Een keukenprinses op Sumatra
Linuccia3

Een keukenprinses op Sumatra

Linuccia Bakker Algemeen 30-8-2016

Ik ben dol op Indonesisch eten, dus ik kon mijn geluk niet op toen ik tijdens mijn inspectiereis voor Van Verre een excursie op Sumatra mocht maken waar ik zou leren om zelf Indonesische gerechten te maken. Ik ben niet echt een keukenprinses en thuis maak ik Indonesische gerechten dan ook met behulp van een kruidenmix, maar dit kan natuurlijk niet op tegen het originele gerecht. De kookcursus wordt gegeven in het huis van een lokale familie in Bukittinggi, op Sumatra. De vrouw des huizes zal mij leren een aantal traditionele gerechten te maken.

 

Eerst moet er natuurlijk boodschappen worden gedaan, dus op naar de markt. Leuk om te zien wat er allemaal te koop is. Ik kijk mijn ogen uit. Er worden hier heel veel verschillende kruiden en specerijen verkocht en wat is er veel nodig voor de gerechten die ik straks ga maken! De meeste kruiden en specerijen zijn mij wel bekend, tot grote verbazing mijn gastvrouw. Ze had niet verwacht dat een Nederlander al die Indonesische specerijen kent. Veel namen die wij gebruiken zijn hetzelfde als in Indonesië. Dit maakt het ook makkelijk om de recepten over te nemen. Mijn gastvrouw spreekt geen Engels, dus we moeten communiceren met handen en voeten. Maar dat gaat prima!

 

 

Tussen het snijden en koken door heb ik geprobeerd zo goed mogelijk de recepten op te schrijven. Natuurlijk moet ik zelf ook in actie komen. Ik ben verantwoordelijk voor het maken van de kroepoek. Dit is natuurlijk het makkelijkste gerecht, maar wel heel leuk om te doen. Maar het leukste van alles is natuurlijk het proeven van de gerechten. En zoals verwacht was het heerlijk! Het was een onvergetelijke ervaring.
  
Wanneer we alle inkopen hebben, gaan we naar het huis van mijn gastvrouw. In de eenvoudige keuken starten we met het snijden en malen van alle ingrediënten. Alles wordt zelf gemaakt, hier geen kantenklaarverpakkingen. De volgende verbazing van de gastvrouw volgde toen ik mocht beginnen met aardappels schillen. Dat een buitenlander dat kan! Ik was zelf overigens ook verrast dat er in Indonesië aardappels worden gegeten, maar het blijkt dat vooral in de hoger gelegen gebieden, waar het koeler is, regelmatig aardappels worden gegeten. 

 

Een kookcursus is een prettige manier om in contact te komen met de lokale bevolking en een echte aanrader om te doen tijdens een rondreis Indonesie

 

Linuccia Bakker

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen