Woon een honkbalwedstrijd bij!
Chantal1

Woon een honkbalwedstrijd bij!

Chantal, Van Verre Algemeen 22-12-2020

Als je Amerika zegt, dan zeg je honkbal! Zelf ben ik opgegroeid met honk- en softbal dus toen ik een autorondreis door Amerika maakte, was het voor mij duidelijk dat ik minimaal één wedstrijd wilde zien. Geen minuut heb ik hiervan spijt gehad. Wat een sfeer, wat was het geweldig!

 

De MLB (Major League Baseball) is het hoogste niveau in Amerika dat je kunt spelen. In tegenstelling tot Nederland verdienden de honkballers een flink salaris met deze sport. Je moet geluk hebben om een MLB-wedstrijd bij te wonen, want het moet net passen in de dagen dat je op een bepaalde plaats bent. Wij hadden pech, er waren geen MLB-wedstrijden in de buurt. Maar aangezien ze in de Verenigde Staten meer honkbalvelden hebben dan dat wij voetbalvelden bezitten, was het niet moeilijk om een wedstrijd van een iets lager niveau te vinden. We verbleven in Austin, Texas, en konden een wedstrijd bijwonen van de Round Rock Express, een Minor League game. Kaartjes voor een wedstrijd als de Minor League kosten gemiddeld $15 per persoon. Wanneer je een MLB-wedstrijd gaat bekijken, dan kan dit wel oplopen tot $80 per persoon.

 

Het was een gewone dinsdagmiddag, rond een uurtje of drie, toen wij het stadion inliepen. We hadden niet verwacht dat we de enigen zouden zijn, maar zoveel publiek dat het stadion bomvol zat, hadden we niet verwacht. Het is ook niet gek, want baseball (zoals de Amerikanen honkbal noemen), is naast een sportwedstrijd ook echt een sociaal ding. Je ontmoet elkaar langs het veld en er hangt een gemoedelijke sfeer. Het leuke om te zien, is dat hele families bij elkaar zitten en de fans zitten gemixt door het stadion. We genoten dan ook elke minuut dat wij hier als toeristen tussen zaten.

 

De wedstrijd

Een honkbalwedstrijd duurt gemiddeld zo’n 2,5 tot 3 uur, dat zijn dan 9 innings (9 keer slaan en 9 keer het veld in). Soms kan het wel eens uitlopen, want in Amerika gaan ze net zo lang door tot er een winnaar is. Het stadion is zeer groot, dit is niet wat wij bij ons in het dorp hebben! Je kijkt je ogen uit. Er staat muziek aan, er is entertainment rond het veld en popcorn en hotdogs worden verkocht door jongens en meisjes die rondlopen. Ja, dit is zoals ik het mij had voorgesteld. Bij het honkballen is de regel dat als je thuis speelt, dan ga je als eerste verdedigen in het veld. De bezoekers beginnen aan slag.

 

Als we wat te drinken hebben gehaald en op de tribune hebben plaatsgenomen, begint de wedstrijd. Eerst luisteren we naar het Amerikaanse volkslied. De Round Rock Express mannen gaan het veld in en de pitcher begint met gooien. De eerste slagman gaat aan slag… en ja boem!! een honkslag!! Nu wachten op die homerun. De Amerikaan die naast mij zit, heeft al snel door dat wij toerist zijn en maakt een praatje met ons. We krijgen uitleg over welke pitcher nou eigenlijk het beste gooit op dit moment. Ik vond het super leuk dat we direct aanspraak hadden en we meegenomen werden in het spel.

      

 

Wat een ervaring!

Inmiddels is het de zevende inning. We zitten al best lang en daar hebben ze wat op gevonden. Het deuntje begint al... ♫ take me out to the ballgame… ♫ take me out with the crowd… ♫. Het hele stadion gaat staan en danst. Wat een sfeer, een ervaring om nooit te vergeten!

 

Ik heb geen idee meer wat de einduitslag was, dat was ook eigenlijk niet zo belangrijk. Het is gewoon fantastisch om eens mee te maken. Het honkbalseizoen loopt van april tot oktober (zo’n 180 wedstrijden in totaal) dus als je in deze maanden in Amerika bent, bezoek echt een wedstrijd! Ik vond het echt van toegevoegde waarde aan mijn rondreis door de States.

 

Wil jij ook een honkbalwedstrijd meemaken tijdens een rondreis door Amerika? Neem dan gerust contact op met mijn collega’s om jouw reis op maat samen te stellen. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden!

 

Chantal,

Van Verre