Zeker doen: stap in de becak!
Emmy4

Zeker doen: stap in de becak!

Emmy, Van Verre Algemeen 10-10-2017

Waar u ook bent op Java:  neem eens een becak (fietstaxi). Het is een heel leuke manier om een plaats te verkennen. Niet vergeten: tawarren (onderhandelen). En dan betaalt u nog veel meer dan de lokale bevolking, maar ach... Ik heb zelf het volgende meegemaakt: ik had afgesproken (op papiertje geschreven), dat ik een half uur rondgereden wilde worden, het maakte me niet uit waar naar toe, ik vond het gewoon leuk. En dat deed de bestuurder ook keurig. Ik ging er van uit dat hij me weer naar het hotel terug zou brengen. Maar na een half uur was ik zo’n beetje aan de rand van de stad beland en moest natuurlijk wel weer terug. Met een brede lach op zijn gezicht fietste hij wederom een half uur en zette me keurig bij mijn hotel af. Hij had nu een dubbel ritje gehad. Slim van hem, beetje dom van mij. En wat doe je dan? Je lacht vriendelijk terug, weer een (toch leuke) ervaring rijker tijdens mijn rondreis Java.

 

 

Wat is een becak?

Een becak (spreek uit: betjak) is een driewielige fiets: de bestuurder zit achter het bakje, in tegenstelling tot de riksja. Het is een goedkoop vervoermiddel. U ziet soms hele families er in, maar mijn tip is: 1 Nederlander per becak. Want wij zijn vaak zwaarder, het kan een forse trap zijn. Bovendien: dan verdienen meerdere becakrijders hun rupiah’s die dag. Voor u is het bedrag een habbekrats, voor hen kan het een dagloon zijn.
Becaks zijn vaak mooi beschilderd, kijkt u maar naar de foto’s.
Echt veel becaks ziet u in Jogyakarta. Veel steden dringen de fietstaxi’s naar de buitenwijken, maar de sultan van Jogyakarta, die nog in de regering zit, wil de vaak arme bevolkingsgroepen deze bron van inkomsten niet ontnemen.

Eigenlijk is ‘de becak’ nog niet zo oud. Pas vlak voor WOII werd de fietstaxi geïntroduceerd, het waren de Chinezen die deze vervoersvorm meebrachten. In de jaren zestig werd het echt populair en is het nog steeds. In grote steden echter mogen de becaks niet meer in de drukke autostraten rijden, is te gevaarlijk. Maar in de buitenwijken en kampungs op Java ziet u ze volop!

 

Emmy, Van Verre

 

Wilt u een rondreis maken naar Indonesië? Bekijk alle voorbeelden, deze zijn allemaal aan te passen aan uw wensen.

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen