terug naar het overzicht

Rondreis Country House en Safari Lodge

Alle hoogtepunten van Zuid-Afrika, van Kaapstad met haar markante Tafelberg tot aan hip & happening Johannesburg, daartussen safari’s en gamedrives in wildparken en reservaten. Naast een complete kennismaking met de diversiteit in cultuur en natuur, wacht u nòg een bijzondere ervaring: overnachten bij mensen thuis, in landelijke hotelletjes, boerderijen, guesthouses en lodges, waar u wordt ontvangen met de hartelijke gastvrijheid die zo kenmerkend is voor de Zuid-Afrikaanse bevolking.  

 

Wat maakt deze reis bijzonder
Beklim de Tafelberg in Kaapstad
Breng een bezoek aan Swaziland
Spot wild!
Martin33
Martin
Ik ben Martin en Afrika specialist. Mijn collega's en ik adviseren u graag. 0299-23 30 00
Prijsindicatie: vanaf € 1750,- p.p. bij 2 personen
Reisduur: 23 dagen / 22 nachten
Vrijblijvende offerte aanvragen Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisidee

Reis van dag tot dag: Country House en Safari Lodge

Dag 1             Kaapstad

Dag 2             Kaapstad

Dag 3             Kaapstad

Dag 4             Franschhoek

Dag 5             Franschhoek

Dag 6             Oudtshoorn

Dag 7             Oudtshoorn

Dag 8             Knysna

Dag 9             Knysna

Dag 10           Oyster Bay

Dag 11           Oyster Bay

Dag 12           Durban

Dag 13           Durban

Dag 14           St. Lucia

Dag 15           Mkuze

Dag 16           Ezulwini Vallei, Swaziland

Dag 17           Krugerpark

Dag 18           Krugerpark

Dag 19           Hazyview

Dag 20           Hazyview

Dag 21           Johannesburg

Dag 22           Johannesburg

Dag 23           Johannesburg

100% maat werk

Dag 1 Kaapstad

U wordt bij de luchthaven van Kaapstad opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Kaapstad gebracht (transfer).

 

Informatie Kaapstad:

In 1652 stichtte Jan van Riebeeck aan de voet van de Tafelberg een bevoorradingsplaats voor de schepen van de VOC. 350 jaar later is deze verversingspost uitgegroeid tot een bruisende wereldstad van allure. Een bezoek aan Kloof Street met is een mengelmoes van trendy bars, hippe boetieks, gezellige eettentjes en kleinschalige hotels is een aanrader. Een van de meest geliefde wijken is Waterkant: bontgekleurde huisjes, een wirwar van steile keienstraatjes, talrijke charmante guesthouses, kleine restaurants, terrasjes en winkeltjes.

 

Overnachting in Kaapstad.
Inclusief transfer

Dag 2 Kaapstad

De tafeberg in  Kaapstad, Zuid-Afrika

Cultuur is in Kaapstad gemakkelijk met natuur te combineren. Met een stevige wandeling kunt u de markante Tafelberg beklimmen. Liever niet wandelen? Er gaat ook gewoon een kabelbaan naar boven. Boven op de berg, kun je van de ene naar de andere kant wandelen, de Tafelberg is maar liefst drie kilometer lang! 

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt

 

Kaapstad te voet en op de fiets
Kaapstad

Kaapstad te voet en op de fiets

Een stadstour in historisch Kaapstad en fietsen door de pittoreske wijngaarden in Constantia. Deze veelzijdige...

Dag 3 Kaapstad

Vanuit het Victoria and Alfred Waterfront kunt u de boot nemen naar het voormalige gevangeniseiland Robben Island, bekend om de zevenentwintigjarige ballingschap van Nelson Mandela. 

 

Overnachting in Kaapstad.

Inclusief ontbijt

Dag 4 Kaapstad - Franschhoek

De mooie omgeving van de Wijnlanden in Zuid-Afrika Franschhoek wijntram (12)

De komende dagen heeft u de beschikking over uw eigen auto. Zelf rijden is een uitstekende manier om kennis te maken met het prachtige Zuid-Afrika. U bent flexibel, u bepaalt uw eigen tempo en route. U kunt stoppen waar en wanneer u maar wilt.

U neemt deze ochtend bij uw hotel uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg. Hoe zat het ook alweer? Hier rijdt men links en zit het stuur van de auto aan de rechterkant. De komende paar dagen zal u vast een paar keer aan de ‘verkeerde’ kant van de auto willen instappen. Daarna bent u het gewend, hoor.

 

Als u nog niet was toegekomen aan een bezoek aan Kaap de Goede Hoop en Kaappunt, dan is vandaag een goede gelegenheid. U rijdt ’s morgens eerst langs Houtbaai en Kommetjie naar Kaap de Goede Hoop. Bij Kaappunt kunt u tijdens de korte wandeling naar de hoog gelegen vuurtoren lekker even uitwaaien en genieten van het uitzicht. Er gaat trouwens ook een klein treintje naar boven hoor. Een leuke lunchplek is Simonstown, iets voorbij Boulders Beach, waar honderden pinguïns leven.

Franschhoek vormt samen met Stellenbosch en Paarl hèt hart van de beroemde wijnlanden. Terwijl achter u de hoge gebouwen en stadse skyline verdwijnen, doemen langzaam de ontzagwekkende pieken van de Hottentot-Hollandbergen op. Welke route u ook kiest, overal ziet u hellingen bezaaid met wijnranken zover het oog reikt. Afhankelijk van de tijd van het jaar kleuren de bladeren van de druivenplanten frisgroen tot donkerrood, paars, geel en oranje. Als de herfstzon er zin in heeft, geven haar zonnestralen de wijnstruiken een haast gouden gloed. Wat een cadeau voor het oog! Omdat Franschhoek maar 80 km van Kaapstad ligt, een uurtje rijden, kunt u in de ochtend al een of meerdere wijnboerderijen aandoen. Voor sommige wijnhuizen is het nodig om vooraf even te bellen.

 

Informatie Franschhoek:

Franschhoek heeft namen als La Provence en L’Ormarins: uw verblijf in Zuid-Afrika krijgt zo een Frans tintje. Franschhoek in de West-Kaap maakt bovendien vooral gebruik van Franse druivensoorten zoals chardonnay, merlot en shiraz. Ervaar de voorgeschiedenis van het stadje op diverse manieren. Zo leert u meer over de komst van de Franse kolonisten in het Huguenot Memorial Museum, kunt u het Hugenoten Monument bezichtigen en viert u op 14 juli het begin van de Franse Revolutie in 1789: live muziek, wijn en een overvloed aan eten maken van quatorze juillet ook in Zuid-Afrika een feest. 

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 5 Franschhoek

Franschhoek behoort tot de glooiende wijnlanden in de Westkaap. U vindt hier dan ook een keur aan gerenommeerde wijnhuizen die u kan bezoeken. De Vignerons de Franschhoek is een lokale wijnroute waarbij eenentwintig wijnhuizen zijn aangesloten. Tussen Stellenbosch en Franschhoek vindt u bovendien Boschendal, één van de oudste en mooiste wijnboerderijen van het land. Voor wie volop wijn wil proeven is er de open wijntram, die u door de vele wijngaarden en langs diverse wijnlandgoederen gidst: u kunt zelf op- of uitstappen waar u maar wil.

 

Overnachting in Franschhoek.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 6 Franschhoek - Oudtshoorn

U vindt hier veel struisvogel boerderijen, Oudtshoorn, Zuid-Afrika

Begin de dag vroeg, met een heerlijk ontbijt in de stralende ochtendzon. Vandaag reist u namelijk de gehele dag door een van de mooiste regio’s van Zuid-Afrika: Route 62 slingert van Robertson langs vruchtbare wijnlanden, over verlaten vlaktes naar de struisvogelstad Oudtshoorn. Onderweg wedijveren wijngaarden, roestrode bergen, slaperige stadjes en dorpen om aandacht. De enorme leegte in het landschap is indrukwekkend. Wist u dat deze route in de tijd van de pioniers de doorgaande weg was tussen Kaapstad en Port Elizabeth? In Robertson krioelt het van de wijngaarden met klinkende namen als Kranskop, Fraai Uitzicht, Bon Courage en Van Loveren. Het is misschien nog wat vroeg voor een wijntje, maar even de benen strekken in dit sfeervolle plaatsje is zeker aan te bevelen. Over de Kogmanskloof bergpas bereikt u Montagu. De eerste boeren vestigden zich hier in de dageraad van de 19e eeuw. Nu ruim 200 jaar later, loopt u op Long Street langs een lint van koloniale witgekalkte huizen en historische gebouwen, de meeste zijn nationale monumenten. Na Montagu maken de groene wijnlanden plaats voor de droge, uitgestrekte vlaktes van de Kleine Karoo. Een mooie plek om te lunchen is het dorpje Barrydale. U kunt het haast niet missen; aan weerszijden doemen vanuit het niets ineens een aantal restaurants en eetcafés op. Blikvanger is Diesel & Creme: een oude stenen schuur getransformeerd tot 50-ger jaren restaurant in een decor van vintage attributen: verweerde oude reclameborden, een jukebox, kappersstoelen, een oud pompstation en zelfs klassieke oldtimers op de parkeerplaats. Alles met een knipoog naar de beroemde Route 66 in de USA. Als de tijd het toelaat, rij dan ook Calitzdorp in. Al was het alleen maar, omdat het de titel ‘Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika’ draagt. Stap even binnen in Die Handelshuis, een verrassende winkel van sinkel, gelegen in de hoofdstraat, om de hoek van de zandstenen kerk en het Calitzdorp museum. Buiten op het terras, in de schaduw van bougainvilles, geniet u van koffie, thee en gebakjes. Binnen kunt u naar hartelust snuffelen in een allegaartje van snuisterijen, oude prenten, antieke reclameborden en andere memorabilia. Langzaam verschijnen de eerste struisvogelboerderijen, een teken dat u Oudtshoorn nadert. U rijdt ongeveer 400 km.

 

Informatie Oudsthoorn:

Koopt u wel eens een boa van struisvogelveren? In het eind van de negentiende eeuw was dat niet alleen in Zuid-Afrika, maar over de hele wereld in de mode. Oudtshoorn maakte gretig gebruik van al zijn veren en al gauw wemelde het er van de struisvogelfokkerijen. De snel verkregen rijkdom toverde spectaculaire Victoriaanse landhuizen in de stad. Een aantal van die ‘struisvogelpaleizen’ zijn prachtig bewaard gebleven en kunt u bezichtigen. 

 

Overnachting in Oudtshoorn.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 7 Oudtshoorn

Als u de zon wilt ontvluchten, zijn de enige druipsteengrotten van Zuid-Afrika een uitkomst. De Cango Caves herbergen imposante druipsteenformaties, zoals Cleopatra’s Needle of Frozen Waterfall en zijn daarmee één van de grootste natuurwonderen van Afrika. 


Overnachting in Oudtshoorn.
Inclusief ontbijt, huurauto

Een bezoek aan stokstaartjes
Oudtshoorn

Een bezoek aan stokstaartjes

Vroeg op voor een kennismaking met wilde stokstaartjes. U rijdt naar het nabijgelegen Buffelsdrift Game Lodge...

Dag 8 Oudtshoorn - Knysna

De prachtige lagune van Knysna, Zuid-Afrika Een boottocht door de lagune van Knysna is zeker de moeite waard, Zuid-Afrika Leisure Island in de lagune van Knysna, Zuid-Afrika

Verandering van spijs doet eten. Vandaag verruilt u het droge landschap van de Kleine Karoo voor groene bossen, vogelrijke meren en natuurlijke zandstranden. Daarvoor moet u wel eerst de Outeniquabergen over. Heroïsch hoe de Voortrekkers dit bergachtige landschap met hun ossenwagens hebben weten te trotseren. Voorbij de Outeniqua-bergpas ziet de natuur er ineens een stuk vriendelijker uit. Welkom in de vruchtbare kuststreek, die bekend staat als de Tuinroute. Elke zaterdagmorgen wordt in Sedgefield, op een open stuk bebost terrein aan de N2, de Farmers Market gehouden. Hier verkopen lokale boeren, telers, ondernemers en kunstenaars hun biologische producten en handgemaakte souvenirs. Dat gaat gepaard met volksmuziek, optredens en natuurlijk heel veel eten en drinken. Trek een uurtje uit om lekker rond te struinen langs stalletjes en kraampjes en proef huisgemaakte jam, versgebakken koeksister en melktaart. U rijdt 125 km, pakweg 2 uur rijden.

Informatie Knysna:
Knysna (spreek uit: naisna) is door zijn spectaculaire ligging een paradijselijke bestemming in uw Zuid-Afrika reis. Twee grote zandsteenrotsen, de Heads, markeren de doorgang van de oceaan naar de prachtige lagune. Meer dan tweehonderd vissoorten zwemmen rond in het helderblauwe water, waaronder een uniek Zuid-Afrikaans zeepaardje! Geniet van deze droomplek op verschillende manieren: vaar naar de Heads en beleef de zonsondergang, beklim de linkerrots en kijk uit over de eilanden of winkel in de gezellige straatjes van Leisure Island.  Als de nacht is gevallen, ga dan eens lekker eten in een van de restaurantjes van het bruisende Waterfront, fraai gelegen aan Knysna’s lagune.

In Knysna’s kalme wateren worden tussen mei en september jonge walvissen geboren. Mis het spektakel niet: de walvissen en hun jongen kunnen urenlang in het rond springen. De Indische Oceaan levert Knysna ook talloze oesters, die de Zuid-Afrikanen graag eten. Bij een ontspannen terrasje onder de Zuid-Afrikaanse zon hoort overigens ook zeker een drankje – proef het lokale bier van de beroemde Mitchell’s brouwerij.

 

Overnachting in Knysna.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 9 Knysna

Knysna is ook de stad van de houtindustrie. Dat is niet zo raar, want het Knysna Forest is het grootste bos van Zuid-Afrika! Wandel langs de geel- of stinkhoutbomen, de pijnboom en de eucalyptus, in dit bos staan bomen van wel achthonderd jaar oud. Wie goed zoekt, vangt misschien wel een glimp op van een olifant: deze schuwe dikhuiden zijn de laatste exemplaren van de wilde olifanten die hier eeuwen geleden hebben geleefd. Ze houden zich nu ontzettend goed schuil in de donkere schaduwen van het bos. In het Knysna Elephant Park kunt u een tiental olifanten van dichtbij beleven – deze zijn bijna allemaal overgeplaatst uit het Krugerpark. Meer planten, bloemen en wildleven ontdekt u tijdens een wandeling in het National Lake Area of tijdens de zevendaagse Outeniqua hiking trail. Knysna bruist van de bezienswaardigheden - een klein wonder der natuur.

Overnachting in Knysna.
Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 10 Knysna – Oyster Bay

Na alle activiteit en gezelligheid in Knysna, zijn de verlaten stranden en zandduinen van Oyster Bay een welkome afwisseling. U volgt de N2 richting de havenstad Port Elizabeth. Met name in het begin van uw rit valt er veel te zien en te beleven. Verlaat u net voorbij Plettenberg Baai de N2 en maak een kleine omweg naar het pittoreske Nature’s Valley. U bereikt de vallei via een slingerende zigzagweg met overhangende boomtakken. Bij Mitchell’s kunt u uw auto parkeren en vervolgens zo’n 2 kilometer naar het strand en de monding van de Grootrivier wandelen. Heerlijk even uitwaaien. Terug op de N2 moeten adrenalinezoekers echt even stoppen bij de Bloukrans Bridge: de op twee na hoogste brug in de wereld biedt een spectaculair uitzicht over de kloof, bergen en de zee! Hier springt men 216 meter de diepte in, het is de langste bungysprong ter wereld. Alleen kijken mag ook hoor. Iets verderop ligt het dorpje Stormsrivier, waar u kunt afbuigen naar Storm Point en hiervandaan langs de baai naar de monding van de Stormsrivier kunt wandelen. Daar wacht u een wiebelende hangbrug die u veilig over het woelige water voert. Wist u trouwens dat u zich inmiddels in de Oostkaap provincie bevindt? Bij Big Tree is een houten looppad in het dichte woud aangelegd naar de grootste en oudste geelhoutboom van Zuid-Afrika. Nog even over de Stormsrivierbrug met een spanhoogte van 120 meter en dan is het gedaan met alle bijzondere bezienswaardigheden en activiteiten op de Tuinroute. Bij Humansdorp zegt u de snelweg vaarwel en zijn de laatste 24 km nog een kleine uitdaging: er is alleen een onverharde zandweg die u naar Oyster Bay leidt. Uw beloning is een klein natuurparadijs ver weg van alles. U rijdt ongeveer 175 kilometer en bent 3 uur onderweg.

 

Informatie Oyster Bay:

Oyster Bay of Oesterbaai, ingeklemd tussen het Tsitsikamma National Park en surfersparadijs Jeffreys Bay, imponeert met een stukje ongerepte kust. De zee, kilometers verlaten strand, beboste zandduinen en vegetatie van fynbos domineren het landschap. U bent hier ver van de bewoonde wereld, waar de serene stilte alleen doorbroken wordt door het ruisen van de wind.

 

Overnachting in Oyster Bay.
Inclusief ontbijt, huurauto

 

Dag 11 Oyster Bay

Oyster Bay, Zuid-Afrika

Steek tijdens een strandwandeling uw neus in de lucht en snuif vol overgave de zuiverende ochtendbries op. Ook liefhebbers van paardrijden komen hier trouwens volop aan hun trekken. Even geen zin in een wandeling? Maak dan eens kennis met de bewoners van het township Umzamuwethu of neem een kijkje op een van de nabijgelegen melkveehouderijen.

 

Overnachting in Oyster Bay.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 12 Oyster Bay – Port Elizabeth - Durban

Heerlijk om nog even in alle rust te ontwaken en te genieten van een ontbijt met versgebakken broodjes, voordat u terug gaat naar de bewoonde wereld. Port Elizabeth ligt ruim 100 km van Oyster Bay, nog geen 2 uur rijden. Het eerste half uur sukkelt u nog over een onverharde zandweg maar eenmaal voorbij Humansdorp, brengt de N2 snelweg u in een mum van tijd naar de vriendelijke havenstad.

 

Op de luchthaven levert u uw huurauto in. U vliegt van Port Elizabeth naar Durban.

 

U wordt bij de luchthaven van Durban opgehaald en in ongeveer een half uur naar uw hotel in Durban gebracht (transfer).

 

Informatie Durban:

Durbans gouden zand schittert onder de zon aan de Golden Mile: een strandgebied tussen de hotels en de Indische Oceaan waar pretparken, waterattracties, cafés, restaurants, fonteinen, glijbanen en ijssalons domineren. 

 

Overnachting in Durban.
Inclusief ontbijt, transfer

Dag 13 Durban

Art Deco monument durban(10) shutterstock_70154032(10) Kleurrijke riskja's in Durban, Zuid-Afrika

Het stadscentrum van Durban is eigenlijk best chaotisch. Hier vindt u het Natural Science Museum, het stadhuis en historische gebouwen. 

 

Overnachting in Durban.

Inclusief ontbijt

Dag 14 Durban – St. Lucia

Het iSimangaliso Wetlands Park in Zuid-Afrika Krokodil in het iSimangaliso Wetlands natuurpark, Zuid-Afrika

De komende dagen heeft u weer de beschikking over uw eigen auto. U neemt deze ochtend uw huurauto in ontvangst. Een vertegenwoordiger van Avis neemt met u alle formaliteiten door en overhandigt u de autosleutels. Daarna gaat u op weg.

 

KwaZulu-Natal is een droombestemming voor elke natuurliefhebber. Ga lekker vroeg op pad, want u rijdt vandaag ongeveer 250 km en u bent zo’n 3 à 4 uur onderweg inclusief zo nu en dan een stop. De route gaat grotendeels over de N2 snelweg, die op sommige stukken meer het karakter heeft van een provinciale weg. Tot aan Richard’s Bay voert de kustweg langs de Indische Oceaan en verschijnen er tolpoorten, dus zorg dat u wat contant geld bij u heeft. U passeert populaire badplaatsen met klinkende namen als Umhlanga, Ballito en Shaka’s Rock. St. Lucia is de toegangspoort tot het indrukwekkende iSimangaliso Wetland Park. Als u voor het middaguur arriveert, moet u zeker een boottochtje maken. In de lagune leven talrijke vogels, zwemmen nijlpaarden en liggen krokodillen schijnbaar onverstoord te zonnebaden.

 

Informatie St. Lucia:

St. Lucia is een populair vakantieplaatsje bij zowel Zuid-Afrikanen als toeristen vanwege de nabijheid van het iSimangaliso Wetland Park en het St. Lucia-meer. Op de hoofdstraat Mckenzie Street treft u de meeste hotels, restaurants, cafés, winkels, een supermarkt en pinautomaten. Aan de overkant van het toeristeninformatiecentrum hebben verkopers hun souvenirs uitgestald op het trottoir. Ze zijn charmant, maar erg bijdehand en vasthoudend; petje af als u hier voorbij slentert zonder een souvenir te kopen. Vergeet u niet af te dingen? Dat hoort er nu eenmaal bij.

's Avonds kunt u overigens beter niet over straat gaan. Als u toch een ommetje wilt maken, ga dan niet zonder zaklantaarn. U bent niet de eerste die nietsvermoedend een frisse neus haalt en plotsklaps een nijlpaard voor zijn neus ziet. Vooral in de lege straten achter Mckenzie Street struinen nijlpaarden door de tuinen en over gazons, op zoek naar voedsel. Als u denkt dat een nijlpaard log en traag is, heeft u het bij het verkeerde eind. Oppassen dus.

 

Overnachting in St. Lucia.
Inclusief ontbijt, huurauto

 

Dag 15 St. Lucia – Hluhluwe Imfolozi Nationaal Park - Mkuze

Vanuit St. Lucia naar Mkuze is maar een kippeneindje, ongeveer 125 km. Maak uw dag interessanter door dwars door het wildrijke Hluhluwe-Imfolozipark te rijden: over het grasland, op de savanne en door het bos lopen neushoorns, zebra’s, olifanten, buffels en leeuwen! De toegang is via Nyalazi toegangspoort en dan dwars door het park, zo’n 50 km verder bij de Memorial poort, verlaat u het park. De geteerde wegen zijn niet in opperbeste staat, maar dat mag de safaribeleving niet drukken; u mag sowieso niet harder rijden dan 40km per uur. Ga even lunchen in het restaurant van Hilltop restcamp. Het panoramadek biedt weergaloze vergezichten. De kans is groot dat u in het glooiende landschap neushoorns, giraffen, zebra's of ander wild ziet, al is het maar door uw verrekijker.

 

Informatie Mkuze:

Mkuze is zoals veel plaatsen aan de N2 niet meer dan een hoofdstraat met daaraan wat winkels, restaurants, een supermarkt, bank, autogarage en tankstation. Daarachter liggen lukraak verspreid straatjes met huizen, een school en andere lage gebouwen. Er valt niet zo heel veel te beleven, maar eigenlijk is dat meteen ook wel weer de charme van Mkuze. Op ongeveer een kwartiertje rijden ligt Mkuze Game Reserve, een intiem wildreservaat waar u in open jeeps groot en klein wild kunt spotten. Bijzonder is de bergtop Ghost Mountain; volgens lokale verhalen spookt het er. Als u de bewoners mag geloven worden ze ’s nachts opgeschrikt door mysterieuze lichten en vreemde geluiden. Beter dat u overdag de berg opgaat en een lokale township bezoekt; dat is veel leuker.

 

Overnachting in Mkuze.

Inclusief ontbijt, huurauto

Dag 16 Mkuze – Ezulwini Vallei, Swaziland

Vandaag verruilt u Zuid-Afrika voor Swaziland, een rit van ongeveer 225 km. U bent zo’n 3 à 4 uur onderweg. U rijdt langs het Jozinimeer naar de groene heuvels van het Pongola Wildreservaat. Bij Golela/Lavumisa steekt u de grens over. Als de nodige grensformaliteiten eenmaal achter de rug zijn, reist u eerst door een wat droog en troosteloos landschap naar Big Bend. Vlakbij Manzini passeert u een populaire spot: de fabriek van Swazi Candles, waar de unieke kleurrijke Swazi-kaarsen worden vervaardigd, deels nog met de hand. Wat een vakmanschap. Knap als u hier niet een van die bijzondere kaarscreaties als souvenir mee naar huis neemt. U staat op de drempel van de vruchtbare Ezulwini Vallei.

 

Informatie Ezulwini Vallei:

De Ezulwini Valley ligt ingesloten tussen de bergen Lugogo en Mdzimba en is één van de trekpleisters van Swaziland. Hier treft u een vriendelijke vakantiesfeer: de schilderachtige vallei is een prettige reisbestemming. U kunt in de Ezulwini Valley genieten van heerlijke gerechten in lokale restaurants, souvenirs inslaan in winkels en sfeervolle kraampjes met authentieke curiosa.

Dag 17 Ezulwini Vallei, Swaziland - Krugerpark

krugersatara092(12) De olifant steekt de weg over in het Krugerpark, Zuid-Afrika

Rekent u op ongeveer 4 tot 7 uur rijden van de Ezulwini Vallei naar uw restcamp of safari lodge in het fabelachtige Krugerpark. Erg leuk is een bezoek aan de glasfabriek in Nwenya. U moet er een klein stukje voor omrijden, maar dat is zeker de moeite waard. In de grote loods fabriceren in paarse werkkleding gestoken glasblazers, vakkundig de mooiste glascreaties. Via Piggs Peak voert de weg naar de grenspost Matsomo/Jeppes Reef, waar u Zuid-Afrika binnentreedt. Bij de Malelane toegangspoort parkeert u even uw auto en loopt u naar de balie. Hier checkt de parkwachter uw gegevens en betaalt u het parkgeld. Snel terug naar de auto en als de slagboom voor u open gaat, ligt het omvangrijke Krugerpark aan uw voeten. Een pijl met km's naar uw restcamp of safari lodge is duidelijk aangegeven bij kruispunten in het park, dus verdwalen is er niet bij hoor. Ongetwijfeld spot u onderweg al uw eerste wilde dieren waaronder impala's, giraffen, kudu's en zebra's. Neem de tijd om de dieren op uw gemak te observeren en te genieten van de prachtige natuur. Zorg alleen wel dat u tijdig in uw restcamp of bij uw lodge arriveert voordat de poorten sluiten.

 

Informatie Krugerpark:

President Paul Kruger verbood in 1898 de jacht in het gebied tussen de Sabie- en Krokodilrivier. Het Kruger National Park is wereldberoemd. Dit wildreservaat is hét visitekaartje van Zuid-Afrika. Inmiddels telt het wildrijke park ongekend veel diersoorten, waaronder zoogdieren, honderden vogels en vele reptielen. Naast de Big Five leven hier onder andere zebra’s, wildebeesten, giraffen, impala's, kudu's, wrattenzwijnen, hyena's, jakhalzen, diverse antilopensoorten en veel apen, waaronder bavianen. In de rivieren zwemmen nijlpaarden en krokodillen en aan de oevers treft u watervogels. 

 

Dag 18 Krugerpark

Het Kruger National Park verbindt alle kampeerplekken, drinkplaatsen en uitkijkplaatsen door een uitstekend wegennet, maar het blijft een ongerept natuurpark. Naast dieren zijn er ook talrijke inheemse boomsoorten, zoals de baobab, marula en mopane. Die prachtige vegetatie in de lente en zomer (oktober tot maart) maakt het speuren naar dieren wel wat moeilijker.

 

Overnachting in het Krugerpark.

Inclusief huurauto

Dag 19 Krugerpark – Hazyview

U rijdt vandaag ongeveer 100 tot 250 km, zo’n 3 à 5 uur rijden, afhankelijk van de ligging van uw restcamp of safari lodge in het Krugerpark en natuurlijk hoeveel dieren u onderweg ziet. Neem gerust alle tijd om de dieren te observeren en te genieten van de prachtige natuur voordat u het park verlaat. De meest centrale poort om het Krugerpark te verlaten, is Paul Kruger op ruim een half uurtje van Hazyview. Numbi en Phabeni liggen ook dichtbij en zijn ideaal als uw restcamp zich in het zuidelijke deel van het Kruger Nationaal Park bevindt.

 

Informatie Hazyview:

Hazyview is een bedrijvig plaatsje aan de Sabierivier. Ooit is die rivier door de lokale stam van de Shangaan uluSaba genoemd: gevreesde rivier. Vroeger woonden er namelijk behoorlijk wat krokodillen in dit water. Het is een ideale grond voor tropisch fruit, zoals mango’s en citrusvruchten: proef ze zelfs eens! Ook zijn er talloze bananenplantages in de omgeving van Hazyview. Probeer lokaal fruit of verse groenten op een kleine markt met vriendelijke verkopers. Slenter een middag door de straten van Hazyview, langs de leuke winkeltjes en gezellige terrasjes.

 

Overnachting in Hazyview.

Inclusief huurauto

Dag 20 Hazyview

De Blyde River Canyon is een enorme kloof met kliffen en rotsplateaus, Zuid-Afrika De panoramaroute is werkelijk prachtig met mooie vergezichten, Zuid-Afrika De natuurlijke "wensput" Bourke's Luck Potholes in Zuid-Afrika

Vandaag ervaart u een van de mooiste wegen in Zuid-Afrika; de Panoramaroute. Door de dichtbeboste heuvels van Mpumalanga rijdt u naar het pittoreske Graskop. Een bijzondere plek voor een stop is het oude goudzoekersstadje Pilgrim’s Rest, een nationaal monument en historisch erfgoed. Het is een klein stukje omrijden en eigenlijk best toeristisch, maar wat een leuke plek om het verleden te herleven! Direct na Graskop ligt de toegangsweg naar God’s Window. Bij dit uitzichtpunt kijkt u de gapende diepte van het ravijn in, en reikt bij helder weer de horizon zo ver als Mozambique. Wat verder op de route moet u zeker even de benen strekken voor een wandeling naar de kolkgaten van Bourke’s Potholes. Op de parkeerplaats verkoopt de lokale bevolking allerlei snuisterijen en souvenirs. De zigzagweg voert u verder naar de Three Rondavels, drie kegelvormige bergen die velen aan traditionele stamhutjes doen denken. Hoogtepunt op de Panoramaroute is ongetwijfeld Blyde River Canyon. De snel stromende rivier heeft een kunstwerk aan natuur uitgeslepen: zo zijn er door de jaren heen spectaculaire kliffen, eilanden en rotsplateaus ontstaan.

 

Hazyview heeft zijn naam te danken aan een mysterieuze nevel die door de zomerhitte over de stad kan kruipen. Daar merkt u echter niets van als u de Sabie Valley Coffee-plantage bezoekt (10 minuten rijden). U kan hier een rondleiding krijgen door de fabriek en van echt versgemalen koffie genieten. Ruikt u het al? Iets voorbij de koffieplantage halen wijnliefhebbers hun hart op in The Wind Mill Wine Shop. U kunt immers niet op Zuid-Afrika reis gaan zonder de beroemde lokale wijnen te proeven en het uitzicht op de vallei is fenomenaal. U kunt ook als Tarzan door de bossen slingeren: Hazyview heeft de langste luchtkabelbaan van Zuid-Afrika. Over een afstand van 1.2 km springt en zweeft u van het ene naar het andere plateau. De nabijgelegen Shangana Cultural Village is een openluchtmuseum waar u de authentieke Zuid-Afrikaanse stammencultuur ervaart, als Chief Soshangana u op pad neemt in de wereld van rituelen en stamtradities. Waar wacht u eigenlijk nog op?

 

Overnachting in Hazyview.

Inclusief ontbijt, huurauto 

Dag 21 Hazyview - Johannesburg

Afscheid van Mpumalanga. De afstand naar Johannesburg is ongeveer 400 km, zo’n 6 tot 7 uur rijden. Bij helder weer belooft het een dag te worden met mooie vergezichten, met name aan het begin van uw rit. Naar Sabie en over de indrukwekkende Long Tom-bergpas leiden kronkelende wegen u langs schilderachtige dorpen als Lydenburg (Mashishing) en Dullstroom. Dullstroom is vooral bekend om zijn natuurlijke forelkwekerijen. Stapt u hier even uit om de benen te strekken en tijdens een vroege lunch te genieten van het natuurschoon. Voorbij Belfast (eMakhazeni) begint namelijk de N4 snelweg naar Johannesburg en wordt het landschap langzaamaan vlakker en saai. Heeft u nog voldoende contant geld op zak? Dat komt namelijk goed van pas bij de tolpoorten op de snelweg. De grote stad met zijn bruisende verkeersdrukte is in aantocht. Dat is even wennen na de gemoedelijke kneuterigheid van Hazyview, nietwaar?

 

Informatie Johannesburg:

Johannesburg, of Joburg, ligt in de provincie Gauteng, dat ‘gouden plek’ betekent. Toen er in 1886 goud werd gevonden, groeide de stad binnen enkele jaren uit tot de grootste van Zuid-Afrika.  Hier kunt het Apartheidsmuseum bezoeken. Bovendien is Mandela’s huis te bewonderen in de zwarte buitenwijk Soweto (South Western Township), de grootste township van Zuid-Afrika.

 

Overnachting in Johannesburg.

Inclusief ontbijt, huurauto

 

Dag 22 Johannesburg

In oktober kleurt de stad paars van de jacarandabomen die in bloei staan, Pretoria, Zuid-Afrika

U kunt vandaag benutten voor een bezoek aan Pretoria. U rijdt er zo naar toe, maar makkelijker en comfortabeler is de moderne Gautrain, zo omzeilt u het drukke stadsverkeer. Pretoria is de bestuurlijke hoofdstad van Zuid-Afrika en bekend om zijn romantische, paarse gloed van karakteristieke jacarandabomen. Het is bovenal een stad met geschiedenis.

Fietsen in Soweto township
Johannesburg

Fietsen in Soweto township

Soweto (South Western Township) is een begrip in Zuid-Afrika dat je simpelweg eens moet ervaren. Het is de...

Dag 23 Johannesburg

U rijdt naar de luchthaven van Johannesburg waar u uw huurauto bij Avis inlevert.

 

Inclusief ontbijt, huurauto

 

 

Einde van een prachtige reis!

 

 

Mijn reisidee
Voeg deze reis toe aan mijn reisideeën.
Toevoegen aan mijn reisideeën Toegevoegd aan mijn reisideeën