Samboja, Samboja Lodge

Kalimantan

Mooie lodge in natuurlijke materialen opgetrokken in de jungle, maar op korte afstand van Balikpapan. Het is leuk om hier te verblijven, maar het is niet puur natuur, daarom raden we aan om hier 1 nacht in het begin van uw verblijf te slapen.

De lodge heeft een bijzonder project; het is onderdeel van BOS (Borneo Orang Utan Survival). In Samboja is een rehabilitatiecentrum voor orang oetans. Ze worden in quarantaine gezet, bestudeerd en getraind om in het wild te leven. U ziet alleen de orang-oetans in de beginfase van het project, daarna moeten ze mensen ontwennen. Het kan daardoor enigszins dierentuinachtig overkomen. De orang oetans leven op 7 kunstmatige eilanden.

 

Locatie

Samboja ligt in het noordoosten van Kalimantan. De lodges bevinden zich in een bosgebied, waar tevens een orang-oetan reservaat is. Samboja ligt op slechts 40 kilometer afstand van Balikpapan. Het laatste deel van de weg is zeer, zeer slecht, dus reken op ongeveer 1,5 uur rijtijd. Er zijn geen winkeltjes en restaurantjes in de wijde omtrek.

Accommodatie

 

De 22 kamers zijn gebouwd in de stijl van de lokale architectuur, waarbij veel gebruik is gemaakt van natuurlijke materialen; helemaal passend bij de omgeving. Aan weerszijden van het restaurant is een vleugel met 10 kamers. De kamers zijn eigenlijk wel 3 sterren waard, ze zijn lieflijk ingericht. Boven het bed hangt een klamboe. Er is een soort bureauje en voor de deur is een galerij met 2 stoelen en een tafeltje bij iedere kamer. Eersteklas uitzicht op de jungle! Toen we hier even zaten zagen we een eekhoorn, verschillende vogels en 's avonds vuurvliegjes. De badkamer is netjes met een hippe douche die in een design hotel op Bali niet zou misstaan. Er is geen warm water. Wel hebben de kamers airconditioning en er staat een thermoskan met drinkwater. Bij de inrichting is gebruik van steen, hout en gerecycled materiaal. 2 kamers liggen helemaal apart van de rest. U klimt de trap op naar de uitkijktoren (zie faciliteiten). Op het bovenste platform van de uitkijktoren liggen 2 suites (ieder met 2 kamers) en met een geweldig uitzicht over het bos. U wilt zich hier voor het raam installeren en niet meer weg! Vanuit uw kamer ziet u de orang-oetans op de eilanden.

 

Voorzieningen

U komt de lodge binnen bij het restaurant. Hier worden de maaltijden geserveerd. De hele dag kunt u koffie, thee en water pakken. In een hoek is een kleine bibliotheek met boeken, foto-albums, informatie over het project en er liggen wat spelletjes. Beneden is een gezellige plek om te zitten. Hier staan ook een pingpongtafel en een biljart. Het leukste aan de lodge is de uitkijktoren. Vanaf het bovenste platform waar tafeltjes en stoeltjes staan zodat u heerlijk kunt zitten, ziet u 2 van de eilanden waar orang-oetans leven. Bij de receptie zijn verrekijkers te leen. Met een gids van het project BOS (niet uw eigen gids) kunt u een wandeling maken door de natuur. 

U loopt langs 1 eiland met orang oetans en u gaat naar het rehabilitatieproject voor sunbears. De apen moeten wennen aan een leven in de jungle en veel contact met mensen stimuleert dit proces natuurlijk niet, dus u mag het grootste deel van het project niet van nabij bekijken. Als u hier langer blijft, kunt u vrijwilligerswerk doen.

Rondreizen bij dit hotel
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën