Het oude Java
Emmy Nijman2

Het oude Java

Emmy Nijman Algemeen 7-7-2015

Ingeklemd tussen theetuinen, sawah’s en groentetuinen bezoekt u een dorp ten noorden van Bandung (omgeving Lembang) waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. De weg er naar toe alleen al: theeplantages zover het oog strekt. Wat een schoonheid!

Een paar weken geleden was ik op Java, mijn chauffeur Adi vertelde over het dorp waar hij woont. Het sprak me enorm aan, dus: er naar toe.

 

De kampung

Aangekomen bij het dorp houdt het weggetje op. Geheel weg van de hectiek van West-Java wandelt u over de smalle paden (er zijn geen wegen, dus geen auto’s) door het plaatsje, waar praktisch iedereen veehouder is. Wij noemen het zelf de‘Friesche Vlag-kampung.

De ‘kleine’ boeren (4-6 koeien) houden ‘Nederlands’ zwartbontvee, door Friesche Vlag hier jaren geleden geïntroduceerd als ontwikkelingsproject.

Overal wordt u verwelkomd, de mensen vinden het prachtig dat er interesse voor is.

 

Wandelen om het dorp heen

Na de kampungwandeling loopt u rond het dorp, op uw gemak. Voor een ieder te doen. U ziet uitgestrekte theetuinen. Uw Engelssprekende gids laat u de vele soorten groenten en fruit zien, die hier weldadig groeien. En dan wandel je weer langs de rijstvelden en -terrassen, prachtig in het glooiende landschap gelegen. U bevindt zich in een koeler gebied, het is een heerlijke wandeling!

 

Als u hier bent kunt u zich heel goed voorstellen hoe Java vroeger moet zijn geweest. Zo stil, zo landelijk en rustiek. Je komt tot rust.  

 

Ik heb samen met Adi n.a.v. mijn bezoek een heel uitstapje samengesteld. We noemen de naam van de kampung niet, we willen het rustig houden; alleen Van Verre-klanten komen hier om te genieten van het oude Java.

Ik vind: als u nu niet van Java en de Javanen gaat houden dan weet ik het ook niet meer.

 

Emmy Nijman

Van Verre

 

 

 

Bekijk onze rondreizen naar Java en overig Indonesië.

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen