Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Doen tijdens een roadtrip IJsland
IJsland-Jokulsarlon-Melany

Doen tijdens een roadtrip IJsland

Melany Overpelt Algemeen 19-4-2021

IJsland, ook wel ‘’The land of Fire and Ice’’, is een bestemming van uitersten. Het vulkanische eiland heeft zo veel te bieden! Van enorme gletsjers, tot spectaculaire watervallen en betoverende natuur, zowel in de zomer als in de winter. Wie weet heb je zelfs het geluk om het noorderlicht te mogen aanschouwen! Ik reisde in februari 2020 naar IJsland en had dit geluk! Het was nog koud, op sommige plekken lag sneeuw, maar de zon scheen. Het perfecte weer voor een roadtrip IJsland.

 

Tijdens een stopover wil je zo veel mogelijk zien in een korte tijd. Ik heb zoveel gedaan, maar mijn top 5 aan uitstapjes in IJsland op een rij gezet.

 

1. Ontdek het beste van IJsland langs de Golden Circle

Een echte must tijdens een stopover IJsland: een bezoek aan de Golden Circle. Ook tijdens onze rondreis mocht de Golden Circle natuurlijk niet ontbreken. Met onze huurauto vertrokken we al vroeg, er staat namelijk veel op onze planning vandaag. Net buiten Reykjavik verandert het landschap al snel en wil je na elke bocht weer stoppen voor foto’s. We kwamen er al snel achter dat we niet voor het donker in Vík aan zouden komen als we zo vaak zouden stoppen. Na twee fotomomenten reden we in één keer door naar het Thingvellir National Park, waar het door het ijs een leuke en avontuurlijke uitdaging was om zonder te vallen de waterval te bereiken. Mijn tip: zorg dat je goede wandelschoenen meeneemt met veel grip of koop spikes (sneeuwijzers) voor onder je schoenen.

 

Onze volgende stop was Geysir, een geothermisch actief gebied. We waren onze camera’s net aan het instellen toen de Strokkur-geiser meters hoog de lucht in spoot. Net te laat! De geiser barst om de zoveel minuten uit, dus in spanning wachtten we tot de volgende uitbarsting. Het was het wachten zeker waard: na een paar minuten spoot de geiser zelfs vier keer achter elkaar hoog de lucht in. Wat een prachtig gezicht!

        

2. Bewonder Black Sand Beach

Bij het kleine en typische IJslandse dorpje Vík zijn de stranden helemaal zwart. Maak een strandwandeling over dit bijzondere strand en bewonder de ruige rotsen die net voor de kust liggen. Ben je tussen half april en half oktober in de omgeving Vík? Bezoek het Dyrhólaey uitzichtpunt en houd een oogje op zee: wie weet spot je wel papegaaiduikers!

 

Nabij Vík ligt het Solheimasandur Plane Wreck: een DC-3 vliegtuigwrak, wat tegenwoordig een bekende fotospot is. Als echte ‘’Wie is de Mol’’-fans was het vliegtuigwrak een must voor ons: hier is namelijk een opdracht gefilmd in het seizoen van 2012. Wij vertrokken vroeg in de ochtend vanuit Vík en waren als een van de eerste auto’s bij de parkeerplaats. Vanaf de parkeerplaats liepen we in een uur over het zwarte zand naar de locatie van het vliegtuig, welke in 1973 een noodlanding moest maken. Het beeld doet mysterieus aan en zorgt voor bijzondere foto’s.

 

Als je hier wat meer tijd hebt, ga dan zeker paardrijden op Black Sand Beach.

    

3. Bezoek een Ice Cave

Met spikes onder onze schoenen en een helm op gingen we samen met een gids naar een echte gletsjergrot. IJsland kent indrukwekkende gletsjers, waar grotten in verstopt zijn. Wat bijzonder is, is dat de blauwe gletsjergrotten elk jaar verschillend zijn. De gletsjers zijn constant in beweging, waardoor de grot de ene dag groter kan zijn dan de andere dag. De jeeptocht over het ruige landschap was al een hele ervaring op zich! Onze gids vertelde ons meer over de Katla-gletsjer, waar wij hobbelend in de jeep naar op weg waren. De gletsjer was redelijk groot, waardoor wij al wandelend de duizenden jaren oude lagen ijs konden bewonderen. Met een sneeuwbui waarbij de sneeuw door de gletsjer raasde, was dit voor ons de ultieme IJsland-ervaring! 

        

4. Zet de wekker midden in de nacht voor het noorderlicht!

Het zien van het noorderlicht stond al jaren op mijn bucketlist. Dit bijzondere natuurspektakel is van september tot april mogelijk te spotten in IJsland. Toch is het Aurora Borealis, zoals het ook wel wordt genoemd, niet zo makkelijk om te spotten en is het vooral mazzel hebben met de juiste omstandigheden. De hele dag door hielden we de Aurora-app en het weer in de gaten, om te kijken of we kans maken die avond. In Vík verbleven wij in het Black Beach Suites, waar met een afgelegen locatie bijna geen luchtvervuiling is. Als midden in de nacht de wekker gaat, giert de adrenaline door je heen. Gaan we het zien of niet? Helemaal ingepakt gingen we met onze camera’s en statieven (die heb je echt nodig!) naar buiten. Toen we meerdere mensen zagen, wisten we dat we geluk hadden. Met het blote oog is het vrij lastig om de groene band te zien, het lijkt meer een grijze band, maar op de camera was het felle groen overduidelijk zichtbaar! Wat was het bijzonder om dit natuurspektakel met eigen ogen te mogen bewonderen.

Tip! Ga je zelf op pad? Download dan een Aurora-app. Het blijft onmogelijk om de aurora nauwkeurig te voorspellen, maar het is wel te meten wanneer het noorderlicht waarschijnlijk te zien zal zijn. De waarschijnlijkheid om het licht te zien, wordt gemeten aan de hand van een ‘’Kp-index’’ met waarden van 0 tot 9. Een Aurora-app geeft de Kp-waarde voor de komende uren en dagen weer. In IJsland is een Kp-waarde van 3 soms al genoeg om geluk te hebben. Is het donker, onbewolkt en is er een hoge Kp-waarde? Ga dan zeker naar buiten en wie weet ziet u dit bijzondere natuurverschijnsel! Ik had er geen spijt van dat midden in de nacht mijn wekker ging.

    

5. Ontspan in een thermaal bad

Na een paar intensieve dagen met nachtelijke uitstapjes om het noorderlicht te spotten, waren wij op de laatste dag wel toe aan wat ontspanning. Wij bezochten de geothermische warmwaterbronnen van de Blue Lagoon. Deze luxe spa wordt voorzien van bronwater uit diepe gaten, waardoor de gemiddelde temperatuur rond de 40 graden ligt. Al lopend of zwemmend voel je de dat de temperatuur soms verschilt, waardoor je echt merkt dat het natuurlijk bronwater is. Met een masker op was het heerlijk relaxen in het helderblauwe bad met het warme stoom om ons hoofd. De Blue Lagoon is het bekendste thermale bad, maar er zijn ook nog andere baden, zoals de Secret Lagoon of Fontana Laugarvatn. Boek vooraf een ticket, zodat je zeker weet dat je naar binnen kunt.

Je leest het al, er is genoeg te zien en te beleven in IJsland. Heb ik je nieuwsgierig gemaakt of wil je meer tips hoe je IJsland kunt toevoegen aan een rondreis Amerika of rondreis Canada? Neem contact met ons op.

 

Melany, 

Van Verre