terug naar het overzicht

Rondreis Kaapse Wijnlanden en Tuinroute

Kort en bondig, maar toch in rustig reistempo de meest indrukwekkende hoogtepunten van Zuid-Afrika ervaren? Tijdens deze complete reis geniet u volop van Kaapstad, de vruchtbare Kaapse Wijnlanden, de verlaten halfwoestijnvlaktes van de Kleine Karoo en uiteraard de stranden en bijzondere vegetatie van fynbos, protea’s, suikerbossies en geelhoutwouden op de beroemde Tuinroute.

Wat maakt deze reis bijzonder
Ideaal voor de schoolvakantie
Beklim de Tafelberg in Kaapstad
Wijn, woestijn en wild
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 750,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 11 dagen / 10 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Kaapse Wijnlanden en Tuinroute

Dag 1        Kaapstad
Dag 2        Kaapstad
Dag 3        Kaapstad
Dag 4        Franschhoek


Dag 5        Franschhoek
Dag 6        Swellendam
Dag 7        Oudtshoorn
Dag 8        Oudtshoorn

Dag 9        Knysna
Dag 10      Knysna
Dag 11      Port Elizabeth

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

Informatie Kaapstad:
In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. In Kaapstad vinden we het oudste gebouw van Zuid-Afrika: Kasteel de Goede Hoop. Het imposante gebouw werd gesticht ter vervanging van een ouder VOC-fort en het kolonistenverleden hangt nog in de lucht. Een aanrader is de sleutelceremonie, die dagelijks om 10.00u en 12.00u plaatsvindt. Onder de klank van kanonschoten wordt het kasteel symbolisch ontsloten.

 

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief transfer

Dag 2 Kaapstad

Kaaps Schiereiland Houtbaai Cape Ministrels (12) Zuid-Afrika-Kaapstad-Waterfront(12)

Cultuur is in Kaapstad gemakkelijk met natuur te combineren. De berg Lion’s Head biedt weergaloos uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg en is samen met Signal Hill een geliefde plek voor een zonsondergangpicknick (sundowner). Met een stevige wandeling kunt u de markante Tafelberg beklimmen. Liever niet wandelen? Er gaat ook gewoon een kabelbaan naar boven. Zo kan iedereen genieten van het uitzicht over de stad en de baai. De berg is drie kilometer lang en behoort tot de oudste bergen ter wereld. Alleen al de weg er naartoe is het waard. Aan de voet van de bergketen liggen de Kirstenbosch Botanical Gardens, een kleurrijk geheel van meer dan negenduizend inheemse Zuid-Afrikaanse bloemen en planten. Natuurlijk vindt u hier ook de protea: de nationale bloem van Zuid-Afrika. Vergeet u vooral niet over de 'boomslang' te wandelen, een 130 meter lange houten loopbrug die zich een weg kronkelt hoog tussen dichtbegroeide boomtoppen.

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Stadstour en helikoptervlucht
Kaapstad

Stadstour en helikoptervlucht

Een spectaculair uitzicht over Kaapstad vanuit een helikopter en lunch met uitzicht op de Atlantische Oceaan...

Baie lekker! Eat like a local
Kaapstad

Baie lekker! Eat like a local

De cultuur van Zuid-Afrika leert u pas écht kennen als u traditionele gerechten hebt geproefd. Struin samen...

Kaapstad te voet en op de fiets
Kaapstad

Kaapstad te voet en op de fiets

Een stadstour in historisch Kaapstad en fietsen door de pittoreske wijngaarden in Constantia. Deze veelzijdige...

Dag 3 Kaapstad

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. Geschiedenis komt tot leven, als u zelf voor zijn kleine cel staat. Gidsen, zelf ook oud-gevangenen, vertellen u alles wat u over het eiland wilt weten. Ook kunt u met een lokale gids de sloppenwijken rondom Kaapstad bezoeken. Ruim zestig procent van de inwoners van Kaapstad woont immers niet in de stad, maar in townships zoals Langa, Guguletu en Khayelitsha. Een bewoner neemt u mee en toont u huizen, markten en plaatselijke eettentjes. Een bijzondere ervaring!

Een andere populaire dagtrip is die naar Kaap de Goede Hoop, waarbij de reis niet onderdoet voor het eindpunt. Zo komt u langs de vissershaven Houtbaai, met een grote Nederlandse gemeenschap, en ziet u een enorme kolonie pinguïns bij Boulders Beach. De Kaappunt (Cape Point) biedt een prachtig panorama over de Indische en Atlantische Oceaan.

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Dag 4 Kaapstad - Franschhoek

Franschhoek Winetram-bc0d3c20(10) Franschhoek eten en drinken (10) Franschhoek (11)

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.
U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

Als u nog niet was toegekomen aan een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Kaappunt, dan is vandaag een goede gelegenheid. U rijdt ’s morgens eerst langs Houtbaai en Kommetjie naar Kaap de Goede Hoop. Bij Kaappunt kunt u tijdens de korte wandeling naar de hoog gelegen vuurtoren lekker even uitwaaien en genieten van het uitzicht. Er gaat trouwens ook een klein treintje naar boven hoor. Een leuke lunchplek is Simonstown, iets voorbij Boulders Beach, waar honderden pinguïns leven.
Franschhoek vormt samen met Stellenbosch en Paarl hèt hart van de beroemde wijnlanden. Terwijl achter u de hoge gebouwen en stadse skyline verdwijnen, doemen langzaam de ontzagwekkende pieken van de Hottentot-Hollandbergen op. Welke route u ook kiest, overal ziet u hellingen bezaaid met wijnranken zover het oog reikt. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleuren de bladeren van de druivenplanten frisgroen tot donkerrood, paars, geel en oranje. Als de herfstzon er zin in heeft, geven haar zonnestralen de wijnstruiken een haast gouden gloed. Wat een cadeau voor het oog! Omdat Franschhoek maar 80 km van Kaapstad ligt, een uurtje rijden, kunt u in de ochtend al een of meerdere wijnboerderijen aandoen. Voor sommige wijnhuizen is het nodig om vooraf even te bellen.

Informatie Franschhoek:
Franschhoek heeft namen als La Provence en L’Ormarins: uw verblijf in Zuid-Afrika krijgt zo een Frans tintje. Franschhoek maakt bovendien vooral gebruik van Franse druivensoorten zoals chardonnay, merlot en shiraz. Ervaar de voorgeschiedenis van het stadje op diverse manieren. Zo leert u meer over de komst van de Franse kolonisten in het Huguenot Memorial Museum, kunt u het Hugenoten Monument bezichtigen en viert u op 14 juli het begin van de Franse Revolutie in 1789: live muziek, wijn en een overvloed aan eten maken van quatorze juillet ook in Zuid-Afrika een feest.

Franschhoek heeft een flinke reputatie op het gebied van eten en restaurants. Hier vindt u toonaangevende eetgelegenheden en bijzondere culinaire hoogstandjes – laat de Maleise en Provençaalse gerechten dan ook niet aan u voorbijgaan! Een aanrader is restaurant Reuben op Huguenot Road. De charismatische Reuben Riffel is het Zuid-Afrikaanse antwoord op Jamie Oliver. Kookboeken, restaurants en tv-optredens hebben deze jonge chefkok tot een culinaire beroemdheid gemaakt. Ook winkels zijn in Franschhoek populair: de hoofdstraten staan bol van de boetiekjes, restaurants en terrasjes.

Overnachting in Franschhoek.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Franschhoek

Franschhoek behoort tot de glooiende wijnlanden in de Westkaap. Door de flinke hoeveelheid zon, koele nachten en soms een regenbui is dit gebied perfect voor de wijnbouw. U vindt hier dan ook een keur aan gerenommeerde wijnhuizen die u kan bezoeken. De Vignerons de Franschhoek is een lokale wijnroute waarbij eenentwintig wijnhuizen zijn aangesloten. Tussen Stellenbosch en Franschhoek vindt u bovendien Boschendal, één van de oudste en mooiste wijnboerderijen van het land. Voor wie volop wijn wil proeven is er de Franschhoek Wine Tram, die u door de vele wijngaarden en langs diverse wijnlandgoederen gidst: u kunt zelf op- of uitstappen waar u maar wil. Ervaar op uw eigen tempo de charme van de lokale wijngaarden in Zuid-Afrika!

Overnachting in Franschhoek.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Franschhoek – Swellendam

De prachtig ruige kust rond Hermanus, Zuid-Afrika Geweldige close-up van een walvis in de walvissen hoofdstad Hermanus, Zuid-Afrika

Als u tussen juli en december reist, dan is vandaag een uitstekende gelegenheid om de kust te bezoeken. Over de Franschhoek-bergpas en langs de Theewaterskloofdam bereikt u in ruim anderhalf uur Hermanus. Behalve ruige kliffen, witte zandstranden en adembenemende kustwandelingen paradeert Hermanus met de lievelingsbaai der walvissen. Zij komen hier jaarlijks om te paren en hun jongeren te baren. Ga de lucht in met een vliegtuigje, stap op een boot of houd uw oren open voor de hoornroep van de walvisboodschapper die nauwkeurig bijhoudt waar de gigantische dieren komen bovendrijven. Luister naar de walvisliederen in de baai, dat in het Old Harbour Museum met sonarapparatuur ter plekke naar hoorbare klanken wordt omgezet, of neem plaats in een pittoresk visrestaurant. Vanaf Hermanus is het nog een kleine 2 uur rijden naar Swellendam. Al bij al rijdt u vandaag ongeveer 250 km.

Informatie Swellendam:
Na Kaapstad en Stellenbosch werd Swellendam gesticht. In dit plattelandsplaatje vindt u statige Victoriaanse panden en schattige Kaaps-Hollandse huisjes waarvan sommige getransformeerd zijn tot boutique hotel of charmant guesthouse. Een stadswandeling tussen de eikenbomen doet u vergeten dat er in 1865 een flinke brand heeft gewoed. Vooral de Nederduits gereformeerde kerk is de moeite waard. Het Drostdy Museum Complex was vroeger de residentie van de landdrost (gouverneur) maar is nu ingericht met Kaaps meubilair en kunst uit de achttiende eeuw. Als het buitenleven u meer aanspreekt, zit u in Swellendam absoluut goed. Romantische wijnroutes liggen om de hoek, het De Hoop Nature Reserve met bergmeertjes, zebra's en bontebokken is maar een uurtje rijden. In september en oktober verandert het fynbos uit de omgeving in een kleurrijke bloemenzee en bij Wildebraam Berry Estate proeft u de ambachtelijke, typisch Zuid-Afrikaanse, braambessielikeur. Proost!

Overnachting in Swellendam.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Swellendam - Oudtshoorn

Vandaag reist u door een van de mooiste regio’s van Zuid-Afrika: Route 62 snijdt dwars door verlaten vlaktes naar de struisvogelstad Oudtshoorn. Onderweg wedijveren roestrode bergen, slaperige stadjes en dorpen om aandacht. De enorme leegte in het landschap is indrukwekkend. Wist u dat deze route in de tijd van de pioniers de doorgaande weg was tussen Kaapstad en Port Elizabeth? Een leuke plek om als eerste te stoppen, is het dorpje Barrydale. U kunt het haast niet missen; aan weerszijden doemt vanuit het niets ineens een aantal restaurants en eetcafés op. Blikvanger is Diesel & Creme: een oude stenen schuur getransformeerd tot vijftigerjaren restaurant in een decor van vintage-attributen: verweerde oude reclameborden, een jukebox, kappersstoelen, een oud pompstation en zelfs klassieke oldtimers op de parkeerplaats. Alles met een knipoog naar de beroemde Route 66 in de USA. U zou er haast voorbij rijden maar Calitzdorp draagt met trots de titel ‘Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika’. Stap even binnen in Die Handelshuis, een verrassende winkel van sinkel, gelegen in de hoofdstraat, om de hoek van de zandstenen kerk en het Calitzdorp museum. Buiten op het terras, in de schaduw van bougainvilles, geniet u van koffie, thee en gebakjes. Binnen kunt u naar hartelust rondsnuffelen in een allegaartje van snuisterijen, oude prenten, antieke reclameborden en andere memorabilia. Langzaam verschijnen de eerste struisvogelboerderijen, een teken dat u Oudtshoorn nadert. U rijdt vandaag ongeveer 225 km en bent zo’n 3 tot 4 uur onderweg.

Informatie Oudsthoorn:
Koopt u wel eens een boa van struisvogelveren? In het eind van de negentiende eeuw was dat niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Een aantal van die ‘struisvogelpaleizen’ zijn prachtig bewaard gebleven en kunt u bezichtigen.

 

Overnachting in Oudtshoorn.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Oudtshoorn

Karoo Prince Albert fruit(12) Oudshoorn struisvogels (12)

Als u de zon wilt ontvluchten, zijn de enige druipsteengrotten van Zuid-Afrika een uitkomst. De Cango Caves herbergen imposante druipsteenformaties zoals Cleopatra’s Needle of Frozen Waterfall en zijn daarmee één van de grootste natuurwonderen van Afrika. Iets voorbij de grotten ligt de fraaie Swartberg bergpas die uiteindelijk naar het pittoreske Prince Albert leidt. Het telt zo’n 7000 inwoners en is vernoemd naar Prins Albert van Saxen-Coburg en Gotha, de echtgenoot van Koningin Victoria. Alsof de tijd heeft stilgestaan, slentert u hier in een sereen openluchtmuseum met elegante 19eeeuwse Victoriaanse en Kaap-Hollandse woningen, huizen in karakteristieke Karoo stijl, kabbelende beekjes, ijzeren windmolens, oude winkeltjes, restaurants en kunstgaleries. Negentien historische gebouwen sieren met trots de nationale monumentenlijst. Ga eens langs bij ‘Karoo Handgemaak’ op Oppiehoek en maak een praatje met aunti Betti, aunti Rose of een van de andere dorpsvrouwen. Ze zitten hier aan een grote tafel, keuvelen er in hun Afrikaans zusterlijk op los en maken ondertussen met hun breinaalden en wol de mooiste handwerken, waaronder speelgoeddieren (schapen, hazen), pannenlappen, kleding en dekens. Loop in de hoofdstraat ook even binnen bij het Fransie Pienaar museum voor 250 jaar geschiedenis en grote collectie fossielen. Even verderop kunt u bij Sampie se Plaasstal biologische producten en lokaal gebrouwen gemberbier kopen.  

Overnachting in Oudtshoorn.
Inclusief ontbijt, huurauto

Een bezoek aan stokstaartjes
Oudtshoorn

Een bezoek aan stokstaartjes

Vroeg op voor een kennismaking met wilde stokstaartjes. U rijdt naar het nabijgelegen Buffelsdrift Game Lodge...

Dag 9 Oudtshoorn - Knysna

Verandering van spijs doet eten. Vandaag verruilt u het droge landschap van de Kleine Karoo voor groene bossen, vogelrijke meren en natuurlijke zandstranden. Daarvoor moet u wel eerst de Outeniquabergen over. Heroïsch hoe de Voortrekkers dit bergachtige landschap met hun ossenwagens hebben weten te trotseren. Voorbij de Outeniqua-bergpas ziet de natuur er ineens een stuk vriendelijker uit. Welkom in de vruchtbare kuststreek, die bekend staat als de Tuinroute. Elke zaterdagmorgen wordt in Sedgefield, op een open stuk bebost terrein aan de N2, de Farmers Market gehouden. Hier verkopen lokale boeren, telers, ondernemers en kunstenaars hun biologische producten en handgemaakte souvenirs. Dat gaat gepaard met volksmuziek, optredens en natuurlijk heel veel eten en drinken. Trek een uurtje uit om lekker rond te struinen langs stalletjes en kraampjes en proef huisgemaakte jam, versgebakken koeksister en melktaart. U rijdt 125 km, pakweg 2 uur rijden.

Informatie Knysna:
Knysna (spreek uit: naisna) is door zijn spectaculaire ligging een paradijselijke bestemming in uw Zuid-Afrika reis. Twee grote zandsteenrotsen, de Heads, markeren de doorgang van de oceaan naar de prachtige lagune. Meer dan tweehonderd vissoorten zwemmen rond in het helderblauwe water, waaronder een uniek Zuid-Afrikaans zeepaardje! Geniet van deze droomplek op verschillende manieren: vaar naar de Heads en beleef de zonsondergang, beklim een van de Heads en kijk uit over de eilanden of winkel in de gezellige straatjes van Leisure Island.  Als de nacht is gevallen, ga dan eens lekker eten in een van de restaurantjes van het bruisende Waterfront, fraai gelegen aan Knysna’s lagune.

In Knysna’s kalme wateren worden tussen mei en september jonge walvissen geboren. Mis het spektakel niet: de walvissen en hun jongen kunnen urenlang in het rond springen. De Indische Oceaan levert Knysna ook talloze oesters, die de Zuid-Afrikanen graag eten. Bij een ontspannen terrasje onder de Zuid-Afrikaanse zon hoort overigens ook zeker een drankje – proef het lokale bier van de beroemde Mitchell’s brouwerij.

Overnachting in Knysna.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 Knysna

De prachtige lagune van Knysna, Zuid-Afrika

Knysna is ook de stad van de houtindustrie. Dat is niet zo raar, want het Knysna Forest is het grootste bos van Zuid-Afrika! Wandel langs de geel- of stinkhoutbomen, de pijnboom en de eucalyptus. In dit bos staan bomen van wel achthonderd jaar oud. Wie goed zoekt, vangt misschien wel een glimp op van een olifant: deze schuwe dikhuiden zijn de laatste exemplaren van de wilde olifanten die hier eeuwen geleden hebben geleefd. Ze houden zich nu ontzettend goed schuil in de donkere schaduwen van het bos. In het Knysna Elephant Park kunt u een tiental olifanten van dichtbij beleven – deze zijn bijna allemaal overgeplaatst uit het Krugerpark. Meer planten, bloemen en wildleven ontdekt u tijdens een wandeling in het National Lake Area of tijdens de zevendaagse Outeniqua hiking trail. Knysna bruist van de bezienswaardigheden - een klein wonder der natuur.

Overnachting in Knysna.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Knysna – Port Elizabeth

U volgt de N2 naar de havenstad Port Elizabeth, ongeveer 275 km, pakweg 3 tot 4 uur rijden. Met name in het begin van uw rit valt er veel te zien en te beleven. Verlaat net voorbij Plettenberg Baai de N2 en maak een kleine omweg met bezoek aan het pittoreske Nature’s Valley. U bereikt de vallei via een slingerende zigzagweg met overhangende boomtakken. En geniet vooral van het fraaie uitzicht op de baai en Indische Oceaan. Terug op de N2 moeten adrenalinezoekers echt even stoppen bij de Bloukrans Bridge: de op twee na hoogste brug in de wereld biedt een spectaculair uitzicht over de kloof, bergen en de zee! Hier springt men 216 meter de diepte in, het is de langste bungysprong ter wereld. Alleen kijken mag ook hoor. Iets verderop ligt het dorpje Stormsrivier waar u kunt afbuigen naar Storm Point en hiervandaan langs de baai naar de monding van de Stormsrivier kunt wandelen. Daar wacht u een wiebelende hangbrug die u veilig over het woelige water voert. Wist u trouwens dat u zich inmiddels in de  Oost-Kaap provincie bevindt? Bij Big Tree is een houten looppad in het dichte woud aangelegd naar de grootste en oudste geelhoutboom van Zuid-Afrika. Nog even over de Stormsrivierbrug met een spanhoogte van 120 meter en dan is het gedaan met alle bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten. Vanaf hier leidt een strakke snelweg naar Port Elizabeth.


U rijdt naar de luchthaven van Port Elizabeth waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

Inclusief ontbijt, huurauto

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën