terug naar het overzicht

Rondreis West-Kaap en Oost-Kaap

Een bonte aaneenschakeling van onvergetelijke indrukken. Op uw reis dwars door de West-Kaap en Oost-Kaap worden Kaapstad, de markante Tafelberg en de beroemde Tuinroute met haar flora van fynbos, suikerbossies en groene wouden opgevolgd door een safari in het Addo Elephant National Park. Niet eerder zag u kuddes olifanten van zo dichtbij.

U doorkruist het onmetelijke woestijnlandschap van de Kleine Karoo, waar de zeldzame kwagga over de verlaten vlaktes van het Karoo National Park zwerft. In de Kaapse Wijnlanden weerspiegelen pinotage, chardonnay en sauvignon blanc de karakters van gerenommeerde wijnhuizen.

Wat maakt deze reis bijzonder
Bezoek de Tafelberg in Kaapstad
Reis langs de bekende Tuinroute
Olifanten spotten in Addo NP
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1060,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 16 dagen / 15 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: West-Kaap en Oost-Kaap

Dag 1        Kaapstad
Dag 2        Kaapstad
Dag 3        Kaapstad
Dag 4        Swellendam
Dag 5        Knysna
Dag 6        Knysna

Dag 7        Addo
Dag 8        Addo
Dag 9        Graaff-Reinet

Dag 10      Graaff-Reinet

Dag 11      Beaufort-West

Dag 12      Oudtshoorn
Dag 13      Oudtshoorn
Dag 14      Robertson
Dag 15      Robertson
Dag 16      Kaapstad

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

Kaapstad-KirstenboschBotanischeTuin(10) Zuid-Afrika-Kaapstad-centrum(10) Zuid-Afrika-Kaapstad-Waterfront(10)

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

Informatie Kaapstad:
In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. Een aanrader is het bezoeken van Kloof Street is een mengelmoes van trendy bars, hippe boetieks, gezellige eettentjes en kleinschalige hotels. Een van de meest geliefde wijken is Waterkant: bontgekleurde huisjes, een wirwar van steile keienstraatjes, talrijke charmante guesthouses, kleine restaurants, terrasjes en winkeltjes lokken zowel locals als toeristen zowel overdag als ’s avonds.

 

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief transfer

Dag 2 Kaapstad

Cultuur is in Kaapstad gemakkelijk met natuur te combineren. De berg Lion’s Head biedt weergaloos uitzicht over Kaapstad en de Tafelberg en is samen met Signal Hill een geliefde plek voor een zonsondergangpicknick (sundowner). Met een stevige wandeling kunt u de markante Tafelberg beklimmen. Liever niet wandelen? Er gaat ook gewoon een kabelbaan naar boven. Zo kan iedereen genieten van het uitzicht over de stad en de baai. De berg is drie kilometer lang en behoort tot de oudste bergen ter wereld. Alleen al de weg er naartoe is het waard. Aan de voet van de bergketen liggen de Kirstenbosch Botanical Gardens, een kleurrijk geheel van meer dan negenduizend inheemse Zuid-Afrikaanse bloemen en planten. Natuurlijk vindt u hier ook de protea: de nationale bloem van Zuid-Afrika. Vergeet u vooral niet over de 'boomslang' te wandelen, een 130 meter lange houten loopbrug die zich een weg kronkelt hoog tussen dichtbegroeide boomtoppen.

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Baie lekker! Culinaire wandeling
Kaapstad

Baie lekker! Culinaire wandeling

De cultuur van Zuid-Afrika leert u pas écht kennen als u traditionele gerechten hebt geproefd. Struin door de...

Fietsen tijdens zonsondergang
Kaapstad

Fietsen tijdens zonsondergang

Wat is er nòg leuker dan een fietstocht langs de mooiste plekjes van Kaapstad? Fietsen als de zonsondergang de...

Dag 3 Kaapstad

Pinguins op het strand van Boulders Beach, Kaapstad, Zuid-Afrika Prachtige bloemen in de natuur rond Kaapstad, Zuid-Afrika

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. Geschiedenis komt tot leven, als u zelf voor zijn kleine cel staat. Gidsen, zelf ook oud-gevangenen, vertellen u alles wat u over het eiland wilt weten. Ook kunt u met een lokale gids de sloppenwijken rondom Kaapstad bezoeken. Ruim zestig procent van de inwoners van Kaapstad woont immers niet in de stad, maar in townships zoals Langa, Guguletu en Khayelitsha. Een bewoner neemt u mee en toont u huizen, markten en plaatselijke eettentjes. Een bijzondere ervaring!

Een andere populaire dagtrip is die naar Kaap de Goede Hoop, waarbij de reis niet onderdoet voor het eindpunt. Zo komt u langs de vissershaven Houtbaai, met een grote Nederlandse gemeenschap, en ziet u een enorme kolonie pinguïns bij Boulders Beach. De Kaappunt (Cape Point) biedt een prachtig panorama over de Indische en Atlantische Oceaan.

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief ontbijt

Dag 4 Kaapstad - Swellendam

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.
U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

Als u tussen juli en december reist, dan is vandaag een uitstekende gelegenheid om de kust te bezoeken. Over de Franschhoek-bergpas en langs de Theewaterskloofdam bereikt u in ruim anderhalf uur Hermanus. Behalve ruige kliffen, witte zandstranden en adembenemende kustwandelingen paradeert Hermanus met de lievelingsbaai der walvissen. Zij komen hier jaarlijks om te paren en hun jongeren te baren. Ga de lucht in met een vliegtuigje, stap op een boot of houd uw oren open voor de hoornroep van de walvisboodschapper die nauwkeurig bijhoudt waar de gigantische dieren komen bovendrijven. Luister naar de walvisliederen in de baai, dat in het Old Harbour Museum met sonarapparatuur ter plekke naar hoorbare klanken wordt omgezet, of neem plaats in een pittoresk visrestaurant. Vanaf Hermanus is het nog een kleine 2 uur rijden naar Swellendam. Al bij al rijdt u vandaag ongeveer 250 km.

Informatie Swellendam:
Na Kaapstad en Stellenbosch werd Swellendam gesticht. In dit plattelandsplaatje vindt u statige Victoriaanse panden en schattige Kaaps-Hollandse huisjes waarvan sommige getransformeerd zijn tot boutique hotel of charmant guesthouse. Een stadswandeling tussen de eikenbomen doet u vergeten dat er in 1865 een flinke brand heeft gewoed. Vooral de Nederduits gereformeerde kerk is de moeite waard. Het Drostdy Museum Complex was vroeger de residentie van de landdrost (gouverneur) maar is nu ingericht met Kaaps meubilair en kunst uit de achttiende eeuw. Als het buitenleven u meer aanspreekt, zit u in Swellendam absoluut goed. Romantische wijnroutes liggen om de hoek, het De Hoop Nature Reserve met bergmeertjes, zebra's en bontebokken is maar een uurtje rijden. In september en oktober verandert het fynbos uit de omgeving in een kleurrijke bloemenzee en bij Wildebraam Berry Estate proeft u de ambachtelijke, typisch Zuid-Afrikaanse, braambessielikeur. Proost!

Overnachting in Swellendam.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Swellendam - Knysna

Leisure Island in de lagune van Knysna, Zuid-Afrika

Op weg naar Mosselbaai passeert u het kleine stadje Albertinia, centrum van de aloëproductie. De Kaapse aloë domineert het landschap volledig in de wintermaanden juni en juli. Parkeer uw auto in de hoofdstraat en slenter wat rond. Kunt u de verleiding weerstaan om een tube heilzame aloëzalf of gel te kopen? Als u er toch bent, proef dan eens een van de ambachtelijke kwaliteitswijnen. De Kleine Karoo Wijnroute die in Montagu begint, eindigt namelijk hier bij de wijngaarden van Albertinia. Een half uurtje verder ligt Mosselbaai, het startpunt (of eindpunt, afhankelijk welke richting u reist) van de Tuinroute: het weelderige stuk land tussen de bergen en de oceaan tot aan Port Elizabeth. Dit rustige havenstadje met de meeste zonuren in het land, heeft kilometers aan prachtige stranden, bijzondere wandelroutes en een pittoresk scheepvaartmuseum met een levensgrote replica van ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias’ schip. Elke zaterdagmorgen wordt in Sedgefield op een open stuk bebost terrein aan de N2, de Farmers Market gehouden. Hier verkopen lokale boeren, telers, ondernemers en kunstenaars hun biologische producten en handgemaakte souvenirs. Dat gaat gepaard met volksmuziek, optredens en natuurlijk heel veel eten en drinken. Trek een uurtje uit om lekker rond te struinen langs stalletjes en kraampjes en proef huisgemaakte jam, versgebakken koeksister en melktaart. Al met al rijdt u ongeveer 275 km, zo’n 3 tot 4 uur rijden.

Informatie Knysna:
Knysna (spreek uit: naisna) is door zijn spectaculaire ligging een paradijselijke bestemming in uw Zuid-Afrika reis. Twee grote zandsteenrotsen, de Heads, markeren de doorgang van de oceaan naar de prachtige lagune. Meer dan tweehonderd vissoorten zwemmen rond in het helderblauwe water, waaronder een uniek Zuid-Afrikaans zeepaardje! Geniet van deze droomplek op verschillende manieren: vaar naar de Heads en beleef de zonsondergang, beklim een van de Heads en kijk uit over de eilanden of winkel in de gezellige straatjes van Leisure Island. Als de nacht is gevallen, ga dan eens lekker eten in een van de restaurantjes van het bruisende Waterfront, fraai gelegen aan Knysna’s lagune.

In Knysna’s kalme wateren worden tussen mei en september jonge walvissen geboren. Mis het spektakel niet: de walvissen en hun jongen kunnen urenlang in het rond springen. De Indische Oceaan levert Knysna ook talloze oesters, die de Zuid-Afrikanen graag eten. Bij een ontspannen terrasje onder de Zuid-Afrikaanse zon hoort overigens ook zeker een drankje – proef het lokale bier van de beroemde Mitchell’s brouwerij.

Overnachting in Knysna.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Knysna

Knysna is ook de stad van de houtindustrie. Dat is niet zo raar, want het Knysna Forest is het grootste bos van Zuid-Afrika! Wandel langs de geel- of stinkhoutbomen, de pijnboom en de eucalyptus. In dit bos staan bomen van wel achthonderd jaar oud. Wie goed zoekt, vangt misschien wel een glimp op van een olifant: deze schuwe dikhuiden zijn de laatste exemplaren van de wilde olifanten die hier eeuwen geleden hebben geleefd. Ze houden zich nu ontzettend goed schuil in de donkere schaduwen van het bos. In het Knysna Elephant Park kunt u een tiental olifanten van dichtbij beleven – deze zijn bijna allemaal overgeplaatst uit het Krugerpark. Meer planten, bloemen en wildleven ontdekt u tijdens een wandeling in het National Lake Area of tijdens de zevendaagse Outeniqua hiking trail. Knysna bruist van de bezienswaardigheden - een klein wonder der natuur.

Overnachting in Knysna.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dinercruise per stoomraderboot
Knysna

Dinercruise per stoomraderboot

Terwijl de zon ondergaat vaart u naar de mooiste plek van de Knysna lagune. Onder een fonkelende sterrenhemel...

Koken met een Kamamma
Knysna

Koken met een Kamamma

Treed binnen in de traditionele Zuid-Afrikaanse keuken, waar een Kamamma u met open armen in haar guesthouse...

Dag 7 Knysna – Addo Elephant National Park

Een lange reisdag voor de boeg, dus vertrekt u vandaag lekker vroeg. U volgt de N2 via de havenstad Port Elizabeth naar Addo, ongeveer 300 km, pakweg 5 uur rijden. Met name in het begin van uw rit valt er veel te zien en te beleven. Verlaat u net voorbij Plettenberg Baai de N2 en maak een kleine omweg met bezoek aan het pittoreske Nature’s Valley. U bereikt de vallei via een slingerende zigzagweg met overhangende boomtakken. En geniet vooral van het fraaie uitzicht op de baai en Indische Oceaan. Terug op de N2 moeten adrenalinezoekers echt even stoppen bij de Bloukrans Bridge: de op twee na hoogste brug in de wereld biedt een spectaculair uitzicht over de kloof, bergen en de zee! Hier springt men 216 meter de diepte in, het is de langste bungysprong ter wereld. Alleen kijken mag ook hoor. Iets verderop ligt het dorpje Stormsrivier waar u kunt afbuigen naar Storm Point en hiervandaan langs de baai naar de monding van de Stormsrivier kunt wandelen. Daar wacht u een wiebelende hangbrug die u veilig over het woelige water voert. Wist u trouwens dat u zich inmiddels in de  Oostkaap provincie bevindt? Bij Big Tree is een houten looppad in het dichte woud aangelegd naar de grootste en oudste geelhoutboom van Zuid-Afrika. Nog even over de Stormsrivierbrug met een spanhoogte van 120 meter en dan is het gedaan met alle bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten op de Tuinroute. In Port Elizabeth kunt u op de boulevard even de benen strekken en een frisse zeebries opsnuiven alvorens u doorreist naar Addo Elephant.

Informatie Addo:
Inmiddels telt het Addo Elephant National Park 180000 hectare grond en zijn de olifanten uitgegroeid tot een kudde van ruim zeshonderd! Tijdens uw bezoek aan dit park zult u zien dat de olifanten in het park iets anders zijn dan de rest van Zuid-Afrika, zo hebben ze geen (de vrouwtjes) of kleine slagtanden en zijn hun oren wat ronder en kleiner dan normaal.

 

Overnachting in Addo Elephant National Park.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Addo Elephant National Park

Addo Elephant NP-d5f84547(12) Een waterbok in de natuur van Zuid-Afrika

Het olifantenpark is nog steeds aan het uitbreiden, al huizen hier inmiddels al talloze dieren. Omdat het park vandaag de dag tot aan de kust reikt, kunt u hier naast vogels, antilopen, bokbokken, wrattenzwijnen, hyena’s  en pinguïns, de Big 7 aantreffen. Dat betekent dat ook haaien en walvissen zijn toegevoegd aan de traditionele Big 5: leeuwen, buffels, neushoorns, luipaarden en natuurlijk olifanten. Reis eens naar een uitkijkpunt zoals het Kadouw of Zuurkop Lookout en rijd daarna regelrecht op de dieren af! Het park heeft lage en middelhoge begroeiing, waaronder veel dichte doornstruiken, dus u zult ze zeker vinden. Houd de grond ook in de gaten, want hier woont de inheemse loopmestkever, die maar al te graag met uitwerpselen van andere dieren rondloopt. Een olijk gezicht want de bolvormige mesthoop is vaak vele malen groter dan het beestje zelf en toch weerhoudt het de kever er niet van om de droge mestbal met zijn achterpootjes vooruit te duwen. Het Addo Elephant National Park blijft een wonderlijk safaripark.

Overnachting in Addo Elephant National Park.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Addo Elephant National Park -Graaff-Reinet

Op ongeveer 180 km noordwaarts over de R75 ligt de ‘Parel van de Karoo’ zoals Graaff-Reinet ook wordt genoemd. De weg is niet altijd even goed onderhouden maar de uitzichten op het Karoo landschap blijven onverminderd mooi. Kirkwood is een puur stadje, zonder franje, verborgen in het hart van de vruchtbare Sundays River Valley. In en nabij de hoofdstraat treft u supermarkten, restaurants, cafés, winkels, tankstations en wat kleinschalige hotels en guesthouses. Daarbuiten is de omgeving bezaaid met uitgestrekte citrusplantages en veehouderijen. Kijk niet verschrikt op als achter u een grote vrachtwagen met aanhangers vol bonte koeien opdoemt. Een vertrouwd beeld: van april tot en met september is het oogsttijd en zorgen tractors volgeladen met kratten sinaasappels, grapefruits, citroenen en limoenen voor lange slierten sukkelend verkeer. Afhankelijk van het verkeer bent u vandaag zo’n 2 tot 3 uur onderweg.

Informatie Graaff-Reinet:
Graaff-Reinet ligt midden in de droge, uitgestrekte vlakten van de Karoo, in een vallei, uitgesleten door de snelstromende Sundays River. De klok staat stil in deze landelijke, sfeervolle, negentiende-eeuwse stad met de meeste nationale monumenten van Zuid-Afrika. Graaff-Reinet noemt zich niet voor niets het juweel van de Karoo. Het stadje is maar wat trots op zijn vele bezienswaardigheden. De brede straten, omringd door groene bomen en kleurrijke tuinen, worden geflankeerd door talrijke historische huizen. Meer dan 240 van die woningen zijn uitgeroepen tot nationaal monument! Reis terug in de tijd wanneer u door de Kaaps-Hollandse straten wandelt, laat uw camera flitsen in de bijzondere Cradock Street of loop langs Stretch’s Court, waar vroeger arbeiders en slaven woonden. De Nederlands hervormde kerk heeft de mooiste gotische architectuur van Zuid-Afrika en het Reinet House is een trekpleister in de interessante Pastoriestraat. De witte gevels van het Drostdy Hotel zullen uw blik zeker vangen – de bouwers pasten het design van architect Louis Thibault naar eigen inzicht aan, omdat hij toch ver weg in Kaapstad woonde. Graaff-Reinet: is een tijdmachine naar de negentiende eeuw.

Overnachting in Graaff-Reinet.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 Graaff-Reinet

Prachtige zonsondergangen bij de Valley of Desolation in de streek Karoo, Zuid-Afrika

Bezoek vandaag de bijzondere vulkanische rotsformaties in de nabijgelegen Valley of Desolation, en laat u overrompelen door de panoramische vergezichten over de Camdeboo. Graaff-Reinet is daarnaast bekend om het nabije Afrikaner dorpje Nieu Bethesda. Kunstenares Helen Martins heeft haar Owl House met talloze betonnen beelden ooit helemaal gedecoreerd met stukjes glas – een bijzonder uitstapje! Dat geldt ook voor het township Umasizakhe: Robert Sobukwe, bekend door zijn demonstraties tegen het Apartheidsbeleid, komt hier vandaan – zijn huis is inmiddels een nationaal monument.

Overnachting in Graaff-Reinet.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Graaff-Reinet – Beaufort West

De onmetelijke uitgestrektheid en eindeloze leegte van de Karoo krijgt een duidelijk gezicht tijdens uw drie uur durende rit naar Beaufort West, een afstand van ruim 225 km. Net voorbij Aberdeen neemt u de R61, een zwarte streep asfalt in een okerkleurig landschap. Door de extreme hitte schijnt de weg te verdwijnen in een waterige horizon. Halverwege verraadt een welkomstbord dat u de Westkaap provincie binnentreedt. Dat is wel zo prettig want aan het landschap zult u het niet merken.

Informatie Beaufort West:
Beaufort West ligt in de uitgestrekte, hete Karoo en is één van de oudste gemeenten in Zuid-Afrika. Aan de horizon verrijzen de Nieuwveld Mountains, de straten zijn omrand met perenbomen. Het Beaufort West Museum Complex eert Christaan Barnard, de eerste arts in Zuid-Afrika die een harttransplantatie heeft uitgevoerd. Lokale sfeer proeft u letterlijk in het steakhouse Saddles Steak Ranch (vegetarisch kan ook), waar de inwoners samenkomen om sportwedstrijden te bekijken. Bovendien bevindt u zich aan de rand van het Karoo National Park, een onbedorven wildreservaat met dieren zoals zebra’s, neushoorns, jakhalzen, aardwolven, buffels en gnoes. Bestudeer dinosaurusfossielen en rotstekeningen, of geniet van een zonsondergang die het droge zand oranjerood verkleurt. Er valt veel te ontdekken in de Zuid-Afrikaanse Karoo.

Overnachting in Beaufort West.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Beaufort West – Oudtshoorn

Karoo Beaufort West mensen(12) Struisvogel shutterstock_176181728(12)

Vanaf Beaufort West volgt u de eeuwig voortschrijdende N12 naar Oudtshoorn. Dat u in anderhalf uur rijden slechts twee dorpen passeert, met de merkwaardige namen Zeekoegat en Klaarstroom, geeft eigenlijk al aan hoe desolaat de Karoo is. De indrukwekkende Meiringspoort bergpas slingert dwars door de Swartberg Bergen, de natuurlijke grens tussen de Grote Karoo en de Kleine Karoo. Zet hier uw auto aan de kant, strek de benen naar de waterval en geniet van de omringende bergtoppen. Voorbij het plaatsje De Rust komen de eerste grote struisvogelboerderijen in beeld. Oudtshoorn is niet meer ver. U legt vandaag grofweg 200 km af en u bent zo’n 2 tot 3 uur onderweg.

Informatie Oudsthoorn:
Koopt u wel eens een boa van struisvogelveren? In het eind van de negentiende eeuw was dat niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Een aantal van die ‘struisvogelpaleizen’ zijn prachtig bewaard gebleven en kunt u bezichtigen.

 

Overnachting in Oudtshoorn.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 13 Oudtshoorn

Als u de zon wilt ontvluchten, zijn de enige druipsteengrotten van Zuid-Afrika een uitkomst. De Cango Caves herbergen imposante druipsteenformaties zoals Cleopatra’s Needle of Frozen Waterfall en zijn daarmee één van de grootste natuurwonderen van Afrika. Iets voorbij de grotten ligt de fraaie Swartberg bergpas die uiteindelijk naar het pittoreske Prince Albert leidt. Het telt zo’n 7000 inwoners en is vernoemd naar Prins Albert van Saxen-Coburg en Gotha, de echtgenoot van Koningin Victoria. Alsof de tijd heeft stilgestaan, slentert u hier in een sereen openluchtmuseum met elegante 19eeeuwse Victoriaanse en Kaap-Hollandse woningen, huizen in karakteristieke Karoo stijl, kabbelende beekjes, ijzeren windmolens, oude winkeltjes, restaurants en kunstgaleries. Negentien historische gebouwen sieren met trots de nationale monumentenlijst. Ga eens langs bij ‘Karoo Handgemaak’ op Oppiehoek en maak een praatje met aunti Betti, aunti Rose of een van de andere dorpsvrouwen. Ze zitten hier aan een grote tafel, keuvelen er in hun Afrikaans zusterlijk op los en maken ondertussen met hun breinaalden en wol de mooiste handwerken, waaronder speelgoeddieren (schapen, hazen), pannenlappen, kleding en dekens. Loop in de hoofdstraat ook even binnen bij het Fransie Pienaar museum voor 250 jaar geschiedenis en grote collectie fossielen. Even verderop kunt u bij Sampie se Plaasstal biologische producten en lokaal gebrouwen gemberbier kopen.  

Overnachting in Oudtshoorn.
Inclusief ontbijt, huurauto

Cango grotten en struisvogels
Oudtshoorn

Cango grotten en struisvogels

De grootste stad in de hete Kleine Karoo staat bekend om zijn struisvogels. De omgeving van Oudtshoorn is...

Dag 14 Oudtshoorn - Robertson

Onderweg tijdens de prachtige route 62 in Zuid-Afrika Het "handelshuis" van Calitzdorp in Zuid-Afrika

Begin de dag vroeg, met een heerlijk ontbijt in de stralende ochtendzon. U reist namelijk de gehele dag door een van de mooiste regio’s van Zuid-Afrika: Route 62 slingert van de struisvogelstad Oudtshoorn over verlaten vlaktes en langs vruchtbare wijnlanden naar Robertson. Onderweg wedijveren roestrode bergen, slaperige stadjes en wijngaarden, om aandacht. De enorme leegte in het landschap is indrukwekkend. Wist u dat deze route in de tijd van de pioniers de doorgaande weg was tussen Port Elizabeth en Kaapstad? Een leuke stop is Calitzdorp. Al was het alleen maar omdat het de titel ‘Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika’ draagt. Stap even binnen in Die Handelshuis, een verrassende winkel van sinkel, gelegen in de hoofdstraat, om de hoek van de zandstenen kerk en het Calitzdorp museum. Buiten op het terras, in de schaduw van bougainvilles, geniet u van koffie, thee en gebakjes. Binnen kunt u naar hartelust rondsnuffelen in een allegaartje van snuisterijen, oude prenten, antieke reclameborden en andere memorabilia. Verder op de route ligt het dorpje Barrydale. U kunt het haast niet missen; aan weerszijden doemt vanuit het niets ineens een aantal restaurants en eetcafés op. Blikvanger is Diesel & Creme: een oude stenen schuur getransformeerd tot vijftigerjaren restaurant in een decor van vintage-attributen: verweerde oude reclameborden, een jukebox, kappersstoelen, een oud pompstation en zelfs klassieke oldtimers op de parkeerplaats. Alles met een knipoog naar de beroemde Route 66 in de USA. Als de tijd het toelaat, keer dan even aan in Montagu. De eerste boeren vestigden zich hier in de dageraad van de 19e eeuw. Nu ruim 200 jaar later, loopt u op Long Street langs een lint van koloniale witgekalkte huizen en historische gebouwen, het merendeel zijn nationale monumenten. Over de Kogmanskloof-bergpas bereikt u Robertson, waar het krioelt van wijngaarden met klinkende namen als Kranskop, Fraai Uitzicht, Bon Courage en Van Loveren. U merkt het, u bent inmiddels beland in de vruchtbare wijnlanden. U rijdt vandaag ongeveer 400 km en bent zo’n 5 tot 7 uur onderweg.

Informatie Robertson:
‘Vallei van wijn en rozen’ is de bijnaam van Robertson, gelegen in de vruchtbare vallei van de Breede Rivier met de markante Langeberg Mountains als decor. Robertson wedijvert met Montagu wat betreft beginpunt van de prachtige Route 62 naar Oudtshoorn. Tussen ons gezegd, het maakt helemaal niet zoveel uit. Robertson is evenzo karakteristiek met zijn Victoriaanse en Kaap-Hollandse huizen, paarse jacaranda’s en kleurige bougainvilles, maar gaat de strijd aan door vol overgave elk jaar gezellige wijnfestivals te organiseren met klinkende namen als Hands on Harvest, Wacky Wine Weekend, Robertson Slow, Kievietskroon, Wine Valley Festival en Wine on The River. Robertson Slow combineert wijn met lokale kookkunst en gastvrijheid: veel wijnhuizen en guesthouses uit de regio openen hun deuren en nodigen gasten uit bij hen aan tafel om in alle rust lokale producten en gerechten te proeven zoals Waterblommetjie Bredie (stoofpot), melktaart en Karoo lam. Loopt het water bij u ook al in de mond?

Overnachting in Robertson.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 15 Robertson

Neem lekker alle tijd vandaag om een of meerdere wijnhuizen te bezoeken en een wijnproeverij te doen. Februari en maart zijn traditioneel de oogstmaanden. Overal op de wijnvelden zijn druivenplukkers dan naarstig in de weer en op de weg zorgen tractoren met overvolle kratten nogal eens voor langzaam rijdend verkeer. Bij sommige kleine wijnboerderijen kunt u zelfs meehelpen met plukken. Het is ook heerlijk om gewoon op uw dooie akkertje door de sfeervolle straatjes van Robertson te slenteren.

Overnachting in Robertson.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 16 Robertson – Kaapstad

Kaapstad ligt ongeveer 2 uur rijden van Robertson, 160 km. Worcester, een half uurtje van Robertson, is een leuke stop. Als u van brandy houdt tenminste. Dat wordt hier namelijk op grote schaal geproduceerd. Ga eens langs bij het toonaangevende KWV en neem een kijkje bij de stokerijen. Iets buiten Worcester ligt het openluchtmuseum Kleinplasie, een boerderij met historische huisjes en gebouwen uit de tijd van de eerste pioniers. Vanaf Worcester brengt de N1 snelweg u in ruim een uur naar Kaapstad. Als u niet aan tijd gebonden bent, neem dan de landelijke route via Villiersdorp, over de Franschhoek bergpas naar Franschhoek. Het gezellige plaatsje heeft een flinke reputatie op het gebied van eten en restaurants. Hier vindt u prijswinnende eetgelegenheden en bijzondere culinaire hoogstandjes – laat de Maleise en Provençaalse gerechten dan ook niet aan u voorbijgaan! Een aanrader is restaurant Reuben op Huguenot Road. De charismatische Reuben Riffel is het Zuid-Afrikaanse antwoord op Jamie Oliver. Kookboeken, restaurants en tv-optredens hebben deze jonge chefkok tot een culinaire beroemdheid gemaakt. Ook winkels zijn in Franschhoek populair: de hoofdstraten staan bol van de boetiekjes, restaurants en terrasjes.
Terwijl achter u de ontzagwekkende pieken van de Hottentot-Hollandbergen verdwijnen, doemen de hoge gebouwen en stadse skyline van Kaapstad op. Van Franschhoek naar Kaapstad is ongeveer een uur rijden.

U rijdt naar de luchthaven van Kaapstad waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

Inclusief ontbijt, huurauto

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.