Reisadvies op maat
Bel ons of kom langs, maak een afspraak
Vraag vrijblijvend een offerte aan
ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds
Tanzaniaanse kinderen verkopen water langs de weg
foto_tessa_pasfoto

Drinkwater in het buitenland

Tessa, Van Verre Algemeen 5-11-2018

Tijdens een reis is water drinken erg belangrijk. Vooral in warme en tropische landen is het drinken van water een echte must.

We kunnen zo’n 30 tot 40 dagen zonder eten leven, maar slechts 3 dagen zonder water dus blijf genoeg drinken.

 

De meest voorkomende infecties die je kunt oplopen door het leidingwater zijn Hepatitis A (waar je je tegen kunt vaccineren) en rotavirussen, waarbij je veel last van je darmen kunt krijgen.

 

Elke dag tilt zij deze zware fles water

 

Tips voor water drinken

Tijdens het reizen komt u vaak in warme gebieden en beweegt u over het algemeen meer, hierdoor is het aan te raden om voldoende water te blijven drinken. Het probleem is echter dat in de meeste derde wereld landen het water uit de kraan vaak niet gedronken kan worden. Het is zelfs zo dat mensen vaker ziek worden van vervuild leidingwater dan het eten van onhygiënisch klaargemaakt eten.

Het drinken van schoon water is echt belangrijk. Daarom hier 5 tips om tijdens uw reis te gebruiken.

 

1.   Fleswater

Een logische tip is natuurlijk het kopen van fleswater. De flesjes water zijn overal te koop. In elke kiosk en op bijna elke hoek van de straat is wel water te koop. Let hierbij wel op dat het een nieuwe fles is. Dit kunt u controleren door te kijken of het plasticje nog om de dop zit of dat de dop nog goed vast zit.

 

 

Een fles water is gemaakt van plastic en dat is in veel landen de grootste vervuiler. Wil je hier een kleine verandering aan geven? Dat kan door in de kiosk een kleine en een grote fles water mee te nemen. Vul vervolgens elke keer het kleine flesje water met het water uit de grote fles. Hierdoor hoef je niet elke keer een nieuw klein flesje te kopen, want deze zijn toch makkelijker mee te nemen tijdens de dagtrip.

Dit scheelt milieuvervuiling en in de portemonnee. Of neem bijvoorbeeld je eigen dopper mee. Nog beter.

 

2.   ijsklontjes

Over ijsklontjes in het drinken zijn de meningen wat verdeeld. Er wordt vaak gezegd dat de ijsklontjes worden gemaakt van het water uit de flessen. Dit zou natuurlijk heel fijn zijn want een ijskoude Cola is natuurlijk veel lekkerder dan een half koude Cola, maar we weten het natuurlijk niet zeker. Ik raad daarom aan om aan te geven dat je geen ijsklontjes in je drinken wilt.

 

3.   Groente en fruit

Groente en fruit wordt gewassen voordat het gegeten wordt. We weten niet of dit gebeurd in het schone fleswater of in het leidingwater. Dit zou ik altijd even navragen.

Dit geldt wel voor rauwe groente. De groentes in de warme gerechten zijn verwarmd, dan zijn de bacteriën al gedood en dus veilig om lekker van te smullen.

 

Bij het eten van fruit is het slim om fruit te eten dat je nog moet schillen, hierdoor is het zeker dat het nog schoon is en natuurlijk ook lekker vers. Eet smakelijk.

 

 

4.   Tandenpoetsen

Voor het poetsen van je tanden zou ik ook fleswater gebruiken, dit is wel zo veilig en is nog een extra slokje water om het vocht in je lichaam weer wat aan te vullen snel genomen.

 

5.   Veilig drinkwater

In sommige landen is het water wel veilig om te drinken. In Japan bijvoorbeeld is het over het algemeen veilig om leidingwater te drinken. Mocht er toch een kraan zijn waar geen schoon water uit komt, wordt dit duidelijk aangegeven met een waarschuwingsbordje.

 

Bijvoorbeeld tijdens je rondreis door Zuid-Afrika is het veilig om te drinken uit kraanwater in de stedelijke gebieden. Niet al het water in de landelijke gebieden is veilig voor consumptie, dus ik raad aan om wel wat water mee te nemen.

 

In Thailand is de regering bezig om tapmachines in de grote steden te plaatsen waar schoon drinkwater uit komt. Deze machines gebruiken ozon en UV-licht om water te zuiveren.

Als milieubewuste reiziger in Thailand kun je hiervan profiteren door je waterfles bij een tapmachine voor weinig geld te hervullen. Een volle fles kost rond de 3 cent en op deze manier draag je ook nog een steentje bij aan het verkleinen van de afvalberg.

 

Elk beetje helpt om deze plastic afvalberg tegen te gaan

 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en dat je voldoende veilig water zult drinken tijdens de geweldige reis met Van Verre. Smakelijk drinken!

 

Tessa, 

Van Verre

 

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Marie
    11-12-2019
    Het is inderdaad verstandig om de waterkwaliteit van een land te checken voordat je op reis gaat. Ik zorg er ook altijd voor dat ik flesjes water koop wanneer ik onderweg ben. Zo weet je in ieder geval zeker dat je geen buikklachten kan krijgen. https://www.henkvantongeren.nl/water-innovatie/water-zuiveren-behandelen/