Klimaat Amerika

Verschillende klimaatzones in de Verenigde Staten

Een enorm groot land, de Verenigde Staten van Amerika, met daardoor verschillende klimaatzones, die niet in één zin zijn samen te vatten. De noordgrens met Canada en Alaska is al bijna 9000 kilometer lang en de afstand van New York naar Los Angeles bedraagt bijna 5000 kilometer, dus u kunt nagaan hoe immens groot de afstanden en daarmee de verschillen zijn.

 

De zomer in de Verenigde Staten loopt globaal gezien van mei tot en met september. En de winter in de USA is globaal van oktober/november tot en met februari/maart.

 

Alaska

Een derde deel van Alaska ligt boven de noordpoolcirkel. Hier is een toendraklimaat met lange koude winters en veel sneeuw. Maar Alaska is enorm groot en reist u verder zuidelijk dan komt u in een regio met een landklimaat en een gematigd zeeklimaat. De beste maanden om te reizen zijn van juni tot en met augustus.

 

Hawaii

Hawaii is de meest tropische bestemming van de Verenigde Staten en er heerst een tropisch klimaat. De temperatuur is hele jaar door aangenaam: tussen de 24 en 30 graden Celsius. Houdt u er wel rekening mee dat het veel regent op Hawaii. De bestemming is niet voor niets zo weelderig groen! Het regent echter niet uren of dagen achtereen; het zijn vooral korte heftige buien en de temperatuur blijft aangenaam.

 

Het noordoosten

Zelfs in het noordoosten van de Verenigde Staten zijn er al diverse klimaatzones. Bekende steden hier zijn Boston, New York en Washington.

 

Boston heeft een warm landklimaat met warme tot hete zomers en koude winters. In Boston kan er het hele jaar door regen vallen. De lente en herfst zijn de beste reisperiodes voor Boston.

 

New York heeft een gematigd zeeklimaat. De zomers kunnen behoorlijk warm worden en de winters zijn streng. Elk seizoen heeft in New York z’n charmes, maar in het voorjaar en het najaar zijn de temperaturen het meest aangenaam tussen de 20-25 graden.

 

Klimaat New York          Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 3 5 9
februari 5 6 8
maart 10 7 10
april 16 8 11
mei 21 8 10
juni 25 9 10
juli 28 9 10
augustus 28 9 9
september 23 7 9
oktober 17 7 8
november 11 5 8
december 6 5 10

 

Washington DC heeft een warm zeeklimaat. Dit houdt in dat de zomers warm zijn en de winters koud, maar niet streng. In de lente, zomer en herfst kunt u Washington bezoeken.

 

In het binnenland van het noordoostelijk deel van de Verenigde Staten zijn de zomers vochtig en warm. De winters kenmerken zich door een koude en sneeuwrijke periode. Het is echt een wintersportgebied. De ideale reisperiode loopt van mei tot en met oktober, tenzij u wilt skiën. Zeer de moeite waard zijn de herfstmaanden, september en oktober. Dan ziet u hier de magnifieke herfstkleuren van de Indian Summer, die een reis op zich waard zijn.

 

Het zuidoosten

Het weer in de Deep South

Steden als Memphis, Nashville en New Orleans in de Deep South kennen een subtropisch klimaat, er is een hoge luchtvochtigheidsgraad. Met name tussen juni en september wanneer het zomer is, is het met een temperatuur van 30 graden warm en vochtig. Dit laatste komt door de wind uit de Mexicaanse Golf. Korte, heftige regenbuien zijn in die tijd ook geen uitzondering. Richting oktober daalt de temperatuur, maar blijft het zeer behaaglijk. In de winter dalen de temperaturen verder. De lenteperiode start zo rond maart en dan klaart het op en zijn dagtemperaturen rondom de 20 graden geen uitzondering.

 

Zowel de lente, de zomer als de herfst zijn goede periodes om het zuidoosten te bezoeken.

 

Het klimaat van Florida

Miami en Orlando hebben een warm, subtropisch klimaat. De stad heeft warme winters vol zon en nog warmere zomers met op zijn tijd een verkoelende bui. De meeste regen valt vanaf de zomer tot en met het najaar. Florida is echter gedurende het hele jaar de ideale vakantiebestemming vanwege de constante warme temperatuur. Denk ook eens aan een winterreis naar Florida!

 

Klimaat Miami              Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 23 7 6
februari 24 8 6
maart 25 9 5
april 26 10 5
mei 28 10 9
juni 29 10 13
juli 30 10 14
augustus 30 9 16
september 30 9 16
oktober 29 8 14
november 26 7 9
december 23 7 6

 

Het noordwesten

De staat Washington met de stad Seattle kent een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn mild en de winters zijn koel. Het kan vriezen en sneeuwen, zeker in de hooggelegen gebieden. Er valt behoorlijk wat regen in deze regio, waardoor weelderige groene gebieden zijn ontstaan, zoals het Hoh Rainforest. De beste periode om naar de staat Washington en Oregon te reizen is de late lente tot de vroege herfst.

 

Het zuidwesten

Het weer in Los Angeles
Het weer in Los Angeles is het hele jaar aangenaam en warm. Een kans op winterse kou is hier niet. Er heerst een warm mediterraan klimaat. De zomer in Los Angeles loopt, net als bij ons, van juni tot en met september, alhoewel de omliggende maanden april, mei en oktober ook zomerse temperaturen kent. De wintermaanden zijn mild met een gemiddelde temperatuur van 20 graden. In de winterperiode is er kans op neerslag. Los Angeles kan echter het hele jaar door bezocht worden.

 

Het weer in San Francisco

Ondanks dat San Francisco niet heel ver van Los Angeles ligt, is hier een heel ander klimaat. San Francisco heeft een mild zeeklimaat. De stad is vaak regenachtig, mistig en fris. De zomers zijn er niet echt warm (maximaal 22 graden) en de winters zijn niet heel koud (tussen de 13 en 17 graden). De beste maand is september, dan is het er het warmste.

 

Klimaat zuidwesten       Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 13 7 10
februari 17 7 10
maart 17 9 10
april 17 10 6
mei 18 10 3
juni 19 10 1
juli 20 10 1
augustus 20 10 1
september 21 9 2
oktober 21 8 3
november 17 6 7
december 14 5 8

 

Klimaat binnenland Californië

De beste reisperiode voor het binnenland van Californië is in de lente, zomer en herfst. In de zomermaanden regent het nauwelijks. De maanden september en oktober zijn met iets lagere temperaturen ook erg aangenaam. In de wintermaanden ligt er vaak sneeuw, voornamelijk in de hogere gebieden. Wintersportliefhebbers kunnen hier dan volop genieten van witte skigebieden. Diverse wegen, zoals de Glacier Point Road en Tioga Road, zijn deze maanden afgesloten. En ook als u in april of mei afreist naar Yosemite kunnen de passen nog afgesloten zijn vanwege sneeuw.

 

Weer Rocky Mountains

Vroeger bleven de Native Americans niet permanent in de omgeving van Yellowstone wonen, vanwege de kou. Nu is ’s winters een aantal doorgaande wegen afgesloten en er ligt sneeuw. De lentes zijn fris. Temperaturen variëren behoorlijk: van 5 tot 20 graden overdag. De maanden juli en augustus zijn aangenaam warm. Ook de vroege herfst is een goed seizoen om de Rocky Mountains te bezoeken. In de winter moet u echt uw kleding op het klimaat aanpassen. Het kan tot wel 20 graden onder nul worden! Heel bijzonder zijn de reizen om wolven te spotten in de sneeuw in Yellowstone National Park. De ideale reistijd is in het algemeen echter van eind april/ begin mei tot en met september/oktober. Tenzij u voor de wintersport in plaatsen als Vail, Breckenridge, Aspen, Salt Lake City en Park City verblijft. Dan zijn de wintermaanden ideaal.

 

Klimaat Denver            Gemiddelde. temp. (ºC) Zonuren per dag  Dagen met enige regen
januari 7 6 6
februari 8 7 5
maart 10 8 7
april 15 9 7
mei 20 9 9
juni 26 11 9
juli 30 10 10
augustus 28 10 10
september 24 9 8
oktober 19 8 5
november 11 7 5
december 7 5 5

 

Bekijk de voorbeelden van onze rondreizen door Amerika.