laatste de atmosfeer van het oerwoud.... niet te beschrijven.

 

Nu in Makassar op Zuid Sulawesi hotel aan de zee en dichtbij ' fort rotterdam" waar heel wat gevochten is tijdens de VOC jaren. Ook zie je hier ontzettend veel goudewinkeltjes, meestal 25 karaats wat veel zachter is .Op  Kalimantan wordt ook veel goud gedolven, verder heel veel diamant en halfedelstenen zoals agaath.. Wat is niet veranderd: De kretek geuren van de sigaretten, het afdingen, de vele etenskarrtjes langs de weg, de kruidenvrouwtjes en dat er nog heel heel erg veel armoede is. Wat wel opvalt is dat er weinig gebedeld wordt, daar waar wij geweest zijn. Misschien omdat er weinig toeristen zijn?? 

 

Heel veel groetjes van Tineke en Emmy Celen

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen