Kampot Bokor Hill
Emmy Nijman2

Het spookt bij Kampot in Cambodja

Emmy Nijman Algemeen 23-3-2017

Kampot ligt op ruim 2.5 uur rijden ten zuiden van Phnom Penh. Je weet niet wat je ziet! Met mos begroeide gebouwen uit het begin van de 20ste eeuw, al lange tijd geleden verlaten, geven dit gebied een sinistere aanblik. Deze spookstad werd in de jaren 20 gebouwd voor de Fransen, om zich even een paar dagen te ontspannen in de frisse lucht. Het gebied ligt rond de 1100 meter boven de zeespiegel. Een verademing voor de Fransen, die in het broeierige Phnom Penh woonden en werkten.

 

   

Bokor Palace Hotel 

Het begon met het Bokor Palace Hotel. En daaromheen kwamen meerdere gebouwen, zoals een katholieke kerk en een postkantoor. Maar ook een appartementengebouw en nog een aantal kleinere bouwwerken. Verblijft u in Kampot: ga zeker hier een kijkje nemen. De spookstad wordt niet druk bezocht, u kunt er in alle rust ronddwalen en u verwonderen, je kijkt je ogen uit.


In 1940 waren er lokale opstanden tijdens de 1ste Indochina-oorlog, waardoor het gebied werd verlaten door de Fransen. Enkele jaren later keerden ze weer terug naar hun vakantieoord. In 1972 werden ze verjaagd door de Rode Khmer en sindsdien staan de gebouwen er verlaten bij.
Op enige afstand, maar ook in het gebied, is een groot en modern hotel gekomen, voor de lokale toeristen, een accommodatie die de westerse bezoekers in de regel niet zo waarderen (leuker om in het plaatsje Kampot zelf te overnachten). Maar: de ontwikkeling is in gang gezet, er zijn nog meer plannen, hoewel moet blijken wat er van gerealiseerd zal worden.

 

Zo’n wonderlijk en beetje griezelig gebied leent zich natuurlijk heel goed als filmachtergrond. Zo zijn de films ‘City of Ghosts’ en ‘R-Point’ er opgenomen. 

 

 
Natuurgebied Bokor Hill in Cambodja 

Bokor Hill is tevens een natuurgebied, waar u mooie wandelingen kunt maken naar bijvoorbeeld een van de watervallen. Het is niet echt spectaculair, er zijn mooiere natuurgebieden, maar het is toch aardig om, nadat u de restanten van het Franse uitgaansleven heeft bezocht, hier even de benen te strekken. En: genieten van het spectaculaire uitzicht: u ziet in de verte de zee!

Ik vond Kampot en omgeving erg leuk en zeker de moeite waard om te bezoeken tijdens uw rondreis Cambodja.

 

Emmy Nijman, Van Verre