1) Indonesie: Grootste eilandenrijk ter wereld
De bekende eilanden Bali, Java, Sumatra, Sulawesi en Lombok zult u vast een keer gehoord hebben, maar ook Kalimantan (Indonesisch Borneo), de Kleine Sunda Eilanden en Irian Jaya (Papua) zijn geweldig om als toerist te bezoeken. Toch hebben we daar nog lang niet alle Indonesische eilanden mee benoemd. Indonesië bestaat namelijk uit meer dan 17.000 (geregistreerde) eilanden. Wat een enorm land! En de verschillen van de eilanden zijn zo groot, dat maakt het misschien wel één van de boeiendste eilanden ter wereld. U zult zich dan ook niet verbazen dat u tijdens het rondreizen door Indonesië veel kust zult zien. Sterker nog; het is het land met de langste kusten ter wereld.
Elk eiland heeft zo zijn charmes en minimaal één must see waar de bekende Indonesische eilanden om bekend staan. Benieuwd welke bezienswaardigheid waar te vinden is?
- Rijstvelden van Bali
- Borobudur tempel op Java
- Orang-oetans in de jungle van Bukit Lawang op Sumatra
- Dodencultuur van Toraja(land) op Sulawesi
- Bounty stranden op de Gili-eilanden van Lombok
- Komodovaranen bij Flores
- Ongerepte en diepe jungle van Kalimantan, Indonesisch Borneo
- Rituelen in de Baliemvallei op Irian Jaya / Papoea
Voor welk(e) eiland(en) gaat u? Wij helpen u graag met kiezen!
2) VOC-verleden, de band met Nederlanders
Als u geïnteresseerd bent in geschiedenis dan kan uw geluk niet op in Indonesie. Hier dwaalt u letterlijk het verleden in. Op vele eilanden is het koloniale verleden bewaard gebleven.
De VOC heeft begin 17de eeuw de Molukken als eerste gebied in Indonesië veroverd: kruidnagelen op Ternate en Tidore, nootmuskaat op de Banda-eilanden. Ambon ligt er tussenin, hier vandaan vertrokken de volgeladen schepen met ‘Indisch goud’ terug naar Holland. Dat de heerschappij met harde hand verkregen is, mag bekend zijn. Daarna richtten de blikken van de VOC zich richting Java, waar Batavia (het huidige Jakarta) de hoofdstad van het land werd. Drie eeuwen lang heeft de koloniale geschiedenis geduurd. Met name op Java en Sumatra werden vele plantages aangelegd: theetuinen op de koele plekken, suikerriet, koffie, specerijen, rubber. U kunt tijdens uw rondreis diverse plantages bezoeken.
3) Nederlandse taal vervlochten in het Indonesisch
Kartje… Stasion… Knalpot… Notaris… Stempel… Doorsmer… Asbak… Sekolah (school)… Restoran…
Sommige woorden zijn meteen duidelijk, andere moet u even over nadenken. Maar als u door Indonesië reist herkent u veel. Het is een leuke erfenis uit de Nederlandse tijd. Als u er meer op gaat letten, ziet u steeds meer gelijkenis met de Nederlandse taal.
4) Aardige mensen in Indonesie: ze zijn blij dat je komt
De Nederlanders zijn dan meer dan welkom: ‘Where are you from? Aaah… Belanda!!!”. Indonesiërs maken makkelijk contact en ze vinden het alleen maar leuk als u dat ook doet.
Zodra u onderweg een dorpje tegenkomt waar u even een kijkje wilt nemen, stop en stap uit. Maak een wandeling en al snel heeft u een sliert kinderen achter u aan. Even op de foto en je hebt hun hele dag gemaakt.
Niet alleen wij, maar ook onze klanten, vinden het een groot genoegen om door het land te reizen. Al die aardige mensen, dit geeft een enorme meerwaarde aan uw individuele rondreis Indonesië. Wij krijgen vaak van klanten te horen dat ze met tranen in hun ogen afscheid namen van hun chauffeur/gids.
5) Ontmoet verschillende bevolkingsgroepen tijdens uw individuele rondreis Indonesië
In zo’n groot land zal het u vast niet verbazen dat er maar liefst 300 bevolkingsgroepen in Indonesië leven. De bijzondere Batakcultuur op Sumatra met zijn puntdaken. Op hetzelfde eiland de Minangkabau, met nog puntigere woningen. Ook op Java ziet u de verschillen, de Sundanezen in het westen, de hofcultuur rondom Jogyakarta en in het oosten rondom de Bromo-vulkaan leven de Tenggerezen, met hun verweerde gezichten lijken ze zelfs een beetje op Zuid-Amerikanen. Bali is een verhaal apart: deze hindoe-cultuur (anders dan in India) is uniek in de wereld. Op Sulawesi wonen de Toraja’s, met hun unieke dodencultuur: de doden worden gebalsemd en na jaren (sparen) bijgezet in de rotsen, bewaakt door tau tau (poppen, evenbeelden van de overledene). Kalimantan: de vroegere koppensnellers, Dayaks. Een deel leeft nog steeds in communevorm, in een longhouse.
Hoe meer u tijdens uw rondreis Indonesië naar het oosten rijdt, des te meer ziet u de negroïde trekjes van de bevolking. Je ziet het al op bijvoorbeeld Flores en ook op de Molukken. Komt u in Irian-Jaya, dan neigen de papoea’s naar de aboriginals in Australië.
6) Onderwaterwereld: behorend tot de mooiste ter wereld
U kijkt uw ogen uit als u een individuele rondreis maakt door Indonesië, maar duik dan ook maar eens in de wereld onder water! Kleurrijke koralen en vissen én zelfs onder water zijn er verschillende landschappen. Leuk om dit op een aantal plekken te gaan ontdekken. Onze favoriete plekken om te snorkelen of duiken in Indonesië? Rondom Bali, bij Lombok (de Gili-eilanden), Komodo-archipel, Flores, Sulawesi (vooral Bunaken) en als klap op de vuurpijl: Raja Ampat in Irian-Jaya.
7) Diversiteit: elk eiland is anders
Van Verre oprichtster Emmy Nijman kent Indonesië op haar duimpje. In de afgelopen 30 jaar heeft ze het land van noord tot zuid en van oost tot west doorkruist. Alle eilanden die toegankelijk zijn voor toeristen en die wij aanbieden heeft zij bezocht. Tijdens haar laatste reis sprak zij een Sumatraan die in Irian-Jaya (Papoea) was geweest, in de Balliemvallei. Hij riep uit: “het was alsof ik in een ander werelddeel was, zo totaal anders!”.
Wij beamen dit. Kijk alleen al naar de vier bekendste eilanden Sumatra, Java, Bali en Lombok. Alle vier verschillend. Sumatra dunbevolkt met orang oetans in de jungle en bijzondere bevolkingsgroepen, Java dichtbevolkt, veel koloniaal verleden, u reist over de vulkanen, Bali de meest bijzondere cultuur van Azië, rijsteiland, enorme schoonheid, Lombok is ietsje droger dan de andere 3, met rondom gili’s (eilandjes) en in het water zwevende schildpadden. En dit zijn maar een paar zinnen, waar je met gemak een boekwerk over kunt schrijven.
8) Indonesie: het grootste rijstland ter wereld
Bali wordt ook wel het rijsteiland genoemd. Overal zijn groene rijstvelden te zien. Maar Java is een goede tweede, vooral de Preanger op West-Java (voorbij Bandung) is prachtig. Maar ook op de andere eilanden zie je veel rijst, vaak voor eigen of lokaal gebruik.
Wanneer u een rondreis Indonesie plant, het mooie is: er zijn zo rond de 5 oogsten per jaar. En ook niet tegelijkertijd. Is op het ene stuk plantage net geoogst, dan kan het best zo zijn dat ernaast de rijstplantjes net hun kopjes boven het water laten uitsteken.
De vele rijst zorgt dat Indonesie een groen land is. Maar niet alleen rijstterassen er is nog veel meer te zien. Er is fraaie natuur op Sumatra (met name Bukit Lawang, met de orang oetans), Tangkahan, Kerinci en nog heel veel plekken tussendoor. Ook Sulawesi kent veel bosrijke landschappen, er zijn zelfs stukken waar u uren door dichte bossen rijdt. Het landschap van Flores is ruig: veel natuur en bergen. De Komodo-eilanden vormen eveneens een uniek natuurgebied, de varanen zijn daar koning. Op Kalimantan is ook een natuurreservaat, waar de orang oetans leven. Kortom, genoeg mooie plekjes om te zien.
Waan je voor een halve minuut al even in Indonesië. Bekijk de video!