De veelzijdigheid van San Pedro de Atacama
Chili-San-Pedro-Manon

De veelzijdigheid van San Pedro de Atacama

Redactie, Van Verre Algemeen 6-11-2019

Chili is het meest uitgestrekte land ter wereld. Misschien is het ook wel jouw droomreis, een rondreis Chili van Noord naar Zuid. Bij mij staat het in ieder geval hoog op mijn lijstje. Na alleen Noord- en Centraal Chili bezocht te hebben, weet ik dat ik zeker nog eens terug wil keren. Wat heeft het land mij nieuwsgierig gemaakt naar de rest.

 

Eén van de noordelijkste steden van Chili, dat een ware trekpleister is voor toeristen, is San Pedro de Atacama. Vanaf de Boliviaanse grens reis je in nog geen uur naar San Pedro. Vanaf de luchthaven van Calama ben je ongeveer 1,5 uur onderweg. Het is de droogste plek op aarde en staat niet voor niks bekend om de Atacama-woestijn. Dankzij deze droogte zijn er zoveel mooie uitstapjes te maken in de omgeving. Wat dacht je van een bezoek aan de Maanvallei, de petrogliefen, zoutvlaktes, geisers en de lagunes met kleurrijke flamingo’s. Ik neem je mee naar mijn drie favoriete plekken in de omgeving van San Pedro de Atacama.

 

Moon Valley & Death Valley

Op nog geen 20 minuten rijden van San Pedro zie je een grote zandvlakte voor je liggen; Moon Valley. Het wordt niet voor niets Moon Valley genoemd. Een woestijngebied waar diverse zandkleuren elkaar afwisselen. Tussen rotsformaties loop je naar boven, naar de top van de Maanvallei. Hier geniet je van een prachtig uitzicht over de vallei.

 

Na de Maanvallei reden we door naar Death Valley. Vergelijkbaar met het gelijknamige park in de Verenigde Staten. Een gebied waar je wederom via rotsformaties een mooie wandeling kunt maken. Tijdens het wandelen werd het al aardig schemerig, tijd om terug te keren naar de bus en door te rijden naar het uitzichtpunt van Kari. Hier kun je elke avond de zon achter de bergen zien verdwijnen. Slechts tien minuten per dag kleuren de bergen van de Andes rood.

De bijzondere Maanvallei
Op de top van de Maanvallei

 

Petrogliefen van San Pedro

Afreizend naar de petrogliefen van San Pedro zie je lama’s en vicuña’s in de weide grazen. Je rijdt langs bergen en al snel bereikte we de eerste stop; Rainbow Valley. Uiteraard niet te vergelijken met de Rainbow Mountain in Peru, maar in deze vallei ziet u veelkleurige rotsen. Als de zon goed staat, kleuren de bergen groen, bruin en wit. Als je de tijd hebt, is het een echte aanrader om hier een aantal uur rond te wandelen. Je zult zien dat de vallei er heel anders uitziet dan een aantal uur daarvoor. Op het moment dat ik er was, was er zelfs een echte regenboog te zien! Dat maakte het bezoek wel extra speciaal.

 

Vlakbij Rainbow Valley liggen de Yerbas Buenas-petrogliefen. Je gaat even terug in de tijd en leert alles over de petrogliefen die gebruikt werden als markeringen. Het geeft je een nieuw inzicht in de cultuur en historie van de vroegere bewoners, de Atacameños.

Petrogliefen
Manon bij Rainbow Valley
Manon bij Rainbow Valley
Groene bergen van Rainbow Valley

 

Tientallen flamingo's

Bij de grootste zoutvlakte van Chili liggen twee lagunes waar je de kans hebt om drie verschillende soorten flamingo’s te zien. Het zijn de Soncor- en Chaxa-lagunes. Ik wist niet dat er verschillende soorten flamingo’s bestonden, pas toen ik het met eigen ogen zag en mij het verschil werd uitgelegd. Het verschil zit hem in de kleur van de poten en knieën. De lagunes zijn helderblauw van kleur en de flamingo’s stelen de show met hun roze kleur. Het lijkt net alsof je even op een andere wereld bent als je hier staat.

De lagune bij San Pedro de Atacama
De roze flamingo's

 

Als je ’s avonds weer terug bent in de stad en nog even een momentje van rust wilt, is het kijken naar de sterrenhemel een aanrader. Doordat San Pedro de Atacama zo droog is, schitteren duizenden sterren in de nacht.

 

Ben je nieuwsgierig geworden naar San Pedro de Atacama of Chili? Onze Chili-specialist helpt je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar Chili.

 

Redactie,
Van Verre