Boze geesten wegjagen op Bali
Logo-VanVerre-Reizen

Boze geesten wegjagen op Bali

Jorinde Algemeen 28-3-2014

Bali wordt ook wel het Eiland der Goden genoemd. Dat is niet voor niets, want het ademt spiritualiteit. Overal ziet u processies en offerandes. Heel bijzonder om mee te maken is Nyepi, oftewel Dag van de stilte. Nyepi is een feestdag van de Hindoe, dat jaarlijks op de nieuwjaarsdag van de maankalender van het eiland plaatsvindt. Op deze dag moeten de Balinezen binnen blijven om te mediteren en vasten. Het is de bedoeling dat de slechte geesten denken dat Bali verlaten is, dus de stilte en donkerte moeten ervoor zorgen dat de geesten denken dat Bali er niet is. Op Nyepi ligt het gewone dagelijks leven even stil, alle winkels, banken en andere instellingen zijn dicht en de lichten blijven uit. Zelfs het vliegveld is gesloten, maar ziekenhuizen zijn uiteraard wel open. Van toeristen wordt verwacht dat ze in het hotel blijven en zich ingetogen gedragen. Veel reizigers komen op deze dag juist naar Bali om de festiviteiten rondom Nyepi mee te maken.

 

De dag voor Nyepi is er een grote offerceremonie aan de geesten van de onderwereld. ’s Avonds is de Ogoh-Ogoh processie om boze geesten weg te jagen, waarbij grote poppen worden rondgedragen die de slechte geesten verbeelden. Elk stadsdeel maakt zijn eigen pop en voert een ‘show’ op van dertig minuten voor een jury, want het is ook een wedstrijd tussen de stadsdelen. De stoet start met een pop wat door kinderen wordt gedragen, dan twee mooie vrouwen met de naam van het stadsdeel en het nummer en meisjes met fakkels en muzikanten die hard muziek maken. Vervolgens komen er danseressen en een uitbeelding en vertelling van een bekend verhaal voor de Balinezen (onder andere uit de Ramayana). De stoet sluit met een enorme pop, die ook een scene uit het verhaal verbeeld en wordt op bamboestokken gedragen door een aantal mannen.

 

Op de dag na Nyepi wordt het gewone leven weer hervat. De poppen worden op het strand van Kuta tentoongesteld en de jury maakt de winnaar bekend. 

 

Bekijk onze rondreizen naar Indonesië.

Vraag een offerte aan
Vraag een offerte aan en ontvang een vrijblijvend voorstel voor een compleet verzorgde reis.
Offerte aanvragen