Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Seoul: een perfecte stopover-bestemming voor Down Under
Seoul-Feline-Paleis

Seoul: een perfecte stopover-bestemming voor Down Under

Feline Verheij Algemeen 8-7-2021

Wat een geluk: twee jaar geleden vloog ik voor vier weken naar Australië! Om de lange vlucht te onderbreken, besloten we in Seoul een tussenstop te maken voor een paar dagen. Ik kan dan ook alleen maar zeggen dat Seoul een geweldige bestemming is om te combineren met een rondreis door Australië of Nieuw-Zeeland.

 

De grote en bruisende hoofdstad van Zuid-Korea heeft een leuke en energieke sfeer. De stad heeft boordevol activiteiten en bezienswaardigheden die een bezoek waar zijn. Variërend van traditioneel en cultureel tot modern. Wat ik zo leuk vind aan Seoul zijn de vele verschillende wijken. Ieder wijkje in Seoul heeft wel iets unieks. Wat mijn lievelingswijk is? Insadong vind ik toch wel het leukst. In deze buurt vind je vooral veel traditionele, Koreaanse prulletjes. Antiek, schilderijen, mooie keramiek en Koreaanse klederdracht kun je hier het beste kopen. Ook ik kon de verleiding niet weerstaan en ben naar huis gegaan met een leuk souvenir dat ik hier kocht. De drukke winkelstraten hangen vol met neonlichten, een heel mooi plaatje.

 

        

Het lekkere en vele eten in Seoul

Ik houd van lekker eten en Seoul is een paradijs vol lekker eten! Je kunt op straat bij een kraampje kiezen voor wat lekkere streetfood of kies voor een klein, lokaal restaurant of koffietentje. De Zuid-Koreaanse keuken is pittig, origineel en vooral heel uitgebreid. Een aanrader vind ik de Koreaanse barbecue, dit is dan ook mijn persoonlijke favoriet. Je bestelt het vlees en bakt het vervolgens op een plaat midden op tafel. Je krijgt automatisch enkele gerechten zoals kimchi (pittig groentegerecht), saus, sla (waar je het vlees in rolt) en andere snacks erbij geserveerd.

 

Tevens zijn Koreanen gek op themacafés. Het is een beetje overgewaaid vanuit Japan en een must om er één te bezoeken. Al wandelend door de straten, zie je vanzelf een café die je tot stilstand brengt. Wat een kleuren en aparte inrichting. Van Hello Kitty tot aan restaurants waar je het eten en drinken geserveerd krijgt in een klein wc-potje. Zeker het proberen waard!

    

Niet te missen: een bezoek aan de DMZ-zone van Zuid-Korea

Iedereen kent de situatie tussen Noord- en Zuid-Korea. Vanuit Seoul kun je een tour maken naar de Koreaanse gedemilitariseerde zone (DMZ). Ik trok er de hele dag voor uit en bracht naast de DMZ-zone ook een bezoek aan de Joint Security Area (JSA). Dit is een plek waarbij je zelf voor een paar tellen in Noord-Korea kunt staan.

 

Bij elke plek die ik bezocht, verbaasde ik me weer. Ik bracht een bezoek aan de Derde Agressietunnel, een tunnel die Noord-Korea heeft gemaakt om stiekem Zuid-Korea binnen te komen. Hierdoor kunnen ongeveer 30.000 Noord-Koreaanse soldaten per uur vervoerd worden. De tunnel is niet heel hoog, maar je kunt er in. Let wel op je hoofd, ik weet uit eigen ervaring dat je niet de eerste zult zijn die hem stoot. Aan het einde van de tunnel heb je goed zicht op Noord-Korea. Tot dusver zijn in totaal vier tunnels ontdekt, maar er kunnen er nog wel twintig zijn.

 

Aan het einde van de tour kom je langs Dora Observatory, dit vond ik het hoogtepunt van de excursie. Dit is het uitzichtpunt op Noord-Korea. Om alles goed te zien, kun je gebruik maken van één van de verrekijkers die er staan. Wat je meteen ziet, is Kijŏng-dong; een stad tussen de gedemilitariseerde zone in, gelegen in Noord-Korea. Het wordt het Vredesdorp in Noord-Korea en het Propaganda-dorp in Zuid-Korea genoemd. Van een afstand ziet Kijŏng-dong er uit als een welvarend dorp, maar algemeen wordt aangenomen dat het deel uitmaakt van de Noord-Koreaanse propaganda. Het is in scène gezet. Er wonen alleen soldaten in het dorp en de lichten in veel huizen zullen 's avonds tegelijkertijd aan gaan. Bij de ingang van het dorp wappert een Noord-Koreaanse vlag van 136 kg! Als je goed door de verrekijker tuurt, kun je de stad Kaesong zien en mensen zien wandelen of fietsen.

        

Naast een bezoek aan de wijk Insadong en de DMZ-zone bezocht ik ook het Changdeokgung Paleis en Gyeongbokgung. Al om al is Seoul dus een geweldige stad om te bezoeken en een ideale tussentop op doorreis naar Down Under. Het is een levendige hoofdstad die veel te bieden heeft. Stiekem heeft Seoul op mij misschien nog wel meer indruk gemaakt dan Australië!

 

Feline Verheij,

Stagiaire marketing/product Van Verre