terug naar het overzicht

Rondreis Stapvoets langs kust en wildparken

Een complete reis om optimaal te genieten van de betoverende schoonheid langs Zuid-Afrika’s gehele kust. Bij alle hoogtepunten, het Krugerpark, iSimangaliso Wetland Park, Wild Coast, Tuinroute, Wijnlanden en Kaapstad, verblijft u meerdere dagen.

Spannende safari’s, uitwaaien op verlaten stranden, wandelen in het Tsitsikammawoud, wijn proeven op een Kaap-Hollands landgoed en genieten van bruisend Kaapstad. Zuid-Afrika ontvangt u met open armen!

Wat maakt deze reis bijzonder
Reis langs de wijnlanden
Geboortestad van Nelson Mandela
Olifanten in Addo National Park
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1700,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 25 dagen / 24 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Stapvoets langs kust en wildparken

Dag 1             Johannesburg

Dag 2             Johannesburg

Dag 3             Hazyview

Dag 4             Hazyview

Dag 5             Krugerpark

Dag 6             Krugerpark

Dag 7             Ezulwini Vallei, Swaziland

Dag 8             St. Lucia

Dag 9             St. Lucia

Dag 10           Durban

Dag 11           Durban

Dag 12           Port St. Johns

Dag 13           Coffee Bay

Dag 14           Coffee Bay

Dag 15           Cintsa

Dag 16           Addo

Dag 17           Nature’s Valley

Dag 18           Nature’s Valley

Dag 19           Oudtshoorn

Dag 20           Robertson

Dag 21           Franschhoek

Dag 22           Franschhoek

Dag 23           Kaapstad

Dag 24           Kaapstad

Dag 25           Kaapstad

100% maat werk

Dag 1 Johannesburg

U wordt bij de luchthaven van Johannesburg opgehaald en in ongeveer een uur naar uw hotel in Johannesburg gebracht (transfer).

 

Informatie Johannesburg:

Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. De bedrijvige commerciële stad ademt, is vitaal, staat bol van levenslust en heeft zijn bestaan te danken aan de goudkoorts. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika.

Inmiddels is Johannesburg het financiële centrum van Zuid-Afrika, met hoge wolkenkrabbers en groene buitenwijken.

 

Overnachting in Johannesburg.

Inclusief ontbijt, transfer

Dag 2 Johannesburg

Johannesburg (13) Zuid-Afrika-Johannesburg-toren(12)

U kunt vandaag benutten voor een bezoek aan Pretoria. U rijdt er zo naar toe, maar makkelijker en comfortabeler is de moderne Gautrain, zo omzeilt u het drukke stadsverkeer. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en bekend om zijn romantische, paarse gloed van karakteristieke jacarandabomen. Het is bovenal een stad met geschiedenis.

 

Overnachting in Johannesburg.

Inclusief ontbijt

Artistieke wandeling door Jo'burg
Johannesburg

Artistieke wandeling door Jo'burg

Wist u dat er een fantastisch scala aan publieke kunstwerken is te bewonderen in het stadshart van...

Fietsen in Soweto township
Johannesburg

Fietsen in Soweto township

Soweto (South Western Township) is een begrip in Zuid-Afrika dat je simpelweg eens moet ervaren. Het is de...

Dag 3 Johannesburg – Hazyview

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

U neemt deze ochtend uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend hoor.

 

Vandaag rijdt u ruim 400 km deels over tolwegen, een rit van zo’n 6 à 7 uur, inclusief hier en daar een pauze onderweg. Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft voor de diverse tolpoortjes onderweg. Langzaamaan maakt de hectiek van de grote stad plaats voor lage vlaktes die uiteindelijk in de dichtbeboste heuvels van Mpumalanga vloeien. De snelste route naar Hazyview is via de Schoemanskloof naar Nelspruit (Mbombela) en dan langs het Krugerpark via Witrivier omhoog, maar die gaat grotendeels over de snelweg. Een veel mooiere route loopt dwars door het groene hart van Mpumalanga. Kronkelende provinciale wegen leiden u langs de schilderachtige dorpen Dullstroom, Lydenburg (Mashishing) en Sabie en brengen u over de imposante Long Tom bergpas uiteindelijk in Hazyview. Rijd niet te snel, want de overwegend zwarte bevolking loopt gewoon langs de kant van de weg en ook groepjes kinderen in schooluniform wandelen in de berm van school naar huis. Staan daar nou koeien op de weg? Jazeker, de gewoonste zaak van de wereld. U bent tenslotte in Afrika.

 

Informatie Hazyview:

Hazyview is een bedrijvig plaatsje aan de Sabierivier. Ooit is die rivier door de lokale stam van de Shangaan uluSaba genoemd: gevreesde rivier. Vroeger woonden er namelijk behoorlijk wat krokodillen in dit water. Het is een ideale grond voor tropisch fruit, zoals mango’s en citrusvruchten: proef ze zelfs eens! Ook zijn er talloze bananenplantages in de omgeving van Hazyview. Probeer lokaal fruit of verse groenten op een kleine markt met vriendelijke verkopers. Slenter een middag door de straten van Hazyview, langs de leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. 

 

Overnachting in Hazyview.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 4 Hazyview

Prachtige zonsondergangen bij de Blyde River Canyon, Zuid-Afrika

Deze dag ervaart u een van de mooiste wegen in Zuid-Afrika; de Panoramaroute. Door de dichtbeboste heuvels van Mpumalanga rijdt u naar het pittoreske Graskop. Een bijzondere plek voor een stop is het oude goudzoekersstadje Pilgrim’s Rest, een nationaal monument en historisch erfgoed. Het is een klein stukje omrijden en eigenlijk best toeristisch, maar wat een leuke plek om het verleden te herleven! Direct na Graskop ligt de toegangsweg naar God’s Window. Bij dit uitzichtpunt kijkt u de gapende diepte van het ravijn in, en reikt bij helder weer de horizon zo ver als Mozambique. Wat verder op de route moet u zeker even de benen strekken voor een wandeling naar de kolkgaten van Bourke’s Potholes. Op de parkeerplaats verkoopt de lokale bevolking allerlei snuisterijen en souvenirs. De zigzagweg voert u verder naar de Three Rondavels, drie kegelvormige bergen die velen aan traditionele stamhutjes doen denken. Hoogtepunt op de Panoramaroute is ongetwijfeld Blyde River Canyon. De snel stromende rivier heeft een kunstwerk aan natuur uitgeslepen: zo zijn er door de jaren heen spectaculaire kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan.

 

Hazyview heeft zijn naam te danken aan een mysterieuze nevel die door de zomerhitte over de stad kan kruipen. Daar merkt u echter niets van als u de Sabie Valley Coffee-plantage bezoekt (10 minuten rijden). U kan hier een rondleiding krijgen door de fabriek en van echt versgemalen koffie genieten. Ruikt u het al? Iets voorbij de koffieplantage halen wijnliefhebbers hun hart op in The Wind Mill Wine Shop. U kunt immers niet op Zuid-Afrika reis gaan zonder de beroemde lokale wijnen te proeven en het uitzicht op de vallei is fenomenaal. U kunt ook als Tarzan door de bossen slingeren: Hazyview heeft de langste luchtkabelbaan van Zuid-Afrika. Over een afstand van 1.2 km springt en zweeft u van het ene naar het andere plateau. De nabijgelegen Shangana Cultural Village is een openluchtmuseum waar u de authentieke Zuid-Afrikaanse stammencultuur ervaart, als Chief Soshangana u op pad neemt in de wereld van rituelen en stamtradities. Waar wacht u eigenlijk nog op?

 

Overnachting in Hazyview.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Hazyview- Krugerpark

U rijdt ongeveer 100 tot 250 km, zo’n 3 à 5 uur rijden, afhankelijk van de ligging van uw restcamp of safari lodge in het Krugerpark en natuurlijk hoeveel dieren u onderweg ziet. De meest centrale toegangspoort is Paul Kruger op ruim een half uurtje van Hazyview. Numbi en Phabeni liggen dichterbij en zijn ideaal als uw restcamp zich in het zuidelijke deel van het Kruger Nationaal Park bevindt. Bij de entreepoort parkeert u even uw auto en loopt u naar de balie. Hier checkt de parkwachter nog even uw gegevens en betaalt u het parkgeld. Snel terug naar de auto en als de slagboom voor u open gaat, ligt het omvangrijke Krugerpark aan uw voeten. Een pijl met km's naar uw restcamp of safari lodge is duidelijk aangegeven bij kruispunten in het park, dus verdwalen is er niet bij hoor. Ongetwijfeld spot u onderweg al uw eerste wilde dieren, waaronder impala's, giraffen, kudu's en zebra's. U heeft alle tijd om vandaag de dieren op uw gemak te observeren en te genieten van de prachtige natuur. Zorg alleen wel dat u tijdig in uw restcamp of bij uw lodge arriveert voordat de poorten sluiten en het donker wordt.

 

Informatie Krugerpark:

Het Kruger National Park is wereldberoemd. Dit gerenommeerde wildreservaat is hét visitekaartje van Zuid-Afrika en in oppervlakte maar liefst de helft van Nederland! Maak hier geen snel bezoekje van – het Krugerpark verdient minstens twee of meer dagen in uw reis.

 

President Paul Kruger verbood in 1898 de jacht in het gebied tussen de Sabie- en Crocodile river. Gelukkig maar, anders was het Krugerpark dat in 1927 voor publiek werd geopend, een stuk leger geweest. Inmiddels telt het wildrijke park ongekend veel diersoorten, waaronder 147 zoogdieren, 507 vogels en 114 reptielen. Naast de Big Five leven hier onder andere zebra’s, wildebeesten, giraffen, impala's, kudu's, wrattenzwijnen, hyena's, jakhalzen, diverse antilopensoorten en veel apen, waaronder bavianen en nieuwsgierige blauwaapjes.

 

Overnachting in het Krugerpark.

Inclusief ontbijt, huurauto

 

Dag 6 Krugerpark

Leeuwen in het Krugerpark, Zuid-Afrika Een neushoorn in het Krugerpark in Zuid-Afrika

Het Kruger National Park is zo groot, dat u wel een flinke geluksvogel moet zijn om in één dag alle dieren op uw verlanglijstje te zien. In vier dagen kan u op uw gemak het hele park door, van zuid naar noord en profiteert u van schone, comfortabele restcamps om te overnachten. De meeste reizigers blijven in het zuidelijke gedeelte van het park. Dit gebied is het meest vruchtbaar, er loopt veel wild rond de Lower Sabie Road. Skukuza is een van de grootste restcamps, compleet met supermarkt, winkels en een toeristeninformatiecentrum. De Nkuhlu-picknickplaats met zijn ronddartelende apen is ideaal voor een pauze. In het centrale parkgedeelte houden leeuwen zich het liefst schuil vanwege alle antilopen die daar leven. Bovendien vindt u hier prachtige restcamps, zoals Letaba met comfortabele chalets en eenvoudige rondavels en een legendarische zonsondergang vanaf het terras. Ook Olifants is populair – dit restcamp ligt op een heuvel en kijkt uit over de Olifantsrivier. Meer naar het noorden liggen Shingwedzi en Mopani, prettige restcamps met zwembaden en talloze vogels.

 

Overnachting in het Krugerpark.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Krugerpark – Ezulwini Vallei, Swaziland

Rekent u op ongeveer 4 tot 7 uur rijden van uw restcamp of safari lodge in het fabelachtige Krugerpark naar de Ezulwini Vallei. U verlaat het park het beste via de Malelane poort, dan bent u immers al vlakbij buurland Swaziland. De Swazi zijn een arm, maar vriendelijk volk dat u met een brede glimlach en open armen in hun unieke landje verwelkomt. Het begon ooit met de Nguni-stam. In de 18e eeuw trokken zij onder leiding van hun koning Ngwane III weg uit het rumoerige Maputo in Mozambique, op zoek naar een vrediger oord. Onderweg botsten zij op Zoeloes die hen niet zonder slag of stoot door hun land wilden laten – dus besloten de Nguni zich noordelijk van het Zoeloegebied te vestigen: in Swaziland. Het markante koninkrijk is vernoemd naar koning Mswati II, die het land in de negentiende eeuw heeft verenigd tot wat het nu is. Bij Jeppes Reef passeert u de grens en na de nodige grensformaliteiten rijdt u op uw gemak via Piggs Peak en Mbabane naar de vruchtbare Ezulwini vallei. Als de tijd het toelaat, breng dan onderweg een bezoek aan de glasfabriek in Nwenya. In de grote loods fabriceren in paarse werkkleding gestoken glasblazers, vakkundig de mooiste glascreaties.

 

Informatie Ezulwini Vallei:

De Ezulwini Valley ligt ingesloten tussen de bergen Lugogo en Mdzimba en is één van de trekpleisters van Swaziland. In Zuid-Afrika was gokken tijdens de Apartheid illegaal en Swaziland speelde daar handig op in door de Zuid-Afrikanen een toevluchtsoord te bieden: de Ezulwini Valley was een bruisende hotspot met casino’s, hotels en een ruim aanbod aan vermaak. Inmiddels heeft het dynamische nachtleven plaatsgemaakt voor een vriendelijke vakantiesfeer: de schilderachtige vallei is een prettige reisbestemming. U kunt in de Ezulwini Valley genieten van heerlijke gerechten in lokale restaurants, souvenirs inslaan in winkels en sfeervolle kraampjes met authentieke curiosa.

 

Overnachting in de Ezulwini Vallei.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 8 Ezulwini Vallei, Swaziland – St. Lucia

Nijlpaarden treft u altijd in de omgeving van water of moeras, Zuid-Afrika, Wildreservaat Zuid-Afrika-iSimangaliso-Wetlands1(12)

Vandaag verruilt u Swaziland weer voor Zuid-Afrika. Een rit van ruim 320 km. U bent zo’n 4 tot 5 uur onderweg. Vlakbij Manzini passeert u een populaire spot: de fabriek van Swazi Candles, waar de unieke kleurrijke Swazi-kaarsen worden vervaardigd, deels nog met de hand. Wat een vakmanschap. Knap als u hier niet een van die bijzondere kaarscreaties als souvenir mee naar huis brengt. Vanaf Big Bend rijdt u door een wat droog en troosteloos landschap naar de spiksplinternieuwe Lavumisa grenspost. Als de nodige grensformaliteiten achter de rug zijn, bent u weer terug op Zuid-Afrikaanse bodem. In de verte ziet u de groene heuvels van het Pongola Wildreservaat liggen. De N2 snelweg voert u langs het Jozinimeer en de plaatsjes Mkuze en Hluhluwe naar het pittoreske St. Lucia, fraai gelegen aan de rand van het iSiMangaliso Wetland Park.

 

Informatie St. Lucia:

St. Lucia is een populair vakantieplaatsje bij zowel Zuid-Afrikanen, als toeristen vanwege de nabijheid van het iSimangaliso Wetland Park en het St. Lucia-meer. Op de hoofdstraat Mckenzie Street treft u de meeste hotels, restaurants, cafés, winkels, een supermarkt en pinautomaten. Aan de overkant van het toeristeninformatiecentrum hebben verkopers hun souvenirs uitgestald op het trottoir. Ze zijn charmant, maar erg bijdehand en vasthoudend; petje af als u hier voorbij slentert zonder een souvenir te kopen. Vergeet u niet af te dingen? Dat hoort er nu eenmaal bij.

's Avonds kunt u overigens beter niet over straat gaan. Als u toch een ommetje wilt maken, ga dan niet zonder zaklantaarn. U bent niet de eerste die nietsvermoedend een frisse neus haalt en plotsklaps een nijlpaard voor zijn neus ziet. Vooral in de lege straten achter Mckenzie Street struinen nijlpaarden door de tuinen en over gazons, op zoek naar voedsel. Als u denkt dat een nijlpaard log en traag is, heeft u het bij het verkeerde eind. Oppassen dus.

 

Overnachting in St. Lucia.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 St. Lucia

Vlakbij St. Lucia ligt een lagune met nijlpaarden en krokodillen – een brug brengt u veilig naar de overkant. In totaal leven er in het iSimangaliso Wetland Park meer dan 800 nijlpaarden en 1000 krokodillen! Tijdens een boottochtje over het St. Lucia meer kunt u deze geduchte dieren van dichtbij beleven. Zo direct oog in oog met een krokodil is een intense ervaring! Ook in het hoge luchtruim valt er veel te zien. Pelikanen, zeearenden, flamingo’s en visarenden zijn hier niet zeldzaam: in het park komen ruim vijfhonderd vogelsoorten voor. Wie weet ziet u zelfs olifanten, zebra’s, elanden of hyena’s. Twee kilometer van St. Lucia ligt het Crocodile Centre: een ecologisch museum met talloze krokodillen. Vanaf hier kunt u prachtige wandelingen in de omgeving maken.

 

Tip:

Ga op safari in het Hluhluwe-Imfolozi Wildreservaat.

Hluhluwe-Imfolozi (spreek uit als ‘sloesloewie’) werd opgericht in 1895, toen er niet meer dan vijftig witte neushoorns op de wereld bestonden. Door bescherming van de gebieden Hluhluwe en Umfolozi groeide de populatie, de neushoorns werden vanaf 1960 binnen het Operation Rhino-project uitgezet naar andere parken. Inmiddels leven er ongeveer 1500 witte neushoorns in het park en wel 8000 in heel Afrika. Dit is een unieke kans om het magnifieke dier in het wild te zien! Hluhluwe-Imfolozi heeft savanne, grasland, beboste heuvels en weelderige, groene vegetatie. De open steppe-gebieden met hier en daar een acaciaboom maken dit een geliefde plek om naar wild te speuren - het reservaat is een belangrijke rivaal van het Kruger Park. Het Hluhluwe-Imfolozi Park is bovendien de enige plek in de provincie KwaZulu-Natal waar de Big Five te vinden zijn. Hier loopt ook zo’n beetje het hele wildleven van Zuid-Afrika rond. Zo zijn er zebra’s, olifanten, buffels, gnoes, luipaarden en leeuwen, maar ook nyala’s, impala’s, giraffen, bosbokken, hyena’s en koedoes.

 

Overnachting in St. Lucia.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 St. Lucia – Durban

Het strand van Durban, Zuid-Afrika

Als u nog geen tijd heeft gehad om een boottocht te maken, dan is deze ochtend de beste gelegenheid. In de lagune leven talrijke vogels, zwemmen nijlpaarden en liggen krokodillen schijnbaar onverstoord te zonnebaden. Vanaf Richard’s Bay voert de kustweg langs de Indische Oceaan en verschijnen er tolpoorten, dus zorg dat u wat contant geld bij u heeft. U passeert populaire badplaatsen met klinkende namen als Shaka’s Rock, Ballito en Umhlanga voordat u aan het einde van de middag de havenstad Durban bereikt. U rijdt vandaag ongeveer 250 km en u bent zo’n 3 à 4 uur onderweg inclusief zo nu en dan een stop.

 

Informatie Durban:

Durbans gouden zand schittert onder de zon aan de Golden Mile: een strandgebied tussen de hotels en de Indische Oceaan waar pretparken, waterattracties, cafés, restaurants, fonteinen, glijbanen en ijssalons domineren. 

 

Overnachting in Durban.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 11 Durban

Het stadscentrum van Durban is eigenlijk best chaotisch. Hier vindt u het Natural Science Museum, het stadhuis en historische gebouwen. 

 

Overnachting in Durban.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Durban – Port St. Johns

Xhosa vrouwen langs de Wildcoast van Zuid-Afrika shutterstock_148280873(10) Xhosa vrouwen in de omgeving van de Wildcoast in Zuid-Afrika

Maakt u zich op voor een afwisselende dag, waarop KwaZulu-Natal plaatsmaakt voor de ruige Oostkaap provincie. U rijdt vandaag zo’n 400 km en volgt grotendeels de N2 snelweg naar Port Edward. Snelweg is een groot woord; het heeft eerder het karakter van een provinciale weg waar wegwerkzaamheden aan de orde van de dag zijn en voor langzaam rijdend verkeer zorgen. Om de zoveel kilometer zijn er afritten naar pittoreske badplaatsen aan de kust. Bij Port Edward houdt de kustweg op en begint de beruchte Wild Coast. De R61 slingert eerst dwars door de ongerepte binnenlanden en kronkelt daarna terug naar de levendige kustplaats Port St. Johns. De wegen zijn slecht onderhouden; scheuren en gaten in het wegdek zijn hier meer regel dan uitzondering. Bovendien moet u rekening houden met loslopend vee in de berm en dorpelingen die langs de weg lopen, op weg naar huis, werk of school. Maar het landschap is onverwacht puur. Groen en heuvelachtig, gelardeerd met lokale dorpjes en rondvormige huisjes. Veel ervan zijn turkoois geschilderd, naar verluidt om boze geesten af te wenden; een vreemde gewaarwording! U ziet moestuintjes, akkertjes en stukjes afgebakend land met een kleine veestapel. Reken erop dat u 6 tot 7 uur onderweg bent, afhankelijk van wegwerkzaamheden.

 

Informatie Port St. Johns:

Gelegen aan een brede riviermonding, omgeven door kilometers maagdelijk zandstrand en dichte bossen, lokt het kleine Port St. Johns vooral lokale vakantiegangers. Twee markante rotsen, Thesiger en Sullivan, bewaken de riviermonding waar de Umzimvubu de Indische Oceaan instroomt. Port St. Johns schijnt vernoemd te zijn naar de Sao Joao, een Portugees koopvaardijschip dat hier in 1552 schipbreuk zou hebben geleden. Anderen menen dat de naam ontstond toen een handelsschip hier op St. Johns Dag (24 juni) passeerde. Hoe het ook zij, de kleine nederzetting groeide uit van verversingspost voor koopvaardijschepen tot een florerende Britse havenstad op de vaarroute tussen Kaapstad en Maputo (Mozambique). Met de oprichting van het zwarte thuisland Transkei, verlieten veel blanken hun huizen en verpauperde de stad. Tegenwoordig sieren echter hotels, restaurants, terrasjes en kleine winkels de levendige straten en is Port St. Johns een prettige smeltkroes van heden en verleden.

In de rivier en aan de monding leefden ooit talrijke nijlpaarden. Weinig verrassend dus dat de oorspronkelijke Pondo-bevolking, een stam behorend tot de Xhosa, met de naam Umzimvubu (nijlpaardrivier) op de proppen kwam. Vogelaars en wandelaars worden blij in het Silaka Nature Reserve ten zuiden van Port St. Johns. In de dichte, mosachtige bossen groeien orchideeën en langs de kust zorgt het getij voor plassen en poelen in het rotsige landschap. Misschien spot u tijdens uw wandeling wel een kaneeltortel, koekkoekklauwier, half-kraagijsvogel of Knysna Loerie. Verrekijker bij de hand houden.

 

Overnachting in Port St. Johns.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 13 Port St. Johns – Coffee Bay

U vervolgt uw weg door de Oostkaap naar Coffee Bay, zo’n 50 km zuidwaarts. Door het ontbreken van een kustweg, heeft de ruige Wild Coast zijn eigenzinnige karakter goed weten te behouden. Voor u betekent het dat u wederom via het binnenland zult reizen, over de R61 naar Mthatha en dan nog geen kwartier later de N2 autoweg alweer verlaat en de borden volgt naar Coffee Bay aan de kust. Ook hier is de weg weer een kleine uitdaging met al zijn gaten en scheuren en sommige stukken rijdt u op onverharde grindpaden. Maar inspanning wordt beloond, hoor. Het landschap en de bevolking zijn hartverwarmend puur. Rekent u op ongeveer 3 uur rijden

 

Informatie Coffee Bay:

‘In the middle of nowhere’ is precies waar Coffee Bay zich bevindt. Een gitzwarte rotskust, ongerepte stukken zandstrand, hier en daar lokale dorpjes van de Xhosa en wat verdwaalde koffieplantages die ontstaan zijn doordat lang geleden een koopvaardijschip de woelige wateren voor de kust niet overleefde. De ongetemde Wildcoast imponeert bij Coffee Bay in superlatieven.

 

Overnachting in Coffee Bay.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 14 Coffee Bay

De  prachtige kuststreek Wildcoast in Zuid-Afrika

Trekpleister is de Hole in the Wall, een door erosie uitgeslepen gat in een rots aan zee. De woeste golven bulderen enthousiast op de rotswand die u vanuit Coffee Bay gemakkelijk te voet kunt bereiken, deels over het strand. Een prachtige wandeling van zo’n 3 uur met mooie uitzichten tovert een gezonde blos op uw wangen. Heerlijk!

 

Overnachting in Coffee Bay.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 15 Coffee Bay – Cintsa

Over dezelfde abominabele weg reist u terug naar Mthatha. Geen straf hoor, het is een mooi moment om vandaag Nelson Mandela beter te leren kennen. Qunu is een typisch plattelandsdorp dat u achteloos voorbij zou rijden, ware het niet dat Zuid-Afrika’s vrijheidsstrijder en eerste zwarte president hier opgroeide. In zijn autobiografische boek ‘De lange weg naar vrijheid’ vertelt Nelson Mandela dat Qunu zijn mooiste jeugdherinneringen heeft voortgebracht. In december 2013 vond ‘Mandiba’ na zijn officiële staatsbegrafenis, hier op het familielandgoed zijn laatste rust. Even verderop ligt Mvezo, de geboorteplaats van Mandela. In het Nelson Mandela Memorial geven foto’s een indruk van zijn bijzondere leven. Reken op ongeveer 300 km en 4 tot 5 uur rijden naar Cintsa.

 

Informatie Cintsa:

Een klein paradijsje: een ononderbroken lint van verlaten stranden en beboste duinen met een vleugje 'beschaving'. Cintsa hoort officieel niet bij de Wild Coast, maar Moeder Natuur kent geen grenzen. Het landschap is bij Cintsa al net zo onbedorven mooi als aan de gehele onverschrokken Wild Coast. Het gemoedelijke dorp ontleent zijn naam aan de gelijknamige rivier die het dorp in tweeën splitst en daarna bij de lagune in de Indische Oceaan uitmondt. In Cintsa East, ten noorden van de rivier, valt voldoende te beleven. Zoekt u meer rust en stilte, dan zal het slaperige Cintsa West, ten zuiden van de rivier, u wellicht meer aanspreken. Hup, de wandelschoenen aan en op pad: de dichte begroeiing van inheems woud is een natuurlijk walhalla voor talrijke vogelsoorten. Bent u liever op het water? Ga dan met een kano de Cintsa-rivier op en peddel langs de groene oevers.

 

Omdat de golven hier een stuk minder krachtig zijn dan bij de 45 km zuidelijker gelegen stad East London, bevolken vooral gezinnen met jonge kinderen in het weekend en tijdens schoolvakanties de witte stranden van Cintsa. Niet vreemd opkijken als er ineens ruiters over het strand galopperen. In Cintsa en omgeving kunt u namelijk prachtige paardrijtochten maken. Vlakbij bevindt zich het betoverende Inkwenkwezi Game Reserve, waar u in open landrovers, dwars door de bush van het wildreservaat, op zoek gaat naar de Big Five en andere wilde dieren. 

 

Overnachting in Cintsa.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 16 Cintsa – Addo Elephant Nationaal Park

Addo Elephant NP (5)-5b342956(12) shutterstock_248680762(12)

Er zijn twee mogelijkheden om vandaag naar Addo te rijden, grofweg 300 tot 350 km. De snelste route is nog geen 4 uur rijden, over de N2 snelweg via East London en Grahamstown. In King William’s Town eert men Zuid-Afrika’s andere grote apartheidsstrijder: Steve Biko (1946-1977). U kunt zijn voormalige woonhuis in de township Ginsberg bezoeken en het oude Anglicaanse kerkgebouw van waaruit hij en zijn aanhangers de Black People’s Convention (BPC) leidde. Beiden zijn nu nationale monumenten op de historische erfgoedlijst. Halverwege ligt Grahamstown, een gemoedelijk stadje met het karakter van een groot slaperig dorp. Komt u echter in juni of juli, dan treft u een heel ander beeld. Het 11-daagse National Arts Festival is het grootste cultuurevenement van het land. Meer dan 600 voorstellingen van opera, muziek, dans, toneel en andere culturele activiteiten trekken tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland, waardoor het inwonersaantal bijna wordt verdubbeld. Het is een beetje te vergelijken met de Amsterdamse Uitmarkt maar dan in kwadraat. De tweede, meer panoramische route is een kleine omweg. U volgt dan eerst de kust langs de badplaats Port Alfred en rijdt vervolgens via Bathurst landinwaarts naar Grahamstown. Trekt u hiervoor een uurtje extra uit. Bij de toegangspoort van Addo National Park checkt de ranger uw gegevens en daarna rijdt u in een sukkeldrafje over de onverharde wegen van het wildpark. Ongetwijfeld ziet u al gauw uw eerste wilde dieren. Een kudde olifanten dat uw pad kruist of een giraf die nieuwsgierig zijn lange nek uit het struikgewas steekt.

 

Informatie Addo Elephant Nationaal Park:

Addo Elephant National Park is opgericht in 1931. Inmiddels telt het Park 180000 hectare grond en zijn de olifanten uitgegroeid tot een kudde van ruim zeshonderd! Tijdens uw bezoek aan dit park zult u zien dat de olifanten in het park iets anders zijn dan de rest van Zuid-Afrika, zo hebben ze geen (de vrouwtjes) of kleine slagtanden en zijn hun oren wat ronder en kleiner dan normaal. U komt in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Kruger Park deze dikhuiden gegarandeerd tegen.

 

Overnachting in Addo.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 17 Addo Elephant Nationaal Park – Nature’s Valley

Maakt u zich op voor een reisdag langs de kust, ongeveer 275 km, pakweg 3 tot 4 uur rijden. Vanwege alle activiteiten en bezienswaardigheden op uw route bent u nagenoeg de hele dag onderweg. Het eerste stuk van uw rit is niet zo interessant. Pas vanaf Tsitsikamma, voorbij de Stormsrivierbrug met een spanhoogte van 120 meter, valt er veel te zien en te beleven. U bent dan beland op de Tuinroute, één van de mooiste kustwegen van Zuid-Afrika, waar alle variaties van de Afrikaanse rijke natuur te bewonderen zijn. Sprookjesachtige lagunes worden omringd door torenhoge kliffen, dichtbegroeide bossen met eeuwenoude bomen bestaan naast langgerekte zandstranden aan de rustgevende Indische Oceaan. Er leven meer dan 230 vogelsoorten met duizenden exemplaren, maar ook klipdassen, bavianen, meerkatten, walvissen en dolfijnen laten zich geregeld zien. Stopt u even bij Big Tree voor een korte wandeling. In het dichte woud is een houten looppad aangelegd naar de grootste en oudste geelhoutboom van Zuid-Afrika. Een leuke plek om te lunchen is Stormsrivier, een levendig toeristendorp dat haar authentieke karakter goed heeft weten te bewaren. Hiervandaan kunt u naar Storm Point rijden en de benen strekken langs de baai naar de monding van de Stormsrivier waar een wiebelende hangbrug u veilig over het woelige water voert. Neemt u de panoramische Boukrans Pass. Na kilometers snelweg, is deze landelijke route met mooie uitzichten een echte verademing. Als u een adrenalinejunkie bent, rij dan de N2 nog een stukje verder naar de Bloukrans Bridge: de op twee na hoogste brug in de wereld biedt een spectaculair uitzicht over de kloof, bergen en de zee! Hier springt men 216 meter de diepte in, het is de langste bungysprong ter wereld. Alleen kijken mag ook hoor. Kort hierna kunt u weer de snelweg verlaten en over de Grootrivier bergpas naar Nature’s Valley rijden.

 

Informatie Nature’s Valley:

Nature’s Valley is een klein vakantiedorp, heimelijk verborgen op de beroemde Tuinroute. De meeste reizigers rijden dit prachtig stukje natuur met zijn uitgestrekte woud ongemerkt voorbij, behalve de locals. Die verlaten de N2 snelweg en laten zich verleiden door de Grootrivierbergpas met zijn kronkelwegen en zigzagbochten. Boven op de pas is een kleine uitham waar u uw auto kunt parkeren om volop te genieten van het uitzicht. In de 220 meter lager gelegen vallei heeft de Grootrivier zich verbreed tot een groot meer dat bij vloed de Indische Oceaan instroomt. Bij eb kunt u hier over een brede strook ongerept zandstrand wandelen.

 

Overnachting in Nature’s Valley.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 18 Nature’s Valley

shutterstock_272282087(11)

Bij Nature’s Valley eindigt de beroemde Otter Trail, een vijfdaagse kustwandeling van 42 kilometer. Wandelen op een knorrende maag zit er trouwens niet in hoor, want bij Mitchell’s serveren ze de hele dag heerlijke gerechten. Vooral buiten op het terras onder schaduwrijke bomen laat het eten zich goed smaken. Bovendien kunt u hier terecht voor alle informatie over de vallei en de diverse wandelingen die u hier kunt maken.

 

Overnachting in Nature’s Valley.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 19 Nature’s Valley - Oudtshoorn

Verandering van spijs doet eten. Vandaag verruilt u de Tuinroute met zijn groene bossen, vogelrijke meren en natuurlijke zandstranden voor het droge landschap van de Kleine Karoo. Daarvoor moet u wel de Outeniquabergen over, maar dat is later op de ochtend. Allereerst passeert u Knysna, de oesterstad. Parkeer uw auto in de levendige hoofdstraat of aan de gezellige Waterfront om even de benen strekken. Elke zaterdagmorgen wordt in het ietsje verder gelegen Sedgefield, op een open stuk bebost terrein aan de N2, de Farmers Market gehouden. Hier verkopen lokale boeren, telers, ondernemers en kunstenaars hun biologische producten en handgemaakte souvenirs. Dat gaat gepaard met volksmuziek, optredens en natuurlijk heel veel eten en drinken. Trek een uurtje uit om lekker rond te struinen langs stalletjes en kraampjes en proef huisgemaakte jam, versgebakken koeksister en melktaart. Voorbij de Outeniqua-bergpas ziet de natuur er ineens een stuk ruiger en eenzamer uit. Welkom in de weidse Kleine Karoo. Heroïsch hoe de Voortrekkers dit bergachtige landschap met hun ossenwagens hebben weten te trotseren. Al gauw komen de eerste struisvogelboerderijen in zicht; Oudshoorn nadert. U rijdt deze dag ongeveer 200 km en bent zo'n 3 uur onderweg.

 

Informatie Oudsthoorn:

Koopt u wel eens een boa van struisvogelveren? In het eind van de negentiende eeuw was dat niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Een aantal van die ‘struisvogelpaleizen’ zijn prachtig bewaard gebleven en kunt u bezichtigen.

 

Overnachting in Oudtshoorn.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 20 Oudtshoorn - Robertson

De binnenkant van het "handelshuis" waar u een drankje kunt nuttigen, Calitzdorp, Zuid-Afrika Calitzdorp (13)

Begin de dag vroeg, met een heerlijk ontbijt in de stralende ochtendzon. U reist namelijk de gehele dag door een van de mooiste regio’s van Zuid-Afrika: Route 62 slingert van de struisvogelstad Oudtshoorn over verlaten vlaktes en langs vruchtbare wijnlanden naar Robertson. Onderweg wedijveren roestrode bergen, slaperige stadjes en wijngaarden om uw aandacht. De enorme leegte in het landschap is indrukwekkend. Wist u dat deze route in de tijd van de pioniers de doorgaande weg was tussen Port Elizabeth en Kaapstad? Een leuke stop is Calitzdorp. Al was het alleen maar, omdat het de titel ‘Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika’ draagt. Stap even binnen in Die Handelshuis, een verrassende winkel van sinkel, gelegen in de hoofdstraat, om de hoek van de zandstenen kerk en het Calitzdorp museum. Buiten op het terras, in de schaduw van bougainvilles, geniet u van koffie, thee en gebakjes. Binnen kunt u naar hartelust rondsnuffelen in een allegaartje van snuisterijen, oude prenten, antieke reclameborden en andere memorabilia. Verder op de route ligt het dorpje Barrydale. U kunt het haast niet missen; aan weerszijden doemt vanuit het niets ineens een aantal restaurants en eetcafés op. Blikvanger is Diesel & Creme: een oude stenen schuur getransformeerd tot vijftigerjaren restaurant in een decor van vintage attributen: verweerde oude reclameborden, een jukebox, kappersstoelen, een oud pompstation en zelfs klassieke oldtimers op de parkeerplaats. Alles met een knipoog naar de beroemde Route 66 in de USA. Als de tijd het toelaat, bezoek dan even Montagu. De eerste boeren vestigden zich hier in de dageraad van de 19e eeuw. Nu ruim 200 jaar later, loopt u op Long Street langs een lint van koloniale witgekalkte huizen en historische gebouwen, de meeste zijn nationale monumenten. Over de Kogmanskloof bergpas bereikt u Robertson, waar het krioelt van wijngaarden met klinkende namen als Kranskop, Fraai Uitzicht, Bon Courage en Van Loveren. U merkt het, u bent inmiddels beland in de vruchtbare wijnlanden. U rijdt vandaag ongeveer 400 km en bent zo’n 5 tot 7 uur onderweg.

 

Informatie Robertson:

‘Vallei van wijn en rozen’ is de bijnaam van Robertson, gelegen in de vruchtbare vallei van de Breede Rivier met de markante Langeberg Mountains als decor. Robertson wedijvert met Montagu wat betreft beginpunt van de prachtige Route 62 naar Oudtshoorn. Tussen ons gezegd, het maakt helemaal niet zoveel uit. Robertson is evenzo karakteristiek met zijn Victoriaanse en Kaap-Hollandse huizen, paarse jacaranda’s en kleurige bougainvilles, maar gaat de strijd aan door vol overgave elk jaar gezellige wijnfestivals te organiseren met klinkende namen als Hands on Harvest, Wacky Wine Weekend, Robertson Slow, Kievietskroon, Wine Valley Festival en Wine on The River. Robertson Slow combineert wijn met lokale kookkunst en gastvrijheid: veel wijnhuizen en guesthouses uit de regio openen dan hun deuren en nodigen gasten uit bij hen aan tafel om in alle rust lokale producten en gerechten te proeven zoals Waterblommetjie Bredie (stoofpot), melktaart en Karoo-lam. Loopt het water bij u ook al in de mond?

 

Overnachting in Robertson.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 21 Robertson - Franschhoek

Gerenommeerde wijnboerderijen en kleinschalige wijnproeverijen in een vruchtbare omgeving van bergen en valleien. Laat u onderdompelen in de tongstrelende wereld van Zuid-Afrika’s eersteklas wijnen. Franschhoek ligt met ruim 100 km ongeveer anderhalf uur rijden van Robertson. Alle tijd dus om vandaag wijnhuizen te bezoeken met eventueel een rondleiding en proeverij. Worcester, een half uurtje van Robertson, is meteen al een schot in de roos. Als u van brandy houdt tenminste. Dat wordt hier namelijk op grote schaal geproduceerd. Ga langs bij het toonaangevende KWV en neem een kijkje bij de stokerijen. Iets buiten Worcester ligt het openluchtmuseum Kleinplasie, een boerderij met historische huisjes en gebouwen uit de tijd van de eerste pioniers. Via Villiersdorp en over de Franschhoek-bergpas door de Hottentot-Hollandbergen bereikt u tenslotte Franschhoek. Welkom in het hart van de Kaapse wijnlanden. Februari en maart zijn traditioneel de oogstmaanden. Overal op de wijnvelden zijn druivenplukkers dan naarstig in de weer en op de weg zorgen tractoren met overvolle kratten nogal eens voor langzaam rijdend verkeer. Bij sommige kleine wijnboerderijen kunt u zelfs meehelpen met plukken.

 

Informatie Franschhoek:

Franschhoek heeft namen als La Provence en L’Ormarins: uw verblijf in Zuid-Afrika krijgt zo een Frans tintje. Franschhoek in de West-Kaap maakt bovendien vooral gebruik van Franse druivensoorten, zoals chardonnay, merlot en shiraz. Ervaar de voorgeschiedenis van het stadje op diverse manieren. Zo leert u meer over de komst van de Franse kolonisten in het Huguenot Memorial Museum, kunt u het Hugenoten Monument bezichtigen en viert u op 14 juli het begin van de Franse Revolutie in 1789: live muziek, wijn en een overvloed aan eten maken van quatorze juillet ook in Zuid-Afrika een feest.

 

Franschhoek heeft een flinke reputatie op het gebied van eten en restaurants. Hier vindt u toonaangevende eetgelegenheden en bijzondere culinaire hoogstandjes – laat de Maleise en Provençaalse gerechten dan ook niet aan u voorbijgaan! Een aanrader is restaurant Reuben op Huguenot Road. De charismatische Reuben Riffel is het Zuid-Afrikaanse antwoord op Jamie Oliver. Kookboeken, restaurants en tv-optredens hebben deze jonge chefkok tot een culinaire beroemdheid gemaakt. Ook winkels zijn in Franschhoek populair: de hoofdstraten staan bol van de boetiekjes, restaurants en terrasjes.

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 22 Franschhoek

De wijnranken in de Kaapse-wijnlanden, Zuid-Afrika

Franschhoek behoort tot de glooiende wijnlanden in de Westkaap. Door de flinke hoeveelheid zon, koele nachten en soms een regenbui is dit gebied perfect voor de wijnbouw. U vindt hier dan ook een keur aan gerenommeerde wijnhuizen die u kan bezoeken. De Vignerons de Franschhoek is een lokale wijnroute waarbij eenentwintig wijnhuizen zijn aangesloten. Tussen Stellenbosch en Franschhoek vindt u bovendien Boschendal, één van de oudste en mooiste wijnboerderijen van het land. Voor wie volop wijn wil proeven is er de Franschhoek Wine Tram, die u door de vele wijngaarden en langs diverse wijnlandgoederen gidst: u kunt zelf op- of uitstappen waar u maar wil. Ervaar op uw eigen tempo de charme van de lokale wijngaarden in Zuid-Afrika!

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 23 Franschhoek - Kaapstad

Terwijl achter u de ontzagwekkende pieken van de Hottentot-Hollandbergen verdwijnen, doemen de hoge gebouwen en stadse skyline van Kaapstad op. Omdat Kaapstad maar 80 km van Franschhoek ligt, een uurtje rijden, kunt u in de ochtend al in Kaapstad zijn en de hele dag benutten om de Moeder Stad te verkennen. Wellicht is vandaag een mooie gelegenheid om Kaap de Goede Hoop en Kaappunt te bezoeken. U rijdt ’s morgens eerst langs het gezellige Simonstown naar Boulders Beach, waar honderden pinguïns broeden. Ze waggelen koddig tussen de rotsen en over het strand terwijl u hen veilig vanaf een houten looppad kunt gadeslaan. Bij Kaappunt kunt u tijdens de korte wandeling naar de hoog gelegen vuurtoren lekker even uitwaaien en genieten van het uitzicht. Er gaat trouwens ook een klein treintje naar boven. Een leuke lunchplek op weg naar Kaapstad is Houtbaai. Vooral visliefhebbers genieten volop.

 

Informatie Kaapstad:

In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. Kloof Street is een mengelmoes van trendy bars, hippe boetieks, gezellige eettentjes en kleinschalige hotels. Een van de meest geliefde wijken is Waterkant: bontgekleurde huisjes, een wirwar van steile keienstraatjes, talrijke charmante guesthouses, kleine restaurants, terrasjes en winkeltjes. Locals en toeristen worden er door gelokt, zowel overdag als ’s avonds.

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief transfer, autohuur

Dag 24 Kaapstad

De Company Gardens van Kaapstad, Zuid-Afrika Het mooie stadhuis van Kaapstad, Zuid-Afrika

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. 

 

Cultuur is in Kaapstad gemakkelijk met natuur te combineren. Met een stevige wandeling kunt u de markante Tafelberg beklimmen. Liever niet wandelen? Er gaat ook gewoon een kabelbaan naar boven. Boven op de berg, kun je van de ene naar de andere kant wandelen, de Tafelberg is maar liefst drie kilometer lang! 

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt, autohuur

Kaapstad te voet en op de fiets
Kaapstad

Kaapstad te voet en op de fiets

Een stadstour in historisch Kaapstad en fietsen door de pittoreske wijngaarden in Constantia. Deze veelzijdige...

Dag 25 Kaapstad

U rijdt naar de luchthaven van Kaapstad waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

 

Inclusief ontbijt, autohuur

 

 

Einde van een prachtige reis!

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën