terug naar het overzicht

Rondreis Zigzag door wildparken en bergen

Borrelen bij u de actieve en avontuurlijke reisgenen tijdens een vakantie? Laat ze gerust uitbarsten in deze verrassende reis waarbij u spannende safari’s in het Krugerpark, Hluhluwe-Imfolozi en iSimangaliso Wetland Park afwisselt met wonderlijke wandelingen in de Natalse Drakensbergen en het Golden Gate Highlands Nationaal Park.

Zigzag door de bekende en minder bekende gebieden van zinderend Zuid-Afrika met Bloemfontein en de diamantkrater van Kimberley als afsluiting.

Wat maakt deze reis bijzonder
Reis in uw eigen huurauto
Kom langs steden en bergpassen
Stap in een jeep en zoek wild!
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1195,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 18 dagen / 17 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Zigzag door wildparken en bergen

Dag 1        Johannesburg
Dag 2        Johannesburg
Dag 3        Hazyview
Dag 4        Hazyview
Dag 5        Krugerpark
Dag 6        Krugerpark


Dag 7        Ezulwini Vallei, Swaziland
Dag 8        Mkuze
Dag 9        St. Lucia
Dag 10      Durban
Dag 11      Durban
Dag 12      Drakensbergen

Dag 13      Drakensbergen
Dag 14      Clarens
Dag 15      Clarens
Dag 16      Bloemfontein
Dag 17      Kimberley
Dag 18      Kimberley

100% maat werk

Dag 1 Johannesburg

Het Nelson Mandela plein in Johannesburg in Zuid-Afrika Eten in de overdekte hallen The Sheds in Johannesburg, Zuid-Afrika De Bryanston Organic Market in Johannesburg, Zuid-Afrika

U wordt bij de luchthaven van Johannesburg opgehaald en in ongeveer een uur naar uw hotel in Johannesburg gebracht (transfer).

Informatie Johannesburg:
Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad ademt, is vitaal, staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika.

 

Overnachting in Johannesburg.
Inclusief transfer

 

 

Dag 2 Johannesburg

U kunt vandaag ook benutten voor een bezoek aan Pretoria. Met de moderne Gautrain is dat een fluitje van een cent. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en bekend om zijn romantische, paarse gloed van karakteristieke jacarandabomen. Het is bovenal een stad met geschiedenis.

 

Overnachting in Johannesburg.

Inclusief ontbijt

Fietsen in Soweto township
Johannesburg

Fietsen in Soweto township

Soweto (South Western Township) is een begrip in Zuid-Afrika dat je simpelweg eens moet ervaren. Het is de...

Een dag in Pretoria
Johannesburg

Een dag in Pretoria

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika: een ideale dagtrip vanuit Johannesburg. De stad die...

Dag 3 Johannesburg – Hazyview

Waterval onderweg van Johannesburg naar Hazyview, Zuid-Afrika route van Johannesburg naar Hazyview Machadodorp (13)

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.
U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

Vandaag rijdt u ruim 400 km deels over tolwegen, een rit van zo’n 6 à 7 uur, inclusief hier en daar een pauze onderweg. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft voor de diverse tolpoortjes onderweg. Langzaamaan maakt de hectiek van de grote stad plaats voor lage vlaktes die uiteindelijk in de dichtbeboste heuvels van Mpumalanga vloeien. De snelste route naar Hazyview is via de Schoemanskloof naar Nelspruit (Mbombela) en dan langs het Krugerpark via Witrivier omhoog, maar die gaat grotendeels over de snelweg. Een veel mooiere route loopt dwars door het groene hart van Mpumalanga. Kronkelende provinciale wegen leiden u langs de schilderachtige dorpen Dullstroom, Lydenburg (Mashishing) en Sabie en brengen u over de imposante Long Tom bergpas uiteindelijk in Hazyview. Rijd niet te snel want de overwegend zwarte bevolking loopt gewoon langs de kant van de weg en ook groepjes kinderen in schooluniform wandelen in de berm van school naar huis. Staan daar nou koeien op de weg? Jazeker, de gewoonste zaak van de wereld. U bent tenslotte in Afrika.

Informatie Hazyview:
Hazyview is een bedrijvig plaatsje aan de Sabierivier. Ooit is die rivier door de lokale stam van de Shangaan uluSaba genoemd: gevreesde rivier. Vroeger woonden er namelijk behoorlijk wat krokodillen in dit water. Het is een ideale grond voor tropisch fruit zoals mango’s en citrusvruchten: proef ze zelfs eens! Ook zijn er talloze bananenplantages in de omgeving van Hazyview. Probeer lokaal fruit of verse groenten op een kleine markt met vriendelijke verkopers. Slenter een middag door de straten van Hazyview, langs de leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

Overnachting in Hazyview.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 4 Hazyview

Deze dag ervaart u een van de mooiste wegen in Zuid-Afrika; de Panoramaroute. Door de dichtbeboste heuvels van Mpumalanga rijdt u naar het pittoreske Graskop. Een bijzondere plek voor een stop is het oude goudzoekersstadje Pilgrim’s Rest, een nationaal monument en historisch erfgoed. Het is een klein stukje omrijden en eigenlijk best toeristisch maar wat een leuke plek om het verleden te herleven! Direct na Graskop ligt de toegangsweg naar God’s Window. Bij dit uitzichtpunt kijkt u de gapende diepte van het ravijn in, en reikt bij helder weer de horizon zo ver als Mozambique. Wat verder op de route moet u zeker even de benen strekken voor een wandeling naar de kolkgaten van Bourke’s Potholes. Op de parkeerplaats verkoopt de lokale bevolking allerlei snuisterijen en souvenirs. De zigzagweg voert u verder naar de Three Rondavels, drie kegelvormige bergen die velen aan traditionele stamhutjes doen denken. Hoogtepunt op de Panoramaroute is ongetwijfeld Blyde River Canyon. De snel stromende rivier heeft een kunstwerk aan natuur uitgeslepen: zo zijn er door de jaren heen spectaculaire kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan.

Hazyview heeft zijn naam te danken aan een mysterieuze nevel die door de zomerhitte over de stad kan kruipen. Daar merkt u echter niets van als u de Sabie Valley Coffee-plantage bezoekt (10 minuten rijden). U kan hier een rondleiding krijgen door de fabriek en van echt versgemalen koffie genieten. Ruikt u het al? Iets voorbij de koffieplantage halen wijnliefhebbers hun hart op in The Wind Mill Wine Shop. U kunt immers niet op Zuid-Afrika reis gaan zonder de beroemde lokale wijnen te proeven en het uitzicht op de vallei is fenomenaal. U kunt ook als Tarzan door de bossen slingeren: Hazyview heeft de langste luchtkabelbaan van Zuid-Afrika. Over een afstand van 1.2 km springt en zweeft u van het ene naar het andere plateau. De nabijgelegen Shangana Cultural Village is een openluchtmuseum waar u de authentieke Zuid-Afrikaanse stammencultuur ervaart, als Chief Soshangana u op pad neemt in de wereld van rituelen en stamtradities. Waar wacht u eigenlijk nog op?

Overnachting in Hazyview.
Inclusief ontbijt, huurauto

Een dag in Maputo Mozambique
Hazyview

Een dag in Maputo Mozambique

Maputo is een moderne Afrikaanse hoofdstad met een rijke historie. Tijdens deze dagtrip aan Mozambique ervaart...

Wonderlijke Panoramaroute
Hazyview

Wonderlijke Panoramaroute

Mpumalanga is één van de mooiste provincies van Zuid-Afrika. U wordt betoverd door de Panoramaroute: een...

Dag 5 Hazyview- Krugerpark

U rijdt ongeveer 100 tot 250 km, zo’n 3 à 5 uur rijden, afhankelijk van de ligging van uw restcamp of safari lodge in het Krugerpark en natuurlijk hoeveel dieren u onderweg ziet. De meest centrale toegangspoort is Paul Kruger op ruim een half uurtje van Hazyview. Numbi en Phabeni liggen dichterbij en zijn ideaal als uw restcamp zich in het zuidelijke deel van het Kruger Nationaal Park bevindt. Bij de entreepoort parkeert u even uw auto en loopt u naar de balie. Hier checkt de parkwachter nog even uw gegevens en betaalt u het parkgeld. Snel terug naar de auto en als de slagboom voor u open gaat, ligt het omvangrijke Krugerpark aan uw voeten. Een pijl met km's naar uw restcamp of safari lodge is duidelijk aangegeven bij kruispunten in het park, dus verdwalen is er niet bij. Ongetwijfeld spot u onderweg al uw eerste wilde dieren waaronder impala's, giraffen, kudu's en zebra's. U heeft alle tijd om vandaag de dieren op uw gemak te observeren en te genieten van de prachtige natuur. Zorg alleen wel dat u tijdig in uw restcamp of bij uw lodge arriveert voordat de poorten sluiten.

Informatie Krugerpark:
Het Kruger National Park is wereldberoemd. Dit gerenommeerde wildreservaat is hét visitekaartje van Zuid-Afrika en in oppervlakte maar liefst de helft van Nederland! Maak hier geen snel bezoekje van – het Krugerpark verdient minstens twee of meer dagen in uw reis. President Paul Kruger verbood in 1898 de jacht in het gebied tussen de Sabie- en Crocodile river. Gelukkig maar, anders was het Krugerpark dat in 1927 voor publiek werd geopend, een stuk leger geweest. Inmiddels telt het wildrijke park ongekend veel diersoorten.

 

Overnachting in het Krugerpark.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Krugerpark

Een giraffe in het Krugerpark, Zuid-Afrika krugersatara092(12)

Het Kruger National Park is zo groot, dat u wel een flinke geluksvogel moet zijn om in één dag alle dieren op uw verlanglijstje te zien. In vier dagen rijdt u op uw gemak het hele park door, van zuid naar noord, en profiteert u van schone, comfortabele restcamps om te overnachten. De meeste reizigers blijven in het zuidelijke gedeelte van het park. Dit gebied is het meest vruchtbaar, er loopt veel wild rond de Lower Sabie Road. Skukuza is een van de grootste restcamps, compleet met supermarkt, winkels en een toeristeninformatiecentrum. De Nkuhlu-picknickplaats met zijn ronddartelende apen is ideaal voor een pauze. In het centrale parkgedeelte houden leeuwen zich het liefst schuil vanwege alle antilopen die daar leven. Bovendien vindt u hier prachtige restcamps zoals Letaba met comfortabele chalets en eenvoudige rondavels en een legendarische zonsondergang vanaf het terras. Ook Olifants is populair – dit restcamp ligt op een heuvel en kijkt uit over de Olifantsrivier. Meer naar het noorden liggen Shingwedzi en Mopani, prettige restcamps met zwembaden en talloze vogels.

Overnachting in het Krugerpark.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Krugerpark – Ezulwini Vallei, Swaziland

Rekent u op ongeveer 4 tot 7 uur rijden van uw restcamp of safari lodge in het fabelachtige Krugerpark naar de Ezulwini Vallei. U verlaat het park het beste via de Malelane poort, dan bent u immers al vlakbij buurland Swaziland. De Swazi zijn een arm maar vriendelijk volk dat u met een brede glimlach en open armen in hun unieke landje verwelkomt. Het begon ooit met de Nguni-stam. In de 18e eeuw trokken zij onder leiding van hun koning Ngwane III weg uit het rumoerige Maputo in Mozambique, op zoek naar een vrediger oord. Onderweg botsten zij op Zoeloes die hen niet zonder slag of stoot door hun land wilden laten – dus besloten de Nguni zich noordelijk van het Zoeloegebied te vestigen: in Swaziland. Het markante koninkrijk is vernoemd naar koning Mswati II, die het land in de negentiende eeuw heeft verenigd tot wat het nu is. Bij Jeppes Reef passeert u de grens en na de nodige grensformaliteiten rijdt u op uw gemak via Piggs Peak en Mbabane naar de vruchtbare Ezulwini vallei. Als de tijd het toelaat, keer dan even aan bij de glasfabriek in Nwenya. In de grote loods fabriceren in paarse werkkleding gestoken glasblazers, vakkundig de mooiste glascreaties.

Informatie Ezulwini Vallei:
De Ezulwini Valley ligt ingesloten tussen de bergen Lugogo en Mdzimba en is één van de trekpleisters van Swaziland. In Zuid-Afrika was gokken tijdens de Apartheid illegaal en Swaziland speelde daar handig op in door de Zuid-Afrikanen een toevluchtsoord te bieden: de Ezulwini Valley was een bruisende hotspot met casino’s, hotels en een ruim aanbod aan vermaak. Inmiddels heeft het dynamische nachtleven plaatsgemaakt voor een vriendelijke vakantiesfeer: de schilderachtige vallei is een prettige reisbestemming. U kunt in de Ezulwini Valley genieten van heerlijke gerechten in lokale restaurants, souvenirs inslaan in winkels en sfeervolle kraampjes met authentieke curiosa.

 

Overnachting in Ezulwini Vallei.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Ezulwini Vallei, Swaziland – Mkuze

De lokale bevolking van Zululand in Zuid-Afrika Kindjes in Swaziland

Vandaag verruilt u Swaziland weer voor Zuid-Afrika. Een relaxte rit van ruim 250 km. U bent zo’n 4 uur onderweg. Vlakbij Manzini passeert u een populaire spot: de fabriek van Swazi Candles, waar de unieke kleurrijke Swazi-kaarsen worden vervaardigd, deels nog met de hand. Wat een vakmanschap. Knap als u hier niet een van die bijzondere kaarscreaties als souvenir mee naar huis brengt. Vanaf Big Bend rijdt u door een wat droog en troosteloos landschap naar de spiksplinternieuwe Lavumisa grenspost. Als de nodige grensformaliteiten achter de rug zijn, bent u weer terug op Zuid-Afrikaanse bodem. In de verte ziet u de groene heuvels van het Pongola Wildreservaat liggen. Nog een klein half uur naar Mkuze.

Informatie Mkuze:
Mkuze is zoals veel plaatsen aan de N2 niet meer dan een hoofdstraat met daaraan wat winkels, restaurants, een supermarkt, bank, autogarage en tankstation. Daarachter liggen lukraak verspreid straatjes met huizen, een school en andere lage gebouwen. Er valt niet zo heel veel te beleven maar eigenlijk is dat meteen ook wel weer de charme van Mkuze. Op ongeveer een kwartiertje rijden ligt Mkuze Game Reserve, een intiem wildreservaat waar u in open jeeps groot en klein wild kunt spotten. Bijzonder is de bergtop Ghost Mountain; volgens lokale verhalen spookt het er. Als u de bewoners mag geloven worden ze ’s nachts opgeschrikt door mysterieuze lichten en vreemde geluiden. Beter dat u overdag de berg opgaat en een lokale township bezoekt; dat is veel leuker.

Overnachting in Mkuze.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Mkuze – St.Lucia

Nijlpaard

KwaZulu-Natal is een droombestemming voor elke natuurliefhebber. Bezoek deze ochtend het Hluhluwe-Imfolozipark: over het grasland, savanne en door het bos lopen neushoorns, zebra’s, olifanten, buffels en leeuwen! De geteerde wegen zijn niet in opperbeste staat maar dat mag de safaribeleving niet drukken; u mag sowieso niet harder rijden dan 40km per uur. Als u het park binnenkomt bij de Memorialpoort, vergeet dan niet om even de ernaast gelegen grote ronde hut binnen te lopen. Wat een olijke overdaad aan souvenirs en snuisterijen! Wel afdingen hoor, als u iets leuks voor de thuisblijvers koopt. Het Hilltop restcamp staat bekend om zijn weergaloze vergezichten vanaf het panoramadek. Houdt u uw verrekijker bij de hand? U kunt het beste het park weer verlaten bij de Nyalazi poort. St. Lucia ligt zo’n 50 km van het park, pakweg een uur rijden.

Informatie Hluhluwe-Imfolozi:
Hluhluwe-Imfolozi (spreek uit als ‘sloesloewie’) werd opgericht in 1895, toen er niet meer dan vijftig witte neushoorns op de wereld bestonden. Door bescherming van de gebieden Hluhluwe en Umfolozi groeide de populatie, de neushoorns werden vanaf 1960 binnen het Operation Rhino-project uitgezet naar andere parken. Inmiddels leven er ongeveer 1500 witte neushoorns in het park en wel 8000 in heel Afrika. Dit is een unieke kans om het magnifieke dier in het wild te zien! Hluhluwe-Imfolozi heeft savanne, grasland, beboste heuvels en weelderige, groene vegetatie. De open steppe-gebieden met hier en daar een acaciaboom maken dit een geliefde plek om naar wild te speuren - het reservaat is een belangrijke rivaal van het Kruger Park. Het Hluhluwe-Imfolozi Park is bovendien de enige plek in de provincie KwaZulu-Natal waar de Big Five te vinden zijn. Hier loopt ook zo’n beetje het hele wildleven van Zuid-Afrika rond. Zo zijn er zebra’s, olifanten, buffels, gnoes, luipaarden en leeuwen, maar ook nyala’s, impala’s, giraffen, bosbokken, hyena’s en koedoes.

Informatie St. Lucia:
St. Lucia is een populair vakantieplaatsje bij zowel Zuid-Afrikanen als toeristen vanwege de nabijheid van het iSimangaliso Wetland Park en het St. Lucia-meer. Op de hoofdstraat Mckenzie Street treft u de meeste hotels, restaurants, cafés, winkels, een supermarkt en pinautomaten. Aan de overkant van het toeristeninformatiecentrum hebben verkopers hun souvenirs uitgestald op het trottoir. Ze zijn charmant maar erg bijdehand en vasthoudend; petje af als u hier voorbij slentert zonder een souvenir te kopen. Vergeet u niet af te dingen? Dat hoort er nu eenmaal bij.
's Avonds kunt u overigens beter niet over straat gaan. Als u toch een ommetje wilt maken, ga dan niet zonder zaklantaarn. U bent niet de eerste die nietsvermoedend een frisse neus haalt en plotsklaps een nijlpaard voor zijn neus ziet. Vooral in de lege straten achter Mckenzie Street struinen nijlpaarden door de tuinen en over gazons, op zoek naar voedsel. Als u denkt dat een nijlpaard log en traag is, heeft u het bij het verkeerde eind. Oppassen dus.

Overnachting in St. Lucia.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 St. Lucia – Durban

Vanaf Richard’s Bay voert de kustweg langs de Indische Oceaan en verschijnen er tolpoorten dus zorg dat u wat contant geld bij u heeft. U passeert populaire badplaatsen met klinkende namen als Shaka’s Rock, Ballito en Umhlanga voordat u aan het einde van de middag de havenstad Durban bereikt. U rijdt vandaag ongeveer 250 km en u bent zo’n 3 à 4 uur onderweg inclusief zo nu en dan een stop.

Informatie Durban:
Durbans gouden zand schittert onder de zon aan de Golden Mile: een strandgebied tussen de hotels en de Indische Oceaan waar pretparken, waterattracties, cafés, restaurants, fonteinen, glijbanen en ijssalons domineren. De haven van Durban is de grootste van het land. Er heerst een subtropisch klimaat met regelmatige regenval en veel zon: ideaal weer voor suikerrietplantages.

 

Overnachting in Durban.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Durban

Het stadscentrum van Durban is eigenlijk best chaotisch. Hier vindt u het Natural Science Museum, het stadhuis en historische gebouwen. Naast de Juma-Musjid moskee, treft u een wereld van wierook, kruiden en wonderlijke medicijnen in de Victoria Street Market. Het lijkt wel alsof u hier in India bent beland. Het Phoenix-settlement is ook interessant: daar begon Mahatma Ghandi zijn geweldloze verzet tegen discriminatie jegens zijn mede-Indiërs.

 

Overnachting in Durban. 
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Durban - Drakensbergen

De spectaculaire Sani Pass bij de Drakensbergen in Zuid-Afrika De prachtige Drakensbergen van Royal Natal Nationaal Park, Zuid-Afrika

Voorbij Pietermaritzburg en Howick belandt u in een regio waar frisse berglucht, kristalheldere wateren en torenhoge bergen domineren. De Natalse Drakensbergen liggen zo’n 2 uur rijden ten westen van Durban en verkregen hun naam door de karakteristieke, grillige toppen van het rotsgebergte; als een drakenrug. In dit imposante berggebied wedijveren bergtoppen, San-rotstekeningen, watervallen, rotspoeltjes en heetwaterbronnen om uw aandacht. Wandelaars halen hun hart op; in de Drakensbergen zijn prachtige wandel- en trektochten uitgestippeld, van een paar uur tot enkele dagen. Moeder Natuur verwent u met bloemenweiden, bergbeekjes, mistige bossen, diepe kloven en groene, afgelegen valleien. Met enig geluk ziet u zwervende antilopen, jakhalzen en bavianen. Boven u cirkelen roofvogels en aaseters, hun blik gericht op nietsvermoedend prooi op de bergplateaus. Afhankelijk van waar u overnacht in dit natuurgebied, reist u vandaag ongeveer 250 km.

Informatie Drakensbergen:
De Drakensbergen in KwaZulu-Natal is de hoogste bergketen van Zuid-Afrika. (Er bestaat een gelijknamig berggebied op de Panoramaroute nabij Johannesburg, welke iets lager en minder imposant is dan die van Natal.) Hier verrijst de Injasuti, de hoogste berg van het land; het Amfitheater, een indrukwekkende klif van vijf kilometer lang en de Sanipas, de hoogste bergpas van Zuid-Afrika nabij de grens met Lesotho.

 

Overnachting in de Drakensbergen 
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 13 Drakensbergen

De Drakensbergen zijn wereldberoemd door hun rotstekeningen van de San, ofwel de Bosjesmannen. Er zijn 550 plaatsen in de grotten bekend waar zij hun kunst hebben vereeuwigd. De rotsschilderingen zijn niet alleen relevant omdat ze zo oud zijn, maar ook omdat in deze tekeningen voor het eerst kleur en dimensie werd gebruikt. De Main Caves herbergen de grootste collectie. Ook in natuurlijk opzicht zijn de Drakensbergen een paradijs. Het herbergt talloze roofvogels waaronder de lammergier en zwarte arend. Enkele van de dieren die u hier tegen het lijf kunt lopen, zijn grazende elanden, zebra's, wildebeest en blesbok. Plantenliefhebbers genieten hier van honderden plantensoorten, die vooral bij Giant’s Castle te zien zijn. Een grote trekpleister in het gebergte zijn de Tugela Falls, een adembenemende reeks watervallen, waarvan de hoogste van het land (183 meter). In dit landschap waar frisse berglucht regeert, kunt u paardrijden, mountainbiken, vissen, klimmen, golfen en forelvissen.

Overnachting in de Drakensbergen.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 14 Drakensbergen - Clarens

Vrijstaat Golden Gate Brandwag (11)

Over de Oliviershoek bergpas en langs de Sterkfontein Dam rijdt u naar het nabijgelegen Golden Gate Highlands National Park. De bergpas en gedeeltes langs de dam zijn helaas in belabberde staat met flinke scheuren en gaten in het wegdek. Er wordt aan gewerkt maar houdt u er rekening mee dat u hier stapvoets rijdt. In het Golden Gate Highlands National Park lijkt het net alsof u in een levend schilderij rondloopt. Als er zonlicht over het ruwe oppervlak van de zandstenen rotsformaties glijdt, schittert en fonkelt het voorheen grauwe steen als een oranje, gele en rode diamant. De naam Golden Gate is afgeleid van twee rotsen van honderd meter hoog aan weerszijden van de ingangsweg. De familie Van Reenen heeft het gebied eind negentiende eeuw vernoemd naar een gouden gloed die door zonlicht op de imposante toegangspoorten scheen. Die schittering is echter op veel zandformaties in het park te zien. Rijd tussen de uitgeslepen rotsen door en laat u verblinden door dit kleurrijke schouwspel!

Informatie Clarens:
Moeder Natuur heeft Clarens rijkelijk bedeeld! Dit schilderachtige, kleine dorp aan de voet van het Molutigebergte ligt op de grens met het Golden Gate Highlands Park en het bergkoninkrijk Lesotho. Dat is best indrukwekkend. Vandaar wellicht haar bijnaam 'Juweel van de Vrijstaat'. Clarens koketteert met zandsteenkleurige huizen in rustige straten en lanen met lommerrijke bomen. En met succes want het dorp trekt steeds meer artistieke kunstenaars die hier hun creativiteit de vrije geest laten. Vooral rondom het dorpsplein slentert u van de ene naar de andere handenarbeidswinkel en kunt u schilderijen en kunst kopen in kleine ateliers en galeries. Al dat wandelen maakt dorstig. Wat een geluk dat Clarens ook veel gezellige cafés, terrasjes en restaurants heeft.

Overnachting in Clarens.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 15 Clarens

Door de hoge ligging is de Zuid-Afrikaanse zomer hier aangenaam fris, in de winter kan de nachttemperatuur echter dalen tot -12 graden. Ooit hebben San-Bosjesmannen zich laten verjagen door de Sotho-stam, maar hun rotsschilderingen zijn voor altijd vereeuwigd.

De betovering van de Golden Gate Highlands is het sterkst vanaf een van de vele uitkijkpunten. Het iconische Brandwag Rock heeft een gigantisch oppervlak van magische goudkleuringen, die fantastisch te zien zijn vanaf Ribbokkop, het hoogste punt van het park. Een rode, gele en paarse gloed transformeren het hele gebied tot een impressionistisch plaatje. Bovendien zijn deze uitkijkpunten uitstekend om wild te spotten zoals zebra’s, buffels, oribi’s en hartebeesten. De Oribi Loop en de Blesbokroute kunnen wij u van harte aanbevelen.  

Overnachting in Clarens.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 16 Clarens - Bloemfontein

Vrijstaat (13) Vrijstaat Bloemfontein (12)

’Morgenstond heeft goud in de mond’ en dat geldt zeer zeker vandaag. Met de pieken van de Malutibergen op de achtergrond, passeert u onderweg naar Ficksburg uitgestrekte kersen- en appelboomgaarden. In de lente tovert de kersenboombloesem de omgeving wit en roze. In Gumtree, net buiten Ficksburg, vindt u een oude zandstenen molen, de hoogste van het land. Hij is niet meer in gebruik maar zeker even een bezichtiging waard. Vanaf Ladybrand volgt u gewoon de N8 snelweg naar Bloemfontein. Al bij al rijdt u deze dag ongeveer 300 km en bent u zo’n 4 tot 5 uur onderweg.

Informatie Bloemfontein:
Bloemfontein wordt de Stad van die Rose genoemd, naar de duizenden rode rozen die het centrum verkleuren. Ook hier is de stadsnaam geen toeval. Het mooiste uitzicht over Bloem, zoals de Zuid-Afrikanen hun stad met liefde noemen, heeft u vanaf Naval Hill, deel van het Franklin Nature Reserve met springbokken, giraffen en zebra’s. Neem eens een kijkje in de historische gebouwen down town zoals Fourth Raadsaal met zijn imposante koepel, of reis terug in de tijd in het National Museum, waar een 19e-eeuwse straat is nagemaakt. Bovendien zetelt het Hoge Gerechtshof hier: Bloemfontein is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika.

Overnachting in Bloemfontein.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 17 Bloemfontein – Kimberley

Een lekker ontspannen dag. Neemt u gerust alle tijd voor uw ontbijt want Kimberley is slechts 175 km verwijderd, grofweg 2 uur rijden. U verruilt vandaag het boerenlandschap van de Vrijstaat provincie voor de eigenzinnige Noord-Kaap: de grootste provincie van het land. De rode Kalahariwoestijn, machtig grote nationale parken en Kimberleys gigantische diamantafgraving onderscheiden deze dunbevolkte regio van de rest van Zuid-Afrika.

Informatie Kimberley:
Het leven van de Noord-Kaap speelt zich grotendeels af in Kimberley, met ruim 170.000 inwoners de grootste stad van de provincie. De geschiedenis van deze mijnstad leest als een avontuurlijk jongensboek. In 1867 was de 15-jarige Erasmus Jacobs aan het spelen op de boerderij van zijn vader, toen hij aan de oevers van de Oranjerivier plotseling een steen zag glinsteren. Hij nam het mee naar huis waar buurman Schalk van Niekerk de steen identificeerde als een diamant: Eureka werd de eerste diamant in Zuid-Afrika. Niet lang daarna werden meer diamanten gevonden en was de diamantenkoorts een feit. Wat begon als een kleine heuvel bij Coles Kopje, werd een steeds groter wordende krater met op de rand een nederzetting van houten barakken, in alle haast gebouwd voor de exorbitante toestroom van fortuinzoekers. Eind 1880 kwam 95% van alle diamanten ter wereld uit de Kimberley-mijn en groeide de nederzetting uit tot een stad.
Twee Britse emigranten, Cecil Rhodes en Barney Barnato, waren inmiddels in een hevige strijd ontwikkeld om het grootste aandeel in de diamantenindustrie. De rijkdom van de stad openbaart zich nu in zijn architectuur: statige herenhuizen en een stadhuis in rococo-stijl. Cecil Rhodes koopt uiteindelijk de mijnen van Barnato en richt De Beers Consolidated Mines op, waarmee hij zich een monopoliepositie op de diamantenmarkt verschafte. The Big Hole herinnert met zijn turkooise meer aan deze roerige historie. Het is nauwelijks te geloven dat dit gat grotendeels door mensenhanden is uitgegraven.

Overnachting in Kimberley.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 18 Vertrek Kimberley

U rijdt naar de luchthaven van Kimberley waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

Inclusief ontbijt, autohuur


Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.