terug naar het overzicht

Rondreis Dwars door Vrijstaat

Ervaar de hoogtepunten van de Kaap en ontsnap aan het gebaande pad, dwars door het maagdelijke binnenland van Vrijstaat, een ontspannen plattelandsregio met weidse graslanden, maïs- en zonnebloemvelden en gigantische boerderijen waar koeien en schapen een rustig leven leiden. De Kaapse wijnlanden, de groene Tuinroute, Olifanten in het Addo Nationaal Park, de droge Karoo vlakte met desolate valleien en de gouden bergpieken van het Golden Gate Highlands Nationaal Park.

Wat maakt deze reis bijzonder
Beklim de Tafelberg in Kaapstad
Mooie wijnvelden in Franschhoek
Geboortestad van Nelson Mandela
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1470,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 20 dagen / 19 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Dwars door Vrijstaat

Dag 1             Kaapstad

Dag 2             Kaapstad

Dag 3             Kaapstad

Dag 4             Franschhoek

Dag 5             Franschhoek

Dag 6             Oudtshoorn

Dag 7             Oudtshoorn

 

Dag 8             Nature’s Valley

Dag 9             Nature’s Valley

Dag 10           Oyster Bay

Dag 11           Oyster Bay

Dag 12           Addo Elephant Nationaal Park

Dag 13           Cradock

Dag 14           Cradock

 

Dag 15           Bloemfontein

Dag 16           Clarens

Dag 17           Clarens

Dag 18           Johannesburg

Dag 19           Johannesburg

Dag 20           Johannesburg

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

 

Informatie Kaapstad:

Het oudste gebouw van Zuid-Afrika is Kasteel de Goede Hoop. Het imposante gebouw vinden we In Kaapstad en werd gesticht ter vervanging van een ouder VOC-fort. Een aanrader is de sleutelceremonie, die dagelijks om 10.00u en 12.00u plaatsvindt. Onder de klank van kanonschoten wordt het kasteel symbolisch ontsloten.

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief transfer

Dag 2 Kaapstad

shutterstock_362785676(11)

Wat Kaapstad vooral aantrekkelijk maakt, is het gezellige stadsleven. Loop bijvoorbeeld langs Greenmarket Square, beroemd om zijn toeristische markt. Als u op zoek bent naar een souvenir, zult u dat hier ongetwijfeld vinden. Afrikaanse maskers, kleurrijke omslagdoeken, traditionele trommels en handgemaakte sieraden – u kijkt uw ogen uit. Ook op Long Street: het hart van Kaapstad is aan te raden. Hier struint u langs aantrekkelijke etalages van kleding-, boek- of souvenirwinkels of vlijt u neer op een van de terrasjes onder mooie Victoriaanse veranda’s.

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt

Kaapstad te voet en op de fiets
Kaapstad

Kaapstad te voet en op de fiets

Een stadstour in historisch Kaapstad en fietsen door de pittoreske wijngaarden in Constantia. Deze veelzijdige...

Dag 3 Kaapstad

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. 

 

Een andere populaire dagtrip is die naar Kaap de Goede Hoop, waarbij de reis niet onderdoet voor het eindpunt. De Kaappunt (Cape Point) biedt een prachtig panorama over de Indische en Atlantische Oceaan.

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt

Dag 4 Kaapstad - Franschhoek

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

 

Als u nog niet was toegekomen aan een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Kaappunt, dan is vandaag een goede gelegenheid. U rijdt ’s morgens eerst langs Houtbaai en Kommetjie naar Kaap de Goede Hoop. Bij Kaappunt kunt u tijdens de korte wandeling naar de hoog gelegen vuurtoren lekker even uitwaaien en genieten van het uitzicht. Er gaat trouwens ook een klein treintje naar boven. Een leuke lunchplek is Simonstown, iets voorbij Boulders Beach, waar honderden pinguïns leven.

Franschhoek vormt samen met Stellenbosch en Paarl hèt hart van de beroemde wijnlanden. Terwijl achter u de hoge gebouwen en stadse skyline verdwijnen, doemen langzaam de ontzagwekkende pieken van de Hottentot-Hollandbergen op. Welke route u ook kiest, overal ziet u hellingen bezaaid met wijnranken zover het oog reikt. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleuren de bladeren van de druivenplanten frisgroen tot donkerrood, paars, geel en oranje. Als de herfstzon er zin in heeft, geven haar zonnestralen de wijnstruiken een haast gouden gloed. Wat een cadeau voor het oog! Omdat Franschhoek maar 80 km van Kaapstad ligt, een uurtje rijden, kunt u in de ochtend al een of meerdere wijnboerderijen aandoen. Voor sommige wijnhuizen is het nodig om vooraf even te bellen.

 

Informatie Franschhoek:

Franschhoek heeft namen als La Provence en L’Ormarins: uw verblijf in Zuid-Afrika krijgt zo een Frans tintje. Franschhoek in de West-Kaap maakt bovendien vooral gebruik van Franse druivensoorten, zoals chardonnay, merlot en shiraz. Ervaar de voorgeschiedenis van het stadje op diverse manieren. Zo leert u meer over de komst van de Franse kolonisten in het Huguenot Memorial Museum, kunt u het Hugenoten Monument bezichtigen en viert u op 14 juli het begin van de Franse Revolutie in 1789: live muziek, wijn en een overvloed aan eten maken van quatorze juillet ook in Zuid-Afrika een feest.

 

Franschhoek heeft een flinke reputatie op het gebied van eten en restaurants. Hier vindt u toonaangevende eetgelegenheden en bijzondere culinaire hoogstandjes – laat de Maleise en Provençaalse gerechten dan ook niet aan u voorbijgaan! Een aanrader is restaurant Reuben op Huguenot Road. De charismatische Reuben Riffel is het Zuid-Afrikaanse antwoord op Jamie Oliver. Kookboeken, restaurants en tv-optredens hebben deze jonge chefkok tot een culinaire beroemdheid gemaakt. Ook winkels zijn in Franschhoek populair: de hoofdstraten staan bol van de boetiekjes, restaurants en terrasjes. 

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Franschhoek

Wijnranken en het bijbehorende wijnhuis om lekker te proeven, Winelands, Zuid-Afrika shutterstock_226963000(12)

Franschhoek behoort tot de glooiende wijnlanden in de Westkaap. Door de flinke hoeveelheid zon, koele nachten en soms een regenbui is dit gebied perfect voor de wijnbouw. U vindt hier dan ook een keur aan gerenommeerde wijnhuizen die u kan bezoeken. De Vignerons de Franschhoek is een lokale wijnroute waarbij eenentwintig wijnhuizen zijn aangesloten. Tussen Stellenbosch en Franschhoek vindt u bovendien Boschendal, één van de oudste en mooiste wijnboerderijen van het land. Voor wie volop wijn wil proeven is er de Franschhoek Wine Tram, die u door de vele wijngaarden en langs diverse wijnlandgoederen gidst: u kunt zelf op- of uitstappen waar u maar wil. Ervaar op uw eigen tempo de charme van de lokale wijngaarden in Zuid-Afrika!

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Franschhoek - Oudtshoorn

Begin de dag vroeg, met een heerlijk ontbijt in de stralende ochtendzon. Vandaag reist u namelijk de gehele dag door een van de mooiste regio’s van Zuid-Afrika: Route 62 slingert van Robertson langs vruchtbare wijnlanden, over verlaten vlaktes naar de struisvogelstad Oudtshoorn. Onderweg wedijveren wijngaarden, roestrode bergen, slaperige stadjes en dorpen om aandacht. De enorme leegte in het landschap is indrukwekkend. Wist u dat deze route in de tijd van de pioniers de doorgaande weg was tussen Kaapstad en Port Elizabeth? In Robertson krioelt het van de wijngaarden met klinkende namen als Kranskop, Fraai Uitzicht, Bon Courage en Van Loveren. Het is misschien nog wat vroeg voor een wijntje, maar even de benen strekken in dit sfeervolle plaatsje is zeker aan te bevelen. Over de Kogmanskloof bergpas bereikt u Montagu. De eerste boeren vestigden zich hier in de dageraad van de 19e eeuw. Nu ruim 200 jaar later, loopt u op Long Street langs een lint van koloniale witgekalkte huizen en historische gebouwen, de meeste zijn nationale monumenten. Na Montagu maken de groene wijnlanden plaats voor de droge, uitgestrekte vlaktes van de Kleine Karoo. Een mooie plek om te lunchen is het dorpje Barrydale. U kunt het haast niet missen; aan weerszijden doemt vanuit het niets ineens een aantal restaurants en eetcafés op. Blikvanger is Diesel & Creme: een oude stenen schuur getransformeerd tot vijftigerjaren restaurant in een decor van vintage attributen: verweerde oude reclameborden, een jukebox, kappersstoelen, een oud pompstation en zelfs klassieke oldtimers op de parkeerplaats. Alles met een knipoog naar de beroemde Route 66 in de USA. Als de tijd het toelaat, rij dan ook Calitzdorp in. Al was het alleen maar, omdat het de titel ‘Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika’ draagt. Stap even binnen in Die Handelshuis, een verrassende winkel van sinkel, gelegen in de hoofdstraat, om de hoek van de zandstenen kerk en het Calitzdorp museum. Buiten op het terras, in de schaduw van bougainvilles, geniet u van koffie, thee en gebakjes. Binnen kunt u naar hartelust rondsnuffelen in een allegaartje van snuisterijen, oude prenten, antieke reclameborden en andere memorabilia. Langzaam verschijnen de eerste struisvogelboerderijen, een teken dat u Oudtshoorn nadert. U rijdt ongeveer 400 km.

 

Informatie Oudsthoorn:

Koopt u wel eens een boa van struisvogelveren? In het eind van de negentiende eeuw was dat niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Een aantal van die ‘struisvogelpaleizen’ zijn prachtig bewaard gebleven en kunt u bezichtigen. 

 

Overnachting in Oudtshoorn.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Oudtshoorn

12108490_l(12) Struisvogels, Oudtshoorn, Zuid-Afrika

Als u de zon wilt ontvluchten, zijn de enige druipsteengrotten van Zuid-Afrika een uitkomst. De Cango Caves herbergen imposante druipsteenformaties, zoals Cleopatra’s Needle of Frozen Waterfall en zijn daarmee één van de grootste natuurwonderen van Afrika.

 

Overnachting in Oudtshoorn.
Inclusief ontbijt, huurauto

Cango grotten en struisvogels
Oudtshoorn

Cango grotten en struisvogels

De grootste stad in de hete Kleine Karoo staat bekend om zijn struisvogels. De omgeving van Oudtshoorn is...

Dag 8 Oudtshoorn – Nature’s Valley

Verandering van spijs doet eten. Vandaag verruilt u het droge landschap van de Kleine Karoo voor groene bossen, vogelrijke meren en natuurlijke zandstranden. Daarvoor moet u wel eerst de Outeniquabergen over. Heroïsch hoe de Voortrekkers dit bergachtige landschap met hun ossenwagens hebben weten te trotseren. Voorbij de Outeniqua-bergpas ziet de natuur er ineens een stuk vriendelijker uit. Welkom in de vruchtbare kuststreek, die bekend staat als de Tuinroute. Elke zaterdagmorgen wordt in Sedgefield, op een open stuk bebost terrein aan de N2, de Farmers Market gehouden. Hier verkopen lokale boeren, telers, ondernemers en kunstenaars hun biologische producten en handgemaakte souvenirs. Dat gaat gepaard met volksmuziek, optredens en natuurlijk heel veel eten en drinken. Trek een uurtje uit om lekker rond te struinen langs stalletjes en kraampjes en proef huisgemaakte jam, versgebakken koeksister en melktaart. In Knysna, aan de gelijknamige lagune, kunt u natuurlijk ook even de benen strekken en ergens een hapje eten. Parkeer uw auto in de levendige hoofdstraat of aan de gezellige Waterfront. Nature’s Valley is nog maar een klein uurtje rijden. U rijdt deze dag ongeveer 200 km, ruim 3 uur rijden.

 

Informatie Nature’s Valley:

Nature’s Valley is een klein vakantiedorp, heimelijk verborgen op de beroemde Tuinroute. De meeste reizigers rijden dit prachtig stukje natuur met zijn uitgestrekte woud ongemerkt voorbij, behalve de locals. Die verlaten de N2 snelweg en laten zich verleiden door de Grootrivierbergpas met zijn kronkelwegen en zigzagbochten. Boven op de pas is een kleine uitham waar u uw auto kunt parkeren om volop te genieten van het uitzicht. In de 220 meter lager gelegen vallei heeft de Grootrivier zich verbreed tot een groot meer dat bij vloed de Indische Oceaan instroomt. Bij eb kunt u hier over een brede strook ongerept zandstrand wandelen.

 

Overnachting in Nature’s Valley.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Nature’s Valley

Bij Nature’s Valley eindigt de beroemde Otter Trail, een meerdaagse kustwandeling van 42 kilometer. Wandelen op een knorrende maag zit er trouwens niet in hoor, want bij Mitchell’s serveren ze de hele dag heerlijke gerechten. Vooral buiten op het terras onder schaduwrijke bomen laat het eten zich goed smaken. Bovendien kunt u hier terecht voor alle informatie over de vallei en de diverse wandelingen die u hier kunt maken.

 

Overnachting in Nature’s Valley.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 Nature’s Valley – Oyster Bay

Oyster Bay, Zuid-Afrika Tuinroute Oyster Bay (10) Paardrijden op het prachtige strand van Oyster Bay, Zuid-Afrika

Als u nog geen afscheid wilt nemen van het rustgevende natuurschoon, neem dan niet meteen de N2 snelweg richting Port Elizabeth, maar vervolg uw route over de provinciale weg en passeer de indrukwekkende Bloukrans bergpas. Het is een kleine omweg, maar een echte aanrader. Adrenalinezoekers kiezen juist wel meteen de N2, want vlakbij ligt de Bloukrans Bridge: de op twee na hoogste brug in de wereld biedt een spectaculair uitzicht over de kloof, bergen en de zee! Hier springt men 216 meter de diepte in, het is de langste bungysprong ter wereld. Alleen kijken mag ook. Iets verderop ligt het dorpje Stormsrivier waar u kunt afbuigen naar Storm Point en hiervandaan langs de baai naar de monding van de Stormsrivier kunt wandelen. Daar wacht u een wiebelende hangbrug die u veilig over het woelige water voert. Wist u trouwens dat u zich inmiddels in de  Oostkaap provincie bevindt? Bij Big Tree is een houten looppad in het dichte woud aangelegd naar de grootste en oudste geelhoutboom van Zuid-Afrika. Nog even over de Stormsrivierbrug met een spanhoogte van 120 meter en dan is het gedaan met alle bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten op de Tuinroute. Bij Humansdorp zegt u de snelweg vaarwel en zijn de laatste 24 km nog een kleine uitdaging: er is alleen een onverharde zandweg die u naar Oyster Bay leidt. Uw beloning is een klein natuurparadijs ver weg van alles. U rijdt ongeveer 150 kilometer en bent 2 tot 3 uur onderweg.

 

Informatie Oyster Bay:

Oyster Bay of Oesterbaai, ingeklemd tussen het Tsitsikamma National Park en surfersparadijs Jeffreys Bay, imponeert met een stukje ongerepte kust. De zee, kilometers verlaten strand, beboste zandduinen en vegetatie van fynbos domineren het landschap. U bent hier ver van de bewoonde wereld, waar de serene stilte alleen doorbroken wordt door het ruisen van de wind.

 

Overnachting in Oyster Bay.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Oyster Bay

Steek tijdens een strandwandeling uw neus in de lucht en snuif vol overgave de zuiverende ochtendbries op. Ook paardrijdliefhebbers komen hier trouwens volop aan hun trekken. Even geen zin in een wandeling? Maak dan eens kennis met de bewoners van het township Umzamuwethu of neem een kijkje op een van de nabijgelegen melkveehouderijen.

 

Overnachting in Oyster Bay.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Oyster Bay – Addo Elephant Nationaal Park

elephants_walking_at_addo by NMBT(11)

Geen wekker zetten deze ochtend. Heerlijk om nog even in alle rust te ontwaken en te genieten van een ontbijt met versgebakken broodjes, voordat u terug gaat naar de bewoonde wereld. Addo Elephant Nationaal Park ligt ruim 130 km van Oyster Bay. Het eerste half uur sukkelt u nog over een onverharde zandweg maar eenmaal voorbij Humansdorp, brengt de N2 snelweg u in een mum van tijd naar Addo. Kijk, daar verschijnen de eerste borden naar Addo Elephant National Park al. Afhankelijk van het verkeer bent u vandaag zo’n 2 tot 3 uur onderweg. U staat vast en zeker te popelen om te speuren naar wilde beesten en oog in oog te staan met kuddes olifanten, nietwaar? Bij de toegangspoort checkt de ranger nog even uw gegevens en nadat u de parkgelden heeft voldaan, ligt het wildpark voor u open. Al meteen zult u uw eerste dieren zien. Addo Elephant huisvest veel verschillende diersoorten, waaronder giraffen, zebra’s, diverse antilopensoorten, buffels, wildebeesten, neushoorns, luipaarden, leeuwen en natuurlijk olifanten. Zij zijn het stralende middelpunt van dit nationale park.

 

Informatie Addo Elephant Nationaal Park:

Addo Elephant National Park is opgericht in 1931. Inmiddels telt het Addo Elephant National Park 180000 hectare grond en zijn de olifanten uitgegroeid tot een kudde van ruim zeshonderd! Tijdens uw bezoek aan dit park zult u zien dat de olifanten in het park iets anders zijn dan de rest van Zuid-Afrika, zo hebben ze geen (de vrouwtjes) of kleine slagtanden en zijn hun oren wat ronder en kleiner dan normaal. U komt in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Kruger Park deze dikhuiden gegarandeerd tegen.

 

Overnachting in Addo.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 13 Addo Elephant NP - Cradock

Op weg naar het noorden gunt de Olifantskop-bergpas u adembenemende blikken op de omringende bergpieken. Houdt u er wel rekening mee dat vrachtwagens bergopwaarts vaak lange linten langzaam rijdend verkeer veroorzaken. Gelukkig worden de eenbaanswegen op bergpassen regelmatig versterkt met een extra rijstrook, zodat u veilig kunt inhalen. Aan de andere kant van de pas belandt u bij Middleton in een agrarische regio. De Groot Visrivier zorgt hier voor een goede irrigatie en heeft vruchtbare groene akkers in de vallei teweeggebracht. Nog één bergpas, de Daggaboersnek, en daarna alsmaar rechtdoor tot het schilderachtige Cradock, in het hart van de Karoo. U rijdt vandaag nagenoeg geheel over de N10 met lange rechte stukken. Misschien wat eentonig, maar de uitzichten op het weidse Karoo landschap blijven onverminderd mooi. Afhankelijk van het verkeer bent u vandaag zo’n 3 uur onderweg.

 

Informatie Cradock:

Onder de brandende zon en de heldere, felblauwe lucht van de Karoo ligt Cradock, een historische rustplaats tussen Port Elizabeth en Johannesburg. Zonnestralen weerkaatsen op het lichtgrijze staal van karakteristieke windmolens op nabijgelegen schapenboerderijen. Cradock is klein, maar er is genoeg te doen. De Groote Kerk stamt uit 1867, het Great Fish River Museum vertelt over de geschiedenis van de pioniers en de gerestaureerde historische huisjes van het Tuishuise Hotel zijn ingericht als kolonistenwoningen. Schrijfster en gelijkheidsstrijder Olive Schreiner (1855-1920) schreef in haar roman 'The Story of an African Farm' over de ontberingen in deze droge regio. Ze wordt herinnerd in haar geboortehuis en ligt samen met haar gezin begraven op de Buffelskop Peak, even buiten het stadje. Bekijk zeldzame bergzebra’s in het nabijgelegen Mountain Zebra National Park en ontspan in de zwavelbaden van Cradock Spa. De rust en ruimte van de Karoo is volmaakt eindeloos.

 

Overnachting in Cradock.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 14 Cradock

Prachtige tekeningen op hun lijf, zebra's, Zuid-Afrika shutterstock_30005155(12)

Het Mountain Zebra National Park wordt ook Nationaal Park Bergkwagga genoemd. Het relatief kleine reservaat wordt in één adem genoemd met de Kaapse bergzebra, die zich onderscheidt van andere zebra’s door de oranje gloed op zijn kop en de heldere strepen die bij de buik ophouden, maar op de poten tot de hoeven doorlopen. Het mag een wonder heten dat u dit dier nog kunt zien, aangezien er ooit nog maar twee Kaapse bergzebra’s rondliepen. Inmiddels heeft dit reservaat de populatie laten uitgroeien tot meer dan zevenhonderd! Het park bestaat uit glooiende heuvels en diepe ravijnen. Wandel- en safaritochten leiden u door de adembenemende omgeving van Mountain Zebra National Park.

 

Het Mountain Zebra National Park biedt naast zebra’s ook springbokken, hartebeesten, bergrietbokken, zwarte gnoes en nog veel meer. Er vliegen wel tweehonderd vogelsoorten! Avonturiers gaan met een gids jachtluipaarden achterna – een spannende zoektocht langs hun sporen leiden u naar dit razendsnelle dier. De vergezichten in dit park zijn echter ook de moeite waard. Vanaf de Rooiplaat Plateau kijkt u uit over de rode Karoo en de verzamelplaatsen van de dieren. Op de heuvel Saltpeterskop vindt u bovendien een schaakbord – in de 19e eeuw was dit spel geïmproviseerd door verveelde Britse soldaten. Nog verder terug gaan de rotsschilderingen van de San, beter bekend als de Bosjesmannen. Het warme, droge klimaat van de Oostkaap zal uw braai onder de sterrenhemel compleet maken. Geniet van Zuid-Afrika op zijn best in het Mountain Zebra National Park.

 

Overnachting in Cradock.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 15 Cradock – Bloemfontein

Weids en uitgestrekt in superlatieven. Het eigenzinnige karakter van de Karoo achtervolgt u de hele dag. Ongemerkt doet u vandaag drie provincies aan, de Oostkaap, Noordkaap en Vrijstaat. Het is dat welkomstborden langs de weg er melding van maken, want aan het landschap zult u het niet merken. Langs Middelburg en Colesberg bereikt u Zuid-Afrika’s grootste stuwmeer: Gariep Dam, de natuurlijke grens tussen Oostkaap en Vrijstaat. Een goede gelegenheid om eventjes de benen te strekken. Wat dacht u van een kopje koffie of een verfrissende drank bij De Stijl Gariep Hotel? Vanaf het gazon heeft u een weergaloos uitzicht op het stuwmeer en komt de openheid van dit droge halfwoestijnlandschap pas goed tot zijn recht. Dit is wel het laatste wat u hier verwacht aan te treffen. U bent halverwege. De laatste 200 km zijn pittig. Met name vanwege de kilometerslange weg waar geen einde aan lijkt te komen. Al bij al rijdt u ongeveer 450 kilometer en bent u zo’n 5 tot 6 uur onderweg.

 

Informatie Bloemfontein:

Bloemfontein wordt de Stad van die Rose genoemd, naar de duizenden rode rozen die het centrum kleuren. Ook hier is de stadsnaam geen toeval. Het mooiste uitzicht over Bloem, zoals de Zuid-Afrikanen hun stad met liefde noemen, heeft u vanaf Naval Hill, deel van het Franklin Nature Reserve met springbokken, giraffen en zebra’s. Neem eens een kijkje in de historische gebouwen down town zoals Fourth Raadsaal met zijn imposante koepel, of reis terug in de tijd in het National Museum, waar een 19e-eeuwse straat is nagemaakt. Bovendien zetelt het Hoge Gerechtshof hier: Bloemfontein is de juridische hoofdstad van Zuid-Afrika.

 

Overnachting in Bloemfontein.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 16 Bloemfontein – Clarens

Vrijstaat Clarens (11)

Vanaf Bloemfontein volgt u op uw gemak de N8 snelweg naar Ladybrand. Een stukje verder ligt Ficksburg met zijn uitgestrekte kersen- en appelboomgaarden. In de lente tovert de kersenboombloesem de omgeving wit en roze. In Gumtree, net buiten Ficksburg, vindt u een oude zandstenen molen, de hoogste van het land. Hij is niet meer in gebrui,k maar zeker even een bezichtiging waard als u tijd heeft. Vanaf Ficksburg is het nog maar een kippeneindje naar Clarens. Al bij al rijdt u deze dag ongeveer 300 km en bent u zo’n 4 tot 5 uur onderweg.

 

Informatie Clarens:

Moeder Natuur heeft Clarens rijkelijk bedeeld! Dit schilderachtige, kleine dorp aan de voet van het Molutigebergte ligt op de grens met het Golden Gate Highlands Park en het bergkoninkrijk Lesotho. Dat is best indrukwekkend. Vandaar wellicht haar bijnaam 'Juweel van de Vrijstaat'. Clarens koketteert met zandsteenkleurige huizen in rustige straten en lanen met lommerrijke bomen. En met succes, want het dorp trekt steeds meer artistieke kunstenaars die hier hun creativiteit de vrije geest laten. Vooral rondom het dorpsplein slentert u van de ene naar de andere handenarbeidswinkel en kunt u schilderijen en kunst kopen in kleine ateliers en galeries. Al dat wandelen maakt dorstig. Wat een geluk dat Clarens ook veel gezellige cafés, terrasjes en restaurants heeft.

 

Overnachting in Clarens.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 17 Clarens

In het Golden Gate Highlands National Park lijkt het net alsof u in een levend schilderij rondloopt. Als er zonlicht over het ruwe oppervlak van de zandstenen rotsformaties glijdt, schittert en fonkelt het voorheen grauwe steen als een oranje, gele en rode diamant. De naam Golden Gate is afgeleid van twee rotsen van honderd meter hoog aan weerszijden van de ingangsweg. De familie Van Reenen heeft het gebied eind negentiende eeuw vernoemd naar een gouden gloed die door zonlicht op de imposante toegangspoorten scheen. Die schittering is echter op veel zandformaties in het park te zien. Rijd tussen de uitgeslepen rotsen door en laat u verblinden door dit kleurrijke schouwspel! Door de hoge ligging is de Zuid-Afrikaanse zomer hier aangenaam fris, terwijl in de winter de nachttemperatuur kan dalen tot -12 graden. Ooit hebben San-Bosjesmannen zich laten verjagen door de Sotho-stam, maar hun rotsschilderingen zijn voor altijd vereeuwigd.

 

De betovering van de Golden Gate Highlands is het sterkst vanaf een van de vele uitkijkpunten. Het iconische Brandwag Rock heeft een gigantisch oppervlak van magische goudkleuringen, die fantastisch te zien zijn vanaf Ribbokkop, het hoogste punt van het park. Een rode, gele en paarse gloed transformeren het hele gebied tot een impressionistisch plaatje. Bovendien zijn deze uitkijkpunten uitstekend om wild te spotten zoals zebra’s, buffels, oribi’s en hartebeesten. De Oribi Loop en de Blesbokroute kunnen wij u van harte aanbevelen. 

 

Overnachting in Clarens.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 18 Clarens - Johannesburg

Hop on Hop off in Johannesburg, Zuid-Afrika Heerlijk eten en drinken in Johannesburg, Zuid-Afrika

Met de Drakensbergen en de majestueuze Maluti als decor, rijdt u langs de Sterkfontein Dam en het gelijknamige stuwmeer naar Harrismith. In dit aangename stadje uit 1849 kunt u even de benen strekken in de goed onderhouden botanische tuin. Daarna zoeft u over de N3 snelweg naar Johannesburg. Een schier eindeloze weg door een ontspannen plattelandsregio met prachtige graslanden, maïs- en zonnebloemvelden en gigantische boerderijen waar koeien en schapen een rustig leven leiden. Ooit waren blanke Boeren overtuigd hier het beloofde land voor onafhankelijkheid van de Britten te hebben gevonden. Een stad in de toenmalige Boerenrepubliek Oranje Vrijstaat werd daarom vernoemd naar Bethlehem. U rijdt vandaag ongeveer 450 km, een rit van zo’n 6 tot 7 uur.

 

Informatie Johannesburg:

Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad ademt, is vitaal, staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika.

Inmiddels is Johannesburg het financiële centrum van Zuid-Afrika, met hoge wolkenkrabbers en groene buitenwijken. 

 

Overnachting in Johannesburg.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 19 Johannesburg

U kunt vandaag benutten voor een bezoek aan Pretoria. U rijdt er zo naar toe, maar makkelijker en comfortabeler is de moderne Gautrain, zo omzeilt u het drukke stadsverkeer. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en bekend om zijn romantische, paarse gloed van karakteristieke jacarandabomen. Het is bovenal een stad met geschiedenis.

 

Overnachting in Johannesburg.

Inclusief ontbijt, huurauto

Fietsen in Soweto township
Johannesburg

Fietsen in Soweto township

Soweto (South Western Township) is een begrip in Zuid-Afrika dat je simpelweg eens moet ervaren. Het is de...

Een dag in Pretoria
Johannesburg

Een dag in Pretoria

Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika: een ideale dagtrip vanuit Johannesburg. De stad die...

Dag 20 Johannesburg

U rijdt naar de luchthaven van Johannesburg waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

 

Inclusief ontbijt, huurauto

 

 

Einde van een prachtige reis!

 

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën
Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.