Emmy4

Hollandse tuinen op de historische High Line

Emmy, Van Verre Algemeen 5-10-2020

Stel je eens voor: je loopt boven de straten van de wijk Chelsea (Manhattan) langs kleurrijke bloemen, groene grassen tussen oude spoorbielzen, bruine bladeren en al flink volwassen bomen. Een prachtige aanvulling op een rondreis Amerika. Je wandelt namelijk over de oude goederenspoorlijn, die in de jaren 80 van de vorige eeuw in onbruik raakte. Het traject is maar liefst 2.3 km lang. De voormalige High Line is veranderd in High Line Park, maar je hebt echt het gevoel dat je over de spoorbaan loopt. James Corner had de eer om een plan te maken voor de High Line. In 2009 was het eerste deel gereed en 10 jaar later het allerlaatste stukje. Ik was al eerder in New York geweest, maar wilde persé High Line Park met eigen ogen zien en bezocht NYC nogmaals toen ik ‘in de buurt’ was. Ik vind het een absolute aanrader. Ik moet er bij zeggen, dat het Nederlandse tintje hieraan mij wel intrigeerde. 

 

Nederlandse stempel

De connectie met Nederland? Tuinarchitect Piet Oudolf, die zowel in Nederland als wereldwijd prachtige tuinen heeft ontworpen. Oudolf werd door het stadsbestuur van New York benaderd voor de beplanting op de voormalige spoorlijn. New York had al kennisgemaakt met de Nederlander: hij heeft al eerder de Gardens of Remembrance ontworpen.

Een tuin moet vier seizoenen de moeite waard zijn’, aldus Oudolf. Naast bloemen spelen ook zaden, dode bladeren en plantresten een grote rol. De tuinontwerper maakt graag gebruik van meerdere soorten grassen. Om nog eens de tuinkunstenaar te citeren: ‘Ik geloof dat de natuur ons meerwaarde biedt in het leven’. De tuinen zijn niet overal ‘aangeharkt’, je ziet verwilderde planten en bomen, maar ook strakke grasveldjes. Heel afwisselend en spannend.

 

Het slingerende park

Hier en daar zijn de oude spoorrails nog zichtbaar. Je ziet tussen de planten en grassen nog delen van de wissels, houten dwarsliggers en zelfs het grind van de ballast. De inrichting is gericht op wandelaars. Overal staan banken, bij hoogteverschillen zijn de trappen vaak zo gemaakt dat je er ook fijn op kunt zitten. En dat gebeurt bij mooi weer ook.


Het spoorpark slingert langs oude bouwwerken uit de beginjaren van de Highline, maar ook langs en zelfs onder nieuwe gebouwen (recent over de voormalige spoorlijn zijn gebouwd). Natuur en kunst, zo zegt Oudolf, vormen een harmonieuze twee-eenheid. In het park is kunst te bewonderen, maar ook op een aantal plekken op gebouwen langs het park. Je kijkt je ogen uit.

 

Dwars door Manhattan

Het park slingert van Meatpacking District tot Hudson Yards. Tijdens de wandeling heb je een geweldig uitzicht op Manhattan en de Hudson-rivier. En het Vrijheidsbeeld glanst je tegemoet. Het is een wonderlijke ervaring: je loopt door een rustgevende natuurlijke omgeving in de hooggelegen tuinen, terwijl beneden je het hectische leven voorbij raast. Je komt langs leuke winkels, meerdere kunstgalerieën en restaurants. Er zijn 11 in- en uitgangen. Het zal duidelijk zijn dat het voor ondernemers een populair gebied is aan de randen van de vroegere spoorbaan.

 

Ook benieuwd naar de Hollandse tuinen en New York City? Neem dan gerust contact op met mijn collega’s om jouw Amerika rondreis op maat samen te stellen. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden! 

 

Emmy,

Van Verre