Praktische informatie Zuid-Afrika

Afrikaans

Ongetwijfeld maakt u in Zuid-Afrika kennis met het Afrikaans, dat van onder andere het Nederlands afkomstig is. Grappige uitspraken, samengestelde woorden – het is een feest van herkenning. Ook al verschillen de talen behoorlijk, u kunt elkaar toch aardig verstaan. Maak van de gelegenheid gebruik om een aantal nieuwe woorden te leren. Wat dacht u van een koffiemoffie? Dat noemen wij een stewardess. Een verkeerslicht is in Zuid-Afrika een robot. En uw vakantie in Zuid-Afrika is pas geslaagd als alles eksie-perfeksie is.

Klimaat Zuid-Afrika

Klimaat Zuid-Afrika

Steden en plaatsen Zuid-Afrika

Steden en plaatsen Zuid-Afrika

Safari in Zuid-Afrika

Safari in Zuid-Afrika

Natuur in Zuid-Afrika

Natuur in Zuid-Afrika

Dieren in Zuid-Afrika

Dieren in Zuid-Afrika

Auto huren Zuid-Afrika

Auto huren Zuid-Afrika

Geldzaken Zuid-Afrika

De munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). De actuele koers vindt u op www.wisselkoers.nl. Op de bankbiljetten staat Nelson Mandela of de Big Five afgebeeld: de neushoorn, olifant, buffel, luipaard en de leeuw. 

 

U kunt voor vertrek bij een GWK Travelex-kantoor uw euro’s inwisselen, al kunt u tijdens uw reis gemakkelijk met uw Nederlandse bankpas op locatie betalen of geld opnemen. Houd hierbij wel in gedachten dat er kosten worden gerekend per transactie en dat u bij de meeste banken voor vertrek dient aan te geven dat u buiten Europa reist. Het kan zijn dat uw bankpas als voorzorgmaatregel in het buitenland nog is geblokkeerd, als u uw bank niet over uw reis informeert. Aangezien u overal met pinpas of creditcard kan betalen, is het aangeraden een niet te groot contant bedrag met u mee te dragen.

 

Zuid-Afrika is een welvarend land, de ZAR behoort tot de sterkste valuta in Afrika. Het land is goedkoop vergeleken met Europese landen, maar het is duurder dan andere Afrikaanse landen. Het geven van fooi is niet verplicht, maar het wordt wel gewaardeerd. Houd rekening met een fooibedrag van 10%.

 

Gezondheid in Zuid-Afrika

Voor een vakantie in Zuid-Afrika zijn vaccinaties niet verplicht, tenzij u in de zeven dagen voor uw reis een land bezoekt waar gele koorts voorkomt. In dat geval dient u een gele koorts-vaccinatie te hebben.  Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP (difterie, tetanus en polio) en hepatitis A. Bij een verblijf langer dan drie maanden worden ook hepatitis B, rabiës en tuberculose aangeraden.

 

In sommige delen van het land (zoals het Krugerpark in het oosten) komt de malariamug voor. Het is daarom verstandig malariatabletten in te nemen en maatregelen te nemen tegen muggenbeten (zoals een klamboe, een muggenmiddel met DEET of bedekkende kleding).

 

Neemt u tijdig, zo’n 4 tot 6 weken voor vertrek contact op met uw huisarts, GGD of andere instantie voor de laatste en juiste informatie. U kunt informatie vinden bij de volgende instanties:

 

 • Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering, Amsterdam: www.lcr.nl en/of 0900-9584
 • Tropencentrum AMC, Amsterdam: www.tropencentrum.nl en/of 020-5663800
 • Het LUMC (speciale afdeling van het ziekenhuis), Leiden: tel:071-5263636
 • Havenziekenhuis Travel Clinic, Rotterdam: www.havenziekenhuis.nl en/of 0900-5034090
 • Vaccinatiebureau Nederland, Amsterdam: www.vaccinatiebureau.nl en/of 020-6269890
 • Gezond op reis: www.gezondopreis.nl
 • GGD Nederland: www.ggd.nl

Als bewijs van vaccinatie ontvangt u een vaccinatieboekje, waarin de vaccinaties zijn genoteerd. Met name handig voor toekomstige reizen. U weet dan welke inentingen u al gehad heeft.

 

Nationale feestdagen in Zuid-Afrika

Naast algemene vrije dagen, viert Zuid-Afrika feest op:

 • 21 maart – Human Rights Day
 • 27 april – Freedom Day1
 • 16 juni – Youth Day
 • 9 augustus – Internationale Vrouwendag
 • 24 september – Heritage Day
 • 16 december – Day of Reconciliation

 

Reisdocumenten

U kunt zonder visum tijdens uw vakantie negentig dagen in Zuid-Afrika verblijven. U moet wel in het bezit zijn van een paspoort dat na aankomst nog minimaal zes maanden geldig is.

 

Regels voor minderjarigen jonger dan 18 jaar, die naar en vanuit Zuid-Afrika reizen per 20/5/2019:

1) De minderjarige reist met beide (biologische) ouders. Als de achternaam van de minderjarige overeenkomt met die van de (biologische) ouders, dan hoeft alleen een geldig paspoort getoond te worden.

Als de achternaam van de minderjarige niet hetzelfde is als die van beide ouders moet er naast een geldig paspoort een origineel of een uittreksel van de geboorteakte getoond kunnen worden

 

2) Als een minderjarige reist met één van de (biologische) ouders, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:

 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder of wettige voogd die niet mee reist. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming geeft
 • Een brief die speciale omstandigheden aangeeft; of
 • Een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd.
 • In het geval waarbij een ouder is overleden moet een overlijdensakte getoond kunnen worden.
 • In het geval er maar één ouder op de geboorte akte staat dan moet deze of een uittreksel daarvan getoond kunnen worden.

 

3) Als een minderjarige reist met een volwassene anders dan met één of beide (biologische) ouders dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:

 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven;
 • Contactgegevens van de persoon die de minderjarige ontvangt of opvangt op de bestemming.

 

4) Als een minderjarige alleen naar Zuid-Afrika reist, dan moet er naast een geldig paspoort en een origineel of een uittreksel van de geboorteakte het volgende getoond kunnen worden:

 • Toestemmingsbrief of -formulier van de (biologische) ouder(s) of wettige voogd die niet mee reist/reizen. Hierin moeten de contactgegevens opgenomen worden en een kopie van het paspoort/de paspoorten van de ouder(s) die toestemming geeft/geven (of toestemming van één ouder, samen met een rechterlijk bevel waarbij aan de huidige ouder volledige voogdij is toegezegd of een overlijdensakte; en
 • Een brief van de persoon die de minderjarige ontvangt/opvangt in Zuid-Afrika, inclusief de adres- en contactgegevens, paspoort informatie en kopie van het paspoort van deze persoon.

 

WAARSCHUWING: Passagiers die arriveren zonder de nodige documenten krijgen 24 uur om aan de benodigde documenten te komen.

 

Alle documenten moeten in het Engels zijn, behalve de geboorteakte of uittreksel daarvan. De toestemmingsbrief of het toestemmingsformulier mag maximaal 6 maanden oud zijn bij aankomst in Zuid-Afrika.

 

Ouders met geadopteerde kinderen die geen geboorteakte of uittreksel hiervan hebben van het kind moeten de adoptiepapieren kunnen laten zien als hier om wordt gevraagd.

 

Formulier is te downloaden op: https://www.defensie.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen

 

Tijdsverschil met Zuid-Afrika

Gedurende onze zomertijd is er geen tijdsverschil tussen Zuid-Afrika en Nederland. In de wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later. Er is geen tijdsverschil binnen Zuid-Afrika zelf.

 

Veilig op pad in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een unieke vakantiebestemming, en met een beetje extra aandacht zult u veilig kunnen reizen. Vermijd dure sieraden, horloges of luxe apparatuur in het openbaar, let op tijdens het pinnen en laat uw waardevolle papieren in een kluisje. Met een gezond verstand zult u optimaal van uw rondreis kunnen genieten.

 

Vlag van Zuid-Afrika

Wist u dat de kleuren en vormen op de Zuid-Afrikaanse vlag een betekenis hebben? Er wordt verteld dat het blauw voor de twee (Atlantische en Indische) oceanen staat, het groen voor de rijke natuur. Zwart en wit symboliseren de Zuid-Afrikaanse kleurrijke inwoners, rood het bloed dat in de oorlogen vergoten is. Het geel leidt terug naar de goudmijnen waar Zuid-Afrika rijk aan is. De vorm symboliseert de eenheid die Zuid-Afrika is geworden na een samenkomst van verschillende richtingen. De groene lijn komt van twee kanten maar zet door in een stabiele, eensgezinde richting: een mooie representatie van het democratische, positieve toekomstvooruitzicht van Zuid-Afrika.  

 

Voltage en stekkers in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika heeft u een driepootstekker nodig. Die vindt u in Nederland bij de ANWB, of op het vliegveld. Vaak worden die stekkers op allerhande locaties in toeristische gebieden en supermarkten verkocht. Ook kan het zijn dat uw hotel beschikt over de stopcontacten zoals wij die kennen.